Kreikkalais-kanadalainen kiekkomies George Nistas

MESTIS / Haastattelu
Jatkoaika sai keskiviikkona pelatun KooKoo-Jukurit-ottelun yhteydessä tilaisuuden jututtaa kouvolalaisten tuoretta ulkomaalaisvahvistusta George Nistasia. Mies oli univelastaan huolimatta juttutuulella ja kertoi taustoistaan ja urastaan, jotka eivät kumpikaan ole aivan tavanomaisimmasta päästä kiekkoilijoista puhuttaessa.
Analyysi:

Uudistunut KooKoo jälleen haastajan asemissa
[lue lisää]

No niin, olet päässyt paikan päälle uuteen kotikaupunkiin ja kotihalliin. Ovatko alkujärjestelyt sujuneet putkeen ja mistä muuten saavuit, vietitkö kesän kotimaassasi Kanadassa vai saavuitko kenties Ruotsista, missä pelasit viime kauden?

- Saavuin Kouvolaan nyt eilen tiistai-iltana. Lausuinko muuten tuon paikannimen oikein..? Ihan hyvin on joka tapauksessa lähtenyt liikkeelle, seurajohto tuli vastaan kun saavuin ja näytti paikkoja, hallin ja muuta. Vietän nyt hotellissa ensimmäiset päivät ja siitä olisi tarkoitus siirtyä johonkin kämppään piakkoin.

- En viettänyt kesää Kanadassa enkä Ruotsissa, vaan vanhempieni kotimaassa Kreikassa. Olin siellä nyt pari kuukautta, sitä ennen en ollutkaan käynyt siellä seitsemään vuoteen. Tuli uitua ja nähtyä perhettä, rentouduttua. Se on kyllä hieno paikka, ainakin meidän perheessä ihmiset palaavat sinne aina. Pitää yrittää jatkossa käydä siellä useammin, vähintään joka toinen vuosi. Ja Suomestahan sinne on suhteellisen helppo päästäkin, Kreikka ei ole niin kaukana täältä kuitenkaan kuin vaikka Kanadasta käsin katsottaessa. Minulla on siellä on paljon perhettä, serkkuja ja muuta.

faktoja


OHL:

* Ontario Hockey League on yksi Kanadan kolmesta pääjuniorisarjasta.

* Nistas pelasi sarjan finaaleissa keväällä 2000 ja 2001.

* Joukkuekavereista Justin Williams iski viime kaudella 33 ja Stephen Weiss 20 maalia NHL:ssä.



SPHL:

* Southern Professional Hockey League on kolme kautta vanha kaakkoisyhdysvaltalainen ammattilaissarja.

* Heinolalaispakki Pekka Saittakari pelasi sarjassa viime kaudella.

* Joukkueiden kokoonpanossa saa olla otteluissa vain 16 kenttäpelaajaa.



Troja/Ljungby:

* Ykkösdivisioonassa, maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

* Valmentajana Esko Nokelainen.

* Voitti runkosarjalohkonsa ja selviytyi AllEttanista pudotuspeleihin, joissa hävisi Bårasille 2-0.



Kreikkaa ei varsinaisesti yhdistäisi ensimmäisenä kiekkoilijoihin. Et ole sanojesi mukaan itsekään vuosiin käynyt maassa. Olet siis ilmeisesti juuriltasi kreikkalainen, mutta käytännössä Kanadassa kasvanut?

- Olen syntynyt Kanadassa, mutta asuin Kreikassa 2-vuotiaasta eteenpäin jokusen vuoden ja sain sitä kautta maan kansalaisuuden. Ne sitten halusivat minut armeijaankin sinne, mutta Kanadasta ei tarvinnut sinne lähteä. Käytännössä olen tosiaan Kanadassa varttunut.

Entäpä kiekkourasi; pikainen tutustuminen tilastoihisi osoittaa, että pelasit OHL:ssä useamman kauden, kunnes siirryit SPHL:ään pelaamaan. Näiden sarjojen väliin ei kuitenkaan ole merkitty lainkaan tilastoja kausille 02-03 ja 03-04. Onko tämä vain joidenkin internetsivujen ylläpitäjien laiskuutta, vai oliko kiekkourassasi oikeasti katko jossain vaiheessa?

