Mika Niemi tuo voimaa hyökkäyksiin

MESTIS / Haastattelu
Jukurit menetti viime kauden miehistöstään ennätykselliset seitsemän palaajaa SM-liigajäille. Lovi oli suuri, mutta Mikkelissä on jälleen tehty laadukasta työtä kesän aikana uuden joukkueen kasaamisessa. Jatkoaika kävi haastattelemassa viime kaudella Porin Ässissä kiekkoillutta Mika Niemeä, joka elokuun alussa liittyi Jukurien vahvuuteen.

Tamperelainen kiekkomylly tuottaa vuodesta toiseen laadukkaita pelaajia, joille riittää pelipaikkoja aina Etelä-Savoa myöten. Mika Niemi on Tapparan kasvatti, mutta vaihtoi vanhempina juniorivuosinaan KooVeen kautta Ilvekseen. Aikuisten sarjoihin siirryttyään Niemen tie Mikkeliin kulki Ilveksen ja siis Ässien kautta. Myös peliroolit joukkueissa ovat vaihdelleet.

- Ilveksessä jouduin karvaavaan rooliin ja peliaika oli mitä oli, vaikka pelejä kertyikin. Ässissä peliaikaa tuli enemmän ja aluksi pelasin myös ylivoimissa. Loppukaudella peliaika väheni, kun loukkaantuneita runkopelaajia palasi pelikuntoisiksi ja joukkue teki muutaman nimekkään hankinnan. Putosin taas rikkovaan rooliin, mutta ehkä siinä oli itsessäkin vikaa, kun ei pystynyt vakiinnuttamaan asemiaan, Niemi tuumi.

Nuorella miehellä oli keväällä monta suunnitelmaa, mutta lopulta tie vei Jukureihin.

- Liigassa mulla oli tarkoitus jatkaa, mutta myös ulkomaille siirtyminen kävi mielessä. Alkukesän harjoittelin Porissa ja Tampereella pienessä porukassa ja itsekseni. Mikkeliin lähtö tuntui kuitenkin oman uran kannalta järkevimmältä vaihtoehdolta. Täällä on hyvä valmennus ja treenitaso, Niemi kehui.

”Kovaa mennään”

Tässä vaiheessa kautta Jukureissa harjoitellaan 1-2 kertaa päivässä. Aamutreenit ovat usein vapaaehtoiset ja tempoltaan löysemmät, kun osa pelaajista käy töissä ja opiskelee. Illalla mennäänkin sitten kovempaa. Niemi on ollut tyytyväinen tahtiin.

- Kovaa täällä on menty. Olin kuullut, että Jukureissa harjoittelu olisi lähimpänä liigatasoa. Huhut pitivät kutinsa ja joissakin harjoitteissa täällä mennään kovempaakin. Olen tottunut treenaamaan kaksi kertaa päivässä ja minulle sopii, kun aamulla on vähän löysempää ja enemmän tekniikkaharjoittelua.

Niemellä on ollut jo useita valmentajia urallaan, joista jokaisella on omat tyylinsä ja painotuksensa. Jukureissa Niemi on ollut valmennukseen tyytyväinen ja pelaajana hänelle on nyt haettu jälleen rakentavampaa, kiekollista roolia. Myös ketjukoostumus Niemen ympärillä on alkanut vakiintua ja harjoituspeleissä Sipiläinen-Niemi-Piiroinen on aiheuttanut painetta vastustajien päädyissä.

- Täällä on harjoiteltu enemmän puolustusalueen- ja suunnanmuutospeliä, jota kautta pääsisimme hyville maalintekopaikoille. Mulla tulee olemaan rakentava rooli sentterinä. Oon nyt pelannut Sipiläisen ja Piiroisen kans ja alustavasti on puhuttu, että näin nyt mentäis. Loukkaantuneiden pelaajien (Jormakka ja Welling) paluu voi kuitenkin sekoittaa ketjuja, Niemi tuumailee.

Omia henkilökohtaisia ominaisuuksiaan kentällä Niemi analysoi avoimesti. Pelimies tietää, että jokaisella löytyy parannettavaa.

- Pelityyliltäni en ole niinkään maalintekijä, vaan tykkään rakennella muille paikkoja. Nyt on ollut hyvät laiturit vierellä, joten tehojakin voi tulla. Ehkä olen enemmän puolustava hyökkääjä. Vahvuuksina mulla on laukaus ja kiekon suojaaminen. Parannettavaa löytyy puolustuspelistä ja liikkeessä. Myös lähtönopeus voisi olla parempi, Niemi puntaroi.

Jukurien tulevan kauden menestysmahdollisuuksiin Niemi uskoo vakaasti ja nimesikin Jukurien valttikortit hyökkäys- ja puolustuspelissä. Oma tavoitekin kuvastaa joukkueessa vallitsevaa henkeä.

- Kyllä tällä joukkueella pitäisi olla tosi hyvät mahdollisuudet menestyä. Kopissa on hyvä henki ja juttu lentää. Hyökkäyksissä nopea kääntöpeli tulee olemaan myrkkyä vastustajille, eli saadaan riistettyä kiekko vastustajalta ja rakennettua nopeasti tehokas hyökkäys. Puolustuspelimme toimii hyvin, kun saadaan viisikon yhteistyökuviot uomiinsa, Niemi analysoi.

Omilla tavoitteillaan Niemi ei retostele, vaikka edellytykset huippupisteisiin nykyisessä ketjussa ovatkin olemassa.

- Oma tavoite on auttaa joukkuetta mahdollisimman pitkälle ja saada omaa peliä paremmaks. Mitään pistetavoitteita en ole koskaan asettanut.

Pahimmat kilpailijat löytyvät Niemen mielestä rannikkokaupungeista.

- Sport ja TuTo ovat varmasti kovia tulevalla kaudella. Hermeksestä ei oikein tiedä, ne ovat aiemminkin yllättäneet. Myös Hokki saattaa olla vahva, Niemi arvioi.

Lopuksi Mika Niemen terveiset yleisölle: Paljon kannustusta ja katsojia halliin!

» Lähetä palautetta toimitukselle