Jukurit jälleen Dufvan näköinen

MESTIS / Haastattelu
Viime kaudesta reippaasti uudistunut Jukurit lähtee päävalmentajansa Risto Dufvan opeilla hakemaan paluuta Mestiksen terävimpään kärkeen. Joukkueessa tapahtui paljon vaihtuvuutta, joten haastetta uuden joukkueen parissa on riittänyt. Dufvalle tilanne ei kuitenkaan ole ollut vieras ja Jukurit lähteekin Dufvan johdolla varsin luottavaisella fiiliksellä tulevaan kauteen.

Jukureissa vaihtui siis noin puolet viime kauden joukkueesta. Risto Dufvalla oli viime keväänä edessään tilanne, että kaikki joukkueen keskushyökkääjät vaihtoivat maisemia. Tilanne vaikutti huolestuttavalta, mutta myös mairittelevalta, kun suurin osa lähteneistä pelaajista eteni urallaan SM-liigaan. Dufva on kuitenkin aiemminkin ollut vastaavassa tilanteessa ja Jukureihin oli jälleen selkeätä imua, kun joukkueen runko oli jo alkukesästä kasassa. Täydennyksiä on sitten tehty kesän mittaan.

- Pelaajisto muuttui kohtuullisen paljon ja joukkueen muodostaminen on ollut iso haaste. Joukkueen hitsautumista ei pystytty kesän aikana viemään entiseen malliin läpi, kun joukkue oli aiempaa pienempi, Dufva totesi.

Päteviä korvaajia

Suurimmat menetykset viime kaudesta Jukurit koki puolustuspäässä. Huikean kauden pelannut ja Mestiksen palkintopöydän keväällä putsannut Mikko Strömberg vaihtoi SaiPan paitaan. Puolustajista Esa Saksinen, Juha Salmu ja Joni Tuominen olivat myös tärkeässä roolissa menneellä kaudella. Korvaajien hankinta tuntui kevään korvilla tavallisen katsojan silmissä lähes ylivoimaiselta tehtävältä. Tilanne on kuitenkin näin sarjakauden kynnyksellä jopa yllättävän valoisa.

- Ströba oli sarjan kärkitorjujia, eli menetys sinällään. Suomalaisen Jaska on kuitenkin nyt harjoituspeleissä näyttänyt, että viime kauden taso pystytään pitämään. Lisäksi meillä on nyt selkeämmin kaksi pelaavaa maalivahtia, eli Kaitsu tulee pelaamaan pelejä tuolta välistä.

- Pakeissa meille tuli suurimmat menetykset. Tulijat ovat kuitenkin tälle sarjatasolle kokeneita pelureita. Kilpailua tuohon vielä tulee pelipaikoista, kun saamme yhden puolustajan lisää ennen sarjan alkua. Muutaman yksilön pitäisi sieltä pompata, jotka pystyisivät ottamaan isompaa roolia. Vastuun myötä se tietysti tulee mahdolliseksi, Dufva puntaroi.

Joukkueen hyökkäyskalusto laitettiin myös uusiin kuoseihin, kun koko sentterikaarti vaihtui. Joukkueen kompastukseksi viime keväänä koitunut sentterien vähyys on tällä kertaa pyritty eliminoimaan.

- Sentteripuoli on nyt laajempi kuin miesmuistiin. Meillä on nyt kuusi sentteriä (Lehtonen, Niemi, Suutarinen, Welling, Jaakkola ja Kettunen), joista osa pystyy myös pelaamaan laiturin tontilla.

Laitahyökkääjien osalta Jukurit ei kokenut suurempia muutoksia. Leveyttä sillekin osastolle kuitenkin löytyy nyt enemmän.

- Laiturimme ovat kokeneita tähän sarjaan. Saatiin siihen lisäksi meidän oloisia pelaajia. Potentiaalia on nyt hyökkäyksessä aiempaa enemmän. Laajuutta myös löytyy, ettei olla ihan yhden loukkaantumisen varassa. Sopivasti on tervettä kilpailua pelipaikoista, Dufva kertoo.

Uutta ilmettä

Dufvan mukaan Jukurien pelissä tulee puhaltamaan uusia tuulia ja peli saattaa olla toisen näköistä, kuin aiemmin. Tarkemmin hän ei kuitenkaan suunnitelmiaan paljasta.

- Muutamia pelillisiä juttuja tulee muuttumaan aikaisemmasta. Merkittäväähän tässä on se, että yksilöt tuovan sen oman itsensä peliin ja sitä kautta peli muuttuu täysin. Sentteriosasto on hyvä esimerkki. Nehän niitä ketjun moottoreita ovat ja niiden vaihtuminen muuttaa peliä erinäköiseksi, haluttiinpa tai ei. Toivottavasti muutos on parempaan, Dufva toivoo.

Dufva tietää joukkueessaan piilevän potentiaalin, mutta varsinaista suosikin viittaa hän ei suostu joukkueelleen ottamaan.

- Paras aseemme on haastajan asema. Siitä se nälkä pitää ottaa. Haastajan asema täytyy näkyä tuolla kentällä joka päivä. Kyllä me halutaan voittaa tämä sarja. Me ollaan kuitenkin tässä tavallaan pitkässä prosessissa ja päätavoite on siellä keväässä. Sen tavoitteen saavuttaminen on kauden aikana ansaittava. Päämäärä on oltava mielessä ja matkasta pitää nauttia, Dufva alleviivaa.

Joukkue sai lopullisen muotonsa vasta kesän lopulla ja muutama vahvistus on tullut vielä tämänkin jälkeen. Jukurit saattaakin pystyä parhaimpaan iskuunsa vasta kauden edetessä, varsinkin kun muutama pelaaja on vielä loukkaantuneiden kirjoissa. Dufva näkee asian olevan eniten asenteesta kiinni.

- Aikansa se vie, kun tää homma on uomissaan. Kenellekään ei kuitenkaan saa hävitä. Ei se ole mikään syy, että voidaan ottaa pataan alkukaudesta, kun ollaan jossain prosessissa. Jokainen peli lähdetään voittamaan, Dufva teroittaa.

Muutama loukkaantuminen ei ole pahemmin häirinnyt Jukurien ketjukoostumusten muodostamista, sillä varsinkin kaksi kärkiketjua ovat harjoituspeleissä onnistuneet varsin mainiosti. Muutoksia kuitenkin saattaa olla luvassa.

- Ketjut alkavat olla kasassa. Samantyyppisellä muodostelmalla lähdetään, kuten KooKoota vastaan (8.9.). Jormakka ja Welling palaavat tuohon kuukauden sisällä ja he saattavat sotkea ketjuja tai ainakin ovat tyrkyllä kokoonpanoon, Dufva tarkentaa.

Viime kaudella ajoittain vaivanneeseen ylivoimapelin tehottomuuteen on Dufvalla nyt väkevämpiä lääkkeitä, sillä kokonaisuutena hyökkäyskalusto vaikuttaa vahvemmalta.

- Ylivoimaan ei ainakaan lähtöönsä pitäisi olla huonompi kalusto. Kaikki saavat yrittää, mutta ne pelaavat, jotka saavat jotain aikaiseksi. Ehkä tämän suhteen ollaan aiempaa tylympiä, Dufva linjaa.

Tulevan kauden vastustajia Dufva ei lähde suuremmin puntaroimaan pelkän nimilistan perusteella.

- Jokipojat on parempi kuin viime kaudella. Samoin KooKoolla on hyvä joukkue. Vaikea sanoa muista mitään, kun en ole nähnyt. Kaikki ovat kuitenkin pahoja. Tarpeeksi paljon kun pelejä pelataan, niin varmaa on ettei kaikilla ole saman verran pisteitä, Dufva naurahtaa.

Ottelumäärään ja sarjajärjestelmään Dufva on varovaisen tyytyväinen. Myös nuorten maajoukkueen kohtaamista Dufva pitää positiivisena asiana.

- Pelimäärä pysyy riittävänä välisarjan ansiosta. Nuorten leijonien kohtaaminen on noin yleisjuttuna hyvä asia. Tietenkin me saadaan kovin mahdollinen joukkue sieltä vastaan juuri ennen kisoja, Dufva tuumaa.

Menestyksen mahdollisuudet Dufva näkee yksittäisten pelaajien sitoutumisessa, mutta korostaa myös joukkueessa vallitsevaa hyvää fiilistä.

- Kovaa sitoutumista vaaditaan yhteiseen asiaan ja sitoutuminen pitää myös näkyä teoissa kentällä jokaisen kohdalla. Siinä me voidaan olla sarjan paras joukkue ihan meidän omalla päätöksellä.

- Tärkeätä on myös ollut, että ollaan saatu freschi meininki säilymään tässä joukkueen ympärillä, vaikka pelaajat vaihtuvat. Siitä iso kiitos myös seurajohdolle. Virtaa tuntuu nyt olevan enemmän kuin vuosiin tähän aikaan, ainakin valmennuksessa. Pelaajien täytyy näyttää se kentällä, Dufva virnistää lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle