Kuuma kohtaaminen: Tappara-Ässät

LIIGA / Artikkeli
Torstaina alkavien SM-liigan puolivälierien etukäteen ajatellen mielenkiintoisin kaksintaisto käydään Tapparan ja Ässien välillä. Perinteiset playoff-joukkueet kohtaavat toisensa nyt viidennen kerran pudotuspelihistoriansa aikana.
Oheismateriaalia

Historian siipien havinaa: katsaus aiempiin kohtaamisiin
[lue lisää]



Joukkueiden materiaalit vertailussa
[lue lisää]



Teemu Nurmi haastattelussa
[lue lisää]




Matti Kuparinen haastattelussa
[lue lisää]



Älä unta näe: painajaiset Hakametsässä ja Isomäessä
[lue lisää]



Tapparan valmennus ja syväjohtaminen
[lue lisää]

Ottelusarjan kiinnostavuutta puoltaa moni tekijä. Kahden klassikkojoukkueen kohtaamisen lisäksi runkosarjan neljännen ja viidennen kohtaaminen on jo odotusarvoltaankin tasaisin sarja. Lisäksi molemmissa kaupungeissa odotetaan pelejä kuin kuuta nousevaa. Tapparalaiset ovat tuskailleet omiensa taaperrusta kahtena keväänä, ja jo alkaa riittää. Jos se tuntuu pitkältä ajalta, kannattaa miettiä uudelleen: Porissa ei puolivälieriä ole edes pelattu seitsemänä viime keväänä.

Kaiken kukkuraksi Tapparan ja Ässien kohtaamiset ovat läpi vuosien olleet usein hyvin värikkäitä. Hakametsän ja Isomäen hallitkin odottavat jo kärsimättömänä päästäkseen synnyttämään uusia legendoja.

Jatkoaika on koonnut sarjasta ennakkopaketin, jonka muihin juttuihin linkit ohessa. Tässä jutussa annamme puheenvuoron valmentajille, ja analysoimme lopuksi lyhyesti sarjan avainkohdat.

Harvinaista herkkua

Porissa pudotuspelit ovat olleet viime aikoina harvinaista herkkua. Viime kaudella tie tyssäsi runkosarjan pudotuspelivaiheen 1. kierroksella Ilveksen kukistaessa patapaidat 2-0-voitoin. Edellisen kerran porilaiset selviytyivät runkosarjan puolivälieriin keväällä 1998, mikä kuvastaakin mitä parhaiten länsirannikolla viime vuosina vietettyjä raskaita kiekkoaikoja.

Lähes sensaatiomaisesti sujuneen runkosarjakauden jälkeen ei siis ole suuri yllätys, että karhukaupungissa tulevia pudotuspelejä odotetaan vesi kielellä.

- Odottava fiilis luonnollisesti. Pientä jännitystä väreilee ilmassa, mutta se on varmasti pelkästään plussaa. Tässä on yritetty tehdä kaikki asiat huolellisemmin ja paremmin kuin ikinä, ässäluotsi Mika Toivola valaisee.

Toivola muistuttaa lähtökohdista, joista tähän tilanteeseen on tultu:

- Alkukaudella asiantuntijat rankkasivat meidät sijalle kolmetoista, ja tässä sitä kuitenkin nyt ollaan. Ruokahalu kasvaa luonnollisesti syödessä, katsotaan sitten kevään viimeisen pelin jälkeen tilanne uudestaan.

Tappara ja Jukka Rautakorpi on ollut menestyksekäs yhdistelmä 2000-luvulla. Kaksi hopeaa ja mestaruus palauttivat tamperelaiset vaatimattomampien vuosien jälkeen takavuosilta tuttuihin mitalijuhliin. Rautakorven lähdön jälkeen syntynyt mestaruuskrapula myllersi joukkueessa sekasortoisesti, mutta kun tutkapari Makkonen-Rautakorpi saatiin jälleen takaisin penkin taakse, on tulosta alkanut syntymään.

