KooKoon tavoitteet korkealla

MESTIS / Haastattelu
Jatkoaika jututti kauden kynnyksellä niin toista kauttaan Kouvolassa aloittavaa päävalmentaja Vladimir Kolekia kuin keväällä työsarkansa käynnistänyttä toiminnanjohtaja Arto Sirviötäkin. Sekä joukkue että seurajohto ovat asettaneet tavoitteet korkealle: neljän sakkiin runkosarjassa.
Analyysi:

Uudistunut KooKoo jälleen haastajan asemissa
[lue lisää]

Harjoitusottelut on nyt takanapäin. Päävalmentaja Vladimir Kolek, miltä joukkue niiden perusteella vaikuttaa?

– Pitää uskoa, että minulla on hyvä joukkue – ja niin minä uskonkin. Joukkue on viimevuotista nuorempi. Kolmetoista pelaajaa lähti, mutta kolmetoista hyvää pelaajaa tuli tilalle.

Vaihtuvuutta Kouvolassa on siis ollut melkoisesti. Valmistautumista kauteen ovat sotkeneet myös loukkaantumiset. Parasta KooKoota tuskin siis nähdään vielä syksyn ensimmäisillä kierroksilla, vai kuinka?

– Miksi ei? Asia on ihan omissa käsissämme ja tietenkin yritämme olla parhaimmillamme heti alusta lähtien. Uskon, että olemme vireessä heti ensimmäisestä pelistä lähtien. Emme me voi odottaa, että vire löytyy vasta viiden tai kymmenen pelin jälkeen.

– Tietysti on helpompi pelata, jos kärkimiehet ovat terveinä mukana, mutta meillä on loukkaantumisten varalta nyt viimevuotista laajempi rinki ja pelaajia valmiina hyppäämään paikkaamaan. Olemme kuitenkin päässeet pelaamaan samoilla kentillä aika paljon, eikä muita isompia muutoksia ole luvassa kuin George Nistasin tulo kokoonpanoon omalle paikalleen.

KooKoo on panostanut viime kaudet liikkeeseen ja kiekolliseen taitoon. Treenimatsien perusteella nykyisessä joukkueessa vauhtia vaikuttaa kuitenkin olevan jopa aiempaa enemmän. Toinen huomionarvoinen seikka pelaamisessa on ollut pyrkimys pelata entistä suoraviivaisemmin maalia kohti sen sijaan, että kiekkoa kaivettaisiin kulmauksissa.

– Yksi teemoistamme on juuri se, että mennään maalille. Siinä haluamme olla parempia kuin viime vuonna, mutta kauden aikanahan se nähdään kuinka siinä onnistumme. Meillä on kuitenkin taitavia jätkiä joukkueessa ja loistava liikkuvuus. Uskon, että ne ovat isoja asioita nykyjääkiekossa, ja niihin olemme myös panostaneet. Mutta myös tasapaino puolustamisen ja hyökkäämisen välillä on meille tärkeä teema.

Mitkä tavoitteet joukkue on alkavalle kaudelle asettanut?

– Palaverissa asetimme tavoitteen, että haluamme sijoittua runkosarjassa viimekautista paremmin, eli neljän joukkoon. Se oli erittäin positiivinen asia.

– Tämä kausi Mestiksessä tulee olemaan varmasti erittäin tasainen. Tosin kukaan ei vielä tiedä sitä, miten kolmen pisteen systeemi vaikuttaa. Parilla-kolmella häviöllä putoaa nopeasti taulukossa alaspäin, mutta vastaavasti voitoilla nousee ylöspäin.

Ketkä muodostavat KooKoon kapteeniston?

Mikko Liukkonen on kapteenimme. Petri Pyhäjärvi ja Tatu Miettinen ovat varakapteeneja ja kolmantena varakapteenina on Jussi Onnela.

Sirviö uskoo yleisön kiinnostukseen

Toiminnanjohtaja Arto Sirviö, millaisella budjetilla KooKoo lähtee tähän kauteen?

– Kokonaisbudjetti on 614.000 euroa, josta pelaajabudjetin osuus on 150.000. Budjetti on laskettu runkosarjan mukaan ja tavoitteena on, että plussaa tulisi nelisentuhatta euroa.

Melko samoissa luvuissa pyöritään siis kuin viime kaudellakin. Entäpä onko pelaajabudjettiin jätetty pelivaraa kesken kauden hankittavia vahvistuksia varten?

– Ei varsinaisesti. Toki tavoite on, että olisi aina käytettävissä pieni bufferi tarpeen tullen. Mutta onhan se perinteinenkin tapa mahdollinen, eli että haetaan lisärahoitusta ulkopuolelta jos mielenkiintoisia pelaajia ilmaantuu. Tarkoituksenamme on pitää kohtuullisen laajaa rinkiä loukkaantumistenkin varalta, joten omat junioritkin pääsevät kokeilemaan.

Vaihtuvuus joukkueessa taisi olla jonkin verran suurempi kuin mitä vielä keväällä kaavailitte?

