SM-liigan ulkomaalaiset: yhdeksän täydellistä hutia

LIIGA / Artikkeli
Valitettavasti tälläkin kaudella SM-liigassa pelaa tai on käynyt pelaamassa löysiä kurvailijoita. Muutamilla on vielä varaa parantaa ja osoittautua palkkansa arvoiseksi, mutta toivottomia tapauksia on ollut turhan monta.

Vuoden 2005 verotiedot tulivat julki hiljattain, mutta todellisia faktoja tämän kauden palkoista toimituksella oli hyvin vähän. Suuntaa antavia aavistuksia oli kuitenkin riittävästi, että oli mahdollista arvioida ainakin karkeasti, ovatko ulkomaalaispelaajan esitykset vastanneet hänen hintalappuaan.

Odotukset ja/tai hinta liian korkealla

Fredrik Svensson, HPK

HPK-johto oli todella sitoutunut Svenssonin hankintaan, sillä ruotsalaista yritettiin saada seuraan jo toissa kesänä. Silloin siirto Hämeenlinnaan tyssäsi kuitenkin olkapäävammaan. Tämänhetkisten näyttöjen perusteella Pallokerho ei olisi paljon menettänyt, vaikka Svensson olisi jäänyt tällekin kaudelle joukkueeseen saapumatta.

Kokenut ruotsalaispuolustaja ei ole suoranaisesti flopannut, mutta odotukset olivat paljon kovemmat kuin mitä tähän asti on saatu vastineeksi. "Tuffast i Elitserien" oli joko hurjaa liioittelua tai sitten länsinaapurissamme pääsee kovikseksi melko vähäisillä meriiteillä.

Svensson on esittänyt keskitason peruspeliä kauden läpi, mutta on välillä vaikeuksissa jopa pelaavaan kokoonpanoon mahtumisen suhteen. Ilman Risto Korhosen loukkaantumista peliaikaa ei välttämättä paljon tulisi, ja sama tilanne saattaa olla edessä Jokelan paluun jälkeen. Taklaukset, laukaukset ja maalineduspeli ovat yhä hakusessa.

Tomas Kurka, Ilves/KalPa

KalPassa viime kaudella loistanut Kurka hankittiin Ilvekseen tekemään ensisijaisesti maaleja. Siinä tehtävässään mies epäonnistui pahasti. Vikaa haettiin mailoista ja ties mistä, mutta totuus oli se, ettei Kurka sytytellyt punalamppua siihen tahtiin kuin olisi pitänyt.

Tshekkihyökkääjä teki koko Ilves-aikansa lujasti töitä, luisteli ja pyrki tekemään jopa peliä, mutta oli täysin tehoton. Vielä kun mies ei osaa taklata lainkaan, hän oli joukkueelle melko turha vahvistus. Jälkikäteen on helppo viisastella, että välttämättä Ilveksen kaltainen organisaatio, jossa asetettiin kovat tavoitteet ja Kari Elorannan tiukka pelitapa eivät olleet Kurkalle sopiva yhdistelmä. Juuri ennen taukoa mies siirtyikin takaisin KalPaan, mistä hän hakee uutta nousua uralleen.

Ryan VandenBussche, Jokerit

Jokerit hankki VandenBusschen tuomaan joukkueeseen kovuutta. Reilun kuukauden mittaisen koeajan päätteeksi seura ilmoitti, ettei sopimusta jatketa. Aiempina vuosina Jokereilla on ollut riveissään kovaotteisia pohjoisamerikkalaispuolustajia, joiden arvo joukkueelle on ollut kiistaton. VandenBussche ei pelipaikkansa vuoksi ollut jäällä yhtä hallitseva hahmo. Eurooppalaiskokoisessa kaukalossa laitahyökkääjällä oli vaikeuksia ehtiä taklaustilanteisiin.

VandenBussche on suhteellisen nopea ja ketterä luistelija, ja hän pystyy aiheuttamaan sekasortoa vastustajan puolustukseen kärkikarvaajana. Laitahyökkääjän kiekolliset taidot ja pelinlukukyky ovat kuitenkin hyvin rajallisia. Lopulta kanadalaisen hyödyllisyys joukkueelle palautuikin kysymykseen siitä, tarvitsiko Jokerit menestyäkseen kovanyrkkistä pelotetta. Joko joukkueen johtoportaassakin katsottiin tämän pelaajatyypin edustaja tarpeettomaksi, tai sitten VandenBusschen tilalle etsitään paremmin pelaavaa pelotetta.

Viktor Ujcik, Kärpät

Kokenut tshekkihyökkääjä ei ole ollut paikkansa arvoinen tällä kaudella. Ujcikissa ei ole näkynyt samanlaista aktiivista otetta kuin miehen ensimmäisellä kaudella nähtiin. Ujcik on onnistunut maalinteossa vain neljästi, mikä ei ole riittävä tahti. Ujcik painii nurkissa ja tekee töitä, mutta maalintekopaikkoihin mies ei pääse.

Ujcik on kärsinyt koko kärppäuransa ajan lukuisista loukkaantumisista. Juuri tästä syystä Kärpät otti suuren riskin, kun miehelle tarjottiin jatkosopimusta. Ujcik oli tuoreiden verotustietojen mukaan joukkueensa kallein pelaaja 242 000 euron palkallaan. Aiheellinen kysymys kuuluu: mistä tshekille maksetaan?

Jan Platil, Lukko

Kovanyrkkisestä Jan Platilista odotettiin Raumalla paljon. Miehen piti tuoda kettupaitojen puolustukseen kovien taklausten ja uhrautuvan blokkauspelin lisäksi myös käyttökelpoinen ase ylivoimapeliin kovan laukauksen myötä.

Syksyn mittaan Platilin kyvyistä on nähty välähdyksiä. Harjoituspeleissä laidat ryskyivät tshekkipakin ollessa jäällä, ja Platililla oli roolinsa ylivoiman viivamiehenä.

Tosipelien tullen taklaukset ovat jääneet vähiin ja laukaukset ovat jääneet piippuun. Alkukaudesta Platil pyrki taklaamaan, mutta hän ajoi usein pomminsa puolustuspelaamisen kustannuksella ja pelasi toistuvasti itsensä ulos tilanteista. Pariin otteeseen Platil on syksyn mittaan nähty myös laitahyökkääjän tontilla tehtävänään ajaa kaikkea liikkuvaa.

Platilin pelillinen kurssi näyttää kuitenkin selkeästi eteenpäin, ja tyhmät jäähyt ovat vähentyneet. Lisäksi Platil on osoittanut pään pysyvän viileänä vastustajan lämmitysyrityksistä huolimatta. Tämän sai todeta esimerkiksi SaiPan Pauli Levokari.

Jiri Hunkes, Lukko

Hunkesin piti oleman Lukon puolustuksen kiekollinen liideri. Nuori puolustaja oli debytoinut jo Tshekin maajoukkueessa, ja hänen oletettiin kahden kettukauden jälkeen lähtevän Pohjois-Amerikkaan pelaamaan kirkkaampiin valoihin.

Toistaiseksi Hunkes on ollut pettymys. Kolmessa viimeisessä ottelussa ennen maaottelutaukoa hän löysi paikkansa penkin päästä kesken ottelun. Lukon juhlaottelu SaiPaa vastaan kesti Hunkesin osalta vain 14 sekuntia, kun lappeenrantalaiset kuittasivat avausmaalinsa puhtaasti hänen virheestään. Osansa penkityksiin ja heikkoihin esityksiin saattaa tosin olla myös siinä, että Hunkes ei ole täysin kunnossa, vaan hän on kärsinyt kylkivammasta. Joka tapauksessa näytöt lähentelevät turistiluokan tasoa.

Hunkesin ylivoima-aika on kauden edetessä alkanut lähestyä nollaa. Mies ei ole laukauksensa puolesta pelote siniviivalla, eikä hän tunnu pystyvän syöttämällä avaamaan peliä. Avaussyöttöjen antamisen asemesta Hunkes nostaa kiekkoa Kari Martikaisen tavoin jalalla.

Jens Bergenström, SaiPa

Bergenströmin piti olla ”se tehokkaampi ruotsalainen”, mutta toisin on käynyt. Kovaa luisteleva ja kiekollisesti taitava Bergenström ei ole saanut kovasta yrittämisestä huolimatta kiekkoa tarpeeksi usein maaliin. Bergenström on koko syksyn ajan etsinyt paikkaansa eri ketjukoostumuksista, mutta homma ei ole ottanut toimiakseen.

Jatkossa kipsi olisi syytä murtaa mahdollisimman pian, mikäli mies mielii jatkaa joukkueessa koko kauden.

Vladimir Sicak, TPS

Puolustaja on ollut epävarma varsinkin omassa päässä ja kiekon kanssa. Sicak pihtaa ylivoimalla laukaustaan eikä osu laukoessaan maaliin. Hänen piti olla profiilipelaaja, joka nostaa TPS:n pakiston kovien nimien takana liigan kärkeen, mutta nyt Sicak on se tekijä, joka laskee Tepsin pakiston harmaaseen massaan. Olisikohan kyse siitä, että hänellä on vaikeuksia sopeutua rajalliseen rooliin mahtikaksikon Berg-Kiprusoff takana?

Jos Sicak olisi kotimainen 20-vuotias juniori, pelitaso olisi ihan ok, mutta hänen pitäisi olla yksi johtavista pakeista. Taso heittelee liikaa − yhtä hyvää peliä kohden hän pelaa kymmenen huonoa.

B.J. Crombeen, Ässät

Juha Pajuoja pääsi vaikuttamaan Crombeenin tuloon seuratessaan hänen ja muutaman muun ehdokkaan otteita kesällä Dallasin tulokasleirillä. Poriin kanadalaishyökkääjä lensi suurten odotusten saattelemana. Ässien piti saada Crombeenista maalintekoon kykenevä voimalaituri ja väriläiskä.

Nuo odotukset eivät ole kuitenkaan täyttyneet. Crombeenin vauhti ei tahdo riittää SM-liigaan. Otteet ovat olleet perin ponnettomia ja vaisuja, jopa löysiä. Verkot eivät ole venyneet eivätkä pleksit paukkuneet. Kanukilla on kohtalainen laukaus, mutta hän ei juurikaan pääse kunnon vetopaikkoihin. Omaa paikkaa joukkueesta ei ole oikein löytynyt. Hän parantanee kuitenkin kauden edetessä, mikäli pystyy petraamaan liikkumistaan.

Crombeenin tapauksessa ei voi kuitenkaan puhua ylihinnasta, koska Ässät maksaa Dallasin organisaatiolle vain muodollisen vuokran kanadalaishyökkääjästä.

Turistireissulla

Philippe Seydoux, HPK

Pelasi muutamassa ensimmäisessä ottelussa muutaman vaihdon. SM-liiga oli pojalle liian nopea ja kova sarja. Ei mitään käyttöä tällä sarjatasolla. HPK-johto kävi jopa paikan päällä tarkkailemassa sveitsiläistä viime kevään pudotuspeleissä, mutta ilmeisesti jotain jäi huomaamatta. Suuntasi ennen maajoukkuetaukoa kotimaahansa Kloten Flyersin riveihin.

Jan Hrdina, HIFK

Tshekkisentteri tuli paikkaamaan IFK:n keskushyökkääjäpulaa lyhyellä sopimuksella ennen siirtymistä Ruotsiin HV-71:een, jossa mies pelaa kolmosketjun sentterinä. Hrdina aloitti lupaavasti, mutta hyytyi nopeasti jopa nelosen sentteriksi. Häntä käytettiin ylivoimalla ykkösketjussa laihoin tuloksi.

Hyvän aloittajan tulo suoraan kesälomalta näkyi otteissa. Sopimus solmittiin aivan liigan kynnyksellä, ja lämmittelyjakso ennen Ruotsiin lähtöä oli pettymys. Viidentenä ulkomaalaisena neljän kiintiössä Hrdina sekoitti joukkueen pelaamista enemmän kuin kantoi pöytään.

Lauris Darzins, Ilves

Latvialaishyökkääjä piti olla hyvin scoutattu, mutta hän osoittautui alusta asti limboksi. Liian heiveröinen varsi, ei ollut röyhkeä eikä laukauskaan ollut loppujen lopuksi kovin erikoinen. Yritti koko ajan haastaa vastustajaa, mutta ei päässyt ohi juuri kenestäkään.

Liike ei riittänyt kovempitempoisia joukkueita vastaan, eikä taklauksiakaan ole tullut lainkaan. On virallisesti edelleen Ilveksen listoilla, mutta uutta seuraa etsitään.

Aleksanders Jerofejevs, Ilves

Huonosti englantia puhunut latvialainen tuli NHL:n farmin farmin farmista ja oli alusta asti puolustuksen heikoimpia lenkkejä. Ei pystynyt kiekollisena edes peruspelaamiseen, ei osannut taklata eikä oikeastaan mitään muutakaan. Turisti, jonka matka koeajan jälkeen jatkui muille maille.

David Bararuk, Ilves/Ässät

Tuli lokakuun lopussa AHL:stä Ilvekseen, mutta oli kaikkea muuta kuin mitä Ilveksen johto odotti. Isolla jäällä taitava, mutta ei taklannut, kaihtoi kaksinkamppailuja ja ei pystynyt auttamaan kiekollisessa pelissä omaa ketjuaan. Perässähiihtelijä, jonka koeaika loppui lyhyeen. Kokeilee tauon jälkeen kykyjään Ässien riveissä.

Kyle Peto, KalPa

Kauden alla Petoa kaavailtiin KalPa-puolustuksen kiekollisen johtajan rooliin. Miestä vertailtiinkin ennen kauden alkua muihin yliopistosarjoista liigaan tulleisiin puolustajiin, kuten Brian Rafalskiin ja Cory Murphyyn. Hype ja odotukset osoittautuivat kuitenkin pahasti yliampuviksi. Puolustaja on ollut ajoittain suurissa vaikeuksissa omalla puolustusalueella, eikä hän ole pystynyt ratkaisuihin myöskään hyökkäyspäässä.

Peto lienee ensimmäinen vaihtoehto mietittäessä sitä, kuka ulkomaalaiskiintiöstä joutuu tekemään tilaa Tomas Kurkan tieltä.

Patrik Valcak, TPS/Blues

Valcak olisi ollut vahvassa joukkueessa hyvä projektipelaaja, koska hän oli ringissä halvalla pahvilla. Karvaavan alivoimasentterin kiekollinen potentiaali ei kuitenkaan ollut ihan riittävän korkea auttamaan TPS:ää.

TPS-pestin jälkeen Valcak paikkasi Espoon Bluesissa loukkaantumisten aikana miespulaa vuokrapelaajana kahdeksan ottelun ajan ilman suuria mainetekoja. Liike oli heikkoa, pelikäsitys vajavainen ja kiekolliset taidot välttäviä. Omana A-juniorina Valcak olisi saattanut olla käyttökelpoinen varamies, mutta ulkomaalaisvahvistuksena mies oli täysi turisti.

Peter Aston, Ässät

Astonin toivottiin olevan kiekollinen osaaja ykköspakkipariin. Tiedostettiin tosin alun alkaen riskiksi, minkä vuoksi vuoden sopimuksessa oli syyskuun loppuun saakka ulottunut koeaika. Jäi joukkueeseen, vaikka niin valmennus- kuin seurajohtokin myönsivät, että ei ole vastannut odotuksia. Nyt maajoukkuetauolla lähtöpassit sitten tulivatkin Astonille.

Astonin rooli pieneni ansaitusti kauden edetessä, ja hänellä oli vaikeuksia mahtua pelaavaan kokoonpanoon. Pelinlukutaidoiltaan täysi raakile, minkä takia hän oli omassa päässä jatkuvasti hukassa. Kiekollinen potentiaali laski kauden mittaan lähes katastrofin tasolle.

Aleksandr Naurov, Ässät

Tuli kauden kynnyksellä Poriin ainakin osin vastoin Ässien tahtoa. Dallas katsoi SM-liigan olevan paras kehitysympäristö varaamalleen venäläiselle ennen siirtoa rapakon taakse.

Naurovin nilkka oli jo Poriin tullessa hajalla. Välillä häntä lepuutettiin ja välillä peluutettiin, kunnes kuuden pelin jälkeen tie vei lopulta leikkauspöydälle. Tähän asti Naurov on siis pyörinyt Porissa vain kielitaidottomana turistina. Pelitaidoista saadaan jotain kuvaa vasta, kun hän vuoden lopussa pääsee takaisin kaukaloon.

Ei arvosanaa

Ilman arvosanaa toimitus jätti Jokereiden tuoreimmat hankinnat Clarke Wilmin ja Pierre Dagenais’n, koska näyttöjä ehti kertyä niin vähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle