Seassa on paljon toivottuja uudistuksia, mutta myös Euroopassa kokeiltuja ja huonoksi havaittuja sääntöjäkin on seassa. Seuraavassa lyhyesti uusien sääntöjen kertaus ja Jatkoajan toimituksen mielipiteitä säännöistä.
Rangaistuslaukaukset jatkoajan jälkeen
NHL:ssä ei jatkossa tunneta tasapelejä. Viiden minuutin jatkoajan jälkeen pelin ollessa edelleen tasan, voittaja ratkaistaan rankkareilla. Laukojia on kolme per joukkue ja tästä jatketaan mies kerrallaan kunnes voittaja löytyy, mikäli kolmen laukojan jälkeen tilanne on edelleen tasan.
Toimituksen tuomio:
Huono uudistus. Toimituksen kaikki mielipiteet jakautuivat rankkareita vastaan. Ainoa positiivinen huomio löytyi siitä, että sääntö on NHL-kannattajille uusi ja saattaa uutuudenviehätyksellä toimia.
- Kokeiltiin viime kaudella AHL:ssa ja pelaajat eivät pitäneet tästä yhtään. Rangaistuslaukauskisalla tulee olemaan liian suuri merkitys joukkueiden pistemääriin ja onkin joukkueurheilussa väärin, että tällä arpapelillä tulee olemaan suurtakin merkitystä taistelussa playoff-sijoista.
- On se nähty arvokisoissakin että tämä on aivan umpisurkea sääntö. Heikompi joukkue tekee kaikkensa ettei omiin mene maaleja jos ovat ylipäätään jatkoajalle selvinneet. Sitten luotetaan maalivahtiin ja siihen että muutama pehmeäkätinen pelaaja voittaa rankkarit. Aivan liikaa yksilölajia joukkuepelissä. Tällä tavalla voittajan hakeminen on kuin venäläistä rulettia.
- Voittaja on ratkaistava oikealla pelillä. Tasapelit kuuluvat jääkiekkoon.
Paitsiot muuttuvat Euro-tyylisiksi
Siirretty paitsio palaa NHL:ään. Sääntö on tuttu Euroopasta, eli hyökkäävä joukkue saa lyödä kiekon takaisin hyökkäysalueelle vaikka omia pelaajia olisikin edelleen siniviivan väärällä puolella.
Toimituksen tuomio:
Hyvä uudistus. Pääsääntöisesti suurin ajatus on vähentää turhia katkoja. Tässä sääntö tuleekin varmasti toteutumaankin.
- Hyvä uudistus, joka vähentää turhia pelikatkoja keskialueella.
- Paine voidaan pitää jatkuvasti hyökkäyspäässä, jos hyökkääjät ovat tarpeeksi nopealiikkeisiä. Samalla puolustajalle lyödään paine kiekollisen pelin parantamiseksi. Roiskiminen ei auta enää.
- Tämä sääntö on ollut aiemminkin voimassa, joten sinänsä tuttu ja ilmeisen hyvin toimiva sääntö.
Kahden viivan syöttö poistuu
Kahden viivan syöttö poistuu. NHL:ssä saa jatkossa hakea pitkiä syöttöjä kahden viivan yli ilman että kahden viivan paitsiota vihelletään.
Toimituksen tuomio:
Huono uudistus. Euroopassa kokemukset ovat juuri päinvastaisia mitä säännöllä yritetään hakea. Peli on passivoitunut entisestään ja tasakentällisin tehtyjen maalien määrä on romahtanut.
- “Cherry pickerit” siirtyvät vain viivaa edemmäksi. Sumppu ei häviä tällä muutoksella, se vain siirtyy. Ei toimi SM-liigassa, ei toimi missään muuallakaan. Miksi toimisi NHL:ssä?
- Todennäköisesti huono uudistus. Tekee kiekkopelistä helposti tenniksen näköistä peliä, jossa keskialueella pelataan liian passiivisesti. Ei ole toiminut Euroopassa. NHL:n muut sääntöuudistukset antavat kuitenkin eurooppaa paremmat lähtöasetelmat säännön toimivuuden suhteen.