– Kyllä. Sellaisia pelaajia siirtyi muualle, joiden vielä ensimmäisissä palavereissa Kolekin kanssa suunnittelimme jatkavan joukkueessa. Oletimme ainakin osan heistä jatkavan. Mutta ei sitä kannattanut jäädä liian pitkäksi aikaa miettimään. Mielestäni olemmekin saaneet hankituksi hyviä pelaajia lähtijöiden tilalle.

Joukkueen runko oli kasassa jo hyvissä ajoin keväällä, mutta muutaman tärkeän rakennuspalikan löytäminen vei aika pitkään; aivan runkosarjan kynnykselle. Jätettiinkö viimeiset hankinnat tarkoituksella näinkin viime tippaan?

– Ei jätetty tarkoituksella, esimerkiksi Huillan Matin loukkaantuminen sotki suunnitelmia aika paljon. Olimme laskeneet Matin yhdeksi senttereistämme ja se osasto näytti tuolloin aika selkeältä. Matin lisäksi meillä oli Viantien Lauri omasta takaa ja Miettisen Tatukin tuli kuvioihin jo aika varhaisessa vaiheessa.

– Ideana alun perin oli, että yksi sentteri, yksi laituri ja yksi pakki hankitaan vasta lopuksi, mutta ajankohta karkasi vähän turhankin pitkäksi. Mutta, kuten sanoin, niin Huillan lisäksi pakkienkin loukkaantumiset pakottivat miettimään kokonaissuunnitelmaa uudestaan ja aloimme tähyämään, josko saisimme puolustukseen väliaikaisia korvaajia.

Taloudellisesti KooKoon tavoite on siis tehdä hiukan voittoa, mutta entäpä voitot kaukalossa – eli urheilullinen tavoite?

– Joukkue asettaa sisäisesti oman tavoitteensa, niin tuloksellisesti kuin pelitavallisestikin, jota tuemme. Seurajohdossa olemme kuitenkin laittaneet omaksi isoksi tavoitteeksemme eteenpäin menemisen, eli sen että parannamme viime kauden runkosarjasijoitusta ja otamme kotiedun pudotuspeleihin.

– Pudotuspelit ovat aina sen verran yllätyksellisiä, että niistä on vielä turha maalailla mitään, mutta kyllähän jokaisen joukkueen pitää lähteä aina taistelemaan mestaruudesta, oli sarja mikä tahansa. Mutta mestaruuskin vaatii välietappeja, ja meidän ensimmäinen välietappimme on pääsy neljän sakkiin runkosarjassa.

Millaista katsojakeskiarvoa kotipeleihin odotetaan?

– Yleisötavoitteemme on keskimäärin 1600 katsojaa per peli.

Yleisömäärät Kouvolassa ovat pyörineet jo pidempään samoissa lukemissa, eli vähän päälle tuhannessa silmäparissa. Tavoitteena on siis melko huomattava lisäys katsojamääriin.

– Onhan se kova petraus, mutta uskon että pääsemme siihen. Ensi kaudella on tarjolla paljon hyviä paikallispelejäkin: Jukurit on sarjan huippujoukkue, Kotkasta tulee varmasti porukkaa ja hyviä pelejä ja sitten on vielä Heinolakin, jonka kanssa pelasimme tasaisesti kaksi harjoitusmatsia. Lisäksi lipunmyyntijärjestelmä mahdollistaa nyt meille aiempaa tarkemmat tiedot siitä, ketkä ovat oikeasti hallissa sisällä.

– Katselin muiden Mestis-seurojen yleisömääriä. Vaasa on ihan omissa lukemissaan, mutta esimerkiksi Joensuussa oli 1700 katsojan keskiarvo. Meidän tehtävänämme on saada yleisömääriä hilatuksi ylöspäin nyt täälläkin, sillä sitten seuraavalla kaudella panokset tulevat olemaan kovemmat. Jos määriä ei nyt saada lähemmäs kahta kuin yhtä tuhatta, niin se olisi vaikea yhtälö tuplata lukemat kerralla vuoden päästä. Tarkoituksena on mennä eteenpäin portaittain.

Entä jos lukema kuitenkin jää siihen tuhannen paikkeille, joudutaanko silloin ottamaan hattu kouraan?

– En ajattele ollenkaan sillä tavalla. Mutta jos se tuhanteen jää, niin se on totta kai huono – tosi huono. Tavoitteena on myydä viisisataa kausikorttia ja jos me sen lisäksi saamme myytyä ovelta vain viisisataa lippua, niin se olisi kyllä heikosti.

– Olemme lähteneet rohkeasti kehittämään toimintaa niin, että jääkiekko kiinnostaisi Kouvolassa niin yhteistyökumppaneita kuin yleisöäkin. Yhteistyökumppanit ovatkin olleet erittäin kiinnostuneita. Uskon että yleisökin on ja pääsemme siihen vähintään 1600 katsojan keskiarvoon.

– Olosuhteethan Kouvolassa ovat mitä mainioimmat. Moni yllättyisi siitä, millaiset olosuhteet pelin seuraamiselle nykyään on, jos vain tulisi muutaman vuoden tauon jälkeen hallille.

» Lähetä palautetta toimitukselle