- OHL:n jälkeen en oikein tiennyt mitä haluan tehdä, joten menin opiskelemaan. Pelasin kyllä siinä samalla puoli vuotta, vaikkei se tosiaan taida näkyä jossain Hockey DB:n tilastoissa. Minulla ei siihen aikaan ollut myöskään agenttia, joka olisi auttanut näissä jutuissa ja ehkä OHL:n jälkeen olisi kyllä ollut helpompaa mennä suoraan johonkin muualle pelaamaan.

- Niin tai näin, pidin tosiaan välivuoden kiekosta ja auttelin perhettä työn merkeissä siinä samalla. Sen jälkeen tuli sellainen olo, että nyt täytyy päästä taas pelaamaan kiekkoa. En tosin siinä vaiheessa oikein tiennyt, että missä.

Paluu askiin, leveään sellaiseen

Suunta löytyi, mutta hieman eksoottiselta suunnalta. Tai ainakin kaukaa Kanadasta, koskapa tie vei Ruotsin kolmannelle sarjatasolle IF Troja Ljungbyn riveihin. Miksi sinne, oliko kyse elämänkokemuksen hankkimisesta ja miten siirto aukeni?

- No juu, sitäpä se oli, elämänkokemuksen hankkimista. Pidän matkustamisesta ja uusien paikkojen näkemisestä, uusista kielistä jne. Ystäväni Cory Baker oli mennyt sinne pelaamaan. Hän on nyt Tanskassa, mutta olimme aiemmin pelanneet yhdessä Jacksonvillessä ja myös Fayettevillessä, Pohjois-Carolinassa.

- Hän soitti ihan yllättäen yhtenä päivänä ja kertoi olevansa Ruotsissa ja että sinne haetaan uutta pelaajaa. Oli tietysti helpompi lähteä, kun tunsi jonkun sieltä jo entuudestaan, ja mietin, että koitetaan nyt sitten. Ruotsissa pelityyli on eurooppalaisempi kuin Pohjois-Amerikassa ja ehkä minulle sopivampi. Menin tosiaan sinne ja ihan hyvinhän se meni.

Suomessa on ajoittain nähty Pohjois-Amerikasta tulleista pelaajista, jotka ovat Suomeen pikkukaupunkien joukkueisiin päädyttyään havainneet, ettei elämän kaukalon ulkopuolella tarjoa juurikaan virikkeitä. Miten itselläsi oli vapaa-ajan kanssa Ruotsissa, mikään kovinkaan suuri paikkakunta ei kai ollut kyseessä? Löysitkö tekemistä vai koitko tarvetta vaihtaa maisemaa?

- Paikkana se oli tosiaan hyvin pieni, muistaakseni siellä oli jotain 14 000 asukasta. Monet kysyvät minulta juuri tuota, että miten siellä riitti tekemistä vapaa-aikana... Vanhempani tulevat alkujaan kreikkalaisesta kylästä, jossa asuu ehkä tuhat ihmistä. Ei se paikkakunnan pieni koko ollut minulle ongelma siellä, eikä myöskään ole täällä. Menen mielelläni vapaa-ajalla ulos kahville tai vaikka biljardia pelaamaan. Eiköhän sitä aina jotain keksi ja tietysti joukkuekavereista on tuossa mielessä iloa.

Mainitsit hetki sitten, että eurooppalainen pelityyli olisi sinulle sopiva. Kerropa tästä lisää, sopivatko vahvuutesi leveään kaukaloon?

- Kyllä, leveä kaukalo on ehdottomasti etu minulle. Näen mielestäni kentän aika hyvin ja viihdyn isolla jäällä. Luistelukaan ei varmaan ole huonoin piirteeni. Pidän mielelläni kiekkoa ja liikun, lauon ja muuta. En halua tulla tunnetuksi vain yhdestä ominaisuudesta, vaan haluan hallita kokonaisuuden.

- Olen kuullut, että täällä Suomessa peli on vähän sen tyylistä, että jätkät pelaavat joukkueelle, eikä kyse ole vain siitä kuka tekee maalit. Ei voi olla niin, että roikkuu vaan ylhäällä ja odottaa maalintekotilaisuuksia. Puolustaminen ja hyvä liike ovat isoja osia omaa pelaamistani, joten siinä mielessä leveä kaukalo sopii minulle.

Näetkö itse pelaavasi paremmin hyökkäys- vai puolustussuuntaan?

