Ei enää pelaajakoordinaattoria

LIIGA / Haastattelu
Lahtelaisseuran edellinen toimitusjohtaja Jorma Kosonen oli hankkinut kannuksensa liike-elämässä. Hän paikkasi puutteellisen jääkiekkotietämyksensä palkkaamalla miehen varta vasten tekemään pelaajakartoitusta. Ilkka Kaarnalla taas on pitkä kokemus kaukaloiden sisältä ja ääreltä.

Hän nakutti pisteitä SaiPan edustusjoukkueessa 70- ja 80-luvuilla ja toimi myöhemmin lappeenrantalaisjoukkueen päävalmentajana sekä toimitusjohtajana. Kun Kaarna tarttui Pelicansin ruoriin, pelaajakoordinaattorin vakanssin tarve lakkasi.

– Onko niissä seuroissa sitten paremmat hankinnat, missä on pelaajakoordinaattori? Talous on aika lailla käsi kädessä pelaajahankintojen kanssa, hän tähdentää.

– On kokonaan toinen asia, kuka käy katsomassa pelejä ja skouttaamassa. Suomalaisten pelaajien skouttaamisesta ei ole Pelicansille lyhyen ajan hyötyä. Emme me voi ottaa toisiltamme pelaajia, vaikka kuinka haluaisimme.

Vaikka pelaajakauppojen tekeminen henkilöityy useimmiten toimitusjohtajaan, ainakin Pelicansissa valmentajat ovat vahvasti mukana prosessissa.

– Valmentajat viime kädessä siunaavat pelaajasopimukset ja heidän kuviot. Mun on turha hankkia pelaajia, jotka eivät sovi heidän kuvioonsa, vaikka se olisi kuinka hyvä, Kaarna sanoo.

Isoissa ympyröissä kiertäneestä Pasi Nurmisesta on hieman apua Pelicansin pelaajakartoituksessa. Hänen tehtävänsä ei ole antaa nimiä vaan kertoa tarjotuista nimistä.

–Pasi Nurmisella ei ole yhtään pelaajaa myynnissä. Pelaajat löytyvät agenttien kautta.

– Ensin on vapaana olevana pelaaja. Sitten kun alamme selvittää taustoja, pystymme hyödyntämään Pasia. Mitä enemmän on kontakteja, suhteita ja verkostoa, sitä vahvemmilla on taustojen selvityksessä, Kaarna toteaa ja muistuttaa, että muilla seuroilla on vastaavia avustajia.

Pelicansin pelaajakartoitusorganisaatiota voi pitää erittäin harmonisena. Toimitusjohtaja on kokenut alallaan. Nurmisella on tietoa Pohjois-Amerikasta. Kakkosvalmentaja Hannu Järvenpää on toiminut viime vuodet SM-liigan keskiössä, ja miksei miehen NHL-kokemuksestakin olisi apua. Päävalmentaja Jami Kauppi taas tuntee Mestiksen ja on kokenut juniorien kasvattaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle