Kultanen innoissaan kotiinpaluusta

MESTIS / Haastattelu
KooKoo vastasi Mestis-kevään kenties kovimmasta pelaajauutisesta hankkimalla kokeneen Jarno Kultasen takalinjoilleen. Myös viisitoista vuotta maailmaa kiekon perässä kiertänyt puolustaja on innoissaan paluusta kasvattiseuraansa.
uutisia

Jarno Kultanen palaa Kouvolaan
[lue lisää]

35-vuotias Jarno Kultanen on nähnyt ja saavuttanut kiekkourallaan paljon. Päätös paluusta Kouvolaan kypsyi vähitellen. SM-liigassa, Pohjois-Amerikassa ja viimeksi Ruotsissa vietettyjen vuosien jälkeen reissuelämä saisi riittää.

– Perheellisenä tilanne on se, että koko perheen pitää muuttaa aina kun vaihtaa seuraa. On koulupaikkaa, tarhapaikkaa sun muuta... Valinta oli nyt joko jatko Södertäljessä tai muutto kotiin, Kultanen kertoo.

Paluu SM-liigaan ei ollut Kultaselle missään vaiheessa edes vaihtoehto. Ei, vaikka ottajia olisi varmastikin riittänyt.

– Itse en edes tiedä, mikä kiinnostus SM-liigassa on ollut, koska en hakenut sieltä pelipaikkaa tälle kaudelle. Agentin puhelin on saattanut piristä, mutta tieto ei tullut sieltä eteenpäin, sillä olimme sopineet ettei liiga kiinnosta.

Kouvola voitti Ruotsin

Kouvolassa yksi kevään varmimmista merkeistä on ollut jo vuosien ajan huhuilu palstoilla ja toreilla Kultasen paluusta KooKoo-paitaan. Nyt huhusta tuli viimein totta, mutta millaisen prosessin jälkeen?

– Viime kesänä otimme Artsin [toiminnanjohtaja Sirviö] kanssa kontaktia ja olimme talvenkin aikana jo vähän yhteyksissä tämän kauden suhteen. Joulun jälkeen piti sitten alkaa miettimään tarkemmin ja loppuvaiheessa vaihtoehtoja oli vain kaksi.

Ratkaisuvaiheessa vaaka kallistui kotikonnuille paluun kannalle.

– Kauden päätyttyä ilmoitin Södertäljelle, etten jatka siellä, ja KooKoo oli jo siinä vaiheessa mielessäni. Pari kuukautta funtsin asioita ja huilin, mutta asiat etenivät lopulta nopeasti, kun Jouni [puheenjohtaja Frimodig] otti viime viikolla yhteyttä ja tehtiin sopimus. Nyt on tosi hyvä fiilis, kun pääsee pitkästä aikaa kotiin Kouvolaan asumaan ja asettumaan paikoilleen, Kultanen iloitsee.

Uusia naamoja riittää

Seitsemisensataa ammattilaisottelua urallaan pelannut Kultanen ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Hän on kiistatta yksi Mestis-historian nimekkäimmistä pelaajista. Vaan kuinka tarkasti keväällä 1994 kapsäkkinsä pakannut ja Kouvolasta Anatoli Bogdanovin vanavedessä Kuopioon matkannut puolustaja itse on seurannut kasvattiseuransa taivallusta?

– KalPaan lähdettyä KooKoota tuli seurattua tarkasti vielä vuosien ajan, kun se aika oli vielä lähimenneisyyttä ja joukkueessa oli paljon entisiä pelitovereitakin. Vähitellen se unohtui kuitenkin ja siirtyi kauemmaksi menneisyyteen. KooKookin ehti tippua yhdessä vaiheessa porrasta alemmas, Kultanen muistelee.

– Viime vuodet olen kyllä seurannut tarkkaan sitä, mitä täällä tapahtuu. Outisen Mikon kanssa olen jutellut paljon seuran tilanteesta ja viime talvena seurasin ihan koko ajan mielenkiinnolla netin ja lehtien välityksellä miten pelit sujuvat. Viime vuosi oli KooKoolle hyvä vuosi ja lämmitti mieltä, kun oltiin jo välierissä.

Neljässätoista vuodessa on kuitenkin moni asia muuttunut. Seurassa on väki vaihtunut ja jatkuvuutta edustanee vain toimiston monitaituri Seija Mark. Joukkueestakaan ei Jarnon vanhoja tuttuja enää löydy.

– Ei ole ei, johonkin ne ovat kaikki luikkineet... Liukkosen Mikko on varmaankin ainoa sellainen, kelle morjestaa jos jossain vastaan tulee. Pari tuttua naamaa, mutta muut eivät ole vielä tuttuja. Mutta ei se ole mikään ongelma, kyllä tässä ehditään tutustua, hän vakuuttaa.

”Mielenkiintoinen kausi luvassa”

Reilussa vuosikymmenessä paljon on ehtinyt tapahtua niin KooKoossa kuin koko Mestiksessäkin. Kun Kultanen nousi kasvattiseuransa edustusmiehistöön juniorina 90-luvun alussa, oli sarja vielä perinteikäs ykkösdivisioona – niin hyvine kuin huonoinekin puolineen.

– Liigan sulkeminen on varmastikin ollut melkoista myrkkyä Mestikselle, mutta toivottavasti sarja lähtee nyt uuteen nousuun. Katsoin finaalipelejä tarkasti telkkarista ja se näytti laadukkaalta peliltä. Ensi kausi tulee olemaan vielä paljon entistäkin mielenkiintoisempi, kun on taas oikeasti mahdollisuus nousta SM-liigaan, Kultanen sanoo.

KooKoo lähtee tulevaan kauteen kovalla miehistöllä ja kovin tavoittein. Se sopii konkaripakille.

– Seura on menossa selkeästi oikeaan suuntaan. Koko organisaatio on muuttumassa ammattimaisempaan suuntaan: meillä on ammattivalmentaja ja ammattitaitoa seurajohdossa. Haluan tulla itsekin siihen mukaan ja työntää seuraa kohti oikeaa suuntaa.

– Vahvistukset vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta. Kanadalaiset ovat aina oikealla asenteella kaukalossa ja yleensä mukavia tyyppejäkin, puolustaja tietää yli sadan NHL-ottelun kokemuksellaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle