Uskaltakaa puhua!

LIIGA / Artikkeli
Miten suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä seksuaalivähemmistöistä voitaisiin lisätä jääkiekkoilussa ja urheilussa yleisesti?

– Uskaltamalla puhua, vastaa SETA:n nuorisotyön koordinaattori Anders Huldén.

– Keskustelemalla, kyseenalaistamalla vallitsevia normeja. Tajuamalla, että ilmapiirissä, jossa joukkueessa jatkuvasti kyseenalaistetaan toisten seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä tai sukupuolen ilmaisua, tai jossa joudutaan keskusteluissa salaamaan omaa identiteettiä tai läheissuhteita, tuskin tehdään parhaita suorituksia.

Mikä on syy kielteiselle suhtautumiselle seksuaalivähemmistöihin?

– Kielteisten asenteiden takana on tiukat normit ja usein myös epätietoisuus. Joskus pitää myös ottaa asioista selvää, hankkia asiallista tietoa. Sitä ei välttämättä nähdä urheiluseuran päällimmäisenä tehtävänä, mutta kun homofobia ja transfobia on joukkueessa ongelma, ja ongelmat yleensä häiritsevät joukkueen menestystä tai sen mainetta, ongelmaan
kannattaisi tarttua, Huldén sanoo.

– Se vaatii työtä ja vastuun ottamista joukkueissa ja lajiliitoissa. Urheiluseuroissa pyörii vapaa-aikanaan varmasti satojatuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria – niinpä heihin kuulu mielestäni myös tietty
kasvatuksellinen vastuu.

Pohjois-Amerikassa tuli vuosi sitten kaapista ensimmäinen jääkiekkoileva homo ja häneen suhtauduttiin kiekkoyhteisössä ja mediassa erittäin myönteisesti. Uskotko, että Suomessa vastaanotto olisi samanlainen?

– Kaapista ulostulo vaatii aina rohkeutta ja Suomessa varmasti saisi varautua myös kielteiseen palautteeseen. Uskon kyllä, että reaktiot olisivat valtaosin myönteiset ja kannustavat.

Mikä on neuvosi seksuaalisuutensa kanssa kamppaileville nuorille jääkiekkoilijoille ja muillekin urheilijoille?

– Minulla ei ole mitään valmista reseptiä siihen, miten tällaisesta ilmapiiristä kärsivän yksittäisen joukkueen jäsenen tulisi toimia – se onkin myös todella tilannekohtaista. SETA:aan tai meidän jäsenjärjestöihin kannattaa olla yhteydessä, voi saada tukea vaikeaan tilanteeseen ja sen selvittämiseen tai muuten vain hyviä vinkkejä, Huldén opastaa.

– SLU (Suomen Liikunta ja Urheilu ry) on tehnyt paljon työtä yhdenvertaisuuden edistämiseksi urheiluseuroissa, ja sen tulokset pukuhuoneissa ja pelikentillä varmasti
vaihtelevat. Toisaalla on onnistuttu hyvin ja toisaalla huonommin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kolumni
Liigan tasa-arvotyömaa matelee Ruotsin perässä
LIIGA | SHL | 10.6.2024 13:40
Kolumni
Janne Puhakka oli rohkea pioneeri, jonka perintö ei unohdu
LIIGA | MESTIS | 15.10.2024 12:00