Runkosarjasta kaapattu kotietu oli oiva työnäyte, vaikka parempaankin olisi ollut mahdollisuuksia. Tampereella kuitenkin uskotaan pudotuspelien näyttävän Tapparan todellinen terä.

- Pitkään tietysti näitä pelejä on odotettu, ja nyt se odotus palkitaan. Jatkossa nähdäänkin, kuka niitä pelejä siellä tosissaan haluaa voittaa, Rautakorpi sanoo.

Valmentajat odottavat hienoa sarjaa

Joukkueiden kohtaaminen on molemmille valmentajille mieluinen tapaturma. Kahden fyysisen ja aggressiivisen joukkueen kohdatessa kentällä tapahtuu.

- Sieltä tuli vastaan se joukkue mikä oli tullakseen. Kyllähän Ässät tietysti herättää positiivisia vibroja ja uskon, että hieno ottelusarja on odotettavissa.

- Heidän maalivahtinsa ja ykkösketju esiintyi runkosarjassa kunnioitettavin saavutuksin, mutta niillä meriiteillä ei näissä peleissä ole mitään merkitystä, Rautakorpi tietää.

Toivola ei liiemmin halua Tapparaa ylistää, ja näkee mieluummin kohtaamisen positiiviset puolet porilaisten näkövinkkelistä.

- Tappara vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta vastustajalta. Tampereelta haettiin runkosarjassa voitto, joten siinä on ihan hyvää pohjaa. Mieluummin Tappara kuin esimerkiksi HPK, joka oli kuitenkin sarjan parhaita kotijoukkueita.

Runkosarjan loppumetreillä Tappara kärsi kolme perättäistä tappiota ja menetti mahdollisuutensa kamppailuun kakkospaikasta. Joukkueen arveltiin milloin hakevan itselleen tiettyä pudotuspelivastustajaa, milloin kärsivän motivaatiopuutteesta tärkeimpien pelien odottaessa.

- Sitä aikaa on turha enää spekuloida. Tilanteen voi nähdä monelta kannalta, ja kukin ajatelkoon miten haluaa.

- Viime päivät ovat olleet puhdasta valmistautumista pudotuspeleihin, tuskin ketään enää kiinnostaa tässä vaiheessa aikaisemmat kommellukset, Rautakorpi vakuuttelee.

Ässät, kokematon haastaja?

Ässät lähtee ottelupariin nälkäisenä haastajana. Tappara hallitsi keskinäisiä runkosarjakohtaamisia (voitot 3-1), mutta kyseinen tilastovertailu ei paljon ainakaan Toivolaa hetkauta. Pelit alkavat nyt puhtaalta pöydältä. Runkosarjan menestys ei myöskään paljon enää vaakakupissa paina.

- Kyllä kaverit tietää mistä kentällä pelataan, ei heidän peräänsä tarvitse lastenvahtia laittaa, Toivala selventää.

Miehistöjen pudotuspelikokemusta vertailtaessa on Ässät valovuoden perässä. Jo kauden ennakkospekulaatioissa noteerattiin Tapparan rivistöstä löytyvä kokemuksen ja rutiinin määrä.

- Turha sitä on kieltää, etteikö siitä Tapparalle mitään hyötyä olisi. Meidän täytyy vain onnistua tietyillä alueilla kompensoimaan tilannetta, jotta olisimme valmiita kamppailemaan voitoista, Toivola uskoo.

Rautakorvella on vankka luottamus joukkueensa iskukykyyn ratkaisupeleissä, mutta muistuttaa pudotuspelikokemuksen olevan häilyvä käsite.

- Jos tietoisesti haluat kuvitella siitä olevan jotain apua, niin ei varmasti noutajaa tarvitse kauan odotella, Rautakorpi linjaa.

- Hyvä playoff-pelaaja osaa elää hetkessä ja kerätä kokemuksia kentältä, Rautakorpi kuvailee.

Ratkaisijoita, onko heitä?

Porilaisten kauden tehosaldoista valtaosa on siunaantunut yhdelle ketjulle, ja ratkaisijoiden rintamaan kaivataan uutta verta. Rouhintaosaston käsittelyä on luvassa Kuparisen johtamalta nelosketjulta.

- He (nelosketju) ovat pelanneet loistavan kauden, ja toivottavasti meno vain kiihtyy näissä peleissä.

- Uusikartanon ketju on ollut koko kauden vahvassa vireessä, joten heiltä totta kai on syytä odottaa vahvaa panosta jatkossakin, Toivola luottaa.

Tampereella on ollut tehojen suhteen tasaisempaa. Rautakorpi uskookin joukkueen olevan yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Ässien ykköstrio ei ole ollut kuuma peruna joukkueen palavereissa.

- Heillä pelaa neljä kenttää jäällä ja yhteispeli ratkaisee lopputuloksen.

- Ei yksittäisten pelaajien varaan kannata koskaan laskea liikaa odotuksia. Joukkueista nousee pudotuspeleissä aina uusia ratkaisijoita, eikä varmasti tänä vuonna poikkeusta sen suhteen nähdä.

Porilaisten kokoonpanosta Rautakorpi on kiinnittänyt huomiota tuttuun ex-kirvesrintaan.

- Kristian Kuuselan kaltaisten pelaajien esiintulo lämmittää aina mieltä. On ollut ilo seurata hänen peliesityksiään kuluneella kaudella.

Konnankoukkuja kahdelle

Ässien kortit pudotuspelisarjassa ovat toistaiseksi arvaamattomat. Selvää kuitenkin on, että rangaistusaitiosta on pysyttävä kaukana. Puolustuspelissä kauden aikana nähty nöyrä työnteko ja Juuso Riksmanin huippuvire ovat totutusti avainasemassa. Tapparan vierasesitykset Isomäessä runkosarjassa olivat todellista myrkkyä isännille, joten petrausta toivotaan.

- Kyllä meidän täytyy keskittyä sataprosenttisesti omaan tekemiseen, ei Tapparan tekeminen oikeastaan kiinnosta. Jos oma peli luistaa, niin se poikii sitten tietysti satoaan muissa yhteyksissä, Toivola arvioi.

Yleensä liian suuri kiinnostus vastapuolen tekemisiin onkin merkki puolihuolimattomasta keskittymisestä. Tiettyyn pisteeseen asti taktinen tarkkailu on kuitenkin suotavaa.

- Jokseenkin kaikki tarkkailee vähän kaikkia. Luultavammin ottelupariin mahtuu paljon playoff-etiketin mukaista konnankoukkua, joten valmistautumisen täytyy olla sen mukaista, Rautakorpi arvelee.

- Ensimmäisessä pelissä varmaan haetaan vähän asetelmia, ja sen jälkeen nähdään mitä jatkossa on luvassa. Ei meillä ole ainakaan ylimääräiseen kyttäilyyn resursseja, joten tavoitteena on saada vain oma peli mahdollisimman nopeasti uomiin, Toivola uskoo.

Liigan tuomaripeli on ollut tuttuun tyyliin tapetilla läpi kauden. Kummastakaan leiristä ei kuitenkaan uskota, että pillivislarit nousisi ottelusarjassa ratkaisevaan rooliin.

- Kategorioisin aiheen liittyen hyvään valmistautumiseen. Tuomariin ei pysty liiemmin vaikuttamaan, mutta omaan peliesitykseen pystyy, Rautakorpi toteaa.

- Ei siellä kentällä tyhmä saa olla, kysehän on vain oikean konseptin löytämisestä pelaamiseen, Rautakorpi painottaa.

Toivola myötäilee näkemyksissään pitkälti virkaveljeään.

- Pelaajat keskittyvät omaan suoritukseensa samoin kuin tuomarit. Toivotaan kuitenkin, että runkosarjan lopussa nähty tarkka linja pysyisi myös pudotuspeleissä. Tuskin näin pitkä ottelusarja ainakaan tuomarityöskentelyyn tulee kummankaan joukkueen osalta kaatumaan.

Tavoitteet korkealla

Molemmilla joukkueilla tavoitteet ovat korkealla, mutta pudotuspeleissä pitää silti pystyä elämään tässä ja nyt. Tapparan organisaation tavoitteissa kevään suhteen siintää mitali, mutta Rautakorpi haluaa pitää vielä jalat maassa.

- Päällimmäisenä tällä hetkellä mielessä on vain Ässät, muiden tavoitteiden asettaminen tässä vaiheessa on turhaa.

- Kevään edetessä sitten nähdään, kuka sinne mitalipeleihin on paikkansa ansainnut.

Neljän vuoden patajaksonsa kevääseen päättävä Toivola ei ympäripyöreisiin fraaseihin tyydy. Ässien alkukaudesta asettama virallinen tavoite oli yltää puolivälieriin, mutta ruokahalu kasvaa syödessä.

- Jos tähän asti on päästy, niin miksei sitten saman tien voittaa koko roska?

Mistä pelivire Tapparalle?

Tappara lähtee sarjaan siis selvänä ennakkosuosikkina, mutta kysymysmerkkejä on paljon ilmassa. Niistä pienin ei suinkaan ole tämänhetkinen vire. Runkosarjan loppu olympiatauon jälkeen oli joukkueelta pienin poikkeuksin sellaista taaperrusta, että alta pois. Pudotuspeleissä viime aikojen esitykset eivät riitä minnekään.

Useimmat lienevät sitä mieltä, että peli ei voi näin pahasti sekaisin "oikeasti" olla, vaan kyse on ollut siitä, että ajatukset ovat olleet jo pudotuspeleissä. Oli syy mikä tahansa, saattavat käynnistysvaikeudet olla melkoisia.

Tässä ja monessa muussakin suhteessa lienee selvää, että pitkä sarja on nimenomaan Tapparan etu. Tapparan materiaali on laajempi, avainpelaajia ei tarvitse peluuttaa puhki, ja kunto riittänee vielä seitsemännessäkin pelissä, jos sellaiseen mennään.

Paras seitsemästä -sarja antaa myös anteeksi vielä melko pahatkin käynnistysvaikeudet. Joukkueessa on paljon kokemusta siitä, miten huonosti alkanut sarja käännetään kotiin. Päällimmäisenä esimerkkinä lienee kevään 2003 puolivälieräsarja Bluesia vastaan. Silloin Tappara hävisi kaksi ensimmäistä peliä ja oli jo pahasti tappiolla kolmannessakin, ennen kuin kurssi lähti kääntymään.

Kokemuksesta huolimatta ennakkosuosikin asema on varmasti hankala. Kaikki paineet sarjassa ovat Tapparalla, jonka "pitäisi" kävellä Ässien yli. Siinä missä Ässillä on vain voitettavaa, on Tapparalla hävittävääkin, sillä tappio tässä sarjassa olisi nolo päätös 50-vuotisjuhlakaudelle.

Asetelma on historiasta tuttu useistakin pudotuspelisarjoista, mutta tässä yhteydessä relevantein esimerkki löytyy näiden joukkueiden edellisestä kohtaamisesta. Keväällä 1994 runkosarjan kakkosen Ässien piti helposti kävellä Tapparan yli. Tappara kuitenkin vei kaksi ensimmäistä peliä ja lopulta viidennessä ja ratkaisevassa koko sarjan.

Täydellistä onnistumista vaaditaan

Ässiltä vaaditaan jatkoon pääsyyn täydellistä onnistumista. Tämäkin fakta juontaa juurensa siitä, että puolivälierät pelataan pitkänä, ennakkosuosikkia suosivana sarjana.

Ässien mahdollisuus on todennäköisesti iskeä heti alussa. Tapparan uinaillessa ja pohtiessa välierävastustajaansa olisi porilaisten saatava sarjaan shokkialoitus. Avausottelussa ja erityisesti ensimmäisessä kotiottelussa voittoa haettaneen pienellä riskilläkin esimerkiksi avainpelaajia kuormittamalla. Täydellisen suorituksen ongelma on kuitenkin siinä, että vaikka shokkialku onnistuisi, riittääkö sekään?

Parhaassa tapauksessa Ässät onnistuu iskemään niin kovaa ja ovelasti, että rivejään vielä runkosarjan lopun taaperruksesta kokoileva Tappara ei yksinkertaisesti koskaan ehdi saada peliään kuntoon. Kova fyysinen peli ja voitto tai pari saattavat parhaimmillaan horjuttaa tamperelaisten tasapainoa siinä määrin, että nähdään tyhmiä kuumenemisia ja pelikieltoja. Sitä ei Tapparankaan materiaali kestä. Runkosarjassa tamperelaisten hermo on kuitenkin pitänyt paria tunnettua kuumakallea lukuun ottamatta vastustajan kannalta suorastaan ärsyttävän hyvin.

Toivolan kehuman nelosketjun rooli lieneekin juuri tällainen rymistely, ja varmasti niittejä haetaan vastustajan kuumimpiin pelaajiin - ainakin vaihtoedun turvin Porissa. Tuomarilinjaakin koeteltaneen jälkipelin ja pienen ärsytyksen muodossa - seikka, joka voi kääntyä myös Ässiä vastaan.

Ässät on tehnyt runkosarjassa suorastaan ihmeen ylittäessään kaikki mahdolliset odotukset. Monen joukkueen kohdalla tämä voisi johtaa siihen, että maha on täynnä, eikä paukkuja taisteluun enää riitä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tämä tuskin tulee olemaan Ässien ongelma. Yleisö odottaa perinteiseltä joukkueelta taistelua, ja täyden hallin edessä on vaikea pelata puolivillaisesti.

Pudotuspelikokemuksen puute tuo sekin Ässiin nälkää, joka voi purkautua positiivisesti. Mikäli kaikki lähtee oikealla jalalla liikkeelle, ei kokemuksen puute välttämättä tule missään vaiheessa esiin. Tosiasia kuitenkin on, että kokemusta tarvitaan siinä vaiheessa, kun kohdataan vastoinkäymisiä. Näin pitkässä sarjassa niitä pomminvarmasti ennemmin tai myöhemmin tulee. Silloin porilaisten veri punnitaan toden teolla.

Ässille jäänee kiusaajan rooli

Arvioitaessa sarjan todennäköistä lopputulosta harva laittaisi montaakaan senttiä likoon Ässien jatkopaikan puolesta. Tapparan materiaali on niin paljon leveämpi ja monessa suhteessa nimenomaan pudotuspeleihin sopivampi, että Ässät on ilman muuta altavastaaja.

Toki yllätysmahdollisuus on olemassa. Selvää lienee, että jatkoon yltääkseen Ässien on otettava voittoja heti alussa. Mikäli Ässät ei voita kumpaakaan kahdesta ensimmäisestä ottelusta, alkavat porilaisten mahdollisuudet olla todella minimaaliset. Sen sijaan Tapparan voidaan odottaa parantavan peliään, ja materiaalin leveyden alkavan tehdä työtään sen hyväksi sitä enemmän, mitä pidemmälle sarja etenee.

Jatkoajan veikkaus: yksittäiset ottelut ovat tiukkoja taistoja, mutta sarja ei mene tiukalle. Tappara etenee välieriin voitoin 4-1.

» Lähetä palautetta toimitukselle