TPS:llä vaihteeksi iloinen uutispäivä

LIIGA / Artikkeli
Loppukesästä mediapainajaisen kanssa painiskellut TPS-johto oli perjantaina suu maireana.

Julkistaessaan huhtikuussa Aki Bergillä ja Jani Hurmeella vahvistettua uutta TPS-joukkuetta toimitusjohtaja Seppo Sutela hymyili kilpaa kevätauringon kanssa. Sittemmin hymy hyytyi, kun tapaus Hurme levisi käsiin sopimussotkujen myötä.

Mutta tässä tarinassa loppu on kaunis. Perjantaina Sutela esiintyi varsin huojentuneena, ja syystäkin. Harva joukkue saa kaksi viikkoa ennen sarjakauden alkua näin suurta positiivista julkisuutta omille asioilleen.

- Fiilis on todella hyvä. Jamppaa ja Akia toivottiin keväällä ja molemmat ovat nyt täällä, Sutela riemuitsi Hurmeen sopimuksen julkistamisen yhteydessä.

Jo keväällä rakennettu kaksivuotinen sopimus pysyi sinänsä ennallaan. Loppuvaiheen vääntö koski pitkälti Hurmeen käteen liittyviä seikkoja.

- Tässä sovittiin viime vaiheessa asiat tämän käden osalta. Siinähän oli sellainen mahdollisuus, että TPS olisi joutunut vastaamaan käsivammasta tulevina vuosina ilman vakuutusta. Siihen minä toimitusjohtajana en voinut suostua, perusteli Sutela vielä kantaansa.

Arpia sotkusta ei jäänyt lopulta kuin leikkauksen jäljiltä maalivahdin käteen. Sopimuksen synnyttyä molemmat osapuolet vakuuttivat kaiken sujuneen alusta loppuun hyvässä hengessä.

- Jos ne sotkut olisivat negatiivisesti vaikuttaneet, tuskin tässä tilanteessa oltaisiin. Siinä oli enemmän sellaisia sopimusteknisiä hommia. Sitten kun asiat käytiin tarkasti läpi, niin kyllä siihen selvyys saatiin. Keskusteluja käytiin positiivisessa hengessä ja itselläkin oli se halu jäädä tänne, vakuutti Jani Hurme.

Hurmeen sopimuksen ja Patrik Valcakin jatketun pestin myötä TPS:n joukkue on pitkälti kasassa. Toimitusjohtaja ei kuitenkaan täysin sulje pois lisähankintojen mahdollisuutta.

- Mitään varsinaista hakua ei ole päällä, mutta olemme silmät ja korvat auki koko ajan sen suhteen, missä mennään.

Mutta onko elämänsä ensimmäisen jääkiekkojoukkueen kasannut mies tyytyväinen luomukseensa?

- Kysy muutaman pelin jälkeen uudestaan. Nyt on 11 uutta nimeä joukkueessa, ja joukkue on nopeampi, nuorempi ja nälkäisempi kuin aikaisemmin. Tältä osin olen tyytyväinen.

Kaskinen luo vahvaa tulevaisuutta

TPS esitteli myös virallisesti liigajoukkueen kolmanneksi valmentajaksi ja joukkueenjohtajaksi aiemmin nimitetyn Kalle Kaskisen. Vahvasti TPS-taustainen Kaskinen on ensimmäisen työkuukautensa aikana löytänyt paikkansa hyvin Hannu-kaksikko Jortikka&Virran rinnalla.

- Olen kotiutunut mielestäni hyvin. Hantan kanssa tehdään paljon perustyötä, katsotaan videoita, käydään asioita kentällisten kanssa läpi ja työstetään pelitapaa. Sitten Jortsu vetää sitä isoa linjaa, siinä olen enemmän innokkaana assistenttina, Kaskinen kuvaili omaa rooliaan.

Keskeisenä osa-alueena Kaskisen toimenkuvassa on nuorten pelaajien kanssa työskenteleminen. Hän on liigajoukkueen ja A-nuorten välinen linkki ja on lisäksi mukana hahmottelemassa hanketta TPS:n omasta nuorisoakatemiasta. Tämä puoli vie jatkossa ison osan hänen työpanoksestaan

- Konkreettisin työ jatkossa on nuorten vähemmän pelanneiden kavereiden täydentävä harjoittelu. On ihan selvää, että jos pojat pelaavat 4-7 minuuttia pelissä ja seuraavan päivän treeni on palauttava, niin heidän kanssaan pitää tehdä erikseen töitä.

- Tämä akatemia on vasta sellainen idea, että saataisiin liigan ja urheilulukion väliin joku tehokkaampi ja laadukkaampi mahdollisuus. Sitä vasta työstetään, Kaskinen kertoi tulevaisuuden visioista.

Suunnitellun nuorisoakatemian ja tehostetun pelaajajalostuksen tavoitteena on yksinkertaisesti tuottaa viime vuosia enemmän liigapelaajia omista junioreista. Omien junioreiden kartoituksen ohella Kaskisen vetämän projektin tähtäimessä on lähialueiden pelaajavarantojen entistä tehokkaampi seulominen.

TPS:n tämän hetkiselle nuorisokaartille valmentajatulokas ei lupaa helppoja hetkiä.

- Sen verran, mitä olen nähnyt meidän ringissä olevia, niin siinä on kaikilla iso työ vielä edessä. He ovat olleet isossa, yleensä kiekollisessa roolissa. Nyt pitää oppia rakentamaan omaa uraa sitä kautta, että tulee vähän peliaikaa ja täytyy olla valmis silti, ja tehdä koko ajan tiukasti töitä sen peliajan eteen.

Kaskinen on itsekin ison haasteen edessä. Vaikka hänellä on valmennuskokemusta muun muassa eksoottisesta espanjalaiskiekkoilusta, nyt on tarjolla täysin erilainen savotta.

- Kyllä tämä on iso mahdollisuus, melkoiset mentorit on vierellä. Tarkoitus on oppia ja vahvistaa omaa osaamista koko ajan. En lähde nimeämään mitään tiettyjä posteja, jota haluaisin saavuttaa, tämä kausi on nyt se iso haaste, pohti valmennusuraan toistaiseksi panostava Kaskinen.

Kehitysprojekti nimeltä Valcak

Seppo Sutela ilmoitti myös seuran jatkaneen keskushyökkääjä Patrik Valcakin sopimusta. Tällä erää sopimus kestää lokakuun loppuun, jolloin tilannetta arvioidaan uudestaan.

Tuolloin Valcakin tilanteeseen vaikuttaa muun muassa joukkueen ulkomaalaiskiintiön tilanne. Pelien sujuessa tsekkihyökkääjän puolesta puhuisi se, että Tomas Duban poistuminen toisi kiintiöön tilaa.

- Olen erittäin onnellinen. Olin todella hermostunut alkuun, mutta nyt voin keskittyä pelaamaan jääkiekkoa rauhassa. Emme ole vielä puhuneet valmentajan kanssa roolistani. Toivottavasti saan jatkaa keskushyökkääjänä. Mutta olen valmis pelaamaan mitä tahansa paikkaa, 21-vuotias tsekki totesi.

Seuraavana Valcakin ohjelmassa on pikavisiitti kotimaahan. Äkkilähdöllä Suomeen tullut nuorukainen käy noutamassa tavaroitaan ja talvivaatteitaan. Miesvahvuudessa hän on mukana jälleen ensi viikolla.

TPS-valmennuksen tuntuma kokelaasta on kolmen viikon perusteella positiivinen.

- Valcak on käynyt kovan tsekkiläisen kiekkokoulun ja saanut tuntumaa pohjoisamerikkalaiseen peliinkin, mutta hän on aika raakile vielä. Hän on kuitenkin erittäin potentiaalinen pelaaja tulevaisuudessa.

- Hän on hyvän kokoinen, liike on hyvää ja tsekkiläisittäin hänellä on ne pehmeät kädet. Se, mikä tällä hetkellä mielestäni puuttuu, on tietty intensiteetti jäällä, se on varmasti osittain pelirutiinin puutettakin, luonnehti Kalle Kaskinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle