Vaasa Cup: Pelicans turnausvoittoon, Sport hyytyi neljänneksi

MESTIS / Artikkeli
Tämän otsikon alla seuraamme Vaasa Cupin otteluiden tapahtumia. Pelicans voitti vakuuttavasti kaikki kolme otteluaan, ja voitti turnauksen. Toiseksi sijoittui vain Pelicansille hävinnyt Ässät. Jumbofinaalissa Sport hyytyi Björklövenin tahdissa.

Björklöven-Ässät 2-4 (0-1, 1-1, 1-2)

Avausottelussa kohtasivat Ruotsin Allsvenskanin kärkipään Björklöven Uumajasta ja Porin Ässät. Ottelusta muodostui varsin vauhdikas ja viihdyttävä ottelu, missä taklauksia jaettiin reilusti, ja maalejakin nähtiin mukavasti.

Avausmaalia saatiin odotella avauserän lopulle asti. Pitkän Björklövenin painostuksen jälkeen Ässien Petteri Tasku löi maalin edustalta irtokiekon maaliin. Tuomas Takalan aloitusvoiton jälkeen kiekon maalille siniviivalta löi Anssi Tieranta. Avauserässä molemmilla joukkueilla oli omat jaksonsa, mutta pääasiallisesti erää hallitsi valkopaitainen Ässät.

Toisen erän hallinta oli lähes kokonaan vihreäpaitasella Björklövenillä. Ilman Kapasen hienoja torjuntoja tai Björklövenin paremmalla viimeistelyllä olisi lukemat erän jälkeen ollut aivan toiset. Maalinteosta erässä vastasi ensin Ässät. Rob Hisey ja Blake Robson pääsivät Björklövenin huolimattoman syötönkatkon jälkeen ylivoimahyökkäykseen, ja Hisey viimeisteli takatolpalta luvut 0-2. Erän loppupuolella Björklövenin ylivoima kavensi luvuiksi 1-2 kun Johan Bergmark löi Andreas Lindahlin ja Patrik Nevalaisen alustamana enemmän kuin ansaitun avausmaalin joukkueelleen.

Kolmannen erän alussa tilanne oli jo tasan 2-2, kun Björklövenin hallinta jatkui. Jon Palmebjörk kiersi maalin takaa ja löysi maalin edustalta vapaana Niklas Johanssonin, ja tarkka laukaus etukulmaan upposi ohi Kapasen. Ässien ratkaisijaksi nousi Tapio Sammalkangas, joka iski päätöserässä kahdesti ylivoimalla. Ensin aloituspisteen tuntumasta pitkän painostuksen päätteeksi, ja toisen Pasi Saarelan ja Marko Kivenmäen upeasta esityöstä maalin takatolpalta. Kolmas erä oli johtomaalin jälkeen Ässien hallintaa.

Rankkarikisan vei nimiinsä Ässät. Ainoa onnistuja kolmen pelaajan kisassa oli Pasi Saarela, joka laukoi kiekon etuyläkulmaan.

Pelicans - Sport 3-2 (1-0, 2-0, 0-2)

Pelicans selvisi Sportin hurjasta loppurynnistyksestä lopulta voittajana. Kahden erän ajan Pelicans vei peliä, kun Sport tyytyi vauhdissa matkustajan osaan. Kolmannessa erässä roolit vaihtuivat, ja Sport määräsi viimeisessä erässä pelin tahdin.

Avausmaalia ei tarvinnut kauaa odotella. Sportin jäähyn aikana Erik Kakko heitti viivalta rannelaukauksen maalille, ja päätylaudoista maalin eteen pompanneen kiekon sai lyödä maaliin Matias Loppi. Erä oli lähes kokonaisuudessaan Pelicansin hallintaa. Suurimmat erot olivat lähinnä tilannenopeudessa ja suoritusvarmuudessa.

Toinen erä oli luonteeltaan ensimmäisen kaltainen. Pelicans piti kiekkoa pitkiä toveja Sportin päässä, ja Sportin mahdollisuudet olivat lähinnä pistohyökkäysten varassa. Pelicans karkasi lähes identtisellä ylivoimamaalilla 2-0 johtoon toisen erän alussa. Tällä kertaa päädystä pompanneen kiekon löi maaliin Tuomas Santavuori. Lahtelaiset tekivät erän lopussa vielä kolmannen osuman kun Jesse Saarinen pääsi ohjaamaan maalin edestä Joonas Jalvantin laukauksen ohi Eero Väreen.

Sport heräsi taistelemaan viimeisessä erässä, jonka se vei ansaitusti 0-2. Erän toisella minuutilla Patrik Lindfors sai viivalle nappisyötön Conny Strömbergiltä, ja ruotsalaispakin kova lyöntilaukaus ohitti Antti Niemen. Sport jatkoi painostusta läpi erän, ja sai kavennuksen aikaan kun yhdeksän minuuttia oli ottelua jäljellä. Markus Jämsä haistoi vastustajan vaihtovirheen ja sai puolustaja Sami Kauton tarkan pystysyötön siniviivalle. Ensimmäisen laukauksen Niemi torjui, mutta Jämsä löi oman irtokiekon maaliin. Erän lopulla Sport sai vielä hakea ylivoimalla ja ilman maalivahtia kavennusta, mutta tuloksetta.

Ottelun rangaistuslaukaukset vei Pelicans, kun kisan ainoa onnistuja oli Marko Jantunen.

Björklöven-Pelicans 0-4 (0-2, 0-2, 0-0)

Perjantain avausottelussa Pelicans löi jäänrakoon Björklövenin. Ensimmäinen 10 minuuttia oli tasaista taistelua, mutta tämän jälkeen Pelicansin liike oli liikaa. Erän toisen kymmeneksen aikana Björklöven joutui rikkomaan alituiseen liukkaammin liikkunutta Pelicansia, ja jäähyaitio tuli tutuksi vieraille. Erän toisen kakkosen jälkeen Pelicans avasi maalitilinsä, kin Tuukka Mäkelä päätti nopean vastahyökkäyksen Karo Koivusen ja Matias Lopin syötöstä. Kaksi minuuttia avausmaalista oli jälleen kiekko Björklövenin maalissa. Tällä kerralla maalin viimeisteli Tuomas Santavuori, joka ohjasi Joonas Jalvantin laukauksen ylivoimalla maaliin. Erän loppu oli Pelicansin ylivoimapeliä suurimmaksi ajaksi, mutta lisämaaleja ei nähty.

Toisessa erässä Pelicans jatkoi astetta kovempaa liikettään, ja löi kahdella maalillaan lopulliset naulat arkkuun. Björklöven istui jäähyllä enemmän, mutta sai myös itse pariin otteeseen tilaisuuden hakea maalia miesylivoimalla. Ruotsalaisten ylivoima oli kuitenkin heikkoa, ja Pelicans sai paikoitellen alivoimalla pitää kiekkoa. Erän puolivälissä juuri jäähyltä kentälle päässyt Henri Laurila laukoi viivan tuntumasta kahden miehen ylivoimalla kolmannen, ja saman ylivoiman aikana Tuomas Santavuori teki illan toisen osumansa läpiajosta. Santavuori otti kädellä alas Ewan Schwaben syötön siniviivalla ja polki läpiajoon.

Kolmas erä oli lähinnä kosmeettinen. Ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, ja Pelicansin pienen varmistelun myötä Björklöven pääsi hakemaan avausmaaliaan. Anton Edlundin tolppalaukausta lähemmäs ei Björklöven päässyt, vaikka kiekkoa toimitettiin maalille ahkerasti. Pelicansin maalilla Tommi Satosaari kuitenkin piti nollan, puolustuksen hyvällä avustuksella.

Rangaistuslaukaukset vei nimiinsä Björklöven. Kolmesta ampujasta Pelicansilla onnistui Vili Sopanen ja Tuomas Santavuori, Björklöveniltä Niklas Johansson ja Daniel Olofsson. Ensimmäisessä jatkoparissa Olli Julkunen laukoi plekseihin, ja kun Björklövenin Jon Palmebjörk onnistui, rangaistuslaukaukset merkittiin Björklövenin nimiin.

Sport-Ässät 3-6 (0-1, 2-1, 1-4)

Sport ja Ässät mittelivät perjantai-illan kamppailussa vauhdikkaan ja jännittävän ottelun. Loppulukemat olivat lopulta selkeät, mutta kahden erän pelin jälkeen tasapelitilanne 2-2 mairitteli Ässiä.

Sport lähti otteluun ennakkoluulottomasti. Kotijoukkue piti vauhtia yllä kaukalossa, ja Ässät olivat selkeästi altavastaajana. Maaleja ottelussa saatiin silti odottaa kauan, sillä Sport ei aivan parhaille maalipaikoille päässyt. Ässien puolustus oli omalla alueella hyvää, mutta muuten sarjaporrasta ylempänä pelaava Ässät oli aseeton. Avausmaalin teki kuitenkin Ässät kahden miehen ylivoimalla. Toni Häppölä iski Marko Kivenmäen tarkan syötön sisään takatolpalta.

Toisessa erässä Sportin painostus oli kovimmillaan, ja toi tulosta maalin muodossa. Nuoret Oskari Hakomäki ja Toni Mäkinen alustivat avausmaalin, jonka viimeisteli etutolpalta Antti Jaatinen. Tuore vahvistus ohjasi Mäkisen tarkan syötön sisään pienestä kulmasta, kun Ässä-vahti Eero Kilpeläinen oli liikaa vastassa. Toinen erä oli tästä eteenpäin jäähyjen värittämä. Ässät pääsi erän puolivälin jälkeen uudelleen kahden miehen ylivoimalle, ja juuri kun André Smulter hyppäsi jäälle iski Ässät toisen maalinsa. Marko Toivonen pääsi lyömään lähietäisyydeltä irtokiekon ohi Mikko Rossin. Toinen maali oli käytännössä vasta toinen maalipaikka Ässille koko ottelussa, ja molemmista paikoista ylivoima rankaisi. Sport jatkoi tasakentällisin kovaa painostustaan ja sai tasoituksen vajaa minuutti Ässien johtomaalista. Henry Hietaharju puski kiekon kanssa oman siniviivan kohdalla Ässä-pelaajan ohi, ajoi sisään alueelle ja iski kiekon alakulmaan.

Kolmannen erän alussa tapahtui Sportille musta hetki. Kahdessa perättäisessä vaihdossa vieraat tekivät kaksi maalia. Ensin Rob Hisey sai haltuunsa Sportin siniviivalla pleksin päältä onnekkaasti pompanneen kiekon mukaansa ja ruokki Markku Tähtisen maalintekoon, ja seuraavassa vaihdossa Pasi Saarela tälläsi Häppölän syötöstä Ässien neljännen osuman. Ässät sai maalien jälkeen peliä haltuunsa, mutta Sport tuli vielä kerran maalin päähän. Kristian Hjerpe laukoi ylivoimalla rannelaukauksen siniviivan tuntumasta etuyläkulmaan. Sport haki tasoitusta ilman maalivahtia viimeisen kolmen minuutin ajan, ja Ässät iski tyhjään maaliin kiekon kahdesti. Ensin asialla oli Veli-Matti Savinainen, ja hetkeä myöhemmin Häppölä.

Rangaistuslaukaukset menivät niinikään Ässille. Sportista onnistui Kim Nabb, Ässistä Saarela ja Häppölä.

Pelicans-Ässät 4-2 (1-1, 3-0, 0-1)

Läpi turnauksen mainioita otteita esittänyt Pelicans voitti viimeisessä ottelussaan Ässät. Jäähyjen värittämässä ottelussa päästiin pelaamaan tasakentällisin vain harvakseltaan, mutta silti ottelun voitto meni astetta paremmalle joukkueelle. Pelicans iski toisen erän alkuun kolme maalia ja piti huolen ettei Ässät päässyt enää otteluun mukaan.

Avauserä alkoi Ässiltä sekä ikävästi että upeasti. Saman vaihdon aikana Rob Hisey ja Blake Robson hankkivat erillisistä tilanteista jäähyt, ja Ässät joutui kahden miehen alivoimalle. Alivoimalla Toni Häppölä katkaisi Pelicans-vahti Antti Niemen purkuyrityksen, kun Niemi joutui tulemaan vastaan purkukiekkoa, ja Häppölä sai kuljettaa kiekon tyhjään Pelicans-maaliin. Pelicans tuli tasoihin erän loppupuolella kun Karo Koivunen iski ylivoimalla läheltä tasoitusmaalin. Erän lopussa tunteet alkoivat kuumentua. Ensin Marko Toivonen ja Kari Sihvonen löysivät erimielisyyksiä, ja Toivonen lopulta löysi tanssikaveriksi Henri Laurilan. Hanskat ja kypärät lensivät jo jäähän, mutta linjatuomarit olivat estämässä nyrkkihippaset. Toivoselle 2+2+10 ja Laurilalle 10 minuuttia.

Toivosen kaksi kakkosta kostautui toisen erän alussa. Ensin muutama sekunti ennen ensimmäisen kakkosen päättymistä Ewan Schwabe teki irtokiekosta Pelicansin toisen maalin, ja muutama sekunti toisen kakkosen päättymisen jälkeen Matias Loppi runnoi maalin takaa vanhanaikaisella kiekon Kimmo Kapasen patjojen alta maaliin. Pelicans teki vielä viisi minuuttia edellisistä ratkaisevan neljännen maalin. Mikko Heiskanen laukoi pitkän pyörituksen päätteeksi tarkan rannelaukauksen maalin takakulmaan. Toisen erän viimeiset 12 minuuttia pelattiin käytännössä kokonaan ylivoimaa puolin ja toisin, mutta ilman lisämaaleja.

Viimeisessä erässä kolmen päivän peliputki alkoi näkymään jo pelaajien liikkeissä. Luistin ei liikkunut monellakaan pelaajalla entiseen malliin, eikä kiekollisia hienouksia juurikaan nähty. Erässä tehtiin kuitenkin yksi osuma, ja siitä vastasi Ässien Tommi Huhtala. Patrik Forsbacka käänsi kulmasta kiekon maalille ja Huhtala upotti kiekon kääntölaukauksella etuyläkulmaan.

Rankkareissa voiton vei myös Pelicans. Ässiltä onnistui Tero Konttinen ja Pelicansilta Karo Koivunen. Pareittain jatketussa kisassa ratkaisumaalin veivasi Ewan Schwabe.

- Pelin tiivistyminen oli se tärkein asia mitä täältä saatiin mukaan. Tehtiin hyvin työtä ja vältettiin typeriä jäähyjä. Saatiin myös joukkue yhdistymään sekä kentällä että sen ulkopuolella, Kertoi turnauksen annista Pelicans-luotsi Hannu Aravirta.

- Liikkeessä jäätiin tänään, sen takia varmaan istuttiin paljon jäähyllä tänään, kertoi Jari Härkälä Ässien päivän ottelusta.

- Muuten täällä nähtiin että pelikirja on aika hyvin läpikäyty ja pelitapa alkaa olemaan selvillä. Tiedetään että missä tilanteessa pitää mitenkin pelata. Sellainen vireystila on vielä haussa, niputti Härkälä kakkoseksi taistelleen Ässien turnauspakettia.

Björklöven-Sport 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

Turnauksen päätti kahden voitottoman joukkueen kohtaaminen. Siinä missä Sport oli ollut vahva kahdessa edellisessä ottelussa, Björklöven oli ollut selkeämmin altavastaajana. Viimeisessä ottelussa Sportin luistin kulki heikommin kuin aiemmin, kun taas vastaavasti Björklöven löysi turnauksen parhaan vireensä päätösotteluun.

Ottelussa Sport sai kuitenkin parhaan alun. Toisella peliminuutilla illan pirtein ketju Nabb-Riska-Appel tekivät Sportin ainoaksi jääneen maalin. Appel luisteli vasemmalta vauhdilla maalille, sai Nabbin syöttämän kiekon työnnettyä maaliin, ennenkuin itse liukui päin maalia. Björklöven ei saanut ensimmäisen kymmenen minuutin aikana yhtään laukausta aikaan, mutta ensimmäinen veto oli tuloksekas. Patrik Nevalainen katkaisi Sportin rännikiekon siniviivalla, ja kiekko pomppasi aloituspisteiden väliin Daniel Olofssonin lapaan. Olofsson ei erehtynyt, vaan laittoi kiekon yläriman kautta maaliin. Erän loppu oli jäähyjen täyttämä.

Toisen erän alussa Björklöven tuli astetta paremmalla liikkeellä ja Sportin luistin alkoi painamaan. Muutaman peliminuutin jälkeen ylivoimalla läpiajossa ollut Christopher Thörn kaadettiin, ja Björklöven sai yrittää maalia rangaistuslaukauksella. Tämän yrityksen Eero Väre Sportin maalilla torjui. Ylivoima kuitenkin jatkui ja parikymmentä sekuntia myöhemmin maalinedusmylläkästä Kristian Öberg teki Björklövenin johtomaalin. Erän loppu oli hienoista Björklövenin hallintaa, sekä puolin ja toisin ylivoimapeliä.

Kolmannen erän alussa Björklöven lisäsi johtoaan. Avausmaalin alustanut Patrik Nevalainen ampui ylivoimalla siniviivalta Björklövenin 3-1 johtoon. Vielä ennen erän puoliväliä vihreänuttuiset uumajalaiset tekivät loppuluvuiksi 4-1, kun Magnus Gästrin teki ylivoimahyökkäyksen päätteeksi illan viimeisen pelitilannemaalin.

Merkityksettömät rangaistuslaukauksetkin menivät Björklövenin nimiin. Kolmen pelaajan sakista Sportin onnistuja oli Kim Nabb, ja Björklövenistä Urban Omark. Pareittain jatketussa kisassa voittomaalin teki Niklas Johansson.