Lenkkipolulla: Max Kolu

LIIGA / Haastattelu
TPS:n mestaruusjuhlat on pidetty, Barcelona on nähty ja valmentajakin ehti vaihtua. Max Kolun kesään on mahtunut jo monta tapahtumaa, mutta kaikesta huolimatta uuteen kauteen on tähdättävä. Se onnistuu parhaiten lenkkipolulla.

Turun Palloseura voitti seurahistoriansa makeimman mestaruuden huhtikuun lopussa HPK:ta vastaan. Isot miehet juhlivat isolla kädellä aina Barcelonaa myöten, mutta pelaajien mestaruussaunat sammuivat todennäköisesti aikaisemmin kuin kannattajien vastaavat.

– Pelaajayhdistyksen ja liigan välisen sopimuksen mukaisesti viimeisen pelin jälkeinen viikko loppuun ja siitä edespäin kolme viikkoa lomaa. Kyllä siinä kuitenkin pientä varaslähtöä tuli otettua ennen treenien alkua, TPS:n laitahyökkääjä Max Kolu paljastaa.

– Ei kuitenkaan ihan heti pelien jälkeen, mies jatkaa.

Kesällä miesten ohjelmat käydään läpi yhdessä kuntovalmentaja Hannu Rautalan ja valmentaja Riku-Petteri Lehtosen kanssa. Omatoimisen ohjelman pituuskin on yksilöityä.

TPS:n joukkueessa pelaajien omaan arviointikykyyn luotetaan sen verran, että miesten annetaan juosta kesälaitumilla vapaasti.

– Vanhemmilla pelaajilla on kuusi viikkoa omatoimista, nuoremmilla neljä. Mitään ei ole kielletty tekemästä. Marko Virtalakin taitaa olla tällä hetkellä rullalätkän MM-kisoissa. Eiköhän kaikki kuitenkin tiedä, että mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

– Mitään erityisiä velvotteita meillä ei ole seuraa kohtaan. Kunhan ollaan heinäkuun lopussa paikalla, kun treenit alkavat.

Leime vielä tuntematon

Uusi valmentaja Heikki Leime ei ole osallistunut TPS:n harjoitusohjelman muodostamiseen. Pelaajilla ei muutenkaan ole vielä kunnon arvioita uudesta valmentajastaan.

– Meillä oli omatoiminen jakso alkanut jo, kun Leime tuli taloon. Olen kerran kätellyt hallilla hänen kanssaan, muuten olen median arvioiden varassa.

– [Kai] Suikkasen lähdöstä kaikki olivat ensin vähän harmistuneita, kun hyvä valmentaja lähti. Sitten kaikki ymmärsivät olla onnellisia hänen puolestaan, kun hän sai hyvän paikan.

– "Unskia" olen nähnyt pienenä TPS:n paidassa. Silloin ainakin hän oli pelimies, toivottavasti on myös hyvä valmentaja.

Yksi TPS:n vahvuuksista kesällä on lukuisten NHL-pelaajien invaasio Turkuhallille. Artukaisten suojista voi löytää tähtiä, joiden ammattitaidosta hyötyy pelkästään pelaamalla samalla jäällä.

– Salilla niitä nyt näkyy, mutta ei se meidän tekemiseen vaikuta tällä hetkellä. Sitten kun jääharjoitukset alkavat, niin näitä äijiä alkaa valua pelipaikoille. He ovat kuitenkin niin ammattimaisia, että siitä on hyvä ottaa oppia. Heillä on pelejä niin paljon kauden mittaan, että ei siinä paljon ylimääräistä tehdä.

60 metriä sujahtaen

Max Kolua on usein sanottu SM-liigan yhdeksi nopeimmaksi ja kovakuntoisimmaksi pelaajaksi. Miehellä on meriittiä myös jään ulkopuolelta, kun laitahyökkääjä kävi viime kaudella osallistumassa 60 metrin hallikisojen alkuerään Suomen maajoukkuetta edustavan Jarkko Ruostekiven kanssa. Kolu tuli erässään toiseksi häviten ainoastaan Ruostekivelle.

Samalla mies kuitenkin pinkoi koko joukon neljänneksi nopeimman ajan.

– [Kuntovalmentaja] Rautala kysyi, että lähdenkö mukaan. Silloin oli kolmen pelin viikko alla ja sunnuntaina kisat. En ollut aikaisemmin koittanut edes lähtötelineitä, eikä minulla mitään piikkareita ollut. Shortseilla ja t-paidalla kävin juoksemassa. Kello taisi pysähtyä siihen 7.30 tai 7.31 kohtaan.

Piikkiä muille osallistujille ei kuitenkaan annettu, vaikka "amatööri" heidät kävi voittamassa.

– Alussa siinä naureskelin, että mitä tässä nyt tapahtuu. Muut kilpailijat olivat tulleet pari tuntia aikaisemmin nilkkurit jalassa, etteivät jalat kylmene.

Mestaruuden jälkeinen kesä on varmasti erilaista harjoittelua kuin ennen. Kolu myöntääkin, että treenit menevät nyt eri tavoin.

– Kausi kesti nyt niin pitkään. Normaalisti oltaisiin oltu jo yhdeksättä viikkoa treenamassa ja ihan poikki henkisesti ja fyysisesti. Nyt on sitä treeni-intoa tässä vaiheessa kesää.

» Lähetä palautetta toimitukselle