Mielipide

Sekaisin koko HPK!

LIIGA / Kolumni
Kerhon kausi etenee surkeasti. Viikonvaihteen kahdessa ottelussaan joukkue sai köniinsä sekä Jokereilta että JYPiltä. Jokerit riepotteli hämeenlinnalaisia peräti 7-0, mutta JYPille HPK ei hävinnyt kuin 2-1. Täpärästä tappiostaan huolimatta sarjan häntäpäähän jumiutuneen Kerhon pelaamisesta löytyy rutkasti hiottavaa.

Ensiksi. Runkosarjaa on pelattu reilusti yli puolivälin eikä Pallokerholta näytä edelleenkään löytyvän selvää hyökkäyspelitapaa. Tämä tuntuu käsittämättömältä, sillä Harri Rindell valmentaa joukkuetta jo toista kauttaan.

Kerhon pelaajat etenevät hyökkäyksissään päämäärättömästi, kiekkoa huiskitaan sinne ja tänne ja joukkue ajautuu monesti kulmiin, mistä se ei pysty maalin edustalle nousemaan. Lisäksi HPK menettää nopeasti kiekot hyökkäystilanteissaan.

Selvän hyökkäyspelitavan uupuminen vaikuttaa siihen, ettei Kerhon valmennus saa revittyä kelvollisesta hyökkäysmateriaalistaan edes sitä irti, mitä siitä olisi revittävissä. Pelitavan puuttuessa joukkueen ketjut eivät löydä toimivaa kemiaa, mikä omalta osaltaan selittää Pallokerhon ykkösvitjan vaisuuden.

Kentällisen laituri Janne Laakkonenkin, kun huitelee kuutamolla tällä hetkellä. Laakkonen pelasi niin surkeasti Jokereita vastaan, että JYP-pelissä hän istui katsomossa.

Toinen ongelma Kerhon pelaamisessa on se, että vastustaja saa joukkuetta vastaan helposti kiekonhallinnan itselleen. Pelasi hämeenlinnalaisia vastaan sitten liigan jumboihin kuuluva Ilves tai sarjan kovavireisin JYP, niin aina sama virsi.

Vastustaja vie peliä, jos niin haluaa. Toisaalta tämä johtuu siitä, että HPK menettää kiekon herkästi ja jakelee virhesyöttöjä. Monesti Kerhon pelaajat näyttävät lamaantuneiltakin jo peliin lähdettäessä, joka sekin avittaa vastustajia nappaamaan kontrollin ottelusta haltuunsa.

Kolmas keskeisin ongelma Kerhon pelaamisessa on puolustaminen. JYPiä vastaan HPK roikkui tasatilanteessa vielä kolmannessa erässä, mutta sitten joukkue lepsuili omassa päässään ja siihen kaatuivat Kerhon haaveet voitosta.

Hämeenlinnalaisten puolustuksessa varsinkin luottomiehet Marko Tuulola, Mathias Porseland ja Jukka Laamanen ovat viime peleissä esiintyneet surkeasti. Pakkien otteista huokuu ajoittain jopa haluttomuus. He jakelevat esimerkiksi rutkasti virhesyöttöjä ja Laamasen nukahduksen vuoksi JYP pääsi iskemään voittomaalinsa.


Harri Rindellillä riittää pohdittavaa.

Puhtaita papereita ei saa myöskään seuran johto. Joukkueen kasaamisessa on epäonnistuttu pahasti. Tai sitten parempaan ei ole ollut varaa. Kerholta uupuu terävin kärki hyökkäyksestään, jonka vuoksi ei ihmetytä, että HPK on yksi liigan surkeimmin viimeistellyistä joukkueista.

Arsi Piispanen on pätevä sentteri SM-liigaan, mutta ei hänen tasoisensa pelaajan paikka pitäisi löytyä ykköskentästä. Sitä ketjua hän tällä hetkellä Kerhossa kuitenkin pyörittää. Ketjun laituri Marko Luomala puolestaan värvättiin Hämeenlinnaan nakuttelemaan häkkejä.

Todellisuudessa hyökkääjän tililtä ei löydy kuin yksi suonenvetokausi, kun hän heilutteli maaliverkkoa yli kaksikymmentä kertaa. Silloin miestä ruokki taituri Marko Kivenmäki. Muuten on ollut hiljaisempaa. Luomalan vahvuus piilee ennen kaikkea työnteossa. Ei niinkään viimeistelyssä vaikka häneltä ensisijaisesti osumia Hämeenlinnassa odotetaan.

Kärkihyökkääjiksi Kerho kaavaili joukkueeseensa ennen kautta toisiakin nimiä – Scott Barneytä ja Marek Zagrapania. Kyseiset herrat ovat taas flopanneet pahan päiväisesti. Rattijuopumuksen vuoksi SaiPasta viime kaudella potkut saanut Barney tuli kovan kohun saattelemana viime keväänä Kerhoon. Tuon kohun lisäksi Barney ei muuta oranssinutuissa aikaan saanutkaan.

Barney istutettiin jo marraskuussa vilttiketjuun ja sieltä hän ei enää kaukalon puolelle palannut. Miehen sopimus Kerhon kanssa purettiin ja kanukki siirtyi Svetsin ykkösdivariin. Zagrapaninkaan kausi ei ole sujunut kaksisesti. Slovakki ehti pelaamaan kaksitoista ottelua ennen kuin hän loukkaantui. Loukkaantumisensa vuoksi hyökkääjä oli pitkään sivussa, kunnes hän tällä viikolla haki pelituntumaa yhden ottelun verran Kiekko-Vantaassa.

Lauantaina mies näytti taas istuvan katsomon puolella Rinkelinmäellä. Mikä ei ihmetytä niiden näyttöjensä perusteella, mitä hän on ehtinyt Kerhossa esittämään. On liki mahdotonta kuvitella häntä suunnitellun ennen kauden alkua Kerhon ykkössentteriksi.

Hyökkääjä ei ole pelaamissaan otteluissaan tehnyt kentällä oikeastaan mitään, jos yhtä syöttöpistettä ei lasketa. Oudointa on, että vaikka slovakki tuntui jo epävarmalta hankinnalta alun alkaen, niin silti seuran johto solmi suoraan hänen kanssaan yksivuotisen sopimuksen. Ei ollenkaan try out-sopimusta.

HPK kaipaa kipeästi niin pelillisiä että kokoonpanollisia muutoksia. Päävalmentaja Harri Rindell ei tunnu kuitenkaan pystyvän joukkueensa pelillistä suuntaa kääntämään. Tämä ihan vain jo sen vuoksi, ettei hämeenlinnalaisten pelaamisessa ole yksinkertaisesti tapahtunut juurikaan parannusta koko kauden aikana.

Joukkue tarvitsisi myös vahvistuksia. Ykköskenttään maaliensylkijän ja sentterin. Toimitusjohtaja Risto Korpela hokee jatkuvasti seuran etsivän vahvistuksia, mutta silti mitään suurempaa ei ole toistaiseksi tapahtunut. Ei ainakaan sellaista, mikä vahvistaisi joukkuetta selvästi.

Tällä tahdilla HPK voi hyvästellä haaveensa pudotuspeleistä. Joukkue tulee ennemmin taistelemaan Ilveksen ja SaiPan kanssa siitä, mikä joukkueista joutuu karsimaan. Ja jos Kerho ei saa peliesitystään yhtään petrattua, niin tulee se olemaan hyvin lähellä liigakarsintoihin joutumista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös