Kuuma Pitsiturnaus päättyi Tapparan juhlaan

LIIGA / Uutinen
XIV Pitsiturnaus päättyi Lukon ja Tapparan väliseen finaaliin, jonka Tappara ratkaisi reilu puoli minuuttia ennen peliajan loppua. Finaalin parhaana pelaajana palkittiin Arsi Piispanen, joka iski ratkaisevan maalin Lukon verkkoon.

KalPa - SaiPa 1-1

Aamu-unisemmat eivät olleet ehtineet vielä pelipaikalle, kun KalPa ja SaiPa mittelöivät pitsiturnauksen ensimmäisessä pelissä tasan 1-1. SaiPa oli ottelun hallitsevampana osapuolena ja siirtyikin johtoon jo pelikellon näyttäessä 2.57. Jonne Virtasen läpiajon jälkitilanteesta Mikko Hakkarainen pääsi siirtämään kiekon takanurkkaan. Ottelu soljui SaiPan hienoisessa hallinnassa, mutta vaarallisia maalipaikkoja ei kumpikaan joukkue pystynyt luomaan.

Toisen erän loppupuolella Simo Pulkki ja ottelun avausmaalin syöttänyt Jonne Virtanen ottivat päivän ensimmäisen näytösluontoisen tappelun, kun molemmat heittivät hanskat kenttään niin nopeasti, että mailatkin jäivät vielä hanskoihin. KalPa piristyi ottelun loppua kohden mennessä, ja yritys palkittiin 17 sekuntia ennen ottelun päättymistä, kun Jarkko Kauvosaari nosti kiekon maalin kattoon yli Iiro Tarkin.

Ottelun parhaana palkittu Kauvosaari viimeisteli vielä ottelun lopputuloksen kannalta merkityksettömän rangaistuslaukauksen KalPalle varmalla vedolla kilpikäden alakulmaan ohi Tarkin.

Lukko - Ässät 1-1

Jo perinteeksi muodostunut Lukon ja Ässien välinen kohtaaminen ei jättänyt ketään kylmäksi. Oikeuden jaon lisäksi Timo Favorin joutui myös pistämään miehiä ulos pelistä urakalla. Runsaslukuisilla rostereilla paikalle saapuneet joukkueet alkoivatkin ensimmäisen kymppiminuuttisen jälkeen tiputella hanskoja ja sitä kautta vaihtopenkkiä väljemmäksi.

Ensimmäinen ja ja suurin joukkorähinä käytiin ajassa 10.00, kun Lukon räväkkä kanadalaisvahvistus Shayne Toporowski ajoi kahden ässäpakin puristuksissa suoraan Ässien maalilla pelanneen Juha Järvenpään päälle. Toporowski palkittiin kahakasta ottelurangaistuksella ja lukuisilla uusilla "ystävillä". Taistelupari Toni Häppölä selvisi kakkosella väkivaltaisuudesta ja kymmenminuuttisella hanskojen tiputuksesta.

Lukko hallitsi ottelun alkua, mutta juuri ennen joukkotaistelua ote oli siirtynyt selkeästi patapaidoille. Jäähysumaa seuranneen ässäylivoiman aivoina toiminut Ässien Marko Kivenmäki jakoi muutaman oivaltavan syötön, joihin ketjukaverit eivät kuitenkaan ehtineet. Loput hoiti Lukko-maalille paluun tehnyt Petri Vehanen, joka palkittiinkin ottelun parhaana.

Alivoiman tappamisessa Lukolta esiintyi edukseen Tero Koponen, joka kirvoitti yleisön kiitokset keskialueen pyörinnällään. Lukon tuoreella kasvolla Semir Ben-Amorilla oli paikka karata alivoimalla laidasta läpi, mutta kiekon sijasta maalia kohti lähti Ben-Amorin mailan lapa.

Toinen erä alkoi sähäkästi. Keskiympyrässä kohtasivat toisiaan vastaan luistelleet Ben-Amor sekä Ässien Patrik Forsbacka. Merkityksellisien katseiden jälkeen hanskat lensivät salamana ja Ben-Amorin nyrkki kopsahti Forsbackan kypärään. Pienen yllätysedun turvin Ben-Amorille lievä pistevoitto, palkintona molemmille kuitenkin tasapuolisesti pelirangaistus.

Runsasjäähyisessä ottelussa nähtiin luonnollisesti paljon ylivoimaa, mutta tässä vaiheessa kautta kuviot ovat vielä pahasti levällään. Kumpikaan osapuoli ei saanut kovinkaan pahoja maalipaikkoja. Välillä maali varjeltui osin onnellakin kiekon pomppiessa oivallisesti onnistuneiden maalivahtien suojissa.

Toisen erän viidennellä minuutilla, kesken ässäpainostuksen, Lukon Miikka Tuomainen karkasi Hokki-laina Jarkko Heikkisen syötöstä kolmen ässäläisen välistä läpiajoon viimeistellen Järvenpään längistä rystysiirrolla tilanteeksi 1-0. Lukolla oli ylivoimalla muutama mahdollisuus lisämaaleihin, kiitos Juha-Pekka Haatajan ja Pekka Saarenheimon 2-2-hyökkäyksen, mutta Haatajan juonikas syöttö ei löytänyt ketjukaveria takakulmalta ja näin ässämaali varjeltui.

Ajassa 26.38 Ässätkin sai maalitilinsä auki. Veli-Matti Savinainen kaivoi kiekon lukkomaalin takana ja heitti sen etutolpalle Matti Kupariselle, joka löi kiekon salamana avonaisesta etukulmasta sisään: tilanne 1-1. Minuuttia myöhemmin Lukon Jussi Makkonen haastoi ässäpäädyssä Ässien Jesse Joensuun laihoin tuloksin. Kookkaampi Joensuu selätti Makkosen 2+10 minuutin arvoisesti, Makkoselle 2+2. Näin ottelun loppu eteni ässäylivoimalla siihen asti, kunnes muutaman kerran maalin edessä vaarallisesti häärinyt ässälaituri Teemu Virkkunen koukkasi itsensä kakkoselle.

Vaikka ottelun motiivina oli selkeästi taklaaminen, kukkoilu ja asemien hakeminen kautta varten, niin kiekkoakin yritettiin pelata maaliin. Varsinkin pirteästi esiintynyt Petri Lammassaari väläytteli terävyyttään aika ajoin. Ottelulle hyvin kuvaavaa oli se, että Lammassaaren terävä rannelaukaus kuitattiin heti seuraavassa vaihdossa ässäpelaajien järjestämällä tuplaniitillä.

Rangaistuslaukauskilpailussa ei paremmuus helpolla ratkennut. Ensimmäisen kerran maalinteossa onnistuttiin vasta kahdeksannessa parissa, kun Ässien Veli-Matti Savinainen ohitti Vehasen. Koponen taas epäonnistui, joten Ässät otti moraalisen voiton.

SaiPa-Tappara 1-0

Junioripitoisen Tapparan ensiesiintyminen Pitsiturnauksessa ei antanut tamperelaisille osumia, vaan SaiPan maalilla Ville Hostikka esitti varmaan maalivahtityöskentelyä. Ottelun ratkaisijaksi nousi lappeenrantalaisten raamikas ruotsalaishyökkääjä Henrik Höglund, joka iski reilut kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa kiekon pienestä kulmasta ohi Tapparan maalilla torjuneen Harri Säterin.

Höglund yllätti Säterin hetkeä myöhemmin uudelleen, sillä rangaistuslaukauskilpailu ratkesi jo ensimmäisessä parissa. Jonas Enlund ei onnistunut ohittamaan Hostikkaa, mutta Höglund veivasi maltilla Säterin jäihin ja ampui ratkaisun tyhjään ylänurkkaan.

Harri Säteri lukeutui ottelussa tamperelaisten parhaimmistoon. Eräs nuoren maalivahdin uroteoista oli Anssi Löfmanin läpiajon koppaaminen.

Ässät - Sport 3-1

Vaasan Sport faniryhmineen eivät jättäneet ketään kylmäksi, vaikka jäivätkin ottelussa patapaitojen jalkoihin. Sportin kylmäverinen pelitapa ajaa suoraan maalille tuntui olevan Ässille välillä myrkkyä. Ottelun ensimmäisessä erässä kentällä voittoa tuntui hamuavan suuremmin Sport, kun taas Ässien paras vire tuntui kuluneen jo Lukkoa vastaan. Sport siirtyikin johtoon jo vajaan parin minuutin pelin jälkeen Vesa Myllyahon iskettyä kiekon maalin.

Molempien maalivahtien koskemattomuutta koeteltiin ottelun kuluessa, ja useasti näistä seurasikin jonkinasteinen nokkapokka. Näistä tilanteista päätuomarina viheltänyt Seppo Lindroos jakeli auliisti kummallekin joukkueelle minuutteja, vaikka melko sallivaa tuomarilinjaa muuten pitikin yllä.

Ässät aloitti toisen erän pirteämmin, ja viiden minuutin kohdalla Tuomas Takala löysi maalin nurkalla yksin olleen Tommi Huhtalan, joka ei avopaikasta erehtynyt. Seuraavassa vaihdossa Sport oli palata takaisin johtoon, kun Risto Leppiniemi karkasi yksin läpi, mutta veto jäi Juha Järvenpään suojuksiin.

Pelin loppua kohden Ässien suoritustaso nousi ja he iskivätkin kaksi maalia reilun puolen minuutin sisään. Ensin Jesse Joensuu karkasi helpohkosti oikealta läpi ja veti kiekon maalirimoja kolistellen hanskakäden yläkulmasta sisään. Ja vain hetkeä myöhemmin ässäpuolustus toimitti kiekon maalille, josta se ohjautui verkon perukoille. Tuomarit arvioivat Tommi Huhtalan olleen viimeinen kiekkoon koskenut.

Ottelun loppu oli rikkonaista, mutta Sport ei pystynyt ylivoimallakaan punnertamaan kiekko maaliin. Rangaistuslaukaukset vei Sport, kun Vesa Myllyaho ohitti Järvenpään kovalla rannelaukauksella,kun taas Ässien Henri Peltola epäonnistui.

Ottelun parhaana palkittiin Ässien maalivahti Juha Järvenpää.

Tappara - Kalpa 2-0

B-lohkon viimeisessä pelissä ei edellisten otteluiden jännityksestä ja tunnelmasta ollut tietoakaan. KalPalle pelistä olisi riittänyt tasapeli, kun taas Tappara tarvitsi voiton. Ensimmäinen erä oli halutonta kiekkoa, jossa kumpikaan ei saanut rakennettua kunnon maalitilanteita.

KalPan parhaasta paikasta toisessa erässä vastasi Tuomas Kiiskinen, joka pääsi yksin läpi, mutta kiekko jäi Juho Santasen patjoihin. Tunteeton ottelu näyttkin päättyvän jalkapallomaisiin 0-0-lukemiin, mutta Tapparalla oli vielä sanansa sanottavana.

Vain reilu minuutti ennen loppua Tappra onnistui. Jussi Halme heitti kiekon reunasta maalille ja Samu Isosalo sai ohjattua kiekon ohi Mika Oksan, tehden Tapparan ensimmäisen maalin turnauksessa. Hetkeä myöhemmin Tapparan Jonas Enlund ryösti kiekon keskialueella, syötti sen Jori Lehterälle. Hän kaunisteli lukemiksi 2-0, tyhjään KalPa-maalin.

Ottelun parhaana palkittiin nollapelin pelannut Tapparan maalivahti Santanen.

Sport - Lukko 1-2

A-lohkon päätöspelissä Sport ja Lukko ratkoivat toiseen jatkoon menijän Ässien seuraksi. Lukolla oli kotijoukkueen paineet niskassaan, mkä näkyi pelin alussa vahvana painostuksena. Laukauksia viuhui kohti ja ohi Eero Väreen vartioimaa Sport-maalia. Sportin Mikael Hallbäckin istuessa koukkaamisesta saamaansa kaksiminuuttista sai Lukko kiekon maaliviivalle asti, muttei perille.

Lukon maalissa pelannut Mikael Vuorio koski kunnolla kiekkoon vasta viiden minuutin pelin jälkeen, sulkiessaan nollakulmasta heitetyn kiekon. Minuuttia myöhemmin Lukon Ville-Vesa Vainiolalla oli paikka toisessa päässä kenttää, kun hänet on unohdettu yksin maalin eteen, mutta Väre torjui kahdesti mainiosti.

Jälleen minuutti tästä, Lukko-ikoni Erik Hämäläinen sai korkeasta mailasta kahden minuutin rangaistuksen. Jäähyn aikana Hallbäck laukoi viivalta tulisesti, mutta Vuorio torjui kiekon väljemmille vesille.

Maalitili aukesi reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Sport pelasi ylivoimaa. Maskissa ollut Andrè Smulter ohjasi maalille suuntautuneen vedon avonaisesta etukulmasta sisään: Sport johti ottelua 1-0.

Kymmenennen peliminuutin kohdalla Sport sotkeutui jäähyilyyn. Ensin Vesa Myllyaho kampitti itsensä kakkoselle, ja 26 sekuntia myöhemmin Smulterin purku leijui epäonnisesti Lukon päätyverkkoihin. Seurauksena Smulterille kaksi minuuttia pelin viivyttämisestä ja Lukolle tarjoutui paikka 5-3-ylivoimaan.

Ylivoiman alkuun Hämäläisen eteen tulee ruuhkan jälkeen tyhjä maali, mutta miehen pelimaila ei kestä. Maalia kohti sinkoutuu lapa, ei kiekko. Ajassa 11.22 Lukko onnistuu kuin onnistuikin tasoitusyrityksessään: Vainiola tarjoili ottelun parhaan pelaajan palkinnolla muistetulle Semir Ben-Amorille poikittaissyötön, josta tämä kiitti sijoittamalla kiekon ohi voimattoman Väreen.

Sport haki jälleen johtoasemaa, kun kovilla taklauksillaan huomiota herättänyt Sport-hyökkäjä Timo Pahkala laukoi vaarallisesti ja jäi ensin seurattuaan tilanteen loppuun terrierimäisesti suorittamaan taklaus- ja häirintäpeliä. Heti perään toisessa päässä Mika Viinanen pääsi ylivoimahyökkäyksen jälkeen yksin maalin eteen, muttei onnistunut viimeistelyssään. Tilannetta seurasi Lukon painostusjakso, jonka aikana Sport joutuu ottamaan jäähyn. Ylivoima jää kuitenkin ponnettomaksi.

Toisessa erässä Lukko ratkaisi ottelun itselleen. Juhamatti Yli-Junnilan ketju laidoillaan Petri Lammassaari ja Miikka Tuomainen iskevät vastahyökkäyksellä. Kiekko ajautuu Tuomaiselle, joka vetää kiekon varmasti ylänurkkaan. Poikittaisliikkeeseen joutunut Väre on ohitettu toisen kerran. Maali jäi myös ottelun voittomaaliksi.

Toisen erän seitsemännen minuutin kohdalla Lukon Henrik Juntunen ryntäili itsensä jäähylle ja Sportille tarjoutui ylivoimamahdollisuus. Sportin pakki Sami Kautto ampui tulisesti maalin ohi. Myöhemmin samalla ylivoimalla kiekko oli hukassa kaikilta, ja tyhjä maali jäi punanutuilta hyöduntämättä. Lukko selvisi alivoimastaan.

Seurasi pitkä nuhjaamisen ja nurkkapainin jakso, jossa kiekko ajautui keskialueelta aina takaisin nurkkiin. Lopussa Sport hakee tasoitusta vetäen Väreen 20 sekunnin ajaksi pois, mutta sen kummempaa kiriä tästä ei synny. Lukko vie ottelun nimiinsä 2-1 ja lohkon toisen jatkopaikan.

Rangaistuslaukauskisassa Lukon Ossipekka Lehtosen kikat eivät toimi Väreelle. Sportin Miro Laitinen sen sijaan toimittaa kiekon varmasti ohi Vuorion. Sportin saldoksi jää kaksi kaksi rangaistuslaukauskisan voittoa ja kaksi varsinaisen peliajan tappiota.

Ässät - Tappara 1-2

Peli alkoi rikkonaisena molempien joukkueiden ottaessa jäähyjä, erikoistilanteista huolimatta ei hyviä maalitilanteita synny. Ottelun avausmaali syntyi Ässien Tapio Sammalkankaan istuessa jäähyllä koukkaamisesta. Tappara sai punnerrettua kiekon hyökkäysalueelle. Jori Lehterä sai syötettyä kiekon nurkasta maalintekosektorissa olleelle Jonas Enlundille, joka pamauttaa kiekon verkon perukoille.

Maalin jälkeen Tappara saa pelivireen päälle ja Ässät joutuvat rikkomaan peliä heittämällä kiekkoa vain päätyyn, rakentamatta kunnon hyökkäyksiä. Tapparan painostus päättyy tahalliseen paitsioon, jonka jälkeen Ässät pääsee maalin makuun. Blake Robson toimitti kiekon maalille ja torjunnan jälkeisessä tilanteessa nopeimmin paikalla oli Jesse Joensuu, joka ohitti hyvin pelanneen Harri Säterin erän puolivälin jälkeen.

Tappara otti maalin jälkeen pelin taas hallintaansa, mutta erän lopussa ei enempää maaleja nähty.

Toinen erä alkoi räväkästi Tapparan 3-1-hyökkäyksellä, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu toimitettua. Erä ei ehtinyt vanheta kuin vajaa kolme minuuttia, kun syntyi ottelun ratkaiseva maali. NHL:ään varattu Tapparan nuorukainen Niclas Lucenius ohjasi Lehterän laukoman kiekon ohi Juha Järvenpään. Lehterä palkittiin ottelun parhaana pelaajana.

Ässät yritti raivokkaasti tasoitusta, mutta kiri tyrehtyi lopullisesti kahteen peräkkäiseen jäähyyn. Näiden jälkeen Tappara sai rakennettua tilanteita, mutta hyvistäkään tilanteista ei kiekkoa saatu maaliin toimitettua. Jäähyjen jälkeen ei Ässien kiriä enää nähty, vaan Tappara onnistui jäädyttämään pelin ja meni finaaliin.

SaiPa - Lukko 0-1

SaiPa ja Lukko ratkaisivat toisen finaalipaikan kohtalon. SaiPa oli ottelun alussa enemmän hereillä ja Lukon maalin suulle paluun tehnyt Petri Vehanen joutui esittämään parhaimpia otteitaan.

Lukon etsikkoaika tuli vajaan yhdeksän minuutin pelin jälkeen, kun sille tarjoutui kahden miehen ylivoima vajaan minuutin ajaksi. Lukon ylivoima oli kuitenkin heikkoa, eikä maaleja syntynyt. SaiPa sai erän loppuun vastaavan tilanteen, mutta huomattavasti parempi ylivoimakaan ei saanut maalihanoja aukeamaan.

SaiPa sai toisen erän alkuun paremman otteen pelistä ja hallitsi hienoiseltaan pelitapahtumia. Reilun viiden minuutin jälkeen Lukko sai pelistä taas otteen, kun SaiPan Teemu Paakkarinen otti kahden minuutin jäähyn koukkaamisesta. Erän paras paikka syntyi Lukon Esa Lehikoiselle, jolla oli jo tyhjä maali edessä. Kiekko ei kuitenkaan maaliin asti mennyt, vaan Iiro Tarkki ehti pantterimaisella syöksyllä tämän eteen.

Pelin ainoa maali nähtiin vajaa kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua. Saarenheimo ja Ossipekka Lehtonen pääsivät 2-1 hyökkäykseen. Tilanne päättyi Lehtosen etunurkan rannelaukaukseen, joka ohitti jo syöttöä odotelleen Tarkin. SaiPa yritti vielä puoli minuuttia ottelun lopussa kuudella pelaajalla, mutta ilman tulosta.

Molempien joukkueiden maalivahdit olivat todella vakuuttavia, mutta raati palkitsi Lehikoisen ottelun parhaana pelaajana.

Lukko - Tappara 2-3

Ottelu sai sähköisen alun, kun Lukon Pekka Saarenheimo iski reilun kolmen minuutin tahkoamisen jälkeen maalin edestä kotijoukkueen ensimmäisen maalin Ossipekka Lehtosen syötöstä. Maalin jälkeen ottelu aaltoili keskialueella, eikä kummankaan joukkueen kiekkokontrolli päässyt hyvälle tasolle.

Lukon jäähyilessä Tappara sai pelinsä kulkemaan ja iskikin tasoitusmaalin Marko Virtalan ja Petri Tähtisalon istuessa kaksiminuuttisia. Arsi Piispanen ohjasi kiekon ohi tilanteessa voimattoman Mikael Vuorion.

Muutama minuutti myöhemmin Lukko saa ylivoiman pyörimään, mutta Juho Santanen ottaa Shayne Toporowskin vedon kiinni alanurkasta. Ensimmäisen erän loppupuolella molemmat joukkueet saivat vielä kertaalleen pelata ylivoimaa, mutta ilman tulosta.

Toisen erän alkupuolella Tappara hyödynsi ylivoiman nopeasti. Tähtisalo ei ehtinyt istua jäähyllä kuin seitsemän sekuntia, kun Juuso Akkanen iski Lehterän syötöstä kiekon ohi Vuorion. Kauan ei Tappara kuitenkaan johtoasemassa paistatellut, kun Jussi Makkonen veti kiekon maalille, josta se ohjautui Henrik Juntusen jalasta maalin kattoon yli hölmistyneen Santasen.

Tappara pääsi yrittämään ylivoimaa vajaa minuuttia myöhemmin, mutta kahden minuutin aikana paras tilanne siunaantui kuitenkin Lukolle, Ville-Vesa Vainiolan onnistuessa karvauksessa. Hän syötti kiekon Henrik Juntuselle, joka ei kuitenkaan maalinteossa onnistunut.

Lukolla oli voiton avaimet käsissään ottelun loppuolella. Ensimmäinen tilanne syntyi, kun Juhamatti Yli-Junnila jätti Petri Lammassaarelle kiekon siniviivalla, mutta Lammassaari kuitenkin veivasi poikittaisliikkeestä kiekon tolppaan. Lukko oli hetkeä aikaisemmin saanut tapettua kaksiminuuttisen.

Tilanteen jälkeen alkoi pitkän päivän aiheuttama väsymys näkyä pelaajien jaloissa ja peli aaltoili päästä päähän. Lukolle siunaantui pari minuuttia ennen loppua vielä tilaisuus tehdä maali, kun Vainiola ja Juntunen pääsivät 2-1-hyökkäykseen. Vainiola passasi kiekon Juntuselle, mutta hän nosti kiekon ohi maalin.

Tappara ratkaisi ottelun ajassa 39:25. Arsi Piispanen veti kääntövedon b-pisteen kaarelta ja ohitti muuten hyvin pelanneen Vuorion. Lukon loppukiri ilman maalivahtia ei tuottanut enää tulosta ja näin XIV Pitsiturnauksen voiton korjasi Tampereen Tappara.