- Ei eurooppalaisia kiekkopäättäjiä tarvitse apinoida. Punaviivaa ei ole enää oikeastaan olemassa, mikä on taaksepäin menoa. Positiivisena puolena näkee pitkiä syöttöjä entistä enemmän, mutta samalla se lisää kiekottoman joukkueen puolustavaa peliä ja viisikon pudottamista entistä alemmas = liian lähellä trappia.
Hyvästit “kolmannelle puolustajalle“.
Maalivahdit eivät jatkossa saa vapaasti pelata kiekkoa maalin takana. Maalien taakse on maalattu kaksi uutta pitkittäisviivaa, metri maalien tolpista viistosti kohti kaukalon kulmia. Maalivahdin pelatessa maalin takana kiekkoa alueen ulkopuolella, tuomitaan maalivahdille kahden minuutin rangaistus.
Toimituksen tuomio:
Enimmäkseen hyvä uudistus. Enemmistö toimittajista piti sääntöä hyvänä. Kun maalivahti ei pääse pelaamaan kiekkoa kovinkaan isolle alueelle, se teettää enemmän työtä puolustajille.
- Huono. Mailataiturimaalivahdeilta riistetään ainutlaatuinen kyky käsitellä kiekkoa.
- Hyvä. Maalivahtien mailapelaaminen on ollut yksi varjelluimmista, mutta parhaimmista passiivisista puolustustaktiikoista. Hyvällä maalivahtien mailapelillä on ollut merkitystä hyökkäysalueella tapahtuvan tärkeän kärkikarvauksen syvyydelle ja tällä on ollut puolestaan merkitystä sille, että tärkeitä hyökkäyspään kiekonriistoja ei ole tullut niin paljon kuin olisi ollut toivottavaa.
- Hyvä. Maalivahti on usein kolmas puolustaja, nyt saadaan tilanteita enemmän kun maalivahti ei pääse seikkailemaan pitkin puolustusaluetta.
Maalivahdeille pienemmät suojat
Maalivahtien suojusten kokoa on pienennetty noin 11%. Polvisuojukset ovat kavennettu 12:sta 11:een tuumaan. Lisäksi kilven, räpylän ja hartiasuojien kokoa on pienennetty. Myös pelipaidan ja housujen kokoa valvotaan säännöillä. Sääntöä rikkovaa maalivahtia rankaistaan kahden ottelun pelikiellolla, seuraa 25 000 dollarilla ja joukkueen johdon palkkapussi laihtuu 1000 taalan edestä.
Toimituksen tuomio:
Yksimielisen hyvä uudistus.
- Maalivahtien taidot kunniaan, ei suojukset.
- Maalivahdin työ on nykyään peittämistä, ei torjumista. Kun sitä hieman vaikeutetaan, uskon että maaleja tulee lisää.
- Maalivahtien taidot nousevat paremmin esiin. Isoilla suojilla keskinkertainenkin maalivahti on hyvä. Nyt ne oikeasti hyvät maalivahdit nousevat paremmin massasta esiin. Pienikokoiset maalivahdit saavat taas jalansijaa.
Viivat uuteen paikkaan jäällä
Siniviivoja on siirretty lähemmäs toisiaan. Viivat on nykyisin kaksi jalkaa eli noin 60 senttiä lähempänä punaviivaa. Samalla maaliviivoja on siirretty samat kaksi jalkaa kohti päätyä. Hyökkäysalueilla on siis enemmän tilaa ja keskialue on entistä lyhyempi.
Toimituksen tuomio:
Enimmäkseen hyvä uudistus. Hyökkäys saa enemmän tilaa ja keskialue pienenee. Ylivoimapeli saa enemmän tilaa, ja tämä jakaakin mielipiteitä kaikkein eniten.
- Hyvä uudistus. Maalin takana pelaamista vaikeutetaan ja tilanteita pakotetaan syntymään enemmän maalin eteen. Hyökkäysaluetta laajennetaan ja puolustusta on mahdollista saada hyvällä pelinrakentelulla juoksemaan enemmän. Uudistus suosii taitavia, liikkuvia ja hyvän pelinlukutaidon omaavia joukkueita.
- Erikoistilanneosaaminen kasvaa. Ylivoimajoukkueella on hieman enemmän tilaa pyörittää peliä, tosin negatiivisena asiana alivoimaneliö pystyy sumputtamaan samalla maalinedustan kokonaan.
- Erikoistilanteissa sääntö antaa lisää tilaa ylivoimalle, mutta alivoiman pelaamista se vaikeuttaa paljon. Ylivoimapeli on jo entuudestaan liian isossa roolissa, toivotaan ettei sen merkitys kasva tämän säännön myötä. Tasakentällisin pelatessa sääntö varmasti toimii hyvin.
Ei kosketuspakkoa pitkään kiekkoon
Pitkä kiekko muuttuu osittain automaattiseksi. Pitkä kiekko vihelletään heti, tai ollaan viheltämättä, riippuen onko tilanne tarkoituksellinen pitkä kiekko vai epäonnistunut syöttöyritys. Ainakin viime minuuteilla säännöstä on hyötyä, sillä tappiolla oleva joukkue on ennen voinut lyödä pitkän ja polttaa kellosta useita sekunteja ennenkuin kiekkoon on päästy koskemaan ja pitkä vihelletty. Myös pelaajien turvallisuutta on kiekontavoittelutilanteissa ajateltu.
Lyö pitkä niin jäät jäälle
Pitkän kiekon aiheuttanut joukkue ei saa vaihtaa kenttäpelaajiaan tästä aiheutuneen pelikatkon aikana, vaan kentällä olleet pelaajat joutuvat jäämään jäälle seuraavaan aloitukseen asti.
Toimituksen tuomio:
Hyvä uudistus. Säännöllä pyritään pitämään peli käynnissä ja vähentämään taktisesti viisaita pitkiä kiekkoja. Pitkästä kiekosta seuraa oman pään aloitus, missä puolustava joukkue on väsynyt ja hyökkäävä joukkue saa laittaa tuoreet miehet ottamaan aloitusta. Sääntö pakottaa puolustavan joukkueen pelaamaan kiekkoa, jolloin virheet ja sitä kautta myös vastaiskut lisääntyvät.
- Paine saadaan hyökkäysalueella ja tällä haetaan lisää maaleja. Välillä voi paniikkipitkiä tulla, mutta nyt ei tule vaihtoa joten niiden viljeleminenkään ei auta. Nopeuttaa peliä paljon.
- Turha roiskiminen vähentyy, koska seurauksena ei voi vaihtaa ketjua.
- Hyvä uudistus. Tekee pitkän kiekon lyömisestä rangaistavampaa ja hyödyntää kiekollisesti parempia joukkueita.
Viimeisen viiden minuutin tappelut
Pelaajien omat kurinpidolliset toimenpiteet, eli tuttavallisemmin tappelut, joutuvat viimeisen viiden peliminuutin aikana erityiskohtelun kohteeksi. Mikäli pelaaja aloittaa tappelun viiden viimeisen minuutin aikana, pelaaja saa automaattisesti yhden ottelun pelikiellon. Tästä eteenpäin kaikki vastaavat tilanteet tuplaavat pelikiellon pituuden. Lisäksi joukkueen valmentaja saa 10 000 dollarin sakot.
Toimituksen tuomio:
Yksimielisen huono uudistus. Säännöllä haetaan sitä ettei ratkaisuhetkillä kukaan selkeä poliisi vie tappelulla vastustajan luottopelaajaa pois jäältä ottelun ratkaisuvaiheilla ja sitä kautta heikennä vastustajan mahdollisuutta voittoon. Positiivisena puolena on löydetty vain selkeästi tarkoituksellisten tappeluiden vähentäminen.
- Huono. Todennäköisesti ei tuo suuria muutoksia. Mikäli joukkue haluaa suuren kahakan aikaan, se sen aiheuttaa seuraamuksista huolimatta. Ei ole toiminut kanadan juniorisarjoissa. Miksi toimisi NHL:ssä?
- Koko instigator-sääntö on huono ja nyt tätä huonoa sääntöä vain pahennetaan tällä lisäpykälällä. Vähentää tietysti pelin lopussa tulleita turhautumisia rankaisemalla tappelut ankarasti, mutta tilalle saattaa tulla pahimmassa tapauksessa jokin toinen tapa kostaa pelissä nähdyt ylilyönnit.
- Voisi sanoa että erittäin huono. Kukkahattutädit yrittävät keksiä lisää ideoita, että jääkiekko siistittäisiin alkukantaisista ugh-ugh-tapauksista. Tappelut nyt vaan kuuluvat jääkiekkoon ja henkisen yliotteen saaminen on aina plussaa.
Eroon hiihtohissistä ja reppuselkäluistelusta
Tuomarit ottavat käyttöön täydellisen nollatoleranssin kaikkien estämisten ja mailahäirinnän suhteen.
Toimituksen tuomio:
Kaksijakoinen uudistus. Hyviin puoliin löytyy kuitenkin hieman enemmän positiivista. Vapaa luistelu ilman kahvausta ja estämisiä on varmasti kaikkien mieleen, mutta tarkka tuomarilinja tekee pelistä jäähyrikasta ja vähentää intensiteettiä. Suurimmat huolenaiheet olivat linjan pitäminen ja pelin muuttuminen 60 minuuttia kestäväksi ylivoima-kilpailuksi.
- Mikäli vain toteutuu, todella iso askel eteenpäin. Vaikeata tuon karsiminen on, mutta jos saadaan karsittua, aukeaa peli enemmän kuin aikaisemmin ja maaleja pitäisi nähdä entistä enemmän.
- Alkukaudesta erikoistilannepelaamisen merkitys korostuu ja pelin intensiteetti häviää. Pitkässä juoksussa voi kuitenkin olla osittain hyväkin sääntö, mikäli tuomarilinja nollatoleranssin kanssa pitää. Kokonaisuudessaan muuttaa peliä ja ei pelkästään hyvään suuntaan.
- Mikäli toleranssi pysyy ja pitää koko kauden, peli muuttuu nopeammaksi. Samalla mailataiturit nousevat enemmän esiin. Jäähymäärät kasvavat ainakin alussa hurjasti, mutta jos linja pitää, muutos on hyvä. Jos toleranssilinja ei pidä, muutos on todella huono.
Pelin viivyttäminen - kiekko katsomoon
Suomessakin kokeilussa ollut kiekon katsomoon vippaaminen aiheuttaa jatkossa NHL:ssä kahden minuutin rangaistuksen kenttäpelaajalle.
Toimituksen tuomio:
Enimmäkseen huono uudistus. Useimmat toimittajista pitivät sääntöä huonona puhtaasti vahinkona katsomoon menneiden kiekkojen takia, mutta lähes kaikki löysivät tästä hyvääkin. Kiekkoa tulee pelata omalla alueella huolellisemmin eikä kiekkoa voi ihan surutta iskeä pleksien kautta keskialueelle. Myös kokemukset kotimaan kaukaloista ovat negatiivisia.
- Hyvä uudistus. Tässä säännössä puhutaan kiekon suoraan laukomisesta katsomoon, jota voi pitää pelkästään joko taitamattomana purkuna tai pelin viivytyksenä.
- Huono. Jo pelkästään SM-liigan kokemusten perusteella täyttä paskaa. Joskus pelaaja joutuu roiskaisemaan kiekon pois ja vahingossa niitä menee katsomoon. Ei siitä voida mitenkään rankaista pelaajaa. Tai sitten tällä yritetään saada kiekollista peliä paremmaksi ettei roiskimisia nähtäisi. Vaikea sanoa.
- Tahattomista tilanteista turhia jäähyjä. Vahingoilta ei voi välttyä, vaikka kiekon lyömisestä katsomoon leikattaisiin pää irti.
Näiden muutosten lisäksi löytyy vielä pari pienempää uudistusta, joiden vaikutuksista ei toimittajilta kerätty mielipiteitä.
Kuolevat joutsenet syyniin
Liiga voi jälkikäteen jakaa rangaistuksia filmaaville tai loukkaantumista esittäville pelaajille. Ensimmäisestä kerrasta pelaajaa varoitetaan, toisesta pelaaja köyhtyy 1000 dollaria, kolmannesta kerrasta tilipussi laihtuu 2000 dollaria ja neljännestä kerrasta eteenpäin pelaaja saa yhden ottelun pelikiellon.
Maalivahti voi myös saada turhista kiekon sulkemisista kahden minuutin rangaistuksen.
Kaikki säännöt ovat olleet voimassa jo harjoituskaudella.