- Omasta mielestäni minulla on molemmat aika hyvin hallussa ja se onkin itselleni tärkeää. Voittamiseen tarvitaan maalintekoa, mutta pitää myös estää vastustaa tekemästä samoin.

Sentterin tontti odottaa

Entäpä pelipaikka? Tietolähteestä riippuen olet välillä sentteri ja välillä vasen laitahyökkääjä, kumpi on lähempänä totuutta?

- Olen itse asiassa pelannut aiemmin sekä vasenta että oikeaa laitaa ja myös sentterinä. Kaikki käyvät. Olen vissiin joskus pakkinakin pelannut pariin otteeseen, kun on ollut tarvetta.

KooKoolla on tarvetta hyökkäyspäässä varmaankin ennen kaikkea keskushyökkääjän tontille. Oletko ehtinyt keskustelemaan roolista ja/tai ketjukavereista valmennuksen kanssa?

- On siitä lyhyesti ollut juttua, mutta tässä nyt on oikeastaan mennyt ensimmäinen vuorokausi enemmän juostessa paikasta toiseen, ja omatkin ajatukset ovat olleet enemmän siinä, että saisi vähän nukuttuakin ja että tajuaa missä on kun herää...

- Mutta, olen tosiaan keskellä pelannut aiemmin ja se on sopinut minulle. Täällä sanottiin, että pistetään pari nuorta laituria vierelle ja sitten vaan menoksi. Harjoitusten kautta tietysti homma aukeaa paremmin, kun päästään treenaamaan yhdessä. Hyvältä tuo peli joka tapauksessa näyttää, meidän joukkue näyttää hyvin taistelevalta ja energiseltä. Se tietysti innostaa, tuonne haluaa itsekin päästä sekaan pelaamaan.

Haastattelun jälkeen Nistas pääsi perjantaina tositoimiin harjoitusottelussa Kiekko-Vantaata vastaan. Pelipaikkana oli kolmossentteri, laitureina häärivät Miikka Lindholm ja Henri Peltola. Vaikkei yksittäisen harjoituspelin perusteella pidäkään tehdä liian suuria johtopäätöksiä, sopi ensivaikutelma Nistasista kaukalossa hyvin siihen kuvaan, mikä miehestä välittyi taustatietojen ja omien sanojensa välityksellä.

faktoja

Pohjoisamerikkalaiset KooKoossa:


82-83 Theran Welsh (CAN, P)

86-88 Donald Fraser (CAN, H)

87-88 Steve Peters (CAN, P)

88-89 Brian McColgan (USA, P)*

88-90 Gary Yaremchuk (CAN, H)
88-90 Jim Leavins (CAN, P)

95-96 Michael McCourt (CAN, P)

95-96 Jeff Sebastian (CAN, P)

96-97 Alex Weinrich (USA, P)*

97-98 Gerald Tallaire (CAN, H)*

98-99 Geoff Kufta (USA, H)

05-06 Rory Dynan (USA, H)*

07-08 George Nistas (CAN, H)


*ei pelannut kautta loppuun KooKoossa

Jos Nistasia verrataan stereotyyppiseen kanadalaiskiekkoilijaan, niin ei ole ihme, että mies on päätynyt Euroopan kaukaloihin. Kaksinkamppailuihin mies ei hakeudu ja on tässä mielessä kentällä passiivinen ja välillä hieman "pelin ulkopuolella". Ilkeämielinen voisi jopa käyttää sanaa flegmaattinen. Virallisia mittojaan pienemmältä vaikuttava Nistas ei voimalla jyllää, vaan jää laidan vieressä vääntötilanteissa auttamatta hopealle.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö miehestä voisi olla iloa joukkueelleen, kunhan vain roolitus ja odotukset ovat kohdallaan. Nistasin sijoittuminen oli perjantaina hyvää ja luistelu varsin vaivatonta, vaikkei mies ole oletettavasti juuri ollut jäällä viime aikoina. Kiekollisesta osaamisesta taas tuli näyte varsinkin hienon rankkarimaalin myötä, ja aloituksia mies napsi omilleen kerta toisensa jälkeen.

Mestistä dominoivaa maalitykkiä Nistasista tuskin tulee, mutta oman paikkansa täyttävä ja tunnollisesti kahteen suuntaan pelaava vahvistus hän saattaa hyvinkin olla - varsinkin sen jälkeen, kun mies tulee kunnolla sinuiksi uusien joukkue- ja ketjukavereidensa kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle