Mielipide

Muovia perinteiden tilalle

LIIGA / Kolumni
HC TPS on aloittanut äänestyksen SM-liigajoukkueen uudesta logosta. Tarjolla on kolme vaihtoehtoa, joista eniten ääniä saanut nousee Palloseuran ensisijaiseksi logoksi. Samalla alkuperäinen pallologo perinteineen hylätään ja mainostoimiston suunnittelema korvike nousee 90-vuotiaan seuran symboliksi.

Turun Palloseuralla on 90-vuotisen historiansa aikana ollut kolme logoa. Alkuperäinen, mustavalkoinen pallologo koristi paitoja vuoteen 1980 asti, ennen kuin soikea "kaukalologo" oli joukkueen symboli seuraavat yhdeksän kautta. Vuonna 1990 TPS siirtyi uuteen lehväslogoon, jossa alkuperäiseen palloon oli sisällytetty kultainen väri ja seppeleet.


TPS:n perinteinen logo on jäämässä unholaan.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Palloseura palasi perinteiseen tunnukseensa vuonna 2007 kesken organisaation vaikeimpien aikojen, mutta muutama vuosi myöhemmin seurajohto haluaa uusia ilmeen jälleen.

Palloseura asetti ehdolle kolme vaihtoehtoa, joista joukkueen kannattajat äänestävät uuden logon. Kaikki kolme tarjokasta ovat moderneja ja muovisia kyhäelmiä, taidearvoltaan alakouluikäisen luoman fantasialogon vertaisia. Toimitusjohtaja Kari Hietarinnan mukaan seura haluaa "viedä ulkoista ilmettä enemmän jääkiekon suuntaan", mutta vaikka alkuperäinen logo on edelleen pelipaidassa myös 90-vuotisjuhlakaudella, ei muutokselle löydy selkeää ja painavaa syytä.

Pelkkänä julkisuustemppuna ajatus originaalilogon hylkäämisestä on karmea.

TPS:n logo on yksi SM-liigan perinteikkäimmistä. Se edustaa koko TPS:n imagoa ja sen merkitys on paljon kaupallista arvoa suurempi. Mustavalkoinen logo on saanut väistyä aiemminkin erilaisten kokeilujen tieltä, vuodesta 2007 alkaen se on kuitenkin saanut tehdä tehtävänsä rauhassa.

SM-liigajoukkueen logon vaihtaminen itsenäistää samalla HC TPS:n muusta TPS-organisaatiosta. Suomessa enää harva seura on perinteinen yleisseura, jolla on toimintaa monen lajin parissa. TPS on yksi niistä, mutta pallologon korvaaminen voi eristää HC TPS:n. Muu toiminta pysyy yhtenäisenä, mutta muutenkin sekavassa tilassa oleva jääkiekko-osasto itsenäistyisi rikkoen samalla nykyisen imagon.

Mikäli logonvaihdos on pysyvä, tulee kiekkokansa todennäköisesti ajan mittaan omaksumaan uuden logon, samalla tavalla kuin se on sopeutunut SM-liigan sekopäisiin televisiointisopimuksiin, kesäisiin sääntömuutoksiin ja sarjajärjestelmän muokkaamiseen. Muutaman vuoden kuluttua uusikin logo tuntuu nuoremmille kannattajille "oikealta", kuten seppelein ympäröity kultalogo teki 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Logon mystinen vaihtaminen on kuitenkin samalla osoitus piittaamattomuudesta perinteitä kohtaan. Mestaruutta seuranneen umpisurkean kauden jälkeen suurin huolenaihe ja ensimmäinen muutoskohde on logo. TPS on aiemminkin hakenut uusia tuulia vastaavanlaisilla tempuilla, mutta jokainen yritys on päättynyt vanhaan palaamiseen.

Nyt samaa yritetään jälleen, turhaan ja perusteitta. TPS:n kohdalla vanhoista virheistä oppiminen ei ole aina ennenkään sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, ja tässäkin tapauksessa edessä saattaa pian olla jälleen paluu alkuperäiseen, oikeaan logoon. Näin on ainakin syytä toivoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle