Mielipide

Varo, mitä kirjoitat!

LIIGA / Kolumni
Lakimuutoksia tulee ja menee. Nyt tuloillaan on jotain sellaista, joka heikentäisi jääkiekkojournalismin perusteita. Hereillä kannattaa olla myös Sinun, joka kirjoitat internetin keskustelupalstoille.

Vaalirahakohun pysyminen uutisten ykkösaiheena voi tuntua puuduttavalta, mutta kohun sivujuonteet vaikuttavat myös jääkiekkomedian toimintaan. Lähdesuojalainsäädännön muutos on nimittäin tapetilla, ja nyt keskustelu siitä kiteytyy väitteisiin Matti Vanhasen lahjus-lautakasoista.

Jääkiekkojuttujen vivahteet ja yksityiskohdat perustuvat usein nimettömiltä lähteiltä saatuihin tietoihin, osittain lähdesuojan ansiosta. Nyt Suomessa on valmisteltu lähdesuojaa heikentävää lakia jo hyvän aikaa. Ilman lähdesuojan nojalla saatuja tieto osa skuupeista jäisi toteutumatta.

''

Iltapäivälehdet eivät enää saa julkaista jääkiekkoilijoiden palkkalistauksia, mutta mitä tapahtuu, jos harrastelijakirjoittaja julkaisee listat nettipalstalla?

Kuvio menisi näin: seurasta X tai henkilöstä Y kirjoitetaan kriittinen artikkeli nimettömän lähteen tietoihin perustuen. X tai Y nostaa kunnianloukkaussyytteen. Uuden lain alaisuudessa toimittaja on jo rikoksen esitutkintavaiheessa velvollinen paljastamaan lähteensä. Syyte saattaa raueta, mutta lähteellä on vaara joutua ajojahdin tai mustamaalauksen kohteeksi. Kynnys väärinkäytösten paljastamisiin nousee korkeammaksi.

Skandaaleja Suomi-kiekossa ei onneksi ole paljastunut, mutta mitä jos täälläkin eläisi piilossa edes pienoiskoossa samanlainen lahjusjupakka kuin Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa Rene Faselin ympärillä? Kai vallanpitäjien väärinkäytösten tutkiminen on laajan kansanosan edun mukaista?

Kiistanalaiset siirrot, sopimusriidat, pelaajien vakuutustaistelut – kaikkien näiden selvittelyssä voi ainakin teoriassa olla lähdesuoja keskeisessä roolissa.

Toinen tuore jääkiekkojournalismia muovaava tapaus on korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan verotietolistojen julkaiseminen ei ole journalismia, vaan henkilötietolain vastaista. Näillä näkymin siis iltapäivälehtien parin aukeaman mittaiset listaukset julkkisten ja tavisten verotuloista ovat historiaa. Se koskee myös jääkiekkoilijoiden palkkoja.

Päätös on perusteltu, mutta oikeuskäytäntö on vielä monilta osin testaamatta. Kuka tahansa voi edelleen käydä katsomassa henkilöiden verotustietoja verotoimistosta ja tehdä muistiinpanonsa. Mitäpä jos harrastelijakirjoittaja tekee näin ja julkaisee pelaajan verotiedot esimerkiksi internetin keskustelupalstalla? Entä saako jääkiekkoilijoiden palkkatasoa koskevassa lehtiartikkelissa mainita joidenkin pelaajien vuosipalkkoja esimerkkitapauksina?

Moni teistä lukijoista kirjoittaa keskustelupalstoille. Sananvapautta rajoittavat lainmuutokset eivät koske ainoastaan ammattikirjoittajia, vaan myös teitä. Nimimerkin takaa kirjoitetuista varomattomista lauseista voi napsahtaa tuomio, ja uuden lähdesuojalain alaisuudessa ilmiantajana toimiminen edellyttäisi huomattavaa varovaisuutta. Pykälistä on syytä pysyä perillä.

Kun poliitikot ja poliisiviranomaiset rummuttavat lakiesityksiä oman selustansa turvaamiseksi, kannattaa kansan ammentaa viisautta yhteiskuntakriitikkona tunnetun muusikko Jarkko Martikaisen ajatuksista. Tätä tilannetta osuvasti kuvaa hänen lauluntekstinsä: ”Hyvät lait laadittiin, vaan mitähän niissä vaadittiin? Niin ihmettelee siskot, veikat – päitänsä kun irti leikataan.




Kirjoittaja on Jatkoajan entinen päätoimittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle