Raumalaisen jääkiekon uudelleensyntyminen

LIIGA / Artikkeli
Lukon julkistettua Rauli Uraman johdolla tulevien kausien valmennustiimin voidaan vihdoin puhua pitkäjänteisyydestä ja ennen kaikkea raumalaisen jääkiekon esillemarssista. Päävalmentaja on pitkästä aikaa oikeasti Lukko-taustainen ja penkin taakse asettuu myös pelaajaikoni, Erik Hämäläinen.
taustaa

Erik Hämäläisellä mittava pelaajaura takana
[lue lisää]

Jo vuosia on Raumalla eletty jääkiekkokausia, jotka ovat olleet lyhytaikaisia projekteja niin valmennuksen kuin pelaajistonkin suhteen. Päävalmentajan paikalla on nähty jos jonkinlaista vierastyöläistä, mutta nyt asiat muuttuvat kertaheitolla. Omat pojat -projekti ei tällä kertaa kerro nuorista omista junioripelaajista, vaan valmennuskolmikosta Urama-Elo-Hämäläinen.

Valmennukseen kytketyt nimet tulevat toimimaan myös Akatemian puolella valmennuksessa, jolloin tietotaito jakautuu nuorien kehittyvien pelaajien pariin. Tarkoitus on Uraman mielestä antaa näin mahdollisuus myös Akatemian pelaajille päästä pelaamaan liigaan. Raumalla on aina puhuttu lyhytnäköisyydestä ja pitkäjänteisyyden puutteesta, mutta Rauman Lukon hallituksen puheenjohtaja Rauno Mokan mukaan taustalla on tehty töitä koko ajan.

- Jo kolme-neljä vuotta sitten puhuttiin muun muassa Raulin ja Laihon Jarin kanssa mahdollisesta pelaajakoulutuksesta. Myöhemmässä vaiheessa tuli myös Koivun Jukka kuvioihin ja toi tavallaan TPS:stä Jursinovin oppeja, Mokka puolustelee.

- Vuosi sitten kokoonnuttiin eri tahojen kanssa Akatemian perustaminen mielessä, ja nyt alkuvuodesta homma lähti käyntiin.

Kulissien takana on siis tapahtunut kuluneiden kausien aikana ja Mika Toivolan vetämiä kahta vuotta voidaankin pitää välivuosina, ainakin siltä ne tuntuivat ulkopuolisesti tarkasteltuna.

Uraman aika

Tapparassa päävalmentajana viimeiset kaksi kautta toiminut Urama tiesi jo joulukuussa suuntaavansa Raumalle ja näin ollen jätti Tapparan option käyttämättä. Uraman mukaan ajatuksissa ei silloin kuitenkaan ollut päävalmentajan pesti kotikaupungissaan.

- Edelleen koti ja perhe olivat ne suurimmat syy miksi Tampereelta päätin lähteä takaisin. Sitten tuli kuvioihin Akatemian johtavan valmentajan pesti josta tietenkin kiinnostuin suuresti. Missään tapauksessa ei ollut kuitenkaan tarkoitus ryhtyä liigajoukkueen päävalmentajaksi, Urama taustoittaa.

- Olen kuitenkin erittäin kiitollinen mahdollisuudesta olla päävalmentaja Rauman Lukossa. Vielä isompi kunnia on toimia Akatemian valmennusjohtajana. Nyt on oikeasti mahdollisuus jättää kädenjälki Rauman Lukon historiaan.

Vuosia Lukossa kakkosvalmentajan pestiä hoitanut Urama pääsi vihdoin Tapparassa johtamaan joukkuetta päävalmentajan paikalta. Lopulta kahden vuoden projekti palkittiin pronssisella mitalilla. Uraman "kupla" ei missään vaiheessa puhjennut ja nyt miehellä on myös helpompi asema lähteä vetämään pitkää projektia Raumalla, kun näytöt on jo annettu.

- Minulle oli aika lailla sama onko sopimus vuoden, neljä vuotta vai kymmenen vuotta, mutta seura halusi tehdä neljän vuoden sopimuksen ja se sopi minulle erinomaisesti, Urama jatkaa.

Hämäläisen hieno ura jatkuu penkin takana

Valmennussopimuksia odotetumpi uutinen oli kuitenkin Erik Hämäläisen jokakeväinen päätös uransa jatkumisesta. Ura jatkuu kyllä, mutta penkin takana. Tuhannen ja yhden runkosarjapelin puolustaja tuo valmennustroikkaan hurjan määrän kokemusta, jollaista ei kenelläkään muulla ole.

- Ei tarvinnut kauan miettiä keneltä kysyy, kun halusi pelaajan näkökulmaa valmennukseen. Me emme kuitenkaan Elon Timon kanssa ole hirveästi itse jääkiekkoa pelanneet, ja nyt on tiimissä mukana mies jolla kuitenkin on yli tuhat SM-liigapeliä, Urama iloitsee.

"Eepi" itse kertoi pelaajauran lopettamispäätöksen olleen kivuton ja helppo prosessi.

- Tavallaan päätin lopettamisesta jo noin vuosi sitten, mutta tammikuussa kerroin seurajohdolle kun olin loukkaantuneena, että homma loppuu tähän kauteen, Hämäläinen taustoittaa.

- En halunut puhua asiasta kenellekään, koska näin asiat sujuivat kivuttomammin. Kun päätös on kerran tehty, niin se myös pitää. Syksyllä pysytään penkin takana.

Hämäläisen uran lopetus tapahtui juuri hänenlaisella tyylillä, ilman mitään seremonioita, ilman julkista kohua. Vaatimaton mies muistutti edelleen että hän ei kuvia varten mihinkään tolpan nokkaan mene, vaikka ura on ohi. Tavallaan liigan otteluohjelma järjesti myös Hämäläiselle hienon hetken pelata viimeinen runkosarjapeli, kun se tapahtui myös uransa lopettaneen Raimo Helmisen Ilvestä vastaan Tampereella. Kaukalosta kaukalon laidalle siirtyminen ei tuota Hämäläiselle vaikeuksia.

- Kun kuulin, että tämmöinen mahdollisuus oli aukeamassa ja että nimenomaan Rauli haluaa minut mukaan tiimiin, niin ei ollut vaikea suostua. Soiteltiin siinä sitten asiat selväksi ja tässä nyt ollaan, tuleva puolustusvalmentaja tiivistää.

Lukon pelille uusi identiteetti

Lukon kahden viime kauden teemaa voisi sanoa isojen ja rumien miesten peluuttamiseksi, jolloin tuloksena ei oikein muuta ollut kuin uskomaton määrä kymmenminuuttisia. Urama ei vielä lähde linjaamaan Lukon tulevaa pelitapaa, mutta tietää, mihin suuntaan sitä viedään.

- Tarkoitus on pelata viihdyttävää ja menestykästä jääkiekkoa. Viihdyttämisellä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että alettaisiin tehdä jotain temppuja jäällä. Joukkuepelaaminen riippuu monesta tekijästä, mutta me lähdemme ennemmin pelaamaan aktiivista pelitapaa, kuin odottelevaa, Urama jatkaa.

- Pelaajaprioriteettinä ei ole kovuus, eikä muukaan yksittäinen ominaisuus. Kokonaisuus on se, joka merkitsee. Yksilöominaisuuksia varten meillä on sitten tämä valmennustiimi.

Valmennustiimissä jokainen tulee toimimaan omalla vahvuusalueellaan. Urama johtaa peliä sekä kantaa vastuun ja Elo hoitaa hyökkäyspeluuttamisen. Hämäläinen luonnollisesti tuo kokemuksellaan puolustuspelaamiseen suurta johtajuutta sekä myös loistavat suhteet pelaajiin. Uutena organisaatioon liittyvät Risto Rosendahl ja Juha Vuori tuovat laajuutta valmentamiseen sekä yksilökohtaista valmennusta, varsinkin Akatemian puolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle