Pitsiturnaus palaa remonttitauolta

LIIGA / Artikkeli
Rauman Pitsiturnaus palaa vuoden remonttitauon jälkeen jälleen omalle paikalleen kotimaisen kiekkokauden avaustapahtumaksi. Viime kesänä turnaus jäi pelaamatta Äijänsuon jäähallin saneerauksen takia, mutta tänä kesänä Raumalla nautitaan jälleen jääkiekon ja helteen yhdistelmästä.

Pitsiturnaus on muodostunut jo perinteeksi, sillä nyt kiekkokansa kokoontuu Raumalle pienpeliturnauksen merkeissä jo 14. kertaa. Tällä kertaa perjantaina 27. heinäkuuta pelattavassa turnauksessa mittaa toisistaan ottavat isäntäjoukkue Lukon ja raumalaisten rakkaan paikallisvihollisen Porin Ässien kanssa Tampereen Tappara, Kuopion KalPa, Lappeenrannan SaiPa ja Mestis-seura Vaasan Sport.

Eräs päivän kohokohdista on varmasti perinteiseen tapaan kello 10.15 käyntiin polkaistava Lukon ja Ässien välinen ottelu, josta ei aikaisempina vuosina sähköä ole puuttunut.

Turnaus pelataan tuttuun tyyliin typistetyllä peliajalla, eli jokaisessa ottelussa on kaksi 15 minuutin erää. Lisäksi alkulohkojen otteluiden jälkeen ammutaan aina rangaistuslaukauskilpailu. Loppuottelu on kestoltaan 2x20 minuuttia.

OTTELUOHJELMA:


09.00 KalPa-SaiPa

10.15 Lukko-Ässät

11.30 SaiPa-Tappara

12:45 Ässät-Sport

14.00 Tappara-KalPa

15.15 Sport-Lukko

17.00 A1-B2

18.15 B1-A2

20.00 Finaali

Lukon peräpää varamiehisenä

Isäntäjoukkue Lukon puolustus on turnauksessa kaukana parhaasta formustaan. Joukkueen avainpuolustajista Mikko Viitanen ja Juha Alen potevat jalkavammojaan, ja uudet kanadalaispakit Doug O’Brien ja Mike Siklenka saapuvat Raumalle vasta turnausta seuraavana tiistaina.

Kärkipakkien puuttuminen avaa näyttömahdollisuuksia nuorille puolustajalupauksille, ja puuttuvia ruutuja tilkitsemään saapuu Kajaanin Hokissa isossa roolissa pelannut Jarkko Heikkinen.

Lukon kanadalaispelaajista vain ikonin asemaan Raumalla noussut Shayne Toporowski pelaa Pitsiturnauksessa. Sentteri Greg Jacina saapuu kanaalikaupunkiin samalla kuljetuksella O’Brienin ja Siklenkan kanssa.

Lukon hyökkäysmateriaali puolestaan on todella laaja, joten kilpailu pelipaikoista käy kiivaana. Eräs innokkaimmista näyttöjen antajista on varmasti testisopimuksella raumalaisseuran kanssa harjoitteleva Ari Kovanen.

Viime kauteen nähden Lukon mielenkiintoisin muutos on tapahtunut maalivahtiosastolla. Parin vuoden ulkomaanreissultaan palannut oma kasvatti Petri Vehanen pukeutuu jälleen kettunuttuun. Paluumuuttajiin lukeutuu myös Tapparasta siirtynyt sentteri Mika Viinanen.

Ässät luonnollisesti mukana

Naapurikaupungin ylpeys Ässät saapuu myös avaamaan kiekkokautensa Rauman perinteitä tihkuvaan turnaukseen. Ässät saapuu paikalle hieman varamiehisenä. Sairaslistalla ovat Tuomas Huhtanen, Jussi Peltomaa ja Eero Kilpeläinen.

Markku Tähtinen on puolestaan sivussa, koska miehen vakuutus astuu voimaan vasta elokuun alussa. Lisäksi nuorten maajoukkueleirillä olevien Eetu Heikkisen, Joonas Kemppaisen ja Sakari Salmisen tilanne Pitsiturnauksessa pelaamisen suhteen on vielä auki.

Ässät esittelee turnauksessa kuitenkin nipun uusia pelaajia. Etupäässä kansaa kiinnostanevat Henrik Petre, Teemu Virkkunen ja Kimmo Kapanen. Uusimpina hankintoina kaukalossa taitojaan esittelevät testissä olevat fyysisen osaston miehet Pasi Reunanen ja Blake Robson. Aikaisemmin joukkueeseen liittyneinä kokelaina kaukalossa nähdään myös Anssi Rantanen ja Veli-Matti Savinainen.

Ensimmäiset jääharjoituksensa Ässät piti kuluvan viikon maanantaina, joten muutamaan otteeseen porilaiset ovat kerinneet kuvioitaan hioa ennen turnausta. Päävalmentaja Jari Härkälän mukaan turnauksessa on tarkoitus tarkastaa uuden pelikirjan helpoimmat osiot. Lisäksi tavoitteena on tietenkin raumalaisten lyöminen aamun hegemoniaottelussa.

Tappara nypläämään junnuilla ja testimiehillä

Voimakkaasti uudistunut Tappara tuo Pitsiturnaukseen nuorimman ja kokemattomimman ryhmän. Kokeneet pelaajat on vapautettu tästä velvollisuudesta ja alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen myös kaikki kolme ulkomaalaisvahvistusta viettävät edelleen kesälomaansa.

Tapparan osalta turnaus antaa hyvän mahdollisuuden seurata nuorten pelaajien kehittymistä kohti liigaympyröitä. Omista nuorista mahdollisuuden saavat puolustajista Harri Ilvonen ja Miko Malkamäki ja hyökkääjistä muun muassa Joonas Koskinen ja kesän korkein NHL-varaus Niclas Lucenius.

Uusiakin nimiä joukkueessa on, sillä ensiesiintymisen Tapparan paidassa tekee Jokereista siirtynyt nuori ja lupaava keskushyökkääjä Jori Lehterä, JYPistä tullut Arsi Piispanen sekä koeajalla oleva raumalaislähtöinen Samu Isosalo. Koeajalla ovat myös Mestiksessä viime vuonna kiekkoilleet Antti Jaatinen ja Lukon kasvatti Juuso Akkanen.

Tappara täydentää miehistöään yhteistyöseura Lempäälän Kisan Mestis-joukkueesta, josta mukaan tulee ainakin maalivahti Juho Santanen. Muiden LeKi-miesten nimet ratkeavat vasta turnauksen aattona.

SaiPan ensiesiintyminen Pitsissä

Pitsiturnaus saa tänä vuonna uutta väriä, kun SaiPa matkustaa ensimmäistä kertaa Raumalle. Heikki Mälkiän suojatit ottivat tuntumaa jäällä oloon jo ennen kesälomaa, mutta täysipainoisesti joukkue on harjoitellut Kisapuiston jäällä vasta viikon. Sputnikkien paketti on kasassa ja keltapaidoissa nähdäänkin Raumalla tukku uusia hankintoja.

Hyvin viime kauden runkonsa säilyttäneen SaiPan merkittävimmät muutokset koettiin hyökkäys- ja maalivahtiosastolla. Rob Zeppin saappaita täyttämään tullut Joni Puurula tosin ei Pitsiturnauksessa SaiPan maalilla esiinny, vaan joukkueen torjuntavastuun kantavat raumalaisyleisölle hyvin tutut Ville Hostikka ja Iiro Tarkki.

Tärkeimmistä hankinnoista jäällä nähdään Sami Ryhäsen laidoilla hyökkäävät Henrik Höglund ja Alex Nikiforuk. Erityisesti viimeksi mainitun otteita kannattaa seurata ja pienikokoinen kanadalainen voi hyvinkin jäädä paikalle saapuvan yleisön mieleen.

Tulikasteensa keltapaidoissa saavat myös pelipaikkaa testijakson kautta kärkkyvät Dan Iliakis ja Arturas Katulis. Iliakis muodostaa ykköspakkiparin kesän aikana isoin harppauksin kehittyneen Simo Mälkiän kanssa. Harjoituksissa lupaavia otteita esittänyt Liettuan maajoukkuepuolustaja Katulis puolustaa Joonas Rönnbergin parina. Kolmannessa parissa luutivat Jarno Lippojoki ja Joni Tuominen.

SaiPan runkomiehistä turnauksen huilaavat Ville Snellman, Jarkko Immonen, Pauli Levokari, Joni Lappalainen, Eetu Holma ja Ossi-Petteri Grönholm. Armeijan vuoksi poissa kokoonpanosta on myös viime kaudella liigapelejäkin vyölleen saanut puolustaja Kimmo Vesterinen. Sen sijaan Jonne Virtasen loma-anomukselle näytettiin vihreää valoa ja isokokoinen laituri viilettää Raumalla yhdessä Janne Kolehmaisen ja Ville Kohon kanssa. Kolmannen hyökkäysvitjan muodostavat Jaska Vilen, Mikko Hakkarainen ja Teemu Paakkarinen.

KalPan ulkomaalaiset vielä sivussa

Savon jääkiekkoilun lippulaiva KalPa avaa kautensa perinteisessä Pitsiturnauksessa. Kuopiolaiset ovat harjoitelleet ensimmäistä kertaa kesän valmentajaparivaljakko Pekka Virran ja Tuomas Tuokkolan johdolla. Joukkue on harjoitellut jäällä kahden viikon ajan. Joukkueen terveystilanne on ollut hyvä läpi kesän.

Pitsiturnauksessa KalPa esittelee joukon uusia pelaajia. Kilpipaidassa ensimmäistä kertaa esiintyvät hyökkääjät Jyri Junnila, Tapio Laakso, Mikko Laine, Timo Salo ja kotikaukaloonsa vierasnutussa palaava Teemu Virtala. Puolustaja Ville Varakas ja maalivahti Mika Oksa pukeutuvat myös ensimmäistä kertaa uuteen peliasuunsa.

KalPan tulevan kauden ulkomaalaisvahvistukset eivät vielä esiinny Raumalla. Yhdysvaltalaiset Bryan Lundbohm ja Justin Harney tekevät ensi esiintymisensä kuopiolaisten riveissä kotiturnauksessa elokuun puolessa välissä Kuopiossa.

Sport haastamaan liigajoukkueita

Pitkästä aikaa Pitsiturnauksessa nähtävä Vaasan Sport saapuu Raumalle ilman nimekkäitä vahvistuksiaan. Poissaolijat edustavat kiekollista taitoa, joten Pitsissä nähdään vahvasti duunarivoittoinen Sport. Uusista vahvistuksista poissa ovat ruotsalaiset Conny Strömberg ja Patrik Lindfors sekä Juho-Tuomas Appel.

Sportin maalille saapuu liigaväelle tuttu Eero Väre. Väre on aiheuttanut Sportille usein harmaita hiuksia, sillä kiekkokiertolainen on edustanut puolentusinaa Mestis-joukkuetta viimeisten kausien aikana. Testiin saapuvan maalivahdin aisaparina on nuori Mikko Rossi.

Sportin ennakkoon vahvin osa tulee olemaan puolustus. Vain Patrik Lindfors on joukosta poissa. Viime kaudella huippuesityksiä esittänyt Jussi Pernaa tulee olemaan avainasemassa luottomies Mikael Hallbäckin ohella. Ruotsalainen Martin Ericsson tekee debyytin uudessa joukkueessaan yhdessä Vantaalta siirtyneen Sami Kauton ohella, ja käytännössä saman tekee yhden Mestis-ottelun mies, Raumallakin juniorikiekkoa pelannut Sport-kasvatti Juho Autio.

Hyökkäyksessä on havaittavissa kiekollista puutetta. Appelin ja Strömbergin puuttumisen takia suurempia kiekkotaituruuksia ei kannata odottaa, mutta kokeneet Markus Jämsä, Vesa Myllyaho ja Kristian Hjerpe pystyvät haastamaan liigamiehet.

Mielenkiintoista on nähdä miten nuoret ja kovaa taklaavat Timo Pahkala ja Jani Kiviniemi onnistuvat sekoittamaan pakkaa. Pelicansin A-juniorit kultaan johdattanut Henry Hietaharju tekee paluun kasvattajaseuraansa. Myös tuulennopean Juha Koiviston Sport-debyytti herättänee mielenkiintoa.

Vaasasta saapuu turnaukseen ainakin yksi täysi bussilastillinen Red Armyn kannattajakuntaa, joten tunnelmaa Sportin otteluissa ei tule puuttumaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle