Mäkiaho liekeissä paluuottelussaan

LIIGA / Haastattelu
HPK:n viime kauden pistepörssin voittaja Toni Mäkiaho teki voitokkaan paluun ritaripaitaan vain päivä sen jälkeen, kun kokenut pelimies oli allekirjoittanut sopimuksen hämeenlinnalaisseuran kanssa. Mäkiaho oli heti näkyvässä roolissa yhdellä maalillaan sekä Lee Sweattin talutuskuntoon saatelleella hurjalla taklauksellaan.

Mäkiaho iski HPK:n neljännen osuman kotijoukkueen pelatessa ylivoimalla. Viime kaudella varsinkin juuri ylivoimilla hurjat pistesaldonsa nakutellut laitahyökkääjä nousi maalin takaa yllättävästi ja yllätti Juha Kuokkasen nopealla laukauksellaan. Neljäs osuma sinetöi viimeistään Pallokerhon kauden avausvoiton ja ”Mäkkärin” tuuletukset olivat sen mukaiset.

- Sitä ei koskaan tiedä koska se on se viimeinen maali niin sen mukaan pitää tuulettaa. Ja onhan se aina kiva heti onnistua, se tuo kuitenkin itseluottamusta jatkoon. Se oli sellainen röyhkeä nousu maalin takaa, olen noita välillä harjoitellut treeneissä.

Toinen ”tähtihetki” osui myös toiseen erään, kun Mäkiaho laittoi TPS-puolustaja Lee Sweattiin katselemaan tähtiä. Turkulaisten pakki lähti keskiviivalla kiekollisena vaaralliselle reitille, eikä kovaa taklaava Mäkiaho antanut armoa. Sweatt talutettiin pois kentältä, ilmeisesti aivotärähdyksen saaneena. HPK-hyökkääjälle ei tuomittu tilanteesta rangaistusta.

- Katselin siinä, että kaveri lähtee leikkaamaan keskelle ja pääsen tiivistämään. Toivottavasti ei sattunut mitään pahempaa, kaveri tuli pää alhaalla. Kädet olivat alhaalla, tuomarilta kävin vielä varmistamassa, että kädet olivat alhaalla.

Mäkiaho päätyi HPK:n riveihin hieman yllättävästikin. Kauden jälkeen kokenut pelimies teki sopimuksen Venäjän liigan Amur Habarovskin kanssa, mutta sukset menivät seuran kanssa ristiin jo ennen heinäkuun ensimmäisiä jääharjoituksia. Näin Mäkiaho jäi ilman pelipaikkaa ja harjoitteli suomalaisten NHL-pelaajien kanssa jäällä sekä omatoimisesti kaukalon ulkopuolella.

- NHL-pelaajien kanssa treenattiin yhdessä, vähän pelattiin ja tehtiin kiertoja. Jalosen Jukka oli meillä kaksi kertaa viikossa vetämässä niitä harjoituksia, jotta saimme välillä vähän erilaista harjoitetta. Omatoiminen kesä, järkevää harjoittelua, nyt on vauhtia alkukauteen ja toivottavasti myös loppukauteen.

Myös HPK:n illan vastustaja TPS oli Mäkiahon perässä, mutta kovasti nuorentunut turkulaisseura ei ollut valmis panostamaan tarpeeksi veteraanihyökkääjän hankkimiseksi. Myöskään Helsingistä ei Mäkiaholle tyydyttäviä tarjouksia pöytään isketty, joten pistelinko joutui odottelemaan HPK:n kiinnostusta aivan liigakauden alkuun asti.

- TPS oli alussa mukana, ne halusivat minut kovasti sinne. Emme kuitenkaan päässeet sopimukseen. IFK:n kanssa oli puhetta, mutta ei Pena [Pentti Matikainen] ollut hirveän halukas mitään ihmeempää sitten tarjoamaan. HPK on ollut aina sellainen paikka, johon on kiva tulla. Täällä on peli kulkenut ja kun ulkomailla ei hirveästi paikkoja ollut, niin paluu SM-liigaan oli ainoa vaihtoehto.

Virallisesti Mäkiahon Habarovsk-sopimuksen kariutumisen syyksi on kerrottu myöhästyminen joukkueen Suomen harjoitusleiriltä, jonka jälkeen seura olisi yksipuolisesti purkanut pelaajan sopimuksen. Osa totuudesta sisältyy tuohonkin tarinaan, mutta Mäkiaho suostui HPK-paluuottelunsa jälkeen kertomaan koko tarinan Venäjän keikkansa peruuntumisesta ja sen perimmäisistä syistä.

- Sunnuntaina minun piti olla puoli kahdeksalta Pajulahdessa ja menin sinne, mutta joukkuetta ei näkynyt siellä. Informaatio ei ollut toiminut ja joukkue oli Lahdessa. Vasta sunnuntai-iltana selvisi, että muu porukka oli Lahdessa – silloin ajattelin, että tämä on varmaan joku ennemerkki, että ei lähdetäkään sinne. Keskiviikkona kun menin paikalle, sieltä ilmoitettiin ettei sopimusta enää ole.

- Siinä piti ottaa syyt omille niskoilleni, jotta sain paperini sieltä pois. Rehellisesti se meni niin, että muutamia päiviä ennen sitä sunnuntain leiriä venäläisten kanssa olin mökin saunalla yksin kelaamassa asioita. Siinä pyöri liikaa lapset mielessä ja silloin päätin, että en sinne halua lähteä. Se olisi pitkä aika ollut olla erossa, ensimmäisen kerran olisin päässyt himaan varmaan jouluna. Lapset ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin se raha.

» Lähetä palautetta toimitukselle