TPS-joukkue löytää muotoaan

LIIGA / Haastattelu
TPS esitteli maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan valmentajikseen Pekka Virran ja Mika Strömbergin, sekä julkisti Tapio Laakson ja Timo Salon hankinnat. Kaikki neljä ovat toisilleen entuudestaan tuttuja KalPasta. Tilaisuudessa kuultiin myös TPS:n pelaajasopimustilanteesta.

TPS:n uusi päävalmentaja Pekka Virta palaa kotoisiin maisemiin reilun kuuden vuoden KalPa-pestin jälkeen. KalPan liigajoukkuetta vuodesta 2006 lähtien luotsannut Virta teki TPS:n kanssa kahden vuoden sopimuksen. Virran apuvalmentajana toimii Mika Strömberg.

– Valinnassa oli mukana todella paljon tunnetta. Olen täällä vieraillessa miettinyt että toisessakin vaihto-aitiossa olisi hienoa valmentaa, Virta saneli Turkuhallissa.


Pekka Virta nimitettiin maanantaina virallisesti TPS:n päävalmentajaksi.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

– Olin erittäin kiinnostunut jatkamaan "Peksin" opissa. Täältä on pelaajana paljon hyviä muistoja ja kovia taisteluja Tepsin kanssa, 651 SM-liigaottelua pelaaja-urallaan tahkonut Strömberg kommentoi.

Virta ja Strömberg aloittavat virallisesti tehtävissään 1. toukokuuta. 41-vuotias Virta kertoi TPS:n tiedotustilaisuudessa omasta filosofiastaan ja totesi haluavansa tulevaisuuden TPS-joukkueeseen sekä omia kasvatteja että paluumuuttajia.

– Pyrimme harjoittelemaan paljon yhdessä A-junioreiden kanssa jo kesällä. Yhtenä haaveena on, että joukkue muuttuu ajan myötä turkulaisemmaksi ja pystymme nostamaan paljon omia junioreita edustusjoukkueeseen, mutta toiveena on myös saada paluumuuttajia.

– Perusajatus on, että joukkue on joka ilta ylpeä siitä touhusta.

Vahvasti kiekkokontrolliin perustuvasta pelitavastaan tunnettu Virta ei omien sanojensa mukaan ole luopumassa kehittämästään tyylistä. Virran mukaan KalPasta tuttu pohja säilyy myös TPS:ssä.

– Kaikki jääkiekosta tietävät ovat perillä siitä, miten me pelasimme KalPan kanssa. Olimme eräällä tavalla edelläkävijöitä kiekkokontrollipelaamisessa eikä sitä ole syytä lähteä muuttamaan. On erittäin tärkeää että mukana on myös tuttuja pelaajia, sillä tässä tilanteessa on ymmärrettävä, mitä yritetään tehdä.

Kasassa 17 pelaajasopimusta

Strömbergin lisäksi Virta toi Kuopiosta mukanaan Tapio Laakson ja Timo Salon. Hyökkääjäkaksikko ja Virta ovat toisilleen tuttuja jo usean vuoden takaa. Laakso ja Salo pelasivat Virran alaisuudessa jo TuTossa vuonna 2004 ja siirtyivät sittemmin KalPaan. Duo on pelannut yhdessä jo vuodesta 2001 ja TuTon juniorijoukkueista asti, eivätkä tiet eroa vieläkään.

– Ehkä sekin päivä tulee vielä joskus, mutta on hienoa pelata edelleen yhdessä. Olemme tunteneet toisemme jo lapsuudesta asti, Laakso iloitsi.

– Enkä kyllä haluaisi tuollaista rottaa toiselle joukkueelle ja pelata häntä vastaan, 25-vuotias sentteri lisäsi pilke silmäkulmassa.

TPS:n pelaajakoordinaattori Ari Vuori kertoi Laakson ja Salon tuovan joukkueeseen johtajuutta ja työntekoa.

– Salo ja Laakso pelaavat molemmat suurella intohimolla joukkueelle ja tuovat esimerkillään johtajuutta pukukoppiin.

Vuori on koonnut TPS:n joukkuetta Virran luotsatessa KalPaa aina neljännesfinaalien seitsemänteen otteluun asti. TPS on julkistanut 17 pelaajasopimusta, mutta joukkue tarvitsee vielä useita lisävahvistuksia.

Tulevat sopimukset ovat todennäköisesti uusia hankintoja, sillä Vuoren mukaan kauden 2010–2011 TPS-joukkueesta ei luultavasti ole enää luvassa montaa jatkosopimusta.

– Tällä hetkellä neuvotellaan yhden viime kauden pelaajan kanssa. Muut halusivat lähteä, kuten esimerkiksi (Markus) Nordlund ja (Joonas) Järvinen. Joukkueeseen tulee siis vaihtuvuutta, mutta osittain sitä myös haluttiin.

Vuori on aiemmin myöntänyt avoimesti TPS:n olevan kiinnostunut entisestä hyökkääjästään, Frölundassa ilman jatkosopimusta jääneestä Tomi Kalliosta. TPS-kasvatin tilanteesta ei vielä ole uutta tietoa, ja Vuoren mukaan TPS odottaa Kallion vastausta.

– "Tomppaan" ja hänen agenttiinsa on otettu yhteyttä. Nykyinen tilanne tuli hänelle yllättäen. Hän on vuosien saatossa ruotsalaistunut ja muutto Suomeen olisi suuri asia, joten hän miettii, haluaako yleensäkään palata Suomeen. Päätös on hänen.

Palloseuran selkein vaje on tällä hetkellä maalivahtiosastolla, sillä sekä Atte Engren että Joni Ortio lähtivät SM-liigan runkosarjan jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Maanantaisessa lehdistötilaisuudessa selvisi maalivahtivalmentaja Urpo Ylösen jatko, ja Ylönen itse mainitsi TPS:n olevan lähellä sopimusta tshekkiläisen Marek Schwarzin kanssa.

– Malivahtiosasto tyhjeni, joten katsoin velvollisuudekseni jatkaa. Nuorista junioreistamme on tulossa hyviä maalivahteja, mutta he eivät ole vielä muutamaan vuoteen valmiita liigaan. Siksi maalivahtiosastolle on tulossa kokeneempi mies, Marek Schwarz, Ylönen kertoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle