Dufva: Haastajan asema sopii JYPille

LIIGA / Haastattelu
Perinteet ovat Tapparan puolella ja rutiinissakin kirvesrinnat ovat hieman JYPiä edellä. Lähtökohdiltaan sarja on kuitenkin tasainen, joten JYPin altavastaajan asema saattaa olla hieman liioiteltu. Päävalmentaja Risto Dufvaa se ei haittaa.

Tapparan ja JYPin keskinäisen pudotuspelihistorian edellinen kohtaaminen tapahtui kaudella 2004-05. Tuolloin Tappara eteni pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon voitoin 2-1. Ottelusarja ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi, sillä tapahtumia oli vaikka muille jakaa. JYPin NHL-työsulkuvahvistukset Jody Shelley ja Duvie Westcott keräsivät jäähyjä urakalla ja parranpärinää riitti tuomioista.

Joukkueiden historia on jokseenkin erilainen. Tappara on eräs suomalaisen jääkiekkoilun legendaarisimpia seuroja, ja menestystä on tullut tasaisesti. Tamperelaisten edellisestä Suomen mestaruudestakaan ei ole aikaa montaa vuotta, sillä kauden 2002-03 päätteeksi kirvesrintojen kaulaan ripustettiin kultaiset mitalit. Vaikka tämän jälkeen joukkue ei olekaan mitalijuhlia viettänyt, on Tappara vakiintunut pudotuspelien vakiovieraaksi.

JYPin saldo sen sijaan on hieman toisenlainen. Edellisestä puolivälieräsarjasta on aikaa viisi vuotta. Tämän jälkeen joukkue on taistellut heikommilla sijoilla ja jäänyt aina pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Vielä merkillisempi yksityiskohta on, että JYPin edellisestä pudotuspeliottelusarjan voitosta on aikaa 15 vuotta. Kauden 1992-93 jyväskyläläiset pokkasivat toistaiseksi viimeisimmät mitalinsa, kun JYP kaatoi Ässät pronssiottelussa. Voisi sanoa, että JYPin on aikakin palata pudotuspelijoukkueeksi.

- Runkosarjassa tietysti on omat haasteensa, ja meillä kun seura vielä haki tällaista ryhdinmuutosta ja koko tivolin terävöittämistä. Jokainen seura tähtää pudotuspeleihin, ja on hieno kuulua siihen porukkaan joka sinne pääsi, Risto Dufva sanoo.

Kuluvalla kaudella tamperelaiset ovat olleet keskinäisissä kohtaamisissa niskan päällä. Neljän ottelun saldona Tappara kuittasi kolme voittoa JYPin yhtä vastaan. Kaikki koitokset ovat olleet tasaisia, mutta Tappara on onnistunut kääntämään pelejä itselleen pienten asioiden kautta. Erityisesti ylivoimatehokkuus ratkaisevilla hetkillä on ollut tamperelaisten vahvuus keskinäisissä otteluissa.

- Meille tällainen haastajan asetelma on helpompi. Usko omiin mahdollisuuksiin on kova, vaikka altavastaajina lähdetäänkin. Hyvänä päivänä olemme pystyneet pelaamaan ketä tahansa vastaan voitosta niin kotona kuin vieraissa, Dufva toteaa.

- Ihan napakasti tässä on harjoiteltu. Viikonloppu levättiin ja maanantaina harjoiteltiin. Tiistaina on edessä siirtyminen Tampereelle, Dufva jatkaa.

Robottikin voi viihdyttää

Risto Dufvaa syyllistettiin hänen valmentaessaan Jukureita ns. robottikiekosta. Konemaisesti liikkunut viisikko tukki keskialueen ja vastustajan hyökkäyksenrakentelun tehokkaasti ja tulos oli onnistunut. Dufva voitti Jukureiden peräsimessä useita Mestiksen mestaruuksia.

Samoja elementtejä hän on onnistunut ajamaan myös JYPin pelaamiseen. Vaikka pelitapaa on joskus sanottu tylsäksi, niin tilastot kertovat aivan muuta kieltä. JYPin pelin toimiessa joukkue ottaa kiekonriistoja ja luo maalintekopaikkoja kovalla tahdilla. Dufva onkin tyytyväinen kevätpuolen suorituksiin.

- Pelimme ei juuri vuoden vaihteen jälkeen pelillisesti heitellyt. Tulokset heittelivät. Siinä tuli muutamia niukkoja tappioita. Tuossa lopussa sitten periaatteessa samanlaiset pelit kääntyivät meille. Pelissä ei sinällään tullut huikeita muutoksia, mutta tuloksissa tuli.

JYP-valmentaja kertoi kauden alla, että tähtäin on keväässä, ja tämä tavoite on toteutunut varsin hyvin. Joukkue on omaksunut oman pelityylinsä eikä lähde kumartelemaan kuvia, mikäli päävalmentajan päättäväisestä otteesta on jotain luettavissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle