…eli kuinka Pasi Kuivalainen antautui KooKoo-junnun edessä kahdesti

MESTIS / Artikkeli
B-junioreista Mestikseen nostettu Aapo Lampinen yllätti kaikki iskemällä kauden aikana kuusi maalia. Niistä mieleenpainuvimmat syntyivät KalPaa vastaan.

1751 silmäparia oli saapunut Kouvolan jääpyhättöön tammikuun kahdeskymmenes päivä, ei ehkä niinkään KooKoon rämpimisen, vaan NHL-KalPan innoittamina. Isännillä ei asiantuntijoiden mukaan pitänyt olla ottelussa mitään jakoa, mutta oranssipaidat olivat vahvasti eri mieltä.

”Kuopiolaisten suunnitelmissa oli aloittaa ottelu vahvasti, mutta toisin kävi. Kenigin veljekset hankaloittivat vierailijoiden asemia peräkkäisillä kaksiminuuttisillaan. Niko Kantelinen petasi jo Maxin estämisjäähyn aikana hyvän paikan Mikko Kaukokarille, joka ei kuitenkaan onnistunut.

Kasper ehti sen sijaan tuskin istahtaakaan rangaistusaition puupenkille, sillä oranssipaidat rankaisivat heti aloituksesta. Simo Mälkiä käänsi Tatu Katteluksen aloitusvoiton rohkeasti Kaj Lindströmille, jonka vedon maalille unohdettu Aapo Lampinen ohjasi sisään. Maali oli tammikuun ensimmäisenä päivänä 19-vuotta täyttäneelle Lampiselle kauden ja uran toinen.”

Eikä siinä vielä kaikki, sanoisi ostoskanavankin esittelijä:

”Päätöserään odoteltiin 3-1-tappioasemasta sisuuntunutta ja taistelevaa KalPaa; olihan sarjajohtaja aiemminkin tällä kaudella ratkonut pelejä loppukirillään. KooKoo ehti kuitenkin ennen kuopiolaisten heräämistä iskeä taululle jo ratkaisevalta tuntuneen neljännen maalin. Osumasta vastasi illan kirkkain tähti, maalimääränsä triplannut Aapo Lampinen.

Tatu Kattelus avasi loistavasti läpi kentän päätuomari Teemu Salmisen vedellessä ilmaa palkeisiinsa jään pinnalla ja Lampinen sujahti läpiajoon puolustajien välistä. Vastakkain olivat urallaan lähes seitsemänsataa liigapeliä pelannut Kuivalainen sekä ykköskenttään nostettu tulokashyökkääjä. Ja mitä tekee Lampinen: harhauttaa konkariveskarin ja nostaa kiekon rystyllä ylänurkkaan.

– Lämmittää mieltä. Vielä viime kaudella B-junnuissa pelannut Aapo Lampinen pääsee läpi ja jäätävä ratkaisu. Tuo 4-1-maali oli oikeastaan ratkaiseva. Sen jälkeen rauhoitimme vaan peliä. Vaikka KalPa saikin vielä vetoja, niin pahaa maskia ei ollut ja Grahn oli vireessä, kehui tyytyväinen Reijo Mansikka maukkaan 5-1-voiton jälkeen.”

Lisää maaleja Aaponaattorille

Kuivalaisen selän taakse tehdyt maalit eivät olleet Lampisen ensimmäisiä Mestis-tasolla – ainakaan virallisesti. Nuorukaisen Mestis-ura ei olisi nimittäin voinut alkaa paljonkaan paremmin: Lampinen iski KooKoolle voittomaalin 21.9.2004 Järvenpäässä heti uransa toisessa ottelussaan. Vai iskikö?

”Lyhyen ajan sisällä syntyi myös KooKoon kolmas ja neljäs osuma. Tällä kertaa Raatikainen epäonnistui kiekonkatkossaan keskialueella, minkä seurauksena Mestis-tulokas Aapo Lampinen pääsi laukomaan hieman siniviivan jälkeen. Helppo laukaus upposi Heikki Kokkosen selän taakse.

Eri asia on, oliko kiekko Kokkosen selän takana tolpassa vai takaraudassa. Maalituomari näytti välittömästi punaista lamppua, eikä erotuomari Sami Partanen voinut paremman tiedon puutteessa kuin hyväksyä maalin.”

Itse maalintekijäkin oli jokseenkin epävarma siitä oliko kiekko käynyt sisällä vai ei, mutta siitä viis. Tuomarin sana on laki, eikä kauden muista viidestä osumasta ainakaan jäänyt pienintäkään epävarmuutta. Maali numero neljä syntyi helmikuun 12. päivä Jukureiden vieraana:

”Jukuripuolustus pelasi huolimattomasti ja KooKoo pääsi vastaiskuun. Strömberg ehti torjua puolittaisen läpiajon ja vielä paluukiekonkin, mutta kolmas oli jo liikaa: Aapo Lampinen nosti kiekon maaliin.”

Harmi kyllä maali jäi KooKoon ainokaiseksi ja isännät nappasivat voiton osumin 4-1. Mansikan nuorelle hyökkääjälupaukselle antamasta luottamuksesta kertoi omaa kieltään sekin, että Lampinen sai yrittää lisämaalia rangaistuslaukauksesta, joka kilpistyi kuitenkin Strömbergin heittäytymiseen. Myös kauden viides maali oli ottelun avausosuma ja KooKoon ainokainen. Tuolloinkin vastustaja oli parempi luvuin 4-1, tällä kertaa tosin Kouvolassa ja vastassa oli Sport.

”KooKoo teki ottelun ainokaiseksi jääneen maalin heti ensiyrittämällä. Sportin neloskenttä pelasi löysästi puolustuspään aloituksen jälkeen, ja Aapo Lampinen latasi kiekon Håkan Danielssonin taakse B-pisteiden välistä. Maali oli 19-vuotiaalle hyökkääjälupaukselle kauden viides. Neljä edellistä peliä ilman tehomerkintöjä tahkonnut Tatu Kattelus sai aloitusväännöstään syöttöpisteen, vaikka ratkaisevan passin jakoikin vierasjoukkueen puolustaja.”

Lampinen osoitti todellakin ansainneensa paikan KooKoon ykköskentän laidalla ja jatkoi maalitehtailuaan pari matsia myöhemmin. Nyt vastassa oli Hermes ja Lampinen vei päätöserän alussa isännät 2-1-johtoon vahvalla yksilösuorituksella.

”Nuori Lampinen nousi röyhkeästi kulmasta maalille ja survoi kiekon Vesan taakse, kun pakkeja ei ollut siivoamassa irtokiekkoa. Maali oli kovaan kevätvireeseen äityneelle 19-vuotiaalle juniorille jo kauden kuudes.”

Kauden loput pelit maalinsa Lampinen iski junioreissa, joissa hänen panoksensa oli tärkeämpi KooKoon varmistettua Mestiksessä säilymisen. Kuusi maalia oli kuitenkin vahva työnäyte nuorukaisen osaamisesta. Turhia paineita hyökkääjälupauksen niskoille ei kannata ensi kaudeksi sälyttää, onhan edessä armeijakin, mutta…

» Lähetä palautetta toimitukselle