lisää Terävä kärki ja tasainen keskiluokka
[lue lisää] Näin pelataan Mestis-kausi
[lue lisää] Lopettaneet legendat
[lue lisää] |
Monesti Mestiksestä puhuttaessa unohtuu se tosiasia, että maantiede on Mestiksessä aivan sama kuin liigassa. Kilometrit liigajoukkueen bussissa ovat yhtä pitkiä kuin Mestiksessä, ja jokainen tunti bussissa puuduttaa yhtä paljon liigapelaajan pakaroita kuin Mestis-miehenkin istumalihaksia.
Mestiksessä matkustuksen tekee monesti hankalammaksi se, että sarja on usean seuran osalla amatööristatuksella kulkeva. Valtaosa pelaajista käy pelaamisen ohella töissä tai opiskelemassa.
Jatkoaika kurkisti hieman pintaa syvemmälle ja mittaili eri seurojen matkamääriä.
Ei muuta kuin Suomen kartta käteen ja etsimään kaupunkeja, ja nuppineula jokaisen Mestis-kaupungin kohdalle. Ensimmäinen asia mikä kiinnittää huomion nopeasti, on joukkueiden painottuminen Itä- ja Kaakkois-Suomen puolelle, kun taas liigassa joukkueet ovat pääasiallisesti Etelä-Suomessa ja lännen puolella. Kun tielaitoksen välimatkataulukosta on kaikki välimatkat laskettu ja analysoitu, seuraakin tarkempi analyysi.
Hokki matkustaa eniten
Kartalta katsoen ei liene epäselvältä, että Kajaanin Hokki joutuu kauden aikana istumaan eniten bussissa. Tämä onkin totta, sillä kaksi käyntiä jokaisessa Mestis-kaupungissa tekee kauden aikana 18240 kilometriä. Hieman yllättäen toiseksi eniten kilometrejä Mestiksessä joutuu kuluttamaan Vaasan Sport 17256 kilometrillään. Lähituntumassa kilometrejä nielee TuTo ja Joensuun Jokipojat.
Pienimmillä matkustamisilla selviää kaudesta läpi Heinolan HeKi. Kaudessa joukkue matkustaa noin puolet vähemmän kuin Hokki tai Sport, kun bussissa tarvii kärvistellä vain 9040 kilometriä. Alle 10 000 kilometriä reissaavat myös sarjanousija D Team Jyväskylästä, KooKoo Kouvolasta ja Mikkelin Jukurit.
Mestiksessä ei ole yhtään paikalliskamppailua. Kauden aikana lyhimmän reissun tekevät toistensa luo KooKoo ja Kotkan Titaanit. Kymenlaaksossa tietä kulkee bussin pyörien alla vain 57 kilometriä. Alle sadan kilometrin matkalla selviävät toistensa luo myös Mikkelin Jukurit ja Heki, sekä myös KooKoo ja HeKi.
Pisin ”paikalliskamppailu” sarjassa nähdään Vaasan Sportin kohdalla. Lähimmän vastustajan halliin on matkaa 267 kilometriä ja määränpää on tuolloin Lempäälä ja LeKin kotihalli. Paljoa tästä ei myöskään jää Hokki, sillä Hokki käy rajariitansa 230 kilometrin päässä Joensuussa. Kaikenkaikkiaan pahin potentiaalinen peräpukamien aiheuttaja on 611 km matka Turun ja Kajaanin välillä, joka on sarjan pisin pelimatka.
D Team sensijaan nauttii kaikki pelimatkansa kohtalaisen lyhyinä pätkinä. D Team köröttelee kauden aikana pisimmillään vain 40 kilometriä pidemmälle kuin Sport lähimmän vieraan luo. Jyväskylän ja Kajaanin välinen 307 kilometrin matka on sarjan lyhin kategoriassa pisin vierasmatka. Vastapainona D Team joutuu reissaamaan aina kohtalaisen matkan, vaikka pisin kohde onkin aika lähellä.
Eniten alle 200 kilometrin reissuja tekee sarjassa HeKi, kun seitsemän sen vastustajaa on alle 200 kilometrin säteellä. Yhtä vähemmän lähikohteita on KooKoolla.
Kun Hokki tai Sport lähtevät pelimatkalle, silloin joukkueet todellakin reissaavat joka matkalla pitkän matkan. Hokilla on kauden aikana peräti kymmeneen kaupunkiin matkaa yli 300 kilometriä, ja Sportillakin yhdeksän. Joensuun Jokipojat saavat kokea kyseisen ilon seitsemään otteeseen. Yli 400 kilometrin matkoja Hokilla on kuusi, Sportillakin viisi.
Vaikuttaako reissaaminen?
Monesti peleissä kuulee selityksinä kaikenlaisia reissaamiseen liittyviä asioita. ”Jalat jäi bussiin”, ”matka painoi jaloissa”, ”ei palauduttu reissusta” tai muuta vastaavaa.
Monesti totta, mutta matkustamisessa on aina kääntöpuolikin. Reissatessa ehtii tutustua hyvin joukkuekavereihin, ehtii tarvittaessa käydä läpi peliasioita tai häviämään taskurahat pokerissa. Monesti matkustavat joukkueet hitsautuvat paremmin joukkueeksi, kun vertaa joitakin joukkueita jotka reissaavat vähemmän. Lisäksi joka kerta matkalle lähdettäessä monet asiat ovat vakioita. Samat tavarat tulee mukaan riippumatta siitä mennäänkö Joensuuhun tai Vantaalle, samat rutiinit käydään läpi, ja ainut suuri muuttuva asia on bussissa vietetty aika.
Monet joukkueet jopa pelaavat paremmin vieraskentillä. Eikä sekään ole urbaanilegendaa, kun kotipelissäkin joukkue on heitetty bussiin ja käyty maaseutumatkalla ja tultu takaisin kotihallille pelaamaan. Se, onko konsti onnistunut, onkin sitten hämärän peitossa.
Oli matkat lyhyitä tai pitkiä, yksi osa urheilua on myös se miten joukkue pystyy hyödyntämään matkustamisen paljouden, tai sen vähäisyyden.
Alla vielä jokaisen Mestis-joukkueen runkosarjan aikana matkustama kilometrimäärä:
Hokki – 18240 km
Sport – 17256 km
TuTo – 14768 km
Jokipojat – 14604 km
SaPKo – 12200 km
Titaanit – 11416 km
Kiekko-Vantaa – 11412 km
LeKi – 11236 km
KooKoo – 9796 km
D Team – 9772 km
Jukurit – 9340 km
HeKi – 9040 km
Matkat ovat laskettu suoraan tielaitoksen palvelusta, eikä matkoissa olla huomioitu mahdollisia kahden ottelun pelimatkoja, hallien sijaintia kaupungissa tai joukkueiden omia matkustustaipumuksia.