Ika, monet Konstit ja kova Lou

MESTIS / Artikkeli
Jatkoajan perinteisessä tähdistöäänestyksessä nousi esille niin tuttuja kuin uusiakin nimiä, ja jokunen niistä muita useammin. Palkintopöytää putsasivat muun muassa Kalle Konsti, Ismo Lehkonen ja Lou Dickenson.

Jatkoajan Mestis-toimitus jatkoi tähdistöperinnettään tutuilla linjoilla ja kategorioilla myös runkosarjakauden 2009-2010 osalta.

näin äänestettiin

Jatkoaika valitsi Mestis-runkosarjan parhaimmiston jo yhdeksättä kertaa.

Äänestykseen osallistui 18 sarjaa tiiviisti seurannutta toimittajaa, joista jokainen rankkasi omat kolme suosikkikuusikkoaan (pistein 5-3-1).


Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisi ykkössijoitusten määrä.


Muita palkintoja äänestettiin esiraadin kasaamalta listalta, jossa jokaiselta seuralta oli mukana pääsääntöisesti yksi ehdokas.


Valinnoissa painotettiin koko runkosarjan panosta, joten vain murto-osan kaudesta pelanneet sekä sarjasta muualle siirtyneet jäivät ehdokaslistojen ulkopuolelle.

Aiempina vuosina varsin kinkkiseksi kohteeksi osoittautunut parhaan päätuomarin nimeäminen jätettiin tosin nyt suosiolla pois, sillä kahden oikeudenjakajan systeemiin siirtyminen olisi tehnyt kategoriasta vielä entistäkin hankalamman. Valintaa ei tunnuttu ainakaan äänestäjien keskuudessa kaivatunkaan, sillä kahden päätuomarin järjestelmä ei saanut yhtään mainintaa yllätykseksi tai sen pahemmin pettymykseksikään.

Muut kohteet eivät sen sijaan vakavia päänvaivoja tarjoilleet. Lähes kaikkiin kategorioihin löytyi ylivoimaisia suosikkeja ja perustelujakin valinnoille piisaa.

Ika tuli voittamaan

Runkosarjan parhaan valmentajan valinta osoittautui läpihuutojutuksi. Ismo Lehkonen hankittiin kesken syksyn Kouvolaan kääntämään joukkueen kurssi, eikä tehtävä ainakaan runkosarjan osalta olisi voinut sujua juurikaan vakuuttavammin. Samaa mieltä oli myös Jatkoajan raati.

Kokenut valmentaja on saanut saman kunnian kerran aiemminkin, TuTo-kaudellaan 2006-2007. Seuraavana keväänäkin Ika ylsi äänestyksessä kakkossijalle.

Ismo Lehkonen, KooKoo

”Odotettiin paljon, tuli ja toimitti vielä lisääkin ollen tärkeä palanen Kymenlaakson kiekkobuumissa. Suorastaan hämmentävää, miten paljon KooKoo on mennyt eteenpäin.”

”KooKoo ui lokakuussa todella syvissä vesissä, toki osittain loukkaantumistenkin vuoksi. Lehkonen käänsi joukkueen kurssin ja muutti pelillisen ilmeen aneemisesta ja laiskasta energiseksi ja viihdyttäväksi.”

”Materiaali KooKoolla on jo useita kausia ollut sarjan kärkitasoa, mutta vasta nyt kokonaispaketti on ruvennut toimimaan. Lehkosen ansiosta KooKoo on noussut suurimmaksi suosikiksi Mestiksessä.”

”Pisti KooKossa hyrskyn myrskyn heti tulonsa jälkeen ja käänsi kouvolalaisten kurssin täydellisesti. KooKoo pelaa nautittavaa jääkiekkoa, eikä ota taka-askeleita yhtäkään vastustajaa vastaan.”

”Uskalsi tehdä kovia muutoksia joukkueen sisällä tullessaan puikkoihin. Tässä vaiheessa usko omiin valintoihin on pakko olla huippuluokkaa.”

”Siitä harvinainen valmentaja, että pitää omat ruodussa, eikä turhaan etsi syitä tuomareista tms.”

”Ihmettelen, mikäli Ika ei johdata joukkojaan karsintoihin tänä keväänä.”

Lehkonen rohmusi äänestyksessä peräti neljätoista ykkössijaa ja oli yhtä äänestäjää lukuun ottamatta jokaisen kärkikolmikossa. Myös kakkossijalle löytyi mies vähintään yhtä suurella erolla. Sami Hirvoselle jaettiin kunniaa LeKin menestyksestä niin yksilö- kuin joukkuetasollakin.

Sami Hirvonen, LeKi

”Hitsasi alati vaihtuvan pelaajarosterin yhtenäiseksi joukkueeksi, jossa yksikään palanen ei lipsu väärään suuntaan, ja luotsasi tämän "muukalaislegioonan" Mestiksen kärkisijoille.”

”Hirveä pelaajahärdelli, mutta hyvät tulokset omasta peli-ideasta tinkimättä.”

”On saanut lupaavat nuoret pelaajat ja kaiken nähneet konkarit mestarillisesti pelikirjansa samalle sivulle.”

”LeKi runkosarjassa kolmantena ennen kahta viimeistä kierrosta, kukapa olisi uskonut ennen kauden alkua? Lempäälän olosuhteissa todella kova suoritus.”

Hirvonen vei loput neljä Lehkoselta jäljelle jäänyttä ykkössijaa nimiinsä, mutta muita ääniä riitti vielä neljälle muullekin käskyttäjälle. Suosituimpia ehdokkaita kolmossijalle olivat viime vuonna kärkiparin muodostaneet Jukka Ahvenjärvi sekä Jarno Pikkarainen, joiden keskinäinen järjestys tosin muuttui vuoden takaisesta.

Jukka Ahvenjärvi, D Team

”Saa keskittyä toista kautta itse valmentamiseen, kun mehupullot täyttää joku muu. Ahvenjärvellä on ehkä sarjan kovin työmoraali, mikä näkyy myös joukkueen tekemisissä.”

”Jatkuvien kokoonpanomuutoksien kääntäminen haitasta eduksi on hieno temppu Ahvenjärveltä.”

”Paperilla ja ennakkoarvioissa joukkue, jonka veikattiin yleisesti jäävän jopa ulos pudotuspeleistä. Siitä huolimatta D Team viihtyi alkukaudesta pitkään kärjessä, eikä hyytynyt merkittävästi edes tammi-helmikuun siirtorajalla.”

”Onnistunut jälleen ennen kaikkea yksilöiden kehittäjänä. Joutunut viettämään paljon aikaa pyöritellessä ketjukokoonpanoja miten sattuu, kun hirvittävä määrä ukkoja on ollut menossa, tulossa ja poissa.”

Jarno Pikkarainen, Jokipojat

”Alkukausi oli äärimmäisen hankala, mutta Pikkarainen osoitti, että hallitsee sittenkin myös vastatuulessa valmentamisen. Luottaa vankkumatta omaan pelitapaansa, joka ei mitenkään kaunista tai luovaa, mutta sitäkin tehokkaampaa.”

”Pitää päävalmentajana harkitun matalaa profiilia, vaikka tietää varmasti sisimmässään sen, että Jokipojat on hiipinyt kevään lähestyessä täysin varteenotettavaksi mestariehdokkaaksi huomattavasti suuremmilla budjeteilla operoivien KooKoon ja Sportin seuraan.”

”Ei kovin joukkue paperilla, mutta kaukalossa Jokipojat pystyy haastamaan ostojoukkueet ihan heittämällä. Kunnioitettavaa työtä "omien poikien" kanssa.”

Muutama maininta riitti vielä SaPKon ja TuTon odotettua parempiin sijoituksiin luotsanneille Pekka Tirkkoselle ja Petri Niukkasellekin.

Pekka Tirkkonen

”Sai ongelmalapsi Oskar Essenin pelaamaan pitkän jakson tehokkaasti ja joukkueelle, motivoi Konstin treenaamaan ekan kerran elämässään ja hilasi paskarosterin asemaan, jossa kausi päättyy helmikuussa.”

”SaPKo oli ennen kauden alkua monen veikkauksissa valmis karsintasarjaan. Tirkkonen sai piiskattua epämääräisen kiekkoporukan oikeaksi jääkiekkojoukkueeksi.”

Petri Niukkanen, TuTo

”Sillä kuuluisalla paperilla TuTon ei pitänyt taistella kotiedusta mutta kuinkas sitten kävikään? Piiskannut joukkueen hyvään kuosiin ja saa pelaajistosta irti koko ajan lähes maksimit.”

Maalaillen MVP:ksi

Arvokkain pelaaja joukkueelleen valittiin nyt kolmatta kertaa. Aiempina kausina merkittävimmäksi panokseksi on nostettu kahden tyvipään joukkueiden maalivahdit: Tuomas Lohtander SaPKosta ja viime kaudella Kai Tillanen Titaaneista. Tällä kertaa valtikka meni kuitenkin laitahyökkääjä Kalle Konstille – vähintään yhtä suurella erolla kuin sarjan maalikuninkuuskin.

Kalle Konsti, SaPKo

”Jätkä latoo kolmasosan joukkueensa maaleista. Tekisi mieli kysyä, että onko tähän kategoriaan edes vaihtoehtoja?”

”Pystyy parhaana päivänään kaatamaan lähes yksinään jopa sarjan kärkipään joukkueita. Hyvin harvoin lienee yksittäinen kenttäpelaaja näin arvokas joukkueelleen.”

”Melkein 40 maalia kaudessa vaikka ketjukaveritkin ovat jo tippuneet sairaalan kautta kesälomalle.”

”Ilman Konstin maaleja SaPKo olisi jälleen karsimassa sarjapaikkansa puolesta.”

”Mestis-konkarilta lähes käsittämätön tasonnosto viime kausiin - kukapa olisi ennen kautta uskonut, että Konsti rikkoo Mestiksen kaikkien aikojen maaliennätyksen?”

Kaikkiaan ääniä MVP-kategoriassa jaettiin peräti yhdelletoista eri pelaajalle, joista ykkössijalle tarjoiltiin Konstin lisäksi neljää muutakin nimeä. Kokonaan unohduksiin eivät jääneet maalivahditkaan; nuo omalaatuisinakin pidetyt yksilöurheilijat joukkuelajissa.

Teemu Seppänen, Hokki

”Suomussalmen pieni suuri mies jaksaa vuodesta toiseen. Hokin vaikean kauden valopilkku.”

”Maalivahtien tilastoykkönen porukassa, jonka viisikkopuolustaminen on ollut kaikkea muuta kuin sarjan huippuluokkaa. Ilman Seppästä Hokilla ei olisi ollut mitään jakoa taistelussa pudotuspelipaikasta.”

”Mestiksen paras veskari, joka pystyy torjunnoillaan napsimaan pisteitä joukkueelleen. Jokohan olisi aika siirtyä isompiin ympyröihin?”

”Kajaanilaisten kausi olisi voinut romahtaa vielä pahemmin, ellei kumiukko tolppien välissä olisi pitänyt joukkuetta pystyssä.”

Mikko Rämö, Jokipojat

”Rämön mahdollisesta loukkaantumisesta voisi tehdä vodkamainoksen ja otsikoida sen sanoilla Absolut Disaster.”

”Kevätkaudella joensuulaisjoukkue voittaa ja kaatuu Rämön mukana. Jos Rämö pitää huippuvireensä, kaikki on mahdollista. Mutta jos selkä tai nivunen pettää, korttitalo kaatuu kerralla. Maalivahtipelissä kaikki on joensuulaisilla yhden kortin varassa.”

Loput hajaäänet jakautuivat lähinnä joukkueidensa tehokkaimmille hyökkääjille:

Tuukka Pulliainen, TuTo

”Tärkein syy siihen, miksi turkulaiset ovat menestyneet jälleen runkosarjassa.”

”Lintulan loukkaantumisen jälkeen TuTon hyökkäyspeli perustui täysin Pulliaisen pelinrakenteluun ja oivalluksiin. Pelasi useassa ottelussa enemmän kuin monien joukkueiden ykköspuolustajat.”

Mikko Liukkonen, KooKoo

”Edelleenkin isossa roolissa, mutta syksyllä sarjan korvaamattomin. Kun muut KooKoo-pelaajat olivat joko tukossa tai telakalla, ei uskalla edes ajatella missä asti KooKoo olisi kyykännyt ilman Luigin panosta. Ainakin takaa-ajomatka kärkeen olisi ollut niin suuri, ettei nyt juhlittaisi runkosarjan voittoa.”

Vesa Inkeröinen, RoKi

”Käsittämättömän suuri vaikutus sinisten peliin. Pelikäsitys ja maalivainu valovuosia muuta joukkuetta edellä.”

Parempi kuin Super-Tero?

Turussa on pitkät perinteet taitosentterien esiinmarssille. Vaikka joku äänestäjistä marmattikin, kuinka tämän kauden Mestiksessä ei nähty yhtään todellista supersentteriä, joka olisi noussut selvästi esille muista, löysi valtaosa äänestäjistä tämänkertaisen suosikkinsa Tuukka Pulliaisesta.

Tuukka Pulliainen, TuTo

”Sarjan vaarallisin keskushyökkääjä. Luo paikkoja itselleen tai ketjukavereilleen lähes jokaisessa vaihdossa, ylivoimalla liki pysäyttämätön.”

”Toinen tasaisen vahva kausi putkeen, voisi arvella tuovan jo uuden näyttöpaikan liigassakin.”

”Heiluttaa TuTon hyökkäyksessä tahtipuikkoa niin vakuuttavaan tyyliin, ettei kukaan enää edes muista Tero Forsellia.”

”Monipuolinen pelaaja: mm. sarjan parhaita aloittajia ja erittäin isossa roolissa joukkueessaan.”

Pulliainen oli peräti kymmenen osallistujan valinta sarjan parhaaksi keskushyökkääjäksi. Kaikkiaan äänet jakautuivat kahdeksalle eri sentterille, joista ykkössijallekin tarjoiltiin viittä eri nimeää. Kärkikaksikko erottautui kuitenkin massasta poikkeuksellisen selvästi, sillä parhaaksi hankinnaksikin tarjoiltu Antti Kerälä oli mukana peräti kolmessatoista eri lapussa.

Antti Kerälä, Jokipojat

”Kunnioittaa taitosentterien perinteitä - fyysisesti ei loista, mutta löytää peliälyllään ja syöttötaidollaan vapaan miehet ahdistettunakin. Peli-ilo suorastaan tulvinut miehen ilmeistä ja eleistä.”

”Osoitti pystyvänsä mukautumaan vaativaan valmennukseen ja systeemipelaamiseen. On loistanut siinä, vaikka pelaakin kakkosketjussa sekä kakkosylivoimassa.”

”Noussut vähän kuin varkain Mestiksen terävimpään sentterikärkeen. Tulevaisuuden varma liigapelaaja, mikäli kehitys jatkuu yhtä nousujohteisena.”

Tunnustusta jaettiin myös muille tehokkaille keskushyökkääjille. Joukkoon mahtui niin konkareita kuin yllättäjiäkin.

Tuomas Takala, Sport

”Pystyy tekemään oikeastaan kaikkea kentällä. Ihme, ettei pelaa SM-liigassa.”

”Erittäin työteliäs kahden suunnan keskushyökkääjä, jolla on varmasti tulevaisuus liigassa.”

Jani Keinänen, HeKi

”Hienoa, että pienemmissäkin seuroissa nähdään nykyään tällaisia konkareita. Nostavat koko sarjan tasoa.”

”Motivaatio kesti mainiosti läpi kauden, vaikka oma joukkue veti pahasti vihkoon. Rauhallisuuden perikuva, koskaan ei tule kiire.”

”Veteraani ei meinaa pysyä jalalla tasakentällisin vauhdissa, mutta ylivoimalla pelisilmä on jäätävän hyvä. Keinäsen murhaavat syötöt pitivät HeKin hetken jopa suoran säilyjän taistelussa mukana.”

Ville Eskelinen, SaPKo

”Jonkinasteinen yllättäjä. Harmi, että loukkaantui, olisi ollut mielenkiintoista nähdä mihin asti SaPKon rahkeet olisivat riittäneet, jos olisi pysynyt terveenä.”

Iivo Hokkanen, KooKoo

”Jäi vähän tähtilaituriensa varjoon, mutta sentterillä melkoisen iso rooli yhdessä sarjan vaarallisimmista ketjuista.”

Vanhoja tuttuja uusilla mausteilla

Konstin toinen pysti irtosi vielä MVP-titteliäkin selvemmällä erolla. Kahdeksastatoista äänestäjästä vain yksi sijoitti miehen kakkostähdistöön, kun kaikkien muiden mielestä maaliennätyksen uusin numeroihin laittanut iki-sapkolainen oli selvä valinta ykköskenttään.

Kalle Konsti, SaPKo

”Edelleenkin aika yksipuolinen ja -ulotteinen pelaaja. Mutta jos tekee melkein 40 maalia, niin so what?”

”Keskinkertaiseksi Mestis-jyräksi taantumaan tuomittu kaveri pelasi huikean kauden, vaikka alkuperäinen ketjukin hajosi, ja siirsi vanhan sarjan maaliennätyksen historiaan.”

”Uskomaton maalimäärä. Joukkueen taso huomioiden vastaavanlaiseen suoritukseen on viimeksi tainnut yltää Mika Johansson Vantaa HT:ssa 90-luvun alussa.”

”Maalikuningas yhden ketjun joukkueessa, syy miksi SaPKo ei karsi.”

Kinaa ei syntynyt Konstin laituriparistakaan. KooKoosta Sportin väreihin vaihtanut Lou Dickenson tuuletteli kauden aikana kainaloitaan siihen malliin, että uusi paikkansa ensimmäisessä All Stars –kuusikossa helposti. 13 ykkösvalintaa osakseen saanut kanadalainen jäi syrjään vain yhdeltä äänestyslipukkeesta.

Lou Dickenson, Sport

”Edelleen sarjan vaarallisin pelaaja hyökkäyssuuntaan ja kyllähän niillä "laiska puolustamaan" -puheillakin voidaan pyyhkiä vaikka Tamin takalistoa, kun katsotaan miehen pluslukemia.”

”Monipuolisempi kuin Konsti, selvästi joukkueen paras laitahyökkääjä. Tasainen esitys läpi kauden, pelaa paikkoja myös ketjukavereilleen.”

”Taso tiedettiin jo viime kaudesta, mutta huippukauden uusiminen Sportissa oli kova saavutus.”

”Takuuvarma runkosarjasuoritus, jollainen Dickyltä nähtiin jo viime kaudella, mutta miten sujuvat jatkopelit?”

Selviä valintoja olivat myös kakkostähdistön miehet. Bryan McGregor ei ollut kovinkaan monen mielestä ykköstähdistön arvoinen, mutta mahtui jokaisen äänestäjän mielestä runkosarjan kuuden parhaan laitahyökkääjän joukkoon. KooKoon tehokas Mikko Liukkonen uusi puolestaan viimevuotisen sijansa kakkoskentällisessä. Liukkosta voi pitää melkoisena Mestiksen kestotähtenä. Jatkoaika on valinnut Liukkosen ykköskuusikkoon kahdesti: kausilla 2001-2002 ja 2005-2006.

Bryan McGregor, Sport

”Loistava kausi vaikeassa ympäristössä, huippupelaaja Mestiksessä.”

”Liukasliikkeinen hyökkääjä hyvällä pelisilmällä. Osaa rakentaa ja ratkaista. Ulkkareiden aatelia.”

”Vähän on sellainen fiilis, että on ollut juhlinut ketjukavereidenkin ansiosta heikompia jengejä vastaan, mutta ei tuollaiset tehot sattumalta tule.”

Mikko Liukkonen, KooKoo

”Kokonaisvaltaisesti sarjan paras hyökkääjä. Edelleen ihan sarjan kärkipään ratkaisijoita, mutta on aina ensimmäisenä alhaalla paikkaamassa tai varmistamassa esimerkiksi Järvistä.”

”Takaa aina tietyn laadun hyökkäyspelaamiseen. Kellontarkkaa työtä, tekee maalin aina paikan saadessaan.”

”Sarjan eliittiä kaudesta toiseen. Löysi vielä uuden vaihteen Lehkosen ja Järvisen tulon myötä.”

Myös viidenneksi parhaasta laitahyökkääjästä vallitsi suuri yksimielisyys. Jussi Tapio sijoitettiin kakkos- tai kolmoskentän hyökkääjäksi peräti neljässätoista lipukkeessa. Tähdistöihin miehellä jäi matkaa, mutta niin myös hajaääniä saaneisiin kahdeksaan muuhun laituriin.

Jussi Tapio, TuTo

”Alkukauden otteluissa täysin suvereeni. Taso vaihtelee liikaa pitkässä sarjassa, mutta hyvinä päivinä osuu kovalla prosentilla.”

Aki Keinänen, TuTo

”Olisi ehdottomasti se hyökkääjä jota pelkäisin eniten, jos olisin syntynyt Mestis-maalivahdiksi.”

Kokemus on valttia

Konstin ohella toinen lähes täysin pistein ykköstähdistöön valittu peluri oli kesken syksyn Mestikseen KooKoon väreissä palannut Pasi Järvinen. Yksi äänestäjistä taisi unohtaa miehen listoiltaan, mutta se ei tahtia haitannut: 17 muuta sijoittivat nimittäin konkaripakin ykköseksi. Paikka ensimmäisessä All Starsissa oli Pablolle jo Mestis-uran neljäs: aiemmin sama kunnia on koittanut keväinä 2003, 2007 ja 2008.

Pasi Järvinen, KooKoo

”Yksinkertaisesti paras.”

”Pelannut kolmasosan muita vähemmän, mutta silti pakkien selvä pisteykkönen. Nosti KooKoon ylivoimapelaamisen ihan uudelle tasolle.”

”Huikea paluu kesken kauden. Oli Lehkosen ohella tärkein yksittäinen tekijä KooKoon täydellisessä suunnanmuutoksessa.”

”Mestiksen kuningas palasi liigamatkalta entistäkin parempana. Mestikselle Pablo Järviset
ovat parasta mahdollista mainosta.”

Järvisen parista ykkösnyrkkiin käytiin sen sijaan jopa pienoista skabaa, mutta lopulta kokemus oli valttia myös toisen puolustajan osalta. Tähdistökentässä olisi Jarkko Gladin valinnan myötä myös roolitus valmiina.

Jarkko Glad, LeKi

”Kiertänyt muutakin kuin tahkoa, joten pää ei kylmää näissä peleissä.”

”Vauhti ei aina riitä puolustuspäässä, mutta vankka kokemus auttaa. Vastasi huutoon ja nousi kantamaan vastuuta jopa odotettua kokonaisvaltaisemmin. Joukkueensa MVP.”

”Puolustaa viisaasti, kuumentaa vastustajan tähdet, ja tuo maalivahdilleen työrauhan.”

”Joukkueensa luottopuolustaja. Kokemusta ja johtajuutta löytyy vaikka muille jakaa.”

Gladin paikka ykköskuusikossa ratkesi ykkössijojen määrään, sillä pelityyliltään täysin toista ääripäätä edustava Tero Konttinen löytyi lempääläläispakin tavoin neljältätoista äänestyslapulta.

Tero Konttinen, Jokipojat

”Ei olisi uskonut, että Teroa pääsee vielä joskus äänestämään parhaana puolustajana. Sillä rajoilla mennään kai vieläkin, mutta kokonainen kausi Mestiksessä ja Pikkaraisen tarkan silmän alla on tasapainottanut pelityyliään juuri silleen sopivasti.”

”Erittäin hyökkäävä puolustaja, paljon näyttäviä yksilösuorituksia ja vastapainoksi joskus pahoja virheitä. Mutta osaa se Konttinen silti vaan puolustaakin: plusmiinuslukema on nimittäin parempi kuin yhdelläkään toisella sarjan pakilla!”

”Ilmeisesti vaatii oikean valmentajan, jotta palaset loksahtavat kohdalleen, koska aiempien kausien legendaarinen hasardipakki on nyt löytänyt tasonsa. Ei uskoisi, ellei näkisi.”

Koko All Stars –äänestyksen tiukin kisa nähtiin kuitenkin taistossa kakkoskuusikon toisen puolustajan tontista. Jussi Pernaa sai yhden maininnan enemmän, mutta kahden vuoden takainen titteli jäi uusimatta, kun ensimmäistä kokonaista kauttaan miesten sarjoissa pelannut Vesa Kulmala meni yhden kärkisijan erolla edelle.

Vesa Kulmala, D Team

”Pieni, mutta pippurinen taitopelaaja, joka ei pelkää mitään.”

”Koolla ei ole aina sittenkään väliä.”

”Tulevaisuuden Jari Korhonen?”

”Pablo Järvisen kruununperijä?”

Jussi Pernaa, Sport

”Omaa edelleen huikean potentiaalin, jota Taminen ei koskaan saanut pojasta esiin. Pelaa
kaikesta huolimatta uransa parasta kautta.”

Jos äänestyksestä voi jotain johtopäätöksiä tehdä, niin ehkäpä sitten se, että puolustajien taso Mestiksessä oli tänä vuonna todella korkea. Ykköspariin tarjoiltiin nimittäin peräti kahdeksaa eri pakkia ja kaikkiaan ääniä sai yhteensä viisitoista eri nimeä. Vahvimmilla olivat tutut, kokeneet pelimiehet. Viime vuonna ykköskentälliseen valitun Jarkko Immosenkin oli tyytyminen tällä kertaa äänestyksessä vasta seitsemänteen sijaan.

Jarno Virkki, LeKi

”Virkki, mistä sinä tulit? Pelaa upeaa kautta ja miestä ei tunnistaisi muutaman kauden takaiseksi!”

Ilkka Kallioinen, Jukurit

”Harvoja nykyjukureita, jotka ovat oikeasti Mestiksen kärkitasoa omalla pelipaikallaan. Ja samalla myös harvoja joukkueestaan, jotka ovat yltäneet säännöllisesti omalle tasolleen.”

Kimmo Eronen, TuTo/KooKoo

”Tuskin paljon parempaa pakkiparia voisi Mestiksestä löytää nuorille pakeille. Kokemus näkyy, miestä juurikaan ei. Kuva löytyy tietosanakirjoissa peruspakki-kohdasta.”

Antti Uitto, Sport

”Omien suosikki ja vastustajan painajainen. Pelaa kohtuullista kiekollista peliä, mutta parhaat avut ovat ehdottomasti kiekottomana pelaajana.”

Pieni mies paljon vartijana

Sarjan parhaan maalivahdin valintaa kommentoitiin ”yllättävän laimeaksi tehtäväksi tällä kertaa”. Sanoissa voi olla jotain perääkin, sillä sarjassa nähtiin poikkeuksellisen vähän selviä, koko kauden joukkueissaan torjuneita ykkösvahteja. Yksi selvä suosikki massasta nousi joka tapauksessa esille:

Teemu Seppänen, Hokki

”Ylettääkö se ilman luistimia edes ylärimalle asti? Vain koko pitää Mestiksessä, sillä Seppänen on sarjan, ehkä koko maan parhaita, nopeimpia sekä teknisesti puhtaimpia maalivahteja, taitotaso on kiistämätön, kuten myös taistelijan sielu.”

”Oikeastaan sarjan ainoa koko kauden korkealla tasolla pelannut ykkösvahti.”

”Osoittanut korkean tasonsa Mestiksessä, joten jokohan olisi aika ottaa seuraava askel uralla?”

”Joukkue ei ollut edellisten kausien tasoa, Seppänen oli.”

Seppäselle kertyi peräti 14 ykkösmainintaa ja viime vuonna äänestyksessä neljännelle sijalle jäänyt Hokki-vahti jäi nyt vain yhden osallistujan top-kolmosen ulkopuolelle. Vähintään yhtä selvä kakkonen oli myös Jokipoikien viimeinen lukko, Mikko Rämö.

Mikko Rämö, Jokipojat

”Paikkasi hienosti Oren jättämän aukon joensuulaisten maalilla ja torjui ärjypaidat jälleen runkosarjan piikkipaikoille. Pudotuspeleissä painonsa arvosta kultaa.”

”Liigaveskarin statuksella Rämöltä voisi odottaa enemmänkin, mutta vahvasti puolustavan Jokipon takana Rämö hoitaa kaiken sen mikä pitääkin. Joukkueen pelitapa ei ole kuitenkaan siitä pois, että Rämö on sarjan parhaita veskareita.”

”Eniten otteluita runkosarjassa pelannut kokenut veskari ei häikäise kentällä, mutta kiekot jäävät hanskaan kovalla prosentilla.”

Kärkikaksikko oli tuloksissa aivan omilla luvuillaan ja loput viisi ääniä saaneita olivat lähinnä äänestäjien kolmosehdokkaita. Viime vuonna sarjan parhaana palkittu Jaakko Suomalainen ei tällä kertaa saanut yhden yhtäkään ääntä. Sen sijaan Juho Santanen uusi vuodentakaisen kolmossijansa.

Juho Santanen, K-Vantaa

”Parhaimmillaan huikea. Vaikka joukkue tuli syksystä alas taulukossa, tolppien väliin touhu ei kaatunut missään vaiheessa.”

”Teki muun muassa Jani Niemisen tarpeettomaksi.”

Nuorta voimaa

Myös vuoden parhaan tulokkaan titteli jaettiin yksimielisyyden vallitessa. Ensimmäistä kauttaan Jyväskylässä pelanneen Jasse Ikosen vahvat otteet huomasivat kaikki kohteen valintaan osallistuneet 17 toimittajaa – kuten myös JYPinkin valmennusjohto.

Jasse Ikonen, D Team

”Pelaa hyvällä tasolla, vaikka pistetehtailu onkin hyytynyt syksystä. Muistaa myös puolustaa, eikä pelaa itseään ulos tilanteista.”

”Tulevaisuuden tähti. KalPa-kasvatilla on peliäly kohdallaan. Vielä lihasta luiden ympärille, niin hyvä tulee.”

”Ikosen potentiaalista kertoo hyvin sekin, että sai jalan jo JYP-ovenkin väliin.”

”Muista kenttäpelaajista ei löytynyt tällä kaudella yhtään haastajaa.”

Vuoden rookie-ehdokkaita nimettiin tähän äänestykseen kaikkiaan neljätoista kappaletta. Tulevaisuus näyttääkin lupaavalta, sillä heistä peräti kymmenen olivat säväyttäneet ainakin jotakuta äänestäjistä. Palkintopallisijat menivät hyökkääjä Jesper Piitulaiselle ja maalivahti Tommi Virtaselle. Paras tulokaspuolustaja oli puolestaan Antti Kauppila.

Jesper Piitulainen, SaPKo

”Hyppäsi leikkikehästä isoihin saappaisiin.”

”Nousi A-nuorten 2. divisioonasta edustusmiehistöön ja täytti loukkaantuneen Oskar Essenin paikan SaPKon ykkösketjussa hyvin. Ennakkoluuloton ja viihdyttävä pelaaja. SaPKon uuden tulemisen kasvot.”

”Tulevaisuuden suuria savonlinnalaisia, mikäli malttaa vielä muutaman kauden kehittyä vastuullisessa roolissa pikkuseurassa.”

Antti Kauppila, RoKi

”Se nyt ei vielä ole kovin kaksinen meriitti, että on tämänvuotisen RoKin paras pakki, vaikka sitten tulokkaanakin. Mutta olisi mahtunut ainoana tuosta porukasta muidenkin jengien alakertaan.”

”RoKin ainoita todellisia valopilkkuja. Osaa puolustamisen lisäksi tehdä maalejakin. Mitä tiukempi peli, sitä varmempi ratkaisija.”

”HPK-kasvatti voisi aivan hyvin pelata D-Teamissa Kulmalan paikalla ja moni ei edes eroa huomaisi.”

Tommi Virtanen, TuTo

”Täysin puskista Mestis-tason ykkösmaalivahdiksi.”

”Virtanen on maalissa kuin hyvä Hitchcock-trilleri: koko ajan saa pelätä, eikä siitä saa varman näköistä tekemälläkään, mutta lopussa omat voittavat niihin yhteen-kahteen gamesavereihin.”

”Edelliset kaudet A-junnujen SM-sarjassa luukkua aukonut nuorukainen pelasi 3/4 joukkueensa otteluista ja kaiken lisäksi hyvällä tasolla. Syyskauden paras voittoprosentti.”

Titteli pysyi susirajalla

Puolustavan puolustajan tittelin jakamista muisteltiin viime keväältä vaikeana pähkinänä, mutta tänä vuonna kategoriassa riitti jopa runsauden pulaa. Kannatusta sai kaikkiaan yksitoista eri peruspakkia, joista ykkössijalle tarjoiltiin viittä nimeä.

Kisa ykkössijastakin oli todella tiukka. Lopulta titteli pysyi Joensuussa, vaikka nimi kärjessä vaihtuikin. Viime kaudella Jokipojat otti sarjassa kaksoisvoiton Juuso Akkasen ja Aku Pekkarisen voimin, mutta nyt vuorossa oli vuosi sitten ykköstähdistöön sijoitettu Jarkko Immonen.

Jarkko Immonen, Jokipojat

”Päivänselvä valinta, todellinen työn sankari. Ei koskaan hötkyile pois tilanteista ja blokkaa valtavan määrän vetoja. Ulottuvuutensa vuoksi erittäin vaikea ohitettava.”

”Arvokasta työtä joukkueelle vuodesta toiseen. Voi huoletta heittää vaikka Konttisen tyylisen pakin pariksi, paikkaa parhaimmillaan ainakin puolentoista miehen tilan kentällä.”

”Last man standing joensuulaisten puolustuksessa.”

Immonen sai peräti kaksitoista mainintaa ja jätti niiden turvin niukasti taaksensa vahvan kauden LeKissä pelanneen Jarno Virkin, vaikka jälkimmäinen keräsikin nimiinsä eniten ykkössijoja.

Jarno Virkki, LeKi

”Kypsynyt rooliinsa. Ei yritä enää olla all-around-pakki, vaan keskittyy olennaiseen ja säntäilee ja hölmöilee vähemmän. Ikävä vastustaja maalinedustalla.”

”Kokenut Mestis-jyrä löysi tällä kaudella uuden vaihteen peliinsä. Tehot vähissä, mutta eipä niitä tässä kategoriassa kaivatakaan. Isokokoinen kaveri, joka hoitaa nimenomaan puolustustehtävät erinomaisesti.”

”Nousi tällä kaudella uudelle tasolle, toivottavasti joku uskaltaisi kokeilla vielä liigassakin.”

Yli puolet äänestäjistä rankkasi myös Antti Uiton kolmen kärkeensä, lisäksi kannatusta jopa aivan terävimpään kärkeen sai myös kaksi sarjan nestoria. Kategorian tasosta kertoo jotain sekin, että peliaika/päästetyt maalit –lukemalla mitattuna selvä ykkönen, KooKoon Toni Niemi, ei mahtunut kuuden eniten ääniä saaneen joukkoon.

Antti Uitto, Sport

”Ei maailman isoin, mutta varsin ilkeä. Pelaa tunteella, eikä velttoile vaikka muille sattuisikin huonompi ilta.”

Jarkko Glad, LeKi

”Tyylikäs puolustaja, joka ei enää turhia liikkeitä kaukalossa tee. Suojaa omaa maaliaan esimerkillisesti ja johtaa joukkojaan kokemuksen mukanaan tuomalla arvokkuudella.”

”Vanha sotaratsu ei osoita hyytymisen merkkejä. Hautamaa hereillä, vahvistaisi varmaan Ilvestäkin!”

Kimmo Eronen, TuTo/KooKoo

”Pelityyliltään sarja- ja joukkuevapaa, eli hoitaa oman roolinsa missä ja milloin vaan.”

”Erosta ei jäältä huomaa, ellei varta vasten seuraa. Mutta kannattaa vaivautua katsomaan: konkarilla ei tunnu koskaan olevan kiirettä tai hätää. Oma mies pysyy aina kurissa ja helppo avaus irtoaa ajoissa.”

Tällä kertaa selvä peli

Viime vuonna parhaan puolustavan hyökkääjän titteli jaettiin vasta maalikameran kuvan tutkailun jälkeen. Tuomas Takkula ylsi tuolloin tasapisteisiin Markku Flinckin kanssa, mutta jäi niukkaakin niukemmin kakkoseksi pienemmän ykkössijamääränsä myötä. Tänä vuonna ei jäänyt spekuloitavaa.

Tuomas Takala, Sport

”Pelaa paljon, harvoin kentällä kun omissa soi. Voisi kuvitella, että aika unelmasentteri valmentajalle.”

”Pääsi viime vuotta selkeämmin omaan rooliinsa, kun Sportille löytyi nyt ihan oikeita ratkaisijoitakin. Sen myötä Takala on myös aiempaa parempi ja tärkeämpi joukkueelleen.”
”Ylivoimaisesti eniten av-minuutteja kaikista sarjan hyökkääjistä, vähän päästettyjä maaleja, hyvä aloituksissa ja lisäksi vielä tehojakin.”

”Sarjan paras aito kahden suunnan sentteri. Edistynyt kiekollisessa pelissä tarpeeksi, jotta liigassakin on vielä tulevaisuutta.”

Takala sai kaikkiaan neljätoista mainintaa, joista kymmenen oli ykkössijoja. Sen sijaan skaba hopeasijasta Ville-Matti Koposen ja Iiro Memosen välillä ratkesi yhteen ainoaan pisteeseen KooKoo-hyökkääjän eduksi. Selvän kärkikolmikon takaa äänestettäviä löytyi vielä seitsemän muutakin. Kaikkiaan ykkössijalle tarjoiltiin kuutta eri hyökkääjää.

Ville-Matti Koponen, KooKoo

”Kokenut todellisen muodonmuutoksen. Aiemmin vähän laiskasti puolustellut kiekollinen taituri vetää nyt yllättäen koko ajan vastustajan ykköskenttiä vastaan ja on av-ajassakin sarjan top-kolme hyökkääjiä. On myös sarjan parhaita aloittajia, mikä on ollut yksi iso tekijä KooKoon erinomaisessa alivoimassa.”

”Jää vähän KooKoon tähtikaartin varjoon, mutta tekee siellä omaa arvokasta työtään joukkueen eteen.”

Jose Nippala, LeKi

”Valmentajan luottopelaaja, joka ajattelee aina ensin omaa maalia.”

Toni Sihvonen, Sport

”Hidastunut, eikä ole palkkansa arvoinen, muttei kukaan myöskään Soosia vastaan halua pelata.”

Jaakko Pelkonen, D Team

”Lukee peliä järkevästi, blokkaa laukauksia ja erityisesti ohjauspelissä hyvä.”

Konstille jälleen kunniaa

Kalle Konstin vahvan vireen täydensi vielä osallisuus runkosarjan positiivisimpana yllätyksenä. Suurin osa äänestäjistä valitsi ykkösekseen juurikin Konstin, Ville Eskelisen ja Oskar Essénin huippuvitjan. Jokunen huomioi kuitenkin myös sen, että Pallokerhon pirunnyrkki pysyi vaarallisena E-miesten loukkaantumistenkin jälkeen.

SaPKon kuuma ykkösketju

”Otetaan kaksi kohtalaista Mestis-hyökkääjää ja yksi ongelmatapaukseksi luokiteltu lupaus Norjasta ja pannaan ne kimppaan. Tuskin olisi kukaan uskonut, että SaPKo saa keitettyä näistä aineksista yhden sarjan parhaista ketjuista!”

”Yksilöistä muodostui huippuketju. Harmi, että loukkaantumiset pilasivat superyllätyksen.”

”Piti pässipaitoja pystyssä läpi talven. Jos edes vähän enemmän olisi ollut apuja tarjolla, SaPKo pelaisi pudotuspelejä.”

”SaPKo pystyi pitämään ykkösketjun tehot, vaikka kaksi pelaajaa kolmesta loukkaantui. Se on ällistyttävää kapean materiaalin joukkueelta.”

SaPKo-kolmikko sai nimiinsä peräti 15 ykkössijaa sekä kaksi muutakin mainintaa. Positiivisia yllätyksiä kyllä riitti: yhteensä ääniä sai yhdeksän eri ilmiötä tai yksittäistä pelaajaa, mutta kärkitaistoon ei ollut niistä mistään. Yksilötasolla esille nousi kaksi ei-niin-tavallista Virtasta.

Tommi Virtanen, TuTo

”Kuokkasen, Koiviston ja Santasen jäljiltä TuTon maalivahdilla piti olla vain hävittävää, kunnes tuli Virtanen ja voitti.”

”A-junnuissa viime kausina luukkua availlut veskari otettiin vastaan pelontunteilla kauden alussa –
ja otetaan vieläkin; siitä huolimatta joukkue voittaa.”

Jonne Virtanen, D Team

”Piti olla ruutitynnyri ja ties mikä ongelmatapaus. Sielläpä tuo pelaa nyt ylivoimaa ja alivoimaa eikä ole pahemmin jäähyillytkään.”

”Teurastajan ”Foppa-maali” oli historiallinen hetki jääkiekossa. Suomen Boogaard pelaa todella hienoa kautta.”

Ilmiöistä kehuja sai ennen kaikkea yleisömäärät Rovaniemellä – mikä taisikin olla ainoa positiivinen asia seuran tulokaskaudessa. Eikä huomioimatta jäänyt myöskään Matti Hanan mullistava muodonmuutos.

RoKin syksyn yleisömäärät

”Pitkästä aikaa Mestis-tulokas, jolle oli kotiseudullaan selkeä tilaus.”

”Lapissa oli etenkin syksyllä huumaa, vaikka peliotteet eivät silloinkaan paljoa lupailleet.”

Matti Hanan maalit

”Kokonaisuutena ajatellen aika pieni juttu sarjan kannalta, mutta olihan tuo maalitehtailu kuitenkin se koko kauden ylivoimaisesti suurin yllätys.”

Piiskaa ja painajaisia

Ristiriitaisin ja kiistellyin kategoria oli runkosarjan pahin pettymys, jossa äänet ja mielipiteet jakautuivat muutaman kovan töppäyksen välillä. Mestiksen muutos kohti farmisarjaa suututti äkäisimmin: se sai eniten ykkössijoja, mutta joutui kuitenkin taipumaan kakkossijalle, kun toinen puolisko äänestäjistä ei nähnyt asiassa mitään ongelmaa.

Sen sijaan Mestis-viihteen siirtyminen Urheilukanavalta maksukanavalle ketutti käytännössä kaikkia ja kritiikki senkin suhteen oli teräväkynäistä.

TV-sopimus MTV3:n kanssa

”Tässä on menty rankasti taaksepäin. Erinomainen perjantai-illan viihde vaihtui maanantai-illan jämäpaikalle, ja "asiantuntijoihin" jotka puhuvat naama peruslukemilla Lempäälän Kiekosta.”

”Olisi kiva kuulla katsojalukuja MTV3:n lähetyksistä ja verrata niitä Urheilukanavan aikaisiin. Pudotus taitaa olla niin kova, ettei Maikkari niitä halua julkaista?”

”Yhden satunnaisen maalin näyttäminen maanantain Tulosruudun lopuksi ei korvaa perjantai-iltojen ilmaista Mestis-viihdettä.”

”Jämäpaikalle sijoitetut tv-lähetykset, jotka on toteutettu surkeasti. MTV3:n täysi perehtymättömyys Mestikseen näkyy liian monessa paikassa.”

”Pitikö tällä saada näkyvyyttä Mestikselle? Tässä taloudessa ei ole ainakaan katsottu yhtäkään kokonaista Mestis-ottelua Maxin kautta. UK teki sen vaan paremmin ja pienemmällä budjetilla.”

Mestiksen muutos kohti farmisarjaa

”Pitäisikö nyt sitten perustaa vielä oma sarja niille, joilla on aidosti nousuhaluja ja -kykyjä? Hienon sarjan alennustila v*tuttaa.”

”Käsittämättömintä, että perinteikkäät Mestis-joukkueetkin (mm. Jukurit, SaPKo ja TuTo) lähtevät tälle tielle.”

”Surullista, kun edellisiltana ei välttämättä tiedä, millainen joukkue tulee vastaan. Uusi sääntö nuorten pelaajien siirroista vielä helmikuussa pahensi entisestään tilannetta.”

”On selvää, että lekit, hekit ja vastaavat eivät tule Mestis-tasolla toimeen omillaan, mutta kun jo monet sarjan keskisuuret seuratkin pyörittävät kauden mittaan ringissään noin 40 eri pelaajaa, niin se kertoo paljon tilanteesta.”

”Aiemmista puolen tai koko kauden pelaajaprojekteista on siirrytty yhden-kahden ottelun lainoihin vieläpä niin, että monet liigalainat edustivat kauden aikana kahta tai useampaa eri Mestis-seuraa.”

Eivätkä pettymykset jääneet kahteen edellä mainittuun… Pienoisena pettymyksenä voitaneen pitää myös Sport-sekoilujen keräämää odotettua heikompaa äänimäärää, mutta ehkä kaiken nähneiden toimittajiemme nahka on parkkiintunut ja ennustajankyvyt kasvaneet sen suhteen jo aiempina vuosina?

Sportin kriisit

”Makuasia haluaako tästä erotella Kuusiston, yökerhot, taloussekoilut, Tamin pelleilyt ja surkean urheilullisen menestyksen. Kokonaisuutena surkuhupaisa kausi koko organisaatiolta so far.”

”Julkisuuteen asti tulleita ongelmia oli yhteensä suunnilleen saman verran kuin keskiverto Mestis-seuralla kymmenessä vuodessa.”

”Sportilla piti tällä kaudella olla oikeasti kaikki edellytykset dominoida Mestistä, mutta sarjan ylivoimaisesti suurimman budjetin joukkueen kaudesta tulikin ainakin runkosarjan osalta melkoinen floppi.”

”Sport oli tällä kaudella kuin joku tosi-tv-julkkis. Jos muuten ei päästä lööppeihin, niin sitten pitää järjestää härdelliä omasta takaa. Kaiken muun voisi vielä yrittää sulattaa huonolla huumorilla, mutta vaasalaisten taloudenpidon osalta ei voi kuin itkeä ja ihmetellä. Miten koko poppoo voi olla niin pihalla todellisuudesta, että viime kauden napakympinkin jälkeen seuran olemassaolo on todenteolla uhattuna?”

Sport uusi kategoriassa viimevuotisen kolmannen sijansa. Vuosi sitten pettymyksen aiheensa oli seuran ulkomaalaishankinnat: tällä kertaa siis kaikki muu. Seuratasolla synkkyyteen antoivat aihetta myös RoKi ja Jukurit.

Rovaniemeläisethänn olivat esillä yleisömäärineen myös positiivisin yllätys –kategoriassa, mutta kaikki muu menikin sitten miinuksen puolelle. Pettymyksiä seuran tulokaskaudella olivat luonnollisesti urheilullinen tulos sekä sen myötä myös orastaneen buumin tappaminen. Erikoismaininnan – ja ehdotuksen oman pystinkin jakamisesta – sai myös NHL-Maccaronen hehkutus ja viiksivallun pikavisiitti haisevine jäähyväisineen.

Äänestysajankohdassa Jukureiden lopullinen kohtalo oli vielä avoinna, mutta tieto venymisestä pudotuspeleihin maalieron turvinkaan olisi tuskin hiljentänyt kriitikoita.

RoKi - koko helahoito

”RoKin urheilullinen menestymättömyys tuli tuskin järisyttävänä yllätyksenä, mutta kyllähän pelaajahankinnat Maccarone etunenässä olivat täysin käsittämättömiä.”

”Rovaniemellä olisi ollut kaikki mahdollisuudet tuoda uutta värinää Mestikseen, mutta tuloksena on ollut surkuhupaisa vitsi, joka ei enää naurata. Kaiken huippuna EU-rahan vinkuminen. Jos RoPS tai kaupungin lentopalloseurat eivät sitä saaneet, niin mitä RoKi on tehnyt sen ansaitakseen?”

Mikkelin nykytilanne

”Todellisuus on paljastunut. Siinä missä kaupungin perinteiset seurat tekevät vahvaa nousua, on Jukurit ajautunut suureen identiteettikriisiin. Jämäpelaajista koottu huonosti sitoutunut ryhmä, jonka suurin osa faneistakin on jo hylännyt. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.”

Suurin osa negatiivisen kategorian äänistä meni ilmiöille, päätöksille ja seuratason töppäilyille. Mutta tunki väliin myös yksi henkilökohtaisen tasonkin pettymys. Teemu Kuusiston edellinen visiitti Mestikseen päättyi paikkaan Jatkoajan ykköstähdistössä keväällä 2004. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin perustelutkin ovat varsin toiset. Jokusen maininnan tässä kategoriassa sai myös ”Mestis-huippuna liigaan lähtenyt ja sieltä rivimiehenä palannut” Jarkko Heikkinen.

Teemu Kuusisto, Sport

”Kauden floppi numero yksi. Ilman yökerhoepisodia ei monikaan edes tietäisi Kuusiston pelanneen tällä kaudella Mestiksessä.”

”Valunut nelosketjuun, kun peli kärkiketjuissa ei kiinnostanut. Ei luistele edes vaihtoon, ja olisi varmasti tilaston kärjessä, jos Mestiksessä laskettaisiin kiekonmenetykset. Sarjan ylivoimaisesti ylipalkatuin pelaaja.”

”Jos miehelle maksetaan suurin piirtein saman verran kuin koko HeKin joukkueelle yhteensä, niin maalilukemat pitäisi olla vähintään kaksinumeroinen ja alkaa kakkosella.”

”Sport on maksanut Kuusistolle tällä kaudella noin viisi tonnia per maali.”

Jarkko Heikkinen, Hokki

”Mitä tapahtui Heikkisen Jarkolle? Ei ollut koskaan varmaan kaukalon nopein, mutta seisoi sentään oikeassa paikassa. Nyt ei näyttäisi tekevän edes sitä.”

Lehkonen käänsi kurssin

Parhaan hankinnan valintaa ohjeistettiin lauseella ” kenen hankinta on vaikuttanut ratkaisevimmin joukkueen pelaamiseen ja menestykseen?”
. Ehdolla oli niin koko kauden mukana olleita hankintoja, kuin kurssia muuttaneita keskenkautisia hankintoja. Ja jälkimmäisestä kastista löytyi myös tittelin saaja.

Kouvolaan syksyllä houkuteltu Ismo Lehkonen oli äänestäjien selvä valinta runkosarjan parhaaksi valmentajaksi, mutta kerrannaisvaikutuksilla höystettynä peli oli selvä myös tässä kohteessa. Lehkosen hankinnan suoriksi seurauksiksi voi nimittäin laskea ainakin Pasi Järvisen saapumisen KooKoo-pakistoon.

Ismo Lehkonen kerrannaisvaikutuksineen

”Pelataanko muuten vaan, vai pelataanko mestaruudesta? KooKoo teki valintansa palkkaamalla Ikan. Mursi pelillisen padon, palautti KooKoon uskottavuuden potentiaalisena mestarina ja teki tämän lopulta todella nopeasti.”

”Tästä ei ole kahta sanaa. Lehkosen tulo kerrannaisvaikutuksineen nosti koko sarjan profiilia Sportin sekoillessa.”

”Lehkosen merkitys on ollut KooKoolle suurempi kuin panoksensa penkin takana. Buumi lähti nousemaan tavallaan tyhjästä.”

”KooKoolta kaikkien aikojen järkevin ratkaisu heivata Kolek hemmettiin ja ottaa Lehkonen touhuamaan. Teki hyvää koko sarjalle.”

”Hankinta nosti KooKoon runkosarjan mestariksi ja aidoksi uhkaksi Ilvekselle.”

Lehkosen edelle tarjoiltiin ainoastaan Sportin tehokkaat ulkomaalaisvahvistukset Lou Dickenson ja Bryan McGregor sekä heidät Vaasaan juoninut – ja sittemmin monoa seurasta saanut – Jukka Suutari. Ykkössijoja kertyi kuitenkin vain kaksi, joten varsinaiseksi Lehkosen haastajaksi ei vaasalaisten onnistumisestakaan ollut.

Jukka Suutari ja kanadalaiskaksikko (Sport)

”Missähän Sport olisi nyt ilman näitä?”

”Sportista on tullut sanottua aina, että jos ne kerrankin onnistuisivat hankkimaan kunnolliset ulkkarit, niin eihän niitä pysäyttäisi mikään. No niin no, nyt sitten saivat Suutarin suhteilla sellaiset, mutta kaikki muu meni reisille. Ilman kyseistä kaksikkoa ahdinko olisi joka tapauksessa ollut ultimaalinen.”

Viime vuonna sarjan parhaaksi hankinnaksi valittiin juurikin Dickenson, joka oli vahvasti esillä siis jo toista kertaa putkeen. Tällä kertaa selvää yksittäistä suosikkipelaajaa ei kuitenkaan joukosta löytynyt, olkoonkin että kannatusta sai kahdeksan joukkueelleen tärkeäksi osoittautunutta pelimiestä.

Oskar Essén, SaPKo

”Vuosi Norjassa teki hyvää etenkin pääkopalle. Kiukuttelut vaihtuneet tehoihin – vuoden päästä liigaan?”

”Riski, joka kannatti. Huono tuuri tosin astui valitettavasti kuvioihin.”

Lasse Lintula, TuTo

”Hieno pelaaja, jolta löytyy komean takapiiskan lisäksi painava ja tarkka laukaus.”

Loukkaantumiset vs. lähteneet

Hankinta-kohteen vastapainoksi äänestettiin toki myös pahinta menetystä. Myös tässä kategoriassa ohjeistus oli väljä ja menetysten suuruus ja vaikutukset jokaisen äänestäjän omassa puntaroinnissa. Kisa osoittautuikin loukkaantumisten ja lähtijöiden väliseksi.

Palkinnonsaajasta ei tosin ollut tässäkään kohteessa kovin suurta erimielisyyttä. SaPKon kuuma ykköskenttä oli paitsi runkosarjan positiivisin yllätys, mutta samalla myös pahin menetys, kun sekä Ville Eskelinen ja Oskar Essén joutuivat lasarettiin. Ykkössijoja sille kertyi peräti 13.

Eskelisen ja Essénin loukkaantumiset

”Sääli, että Pihlajaveden Legion Of Doom särkyi.”

”SaPKolla oli kasassa huima ykköskenttä, kaikki mahdollisuudet avoimina ja koko sarjan ylivoimaisesti kapein materiaali. Aika huono yhtälö sen suhteen, että palttiarallaa puolet joukkueen todellisista pelimiehistä joutui loppukaudeksi sairastuvalle.”

”Ilman näitä pässipaidoilla olisi ollut mahdollisuudet taistella pudotuspelipaikasta ihan tosissaan.”

”Joukkueen muuhun tasoon nähden liian kova menetys, vaikka Konsti parhaansa tekikin.”

Pelaajakaupoista tai –menetyksistä pahimmaksi nimettiin miliisin poistuminen vantaalaisten takalinjoilta. Lähes samanarvoiseksi katsottiin myös KooKoon ykköspakkiparin muodostaneiden Jarno Kultasen ja Juha Alastalon pahat loukkaantumiset.

Jani Honkanen, K-Vantaa

”K-Vantaan identiteetti katosi Honkasen myötä.”

”Puolustuksen johtohahmon lähtö kirpaisi ja oikeastaan saman tien koko paletti meni sekaisin.”

”Vaikutukset ehkä enemmän henkiset kuin pelilliset. Joukkueessa herättiin sen myötä jälleen kerran siihen todellisuuteen, että ’kivahan näitä pelejä on syksyllä voittaa, mutta keväällä pelataankin jos toisen värisissä paidoissa’.”

Alastalo-Kultanen-pari sairastuvalle, KooKoo

”Karmea menetys. Hyökkäyksellä voitetaan pelejä, kokeneella ja hyvällä puolustuksella puolestan mestaruuksia. LÄHES mahdoton paikattava.”

”Absoluuttisella tasolla mitattuna sarjan parhaiden puolustajien yhtäaikaiset vakavat loukkaantumiset olivat Mestis-kauden suurin takaisku. Järvisen ja Erosen hankintojen myötä vaikutukset jäivät kuitenkin lopulta melko mitättömiksi.”

Ykkössijat jaettiin kolmen edellä mainitun kesken, mutta valppaat äänestäjät nimesivät myös kuusi muuta kovaa kolausta. Niistä viime kauden All Stars –pakin, Juha Leimun siirtyminen LeKistä Tapparaan kesken syksyn jäi jopa yllättävän vähälle huomiolle, kenties lempääläläisten ilmankin hyvin sujuneen kauden johdosta.

Juha Leimu, LeKi

”Mestiksen taitavimpia hyökkäysorientoituneita puolustajia yhdessä Järvisen kanssa.”

Kimmo Eronen, TuTo

”Erosen siirtyminen Kouvolaan kesken kauden oli TuTolle sama kuin olisi lapselle antanut lelun ja ottanut sen sitten pois.”

Miikka Lindholmin loukkaantuminen, Jukurit

”Näihin aikoihin loppui riemu Mikkelissä.”

Vuoden Dickensonit

”Voitaneen todeta, että tällä saralla hommat on hoidettu Vaasassa hyvin.”, kuului yksi perusteluista. Sarjan parhaan ulkomaalaisen valinta sujui todellakin sporttihengessä.

Lou Dickenson valittiin viime kaudella sarjan parhaaksi vahvistukseksi ilman vastaväitteitä. Kovin tiukille ei mennyt tittelin puolustaminenkaan – vaikka samasta ketjusta löytyikin myös toinen varteenotettava ehdokas. Peli oli kuitenkin selvä: Dickenson sai 15 ykkössijaa, McGregor puolestaan saman verran kannatusta kakkosehdokkaana.

Lou Dickenson, Sport

”Kerrankin takuuvarma ulkomaalaishankinta Sportilta.”

”Olisi varmasti alemman kastin liigajoukkueissakin kohtalainen vahvistus. Maalinälkää ja -halua löytyy todella paljon.”

”Sportin tasoisessa joukkueessa kenenkään ei "pitäisi" erottua näin selvästi, mutta ehkä juuri sitäkin suuremmalla syyllä Dickensonia on arvostettava.”

”Sarjan paras ulkomaalaisvahvistus. Vaikka Sport vilisee nimimiestä toisen perään, on joukkue Dickensonin pelihuumorin mukana joko vaarallinen tai kesytettävissä.”

Bryan McGregor, Sport

”Tasaisen hyvä illasta toiseen. Ylivoimainen alivoimamaaleissa.”

”Loistolöytö Mestikseen.”

”Vaasassa onnistuttiin poikkeuksellisen hyvin McGregorin scouttauksessa.”

Sportin kanadalaiset muodostivat kärkikaksikon käytännössä jokaiseen äänestyslappuun. Kolmanneksi parhaan ulkomaalaisen osalta jämä-äänet jakautuivat kuitenkin tasaisemmin kuudelle muulle vahvistukseksi osoittautuneelle pelaajalle.

Andre Lysenstoen, HeKi

”Ainoa "Suomi-kiekon" edustaja Vancouverissa. Paremman joukkueen takana olisi ollut koko Mestiksen maalivahtien parhaimmistoa.”

Jatkoajan aiemmat tähdistöt

2008-2009

2007-2008

2006-2007

2005-2006

2004-2005

2003-2004

2002-2003

2001-2002

» Lähetä palautetta toimitukselle