Tappara aloitti kautensa tiistaina pelaamalla Vaasassa Djurgårdenia vastaan. Sen ottelun kokemukset olivat tapparalaisille positiivisia. Ainakin pelitempo nopeutui.
– Yleensä kiekko livahtaa katsomoon tosi useasti. Nyt tuli vain yksi jäähy ja sekin kolmannessa erässä, Tappara-vahti Tommi Nikkilä pohdiskeli uudesta kiekko katsomoon-säännöstä.
Uusista säännöistä nimenomaan kiekon katsomoon laukomisesta tuleva jäähy jakaa eniten mielipiteitä. Sääntöä on kokeiltu Suomessa aiemminkin, silloin se poistettiin kesken kauden, kun kaikki seurat nostivat metelin. Valituksilta ei varmastikaan päästä nytkään.
– Täytyy muistaa, että se on turvallisuustekijäkin. Kiekkojen lentäminen katsomoon vähenee varmasti, muistuttaa Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen.
– Ennemmin pitäisi parantaa hallin suojaverkkoja, kirvesrintojen uusi pääkäskijä Rauli Urama kommentoi.
– Muut sääntöuudistukset ovat hyviä, mutta kiekko katsomoon-sääntö on kyllä ihan hanurista, pamauttaa viime kaudella Elitserienissä sääntöön totutellut puolustaja Teemu Aalto.
Pelitapa uusiksi
Yleensä liigajoukkueet keskittyvät elokuun alussa fyysiseen harjoitteluun, mutta Nordic Tournamentin ja uusien sääntöjen vuoksi Tappara teki Rauli Uraman johdolla toisin.
– Jo ensimmäisellä viikolla harjoittelimme uutta pelitapaa, vaikka siinä ei ehditty kuin raapaista pintaa. Uusia sääntömuutoksia on pakko harjoitella, vaikka kaikki ovatkin jo siihen orientoituneet, Urama kertoo.
– Vaikka niistä tiedotettiin vasta nyt, niin kyllähän jo viime talvena oli selvästi nähtävillä ne merkit, että tälle kaudelle säännöt tulevat muuttumaan. Laajemminhan siitä oli puhetta keväällä Vierumäellä kehityspäivillä.
Kaikki tapparalaiset olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että uusi tuomarilinja on hyvä. Ei liian tiukka, mutta ei liian salliva.
– Pelistä tulee varmasti viihdyttävämpää. Enää ei pysty puolustamaan roikkumalla, vaan luistelun merkitys kasvaa. Hyökkääjillä on etu. Eikä menty liian pitkälle, ei NHL-linjaan eikä MM-kisalinjaan, vaan laadittiin suomalainen linja, Urama vertaa.
– Suomalainen jääkiekko on kamppailulaji ja suomalaiset seurat olivat yksimielisiä, että halutaan nähdä kaksinkamppailujakin. Minun mielestäni nyt valittu linja, kunhan siinä pysytään, on niin tiukka kuin vain yhdellä tuomarilla voidaan läpi viedä, linjaa Leinonen.
– MM-kisojen linja oli ihan ok, mutta sekin hölleni loppua kohdin, Aalto muistutti.
Tapparassa joukkuetta ei ole rakennettu erityisesti uusia sääntöjä ajatellen. Seurajohto luottaa siihen, että valmennusjohto pystyy hyödyntämään pelaajien ominaisuuksia siten, että kaikista saadaan paras teho irti.
– Eniten olen miettinyt sitä, että nyt pienikokoisimmillakin pelaajilla on mahdollisuus tehdä hyvä ura liigassa, Leinonen toteaa.
Ensimmäiset kokemukset hyviä
Myös maalivahdeilla on uutta opeteltavaa. NHL:stä Eurooppaan on rantautunut sääntö, joka pienentää maalivahtien suojien peittopinta-alaa 13 prosenttia SM-liigassa, Mestiksessä ja A-nuorten SM-liigassa.
– Ei se pinta-ala niin merkittävästi pienentynyt. Ottaahan se aikansa, mutta äkkiä siihen tottuu. Uudet suojat ovat ainakin kevyempiä. Katsotaan sitten montako maalia kauden aikana menee sisään pienempien varusteiden vuoksi. Ehkä olisi maalimäärien kasvattaminen kannattanut kuitenkin aloittaa jostain muualta, kommentoi Tappara-vahti Nikkilä.
Aallon lisäksi kokemusta uusista säännöistä on myös Saksassa pelanneella puolustaja Dale Clarkella. Saksan liigassa tiukennettiin sääntöjä kesken kauden. Alku aina hankalaa, mutta…
– Siellä tuli aluksi hirveä määrä jäähyjä, mutta sitten se tasaantui. Vaikka olen puolustaja ja säännöt hyödyttävät eniten hyökkääjiä, uusi suunta on parempi. Liikkuvat joukkueet saavat huikean edun.
– Uudet säännöt tulivat voimaan vuoden alusta ja puolessa välissä kevätkautta kaikki olivat jo tottuneet siihen.