"Positiivinen äijä" TPS:n ruoriin

LIIGA / Artikkeli
Turun Palloseura esitteli perjantaina uuden jääkiekon edustusurheilusta ja liiketoiminnasta vastaavan toimitusjohtajansa, Seppo Sutelan. Seuraavassa lehdistötilaisuudessa esille tullutta.

Toimitusjohtajan haku käynnistyi, kun Jouko Narvanmaa erosi tehtävästään tammikuussa. Hakemuksia toimeen kertyi hallituksen puheenjohtaja Antti Kasin mukaan runsaasti, eikä tasossa ollut valittamista.

- Hakuprosessi oli ihan avoin ja hakijoiden määrä ilahduttava. Ennakkoon ajatteli, että saa nähdä kuka tällaiseen hommaan haluaa, mutta hyvästä porukasta päästiin valitsemaan, ei tarvinnut turvautua ainoaan vaihtoehtoon. Näköjään vielä löytyy sellaista positiivista hulluutta ihmisistä, veisteli Kasi.

Kuka sitten on Seppo Sutela ja miksi juuri TPS työnantajana herätti kiinnostuksen? 49-vuotias yo-merkonomi vaikutti pitkään Nokialla, kunnes päätti nyt vaihtaa alaa. Kyseisen yrityksen työkulttuurista tuttu runsas matkustelu ei välttämättä aina ole perheellisen ihmisen kannalta ideaalinen tilanne, mikä selittänee osaltaan miehen kiinnostusta toisenlaisen uran valintaan.

- Tässä on nyt 18 vuoden rupeama takana Nokialla. Paljon tuli matkustettua vuosittain ja tehtyä erilaisia hommia. Sitten tuli aika tehdä jotain muuta ja tuli tämä tilaisuus eteen. Motivaatio tulee siitäkin, että haluan tehdä jotain muuta kuin viimeiset 20 vuotta. Taustaa on vuosien varrelta paljon muun muassa myynnistä ja markkinoinnista.

- Jääkiekon osalta itsellä on junnutaustaa ja pelaan vieläkin sellaista "äijähöntsyä" pari kertaa viikossa. Turussa asun, paikkakunta on tuttu ja perhe asuu täällä. Työ TPS:n toimitusjohtajana jatkuu nyt toistaiseksi, kunnes minä tai hallituksen puheenjohtaja toisin päättää, täydentää Sutela.

Myös hallituksen puheenjohtaja Antti Kasi kehuu luonnollisesti valintaansa. Kasin mukaan kyse ei ole pelkästään miehen ammatillisesta osaamisesta, vaan pitkälti myös persoonasta, joka sopii juuri Palloseuran tarpeisiin.

- Sepossa on professionaalisuutta, kokemusta liike-elämästä, markkinoinnista jne, mutta hänessä on myös sellaista, jos sanoisi, "positiivista äijää". Tähän tarvitaan persoonallisuutta. Meillä on voimakkaita ja kovia tyyppejä organisaatiossa. Ei tuohon organisaatioon kuitenkaan ole tarkoitus niitä intiaanipäälliköitä liikaa palkata kun pääosassa on ne intiaanit.

Sutela on omien sanojensa mukaan tulevaisuuteen katsova henkilö. Tällaista Turussa tarvitaankin, sillä organisaation toimintatavat ovat tietyiltä osin vielä viime vuosituhannelta. Ainakin jotain muutosta on lupa odottaa uuden toimitusjohtajan myötä.

- Pidän itseäni muutosjohtajana, viihdyn silloin kun lähdetään tekemään hyvällä porukalla muutosta. Tää nykyinen Tepsin notkahdus on sellainen hyvä haaste ja uskon, että turkulaisille Tepsi on kuitenkin ykköspuheenaihe ja ihmiset lähtee tätä tukemaan. Tietysti odotan tästä itsekin jotain uutta oppivani. Avoimella mielin lähdetään mukaan.

- Kyllä näin vahva talousalue vahvan joukkueen ansaitsee. Suuren talousalueen yksi ykköstuote on kuitenkin kyseessä. Jos vertaa vaikka Hämeenlinnaan tai Jyväskylään, niin meillä on sikäli hyvät edellytykset pärjätä. Nyt päästään notkahduksen jälkeen tekemään uutta nousua, jatkaa Sutela.

Raha ja sen haaliminen sisään ei kuitenkaan ole ainoa arvo, joka ohjaa Sutelan ja seuran toimintaa. Julkisuuskuva koostuu monenlaisista osatekijöistä ja TPS on muutakin kuin liikeyritys.

- Sikäli tähän on helppo tulla, että arvomaailma esimerkiksi Antti Kasin kanssa on samanlainen. Tässä ei ole pelkästään kyse siitä että joukkue voittaa, vaan Tepsin laajemmastakin merkityksestä Turulle ja muutenkin, ihan yhteiskunnallisena tekijänä. Toisin sanoen siitä esimerkistä, mitä seura antaa. Se on tavoitteena, ettei junnuista tule pelkästään hyviä pelaajia vaan myöskin hyviä ihmisiä.

Hannu Jortikalle suurempi rooli

Päävalmentaja Hannu Jortikka otti itselleen suurempaa roolia pelaajahankintojen osalta ennen tammikuun siirtorajan umpeutumista. Tämä asetelma tulee jatkumaan, sillä Jortikka tulee jatkossa vastaamaan muodollisestikin TPS:n urheilutoimen sektorista.

- Tässä vaiheessa ollaan jaettu vastuualueita niin, että Hannu Jortikka vastaa urheilutoiminnan alueesta toistaiseksi. Hän on tässä roolissa valmentajan toimen ohessa. Tietyllä tavalla vastuualue laajenee, mutta jos katsoo vaikka tämän kauden siirtokauden päätöstä, niin tosiasiassa siellä ”Hannut” oli isossa roolissa ja se oli myös näyttö vastuunkannosta, kuvailee Kasi.

Asetelmassa on sinänsä järkeä mikäli vaan yhteistyö valmentajan ja toimitusjohtajan välillä toimii. Jortikka ainakin oletettavasti tietää parhaiten minkälaisia pelaajia joukkue eniten tarvitsee, toimitusjohtajan ja hallituksen tehtäväksi jää määritellä rajat sille paljonko rahaa hankintoihin voi käyttää. Sutela näkee asetelman positiivisena.

- Jortikka hoitaa asiat kaukalossa ja minä kaukalon ulkopuolella. Minusta on ihan luonnollista, että valmennus on mukana pelaajahankinnoissa. Ainakin toistaiseksi yhteistyö Jortikan kanssa on sujunut ihan loistavasti. Pari kertaa ollaan istuttu alas, itse asiassa vasta toissapäivänä tavattiin ensimmäisen kerran. Ihan hyvässä hengessä puhuttiin työnjaosta ja Jortikka toivotti tervetulleeksi taloon.

Entäpä paljonko resursseja joukkueeseen pystytään käyttämään? Jos Kasin sanoista voi päätellä, tulee pelaajabudjetti ehkä säilymään suurin piirtein entisellään. Kommentti tosin jättää tulkinnanvaraa molempiin suuntiin.

haastattelu

Kasia ei itketä
[lue lisää]

- Tietyt kipurajat ollaan todettu, että jotkut satoja tuhansia maksavat hankinnat eivät tuo sitä summaa takaisin, mutta kyllä tässä jatkossakin on tarkoitus olla niin sanottujen ”suurien” joukossa. Meidän pitää kuitenkin hoitaa hommat niin, että saadaan rakennettua voittava joukkue, sellaista ihmiset tulee katsomaan. Ei tätä touhua voida säästää kuoliaaksi.

Jos Palloseuran urheilullinen puoli onkin tällä kaudella mennyt kuralle, niin ainakin organisaatiossa ollaan tajuttu muutosten välttämättömyys. Sutelalla vaikuttaisi olevan taustansa valossa hyvät edellytykset suoriutua toimitusjohtajan työstä ja mies ansaitsee tilaisuuden näyttää kyntensä. Uskottavuudelle ja "hypelle" tekisi erityisen hyvää se, mikäli Jortikka-Sutela-kaksikko saisi ensi kaudeksi kilpailukykyisen joukkueen jalkeille.

» Lähetä palautetta toimitukselle