Kuinka kulkee ilman Tinkeä?

MESTIS / Artikkeli
KooKoon miehistö on uusiutunut paljon. Kenties merkittävin yksittäinen muutos on siinä, että Timo Nurmbergin pelipaita nähdään jatkossa vain hallin katossa. Historia on osoittanut, että kaudet ilman Tinkeä ovat olleet kouvolalaisille vaikeita.
Analyysi:

Uudistunut KooKoo jälleen haastajan asemissa
[lue lisää]

Timo Nurmberg oli yksi Mestis-kaukaloiden suurimmista persoonista: katsomokeskusteluiden kuuma nimi, jopa silloin kuin ei pelannut. Moni saapui hallille pelkästään Tinken takia. Vaikkei taitelijasieluinen Nurmberg ehkä aivan perinteisimpiä joukkuepelaajan kriteereitä täytäkään, oli hänen merkityksensä myös kaukalossa aina suurempi kuin pelkistä tilastolukemista voisi päätellä.

Ylivoimalla juonikas sentteri oli todellinen pelote ja ylivoimien hankkimisessakin melkoinen ekspertti. Nurmberg oli taatusti myös nimi, jonka jokainen vastustajan valmentaja joutui ottamaan erikseen esille ottelupalavereissaan. Kokenut pelimies pystyi halutessaan ratkomaan tai rauhoittamaan pelejä ja nostamaan pelikavereidensakin tasoa sekä joukkuehenkeä.

Toista Tinkeä ei ole, eikä tule, mutta jollain lailla KooKoon on pystyttävä aukko täyttämään. Erikoisia yhteensattumia tai ei, mutta historia on tyly: kouvolalaiset eivät ole onnistuneet kunnolla kertaakaan nurmbergittomilla kausillaan.

1992-93: Unelmakausi KooKoolle. Paluu SM-liigaan jäi vain yhden voiton päähän karsintasarjassa. Nurmbergin osuus menestyksessä oli tosin pientä, sillä vasta 18-vuotias hyökkääjälupaus nähtiin kauden aikana maistelemassa tunnelmia vain muutamassa ottelussa.

1993-94: Nurmbergin varsinainen tulokaskausi KooKoossa. Kouvolalaisten kausi oli jokseenkin vaikea, mutta valmentajanvaihdoksen (Antero Väätämöisestä Anatoli Bogdanoviin) jälkeen Timon rooli kasvoi ja KooKoonkin otteet paranivat. Lopputuloksena seitsemäs sija.

1994-95: Tulokaskausi liigassa, Tapparan riveissä. Säännön vahvistavana poikkeuksena KooKoo onnistui tällä tinkettömällä kaudella melko hyvin. Kakkossija runkosarjasta oli vahva suoritus – putoaminen SaPKolle ensimmäisellä pudotuspelikierroksella sen sijaan paha pettymys.

1995-96: Nurmberg jatkoi Tapparassa – ja KooKoolla oli jo selvästi vaikeampaa. Melko nimekkäästä joukkueesta huolimatta kouvolalaiset joutuivat puristamaan tiukkaakin tiukemmin päätöskierrokset, jotta selvisivät edes viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, jotka kaiken lisäksi käytiin 12 joukkueen voimin.

1996-97: Viimeinen liigakausi Nurmbergille ja täysi katastrofi Kouvolassa. KooKoon raju talouskuuri yhdistettynä divarijoukkueiden harvennuksella tiesi putoamista. KooKoo sijoittui 16 joukkueen sarjassa toiseksi viimeiseksi, joten seuran yli kaksikymmenvuotiselle divarihistorialle koitti ankea loppu.

1997-98: Liigauran tyssättyä Nurmberg haki ensisijaisesti pelipaikkaa ulkomailta, mutta päätyi lopulta TuToon ja tutun Bogdanovin valmennukseen. KooKoon paluu kakkosdivarista omiin asemiin tyssäsi viidennessä pelissä karsintavastustaja Ahmoihin.

1998-99: Nurmberg palasi neljän vuoden jälkeen takaisin Kouvolaan. Ja samalla palasi KooKookin tutulle sarjatasolle. Nurmberg oli joukkueen avainpelaajia niin kakkosdivarissa kuin karsintaotteluissa Uudenkaupungin Jääkotkia vastaan.

lue myös:

Nurmbergin pelaajakortti ja uran tilastot.
[lue lisää]



Katsaus komeaan uraan
[lue lisää]

1999-00: KooKoo sijoittui paluukaudellaan ykkösdivarissa kuudenneksi, mikä oli varsin kelpo tulos, vaikka pudotuspelien ensimmäistä kierrosta pidemmälle joukkue ei selvinnytkään. Ykköstroikka, jossa Nurmbergin lisäksi hyökkäsivät Mikko Liukkonen ja Antti Karhula, oli arvossa arvaamattomassa.

2000-01: ”Tietoinen riski”, kommentoi KooKoon tuolloinen päävalmentaja Petteri Sihvonen päätöstä lähteä kauteen ilman Tinkeä. Oli riski tietoinen tai ei, niin se osoittautui aivan liian kovaksi. Sillä välin kun Nurmberg neppaili sarjaporrasta alempana Anjalankoskella, rämpi KooKoo pahemman kerran. Sarjapaikka pelastui vain kabinettipäätöksellä.

2001-02: Uuden ajan alku. KooKoon peräsimeen tarttunut Reijo Mansikka houkutteli Nurmbergin takaisin ja istutti entisen laitahyökkääjän ykköskentällisen keskelle. Suomi-sarjaan kasattu joukkue yllätti kaikki venymällä kakkoseksi niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Tappavaa pakkopeliä pyörittänyt Nurmberg voitti runkosarjan pistepörssin.

2002-03: Nurmberg jatkoi edelliskauden tasolla, vaikka polvivaivat vähän kiusasivatkin. Saavutuksena muun muassa valinta Jatkoajan tähdistöön. KooKoo päätti kauden pronssiin – ja niin päätti Tinkekin Mestis-kiekkoilunsa, ainakin hetkeksi…

2003-04: Nurmbergin kausi sujui jäähdyttelyn merkeissä lappeenrantalaisessa PePossa. KooKoo puolestaan kärsi pahoista maalintekovaikeuksista, mutta sinnitteli silti poikkeuksellisen tiiviin puolustuspelaamisen ja Jaakko Suomalaisen maalivahtitaitojen siivittämänä mitalipeleihin ja neljänneksi.

2004-05: Huippukiekon lopettanut Nurmberg nähtiin kauden aikana kaukalossa vain harrastesarjoissa. KooKoolle kausi oli jälleen synkkääkin synkempi. Karsinnatkaan eivät olleet kaukana, kun joukkue rämpi kymmenenneksi. Koko komeuden kruunasi johtokunnan päätös lopettaa edustuskiekkoilu Kouvolassa.

2005-06: Vastoinkäymisistä huolimatta Kouvolassa pelattiin tälläkin kaudella Mestistä. Ja mukana oli myös Nurmberg, jolle nälkä oli palannut kahden välivuoden aikana. Jalkavamma piti miehen sivussa yli puolet kaudesta, mutta pelitauosta huolimatta maestro oli iskussa ja tärkeä palanen viidenneksi sijoittuneessa joukkueessa.

2006-07: Viimeinen palvelus. Nurmberg oli loukkaantumiseensa saakka KooKoon avainmiehiä ja oli tärkeässä roolissa myös kevään jatkopeleissä. Sijoitukseksi jäi kuitenkin niukasti viides, mutta mestari sai lopettaa komean uransa voitokkaasti ja maalin merkeissä ottelusarjassa FPS:ia vastaan.

2007-08: ?

» Lähetä palautetta toimitukselle