Yhteistyön tärkein osa-alue on selkeyttää edustusurheilijoiden palvelusta, harjoittelua ja osallistumista pelitapahtumiin varusmiespalveluksen aikana. Urheilijoilla on sen myötä aiempaa paremmat mahdollisuudet harjoitella omaa lajiaan ja harjoitus- sekä otteluvapaiden tarve suunnitellaan tarkasti jo etukäteen. Sopimus selkeyttää KooKoon omien juniorien harrastamista palveluksen aikana, mutta seurassa toivotaan sen avaavan mahdollisuuksia myös uusien pelaajien hankinnassa.
– KooKoo tarjoaa loistavat puitteet pelata ja harjoitella kiekkoa huipputasolla. Karjalan Prikaatin varuskunta tulee vastaan siinä, että näin voidaan menetellä täysipainoisesti varusmiespalveluksenkin aikana, Jouko Oinonen Kouvolan Edustuskiekko ry:stä tiivistää sopimuksen ytimen.
Oinonen käynnisti yhteistyötunnustelut Karjalan Prikaatin kanssa jo kesällä. Prikaatikenraali Jukka Pennanen kiinnostui urheilumiehenä heti yhteistyöstä ja mukaan kutsuttiin myös alueen muut suuret palloiluseurat: Kouvot, KPL ja MyPa. Karjalan Prikaati, jonka varuskunta sijaitsee Valkealan Vekaranjärvellä, on Puolustusvoimien suurimpia joukko-osastoja.
Lajiharjoittelu ja suunnitelmallisuus avainasioita
Yhteistyö KooKoon ja Puolustusvoimien välillä on toiminut hyvin aiemminkin, mutta sopimus ennen kaikkea selkeyttää ja helpottaa asioita molemmin puolin. Oinonen nostaa esille erona entiseen suunnitelmallisuuden sekä mahdollisuuden mielekkääseen harjoitteluun.
– Perusyksikön liikuntakoulutuksen aikana pojilla on mahdollisuus omaan lajiharjoitteluun, eikä heidän tarvitse tyytyä siihen perusliikuntakoulutukseen, jota joudutaan kuitenkin aina vetämään heikompitasoisten ehdoilla.
Varusmiespalvelustaan suorittavien urheilijoiden vapaat on aiemmin käsitelty lähinnä tapauskohtaisesti. Kattavan sopimuksen myötä toimintatavat on nyt kirjattu yhteistuumin paperille ja käytäntö on kaikille selvillä, mikä mahdollistaa pidempiaikaisetkin suunnitelmat.
– Suunnitelmat tehdään etukäteen koulutuskausittain, eli aina kahdeksi kuukaudeksi. Valmentajakin saa hyvissä ajoin tiedon, milloin pelaaja ei pääse mukaan ja voi suunnitella hänelle sopivan harjoitusohjelman, Oinonen kertoo.
Myös KooKoon pelaaja-asioita hoitava, aikoinaan itse Lahden Urheilukoulussa palveluksensa suorittanut, Mikko Outinen uskoo yhteistyöstä olevan hyötyä pelaajille.
– Yhteistyö edesauttaa pelaamista ja harjoittelua. Harjoitus ei jää tekemättä, vaikka olisi ilta kiinni, vaan sen voi tehdä vaikka päivällä.
”Pelimiehiä ei jätetä huomioimatta”
Karjalan Prikaatin varusmiehistä yli puolet tulee pääkaupunkiseudulta, jolloin jo välimatkat asettavat monelle urheilijalle esteitä täysipainoiseen harjoitteluun ja pelaamiseen. Varuskuntien lakkauttaminen ja keskittäminen kasvattavat välimatkoja entisestään.
KooKoo toivookin yhteistyön paitsi auttavan seuran omia junioreita, mutta tuovan tulevaisuudessa myös uusia nuoria oranssipaitoihin.
– Kaikilla ei ole mahdollisuutta hakea pelipaikkaa suurista liigaseuroista, vaikka ovatkin päteviä pelaajia. Mutta esimerkiksi A-ikäinen pelaaja voi tulla tänne antamaan näyttöjä, eikä pelimiehiä jätetä huomioimatta. Vuosi voi olla onnenpotku uran kannalta, Outinen uskoo.
Prikaatin ei ole tarkoitus kilpailla Urheilukoulun tai muiden varuskuntien kanssa, vaan ennemminkin tarjota uusi vaihtoehto huippu-urheilijoille. Mutta millaisia odotuksia KooKoo on asettanut yhteistyön suhteen tulevaisuutta ajatellen?
– Seura on aina kiinnostunut kyvykkäistä pelaajista. Ei tässä nyt mitään sataa pelaajaa odotella, mutta jos esimerkiksi 5-10 tulisi, miettii Outinen.
Parhaillaan palvelustaan Prikaatissa suorittaa muutama seuran nuorukainen, jotka pääsevät jo hyödyntämään uusia etuja. Katseet ovat kuitenkin lähinnä tulevaisuudessa.
– Odotuksena on, että yhteistyö poikisi näkyvää tulosta seuraavalle kaudelle. Uskonkin, että yhteistyö osoittautuu antoisaksi niin Prikaatin kuin KooKoon A-nuorten ja edustusjoukkueenkin kannalta, Oinonen lupailee.
Varusmiespalvelus kestää tänä päivänä puolesta vuodesta vuoteen. Oinosen mielestä se ei ole kuitenkaan esteenä sille, etteikö yhteistyökuvion innostamana KooKoon riveihin tullut pelaaja voisi jäädä seuraan pidemmäksikin aikaa.
– Joku saattaa tulla pelaamaan A-nuoriin palveluksensa ajaksi, mutta miksei voisi jatkaa edustuksessa ja jäädä pidemmäksikin aikaa? Kouvolassahan on ammattikorkeakoulukin, jos haluaa opiskella ja sivistää itseään. Mahdollisuudet ovat rajattomat.
Yhteistyö tarjoaa eväitä myös siviiliin
Puolustusvoimille urheilijanuorukaiset ovat toivottuja varusmiehiä, sillä heidän peruskuntonsa on hyvä. Kunnonkohottamisen sijasta Prikaatiin hakeutuvat urheilijat voivatkin harjoitella mielekkäästi omaa lajiaan ja toimia samalla liikuntaharrastuksen esimerkkinä tovereilleen.
– Parhaimmillaan urheilijat voivat innostaa ja tempaista liikuntaharrastukseen mukaan myös muita, uskoo Oinonenkin.
Mitään erivapauksia ei kuitenkaan urheilijoillekaan ole luvassa, vaan heidän odotetaan toimivan esimerkillisesti. Osapuolet arvioivat yhteistyön toimivuutta keväisin, mutta tarpeen vaatiessa pöydän ääreen voidaan istua muutenkin pohtimaan asioita.
– Rehti ja reilu peli. Huippu-urheilutaustan voi hyödyntää palvelusaikana, jos toimii muuten hyvin. Palvelustehtävät on suoritettava moitteettomasti, jolloin pääsee treenaamaan laadukkaassa ympäristössä. Puolustusvoimat ja seurat ovat sopineet, että istutaan pöydän ääreen jos lipsumista tapahtuu, Oinonen kertoo.
Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta sopimuksessa on mahdollisuus suorittaa kahden opintoviikon suuruinen sotilasliikunnan johtajakoulutus yhteistyössä Vierumäen urheiluopiston kanssa ja toimia sen jälkeen perusyksikön liikuntakoulutuksen ohjaajanakin. Opinnoista on hyötyä siviilissäkin, sillä ne kelpaavat juniorivalmennukseen ja tuovat lisäpisteitä alan opiskelupaikkaa hakiessa.
– Joku voi kiinnostua sen myötä hakemaan koulutusta liikunnanohjaajaksi tai –opettajaksi, veikkaa Outinen.
Yhteistyö tuo etuja myös muille Karjalan Prikaatissa palvelustaan suorittaville varusmiehille. Seurat ovat sopineet, että varusmiehet pääsevät seuraamaan heidän otteluitaan puoleen hintaan. Prikaati pyrkii myös järjestämään varusmiehille yhteiskuljetuksia tapahtumiin.