Häiriökäyttäytyminen kiekkokatsomoissa on viime aikoina yleistynyt, mikä on saanut ministeriön varpailleen. Viime viikolla Helsingissä Jokerien kotiottelussa katsoja onnistui lyömään ottelun päätuomaria Hannu Henrikssonia.
Aiemmin Mestiksen pudotuspeleissä Mikkelin Jukurit joutui turvautumaan Vaasan Sportin katsojien eristämiseen niin sanotulla kanahäkillä vaasalaisten ja mikkeliläisten kiekkofanien yhteenottojen jälkeen. Erityyppisiä järjestyshäiriöitä on nähty eri puolilla SM-liigaa.
– Suomalainen jääkiekko alkaa muistuttaa Keski-Euroopan jalkapallokatsomoita, missä vandalismi ja anarkia kukoistavat, neuvotteleva virkamies Henna-Minea Huttunen kommentoi sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Puhallutukset järjestetään jäähallien sisäänkäynneillä lippu- ja turvatarkastuksen yhteydessä. SM-liiga- ja Mestis-halleihin luodaan jokaiseen omat promillerajat riippuen hallin turvallisuusjärjestelyistä. Kalleimpien lippujen haltijoilta sekä aitiovierailta sallitaan muita korkeampi veren alkoholipitoisuus.
Erityisen suuria ongelmia on viime aikoina aiheutunut seisomakatsomoista. Jatkossa seisomakatsomoissa on käytössä tuomarilinjan mukaillen nollatoleranssi, eli päihtyneitä seisomakatsomolipun haltijoita ei päästetä lainkaan jäähalliin.
Samalla uusiutuvat myös jäähallien alkoholijuomien myyntiohjeet. VIP-tiloissa ja aitioissa alkoholia saa tarjoilla jatkossakin, mutta peruskuluttaja joutuu tyytymään alkoholittomaan olueen sekä alkoholittomaan viiniin.
- Yleisesti tutkittu asia on, että rahvaan käytös on aggressiivisempaa kuin VIP-tiloissa jääkiekkoa seuraavien, selvittää Huttunen.
Seurat kummeksuvat asetusta
Alkoholimyynti on iso tulonlähde jääkiekkoseuroille. Sen vuoksi ministeriö on suostunut ottamaan aluksi käyttöön siirtymäajan. Vuoden mittaisen siirtymäajan aikana perjantaiotteluissa sallitaan katsojille 0,5 promillea enemmän kuin muina päivinä. Siirtymäajan tarkoituksena on antaa liigaseuroille mahdollisuus etsiä uusia liiketoimintaideoita.
Tästäkin huolimatta seurojen toimistoilla ollaan tiettävästi tyrmistyneitä uudesta asetuksesta.
- Tämä holhoaminen alkaa nyt mennä jo liian pitkälle. Kielletäänkö seuraavaksi pääsy lapsilta katsomoon, erään seuran nimettömänä pysyttelevä markkinointipäällikkö kysyy.
- Jostain on revittävä lisää tuloja. Tuskin ammattipelurit suostuvat siihen, että heidät laitettaisiin välipäivinä keräämään pulloja tai myymään tarroja, markkinointipäällikkö sivaltaa ministeriön suuntaan.
Uusia käytäntöjä testataan ensimmäisen kerran tänään 1.4. pelattavassa kolmannessa Mestis-finaalissa TuTo-Hokki. Kupittaan jäähallille saapuvien toivotaan tulevan paikalle ajoissa ruuhkien välttämiseksi.