Turun Palloseuran uusi ilme personoitui vahvasti suurien linjojen vetäjäksi profiloituneen Antti Kasin esitellessä medialle uuden toimitusjohtajan Seppo Sutelan, joka ensitöikseen esittäytyi muutosjohtajaksi.
Uudet tuulet puhaltavat entistä voimakkaammin Auran rannoilla ja Ruissalon rantakaislikoissa. Kahden kokeneen yritysjohtajan esitellessä visioitaan kuulijalle syntyy vaikutelma siitä, että kauan odotettu murros kohti uutta toimintakulttuuria näyttää todella käynnistyneen.
Antti Kasin visioima muutosohjelma tuo tullessaan tervetulleita uudistuksia, mutta iso murros aiheuttaa toisaalta paineita lyhyen aikavälin toiminnalle. Uusi toimitusjohtaja Sutela saapuu taloon keskelle kiireistä kevätrupeamaa.
Tulevan kauden kuviot jo tähtäimessä
Kauden 2006-2007 valmistelu on TPS:ssä täydessä vauhdissa. Sinänsä kivuttoman nopeasti sujunut toimitusjohtajan vaihto kesken kiivaimman neuvottelu-, myynti- ja suunnittelujakson asettaa omat haasteensa organisaatiolle.
- Tietysti tällaisessa vaihdossa on aina omat riskinsä, kun saumataan tällaista tilannetta. Sitä on nyt pyritty hoitamaan sillä tavalla, että on valjastettu näitä meidän kokeneita voimia tekemään ekstraa, saamaan tiettyä lisävastuuta ja tietysti sitä vastaavaa valtaa, kertoo itsekin ylimääräiseen ahkerointiin ryhtynyt puheenjohtaja Kasi.
- Tässä kävi sillä tavalla hyvä tuuri, että saatiin tällainen tiettyihin asioihin kykenevä kaveri, joka on aika valmis hyppäämään mukaan. Ja Jouko Narvanmaa ei ole nyt mihinkään lähdössä, hän on sitoutunut auttamaan ja saumaamaan tämän meidän kriittisimmän ajan.
Viime kuukausien vastoinkäymisistä huolimatta tuore puheenjohtaja uhkuu intoa, mahdolliset hankaluudet eivät huimaa.
- Meillä on nyt niin vahva tahto tehdä tämä homma hienosti, että nyt ei itketä ja katsella, vaan ruvetaan tekemään.
Kasi ei usko, että TPS olisi organisaatiomuutosten kanssa painiskellessaan vaarassa jäädä jälkijunaan tulevan liigajoukkueen rakentamisessa. Päähuomio pysyy pääasiassa, ja toisaalta realiteetit ovat selvillä.
- On meillä toki ensi kauden joukkueen osalta tiettyjä haasteita. Ei siellä ole kaikki kriittiset paikat ollenkaan täynnä sillä filosofialla, millä Jortikka ja Virta haluaa sitä rakentaa, toteaa Kasi nostaen esimerkiksi tällä kaudella toistaiseksi alisuorittaneen veteraanikaartin.
Visioiden ytimessä TPS-tuotteen houkuttelevuus
Uutta joukkuetta ja uudenlaista Palloseuraa rakennetaan tiimillä, jonka Kasi luonnehtii koostuvan kovista persoonista. Lyhyen aikavälin ahkeroinnin ohella TPS-johdolla riittää pähkäiltävää pitkän tähtäimen suunnitelmien toteuttamisessa.
- Se, missä me lähdetään tekemään korkealla paineella kasvojen kohotusta on tämä asiakaslupaus, sekä yleisömyynnissä että yritysmyynnissä. Meidän kunnianhimoisena tavoitteena on tällä strategiakaudella, kahden-kolmen vuoden aikana, vahvistaa talouden pohjaa. Tepsillä ja sen taustayhtiöllä ei ole sinänsä muuta tulostavoitetta kuin se, että saadaan rakennettua näihin mustavalkokultaväreihin mahdollisimman vahva joukkue.
Sekä Antti Kasi että toimitusjohtaja Seppo Sutela ovat tavallaan uudessa tilanteessa. Kovan liike-elämän saralla kumpikin on pitkällä urallaan tottunut siihen, että yritysjohtajan ja yrityksen päällimmäinen tavoite on taloudellisen voiton maksimointi. Urheiluseurassa päämäärät ovat osin toisenlaisia.
- Ei tämä silti logiikaltaan yritysjohtamisesta mitenkään eroa. Vaikka ykkösmittari ei ole taloudellinen tulos, niin ei se tarkoita sitä, etteikö samalla logiikalla pitäisi hommia silti tehdä. Eli kulut minimiin, turhat kulut kokonaan pois ja tuotteen arvo mahdollisimman ylös, vertaa Kasi, huomauttaen kuitenkin, että jääkiekkoilussa tuotteen eli joukkueen arvon nostaminen edellyttää jatkuvaa panostamista siihen.
- Samaan hengenvetoon on sanottava, että onhan Suomi pullollaan esimerkkejä siitä, että vaikka olisi kuinka paljon rahaa, niin se ei takaa mitään muuta tulosta.
Runsaista strategiasuunnitelmista, brändivisioista ja talouspuheista huolimatta Kasi muistuttaa, että seuratoiminnan ja sen kehittämisen ytimessä ovat myös seuran kannattajat.
- Ei ole brändiä, jos ei ole yleisöä. Ei se tule pelkillä yrityskumppanuuksilla ja eihän niitäkään tule, jos ei ole yleisöä. Kyllä eräs meidän kunnianhimoinen tavoite on palauttaa se kuudes kenttäpelaaja Turkuhalliin.
Puheenjohtaja näkee tulevaisuudessa tarvetta saada ihmisiä mukaan joukkueen nosteeseen. Tämä koskee sekä yleisöä että yhteistyökumppaneita. Myös Turun kaupungilla on Turkuhallin omistajana tässä oma osansa. Itse ottelutapahtuma tulisi nostaa nykyisestä apaattisuudesta oikeaksi viihteeksi. Kasi, joka on itse ottamassa roolia juuri halliyhtiön suuntaan, tiedostaa tämän.
- Sitä sanotaan, ettei turkulaisia saa mihinkään tai varsinkaan huutamaan. Ottelutapahtumaa ja sitä "spektaakkelia" pitää saada kehitettyä. Meidän taustatiimin täytyy tehdä kaikki sen eteen, että joukkue tuntee, että muutkin on siinä hommassa mukana.
- Kaupungin kanssa pitää myös käydä neuvotteluja siitä, miten sitä ottelutapahtumaa saataisiin kehitettyä. Ideoita kyllä on. Tätä ei tosin pidä tulkita niin, että tarkoitus olisi kerjätä kaupungilta lisää avustuksia. Kyllä tarkoitus on, että TPS tuo lisäarvoa niihin asioihin, joissa se on mukana.
Aloittaessaan puheenjohtajakautensa lokakuussa Kasi nosti erääksi keskeiseksi missioksi juuri TPS-tuotteen ja ottelutapahtuman houkuttelevuuden palauttamisen. Muiden myllerrysten keskellä huomio ei ole herpaantunut tästä päämäärästä.
- Tietysti tähän uudistusohjelmaan tuli vähän aikalisä tämän ison muutoksen takia, mutta siellä on erilaisia perusselvityksiä menoillaan. Me esimerkiksi katsotaan, voidaanko sille atmosfäärille tehdä jotain uusimalla hallin valo- ja äänijärjestelmää ja tällaisia rakenteita. Kyllä tässä on tapahtumassa jotakin, Kasi valottaa suunnitelmia.
- Mutta kokonaisuutena se, että saadaan se kuudes kenttäpelaaja sinne, niin se on vähän isompi remontti. Se ei mene millään pikkujutuilla tai nopealla aikataululla, vaan haluan, että se tehdään systemaattisella ja laajalla muutosohjelmalla, jossa kohta kohdalta pannaan asioita kuntoon.
Organisaatio kaipaa vielä lisävoimaa
Kesken kauden toteutetut keskeisten johtohenkilöiden vaihdokset ovat olleet mittava mullistus, etenkin pitkän pysähtyneisyyden ajan jälkeen. Lähitulevaisuudessa ei suuria muutoksia liene enää luvassa, päinvastoin tilanne halutaan rauhoittaa.
- Nyt ei tähdätä mihinkään vaihtoviikkoihin, organisaatiokaaviossa on kovin vähän ihmisiä, enemmän tässä vahvistuksia tarvitaan. Sutela saa nyt ottaa juonesta kiinni ja katsotaan sitten, mitä täydennyksiä tarvitaan. Mutta ei tästä organisaatiosta mitään kauhean raskasta ole tarkoitus tehdä.
Lähitulevaisuuden hienosäätö keskittyykin lähinnä sisäisen työnjaon tai resurssien uudelleensijoittamisen pohtimiseen. Lisää tekijöitä ja osaamista kaivataan kaukalon ohella kuitenkin ennen kaikkea myyntisektorille.
- Kun tässä hankitaan uusia yrityskumppanuuksia ja mietitään uusia tuotteita, niin ne jäävät sellaisiksi turhiksi huudahduksiksi, jos ei ole jotain ihmisiä, jotka alkavat hoitaa niitä, Kasi muistuttaa.
style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">ajankohtaista |
Kuten arvata saattaa, TPS-organisaatiolla on edessään entistä tarkemman taloudenpidon aika. Koko muutosstrategia rakentuu kohentuvan tehokkuuden varaan.
- Kaiken pitää tarkoittaa sitä, että jos johonkin laitetaan euro, tai tuhat euroa tai satatuhatta euroa, niin organisaatiossa pitää olla aika tarkka kuva siitä, miten se kiertyy takaisinpäin tässä meidän kuviossa.