Risto Dufva: ”Helppo tie ei vie aina haluttuun päämäärään”

LIIGA / Haastattelu
Neljä Mestis-mestaruutta, Suomen mestaruus, kolme peräkkäistä runkosarjan ykköstilaa, neljä arvokisamitalia Leijonissa ja vuoden valmentaja-titteli sekä Mestiksessä että SM-liigassa. Risto Dufvan meriitteihin liittyvä pääoma tulee tarpeeseen hänen yrittäessään kääntää alavireisen Tapparan kurssia.

Tampere, Hakametsän jäähalli, 29.9.2011. Kello lähestyi aamukymmentä. Hakametsän jäähallin pelaajakäytävällä vallitsi odottava tunnelma. Tapparan pukuhuoneen ovi oli suljettuna. Käytävän toisella puolella Ilveksen liigajoukkue valmistautui aamuharjoitukseensa.

H-hetki. Tapparan pukuhuoneen ovi aukesi. Tappara-maailman sisin avautui. Huhut ja spekulaatiot kirvesrintojen päävalmentakuvion ympärillä saivat sinettinsä.

”Haluttiin vahvistusta valmennukseen”

Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen avasi tiedotustilaisuuden luomalla katsauksen seuran lähimenneisyyteen.

– Tappara on tuonut useita uusia valmentajia liigakartalle viimeisten 10-15 vuoden aikana. Kaikki ovat tehneet hyvää työtä. Olen ylpeä heistä jokaisesta.

Lämmittelypuheen jälkeen päästiin asiaan. Leinonen siirsi sanansa nykyhetkeen. Tapparan alkukauden vaikeudet ovat saaneet isot mittasuhteet.

Joukkueen peli on ollut sekaisin, ja seuran ympärillä vallinnut paine oli saavuttanut jo lähes infernaaliset mittasuhteet. Toimitusjohtajan sanoista oli luettavissa kovan bisnesmaailman lainalaisuuksia.

– Viisi peliä ei ole oikea aika tehdä vedenpitäviä analyysejä. Valmentajia ei voi tuomita sen perusteella. Sami Hirvonen on toiminut hyvin vaikeissa olosuhteissa. Jotain oli kuitenkin tehtävä. Kausi on vasta alussa, ja jokainen kivi haluttiin kääntää.

Uuden päävalmentajan valinta ei tuottanut ylimääräistä tuskaa. Leinosen sanoista paljastui selkeä visio. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat.

Risto Dufva on paras mies tähän tilanteeseen.

Iso päätös

Risto Dufvan siirtyminen Tapparan uudeksi käskijäksi eteni nopealla aikataululla. Prosessi sai sinettinsä eilen illalla, kun Leinonen ja Dufva raapustivat nimensä sopimuspaperiin ja löivät kättä päälle.

Hakametsässä jutusteli hyväntuulinen kiekkomies. Risto Dufva aloitti kommentointinsa kiittämällä kotijoukkojaan.

– Tampereelle tulo oli iso päätös. En olisi tässä tilanteessa muualle lähtenytkään. Vietän seuraavat kuusi kuukautta suhteellisen tiiviisti täällä. Perheeni asuu tuon ajan Mikkelissä. Suuri kiitos heille tästä saamastani mahdollisuudesta.

Pari viikkoa sitten JYPistä lähtöpassit saanut Dufva pohti elämän arvoituksellisuutta. Mitään ei ole kiveen hakattu.

– Ihmeellistä on ammattilaisurheilun leikki. Tämä on suomalaisen urheiluelämän ”Kauniit ja rohkeat” – show-meininkiä parhaimmillaan.

– Seuran halu ja minun haluni yhdistyivät. Roolit muuttuvat, eikä ole olemassa valmiita vastauksia. Yhteistyö on se juttu, johon tartutaan. Kaikille kokemuksille on oma arvonsa – sekä hyville että huonoille. Olen ottanut paraatijoukot komentooni.

Tappara-sydän

Risto Dufva paljasti itsestään julkisuudelta piilossa olleen puolensa. Hänen ja Tapparan välinen suhde onkin tätä päivää pidempi.

– Kaivelin kalmistoja ja löysin aarteeni. Vietin lapsuuteni Jyväskylässä. Kävin ensimmäisen kerran elämässäni jäähallissa täällä Tampereella. Se tapahtui 18.11.1976, kun Tappara kohtasi pääsarjaottelussa Tepsin. Ottelu päättyi 6-2-kotivoittoon. Minulla on tässä kyseisen ottelun pääsylippu.


Risto Dufva yrittää korjata perinteikkään Tapparan kurssia.

Tapparan historia on osa suomalaisen jääkiekkoilun hienointa perintöä. Dufva näkee itsensä osana 1970-luvulla alkanutta ketjua.

Kalevi Numminen on valmentajaesikuvani. Hänen profeetallinen valmennustyylinsä perustui ennaltanäkemiseen. Rauno Korpi ja Jukka Rautakorpi jatkoivat ”Kallun” linjoilla. Pyrin omalla valmennusurallani jatkamaan heidän viitoittamallaan tiellä.

– Pestini Tampereella on erään tarinan päätös. Jokaisessa meissä asuu pieni tappara.

Tulosurheilua

Jääkiekko on tulosurheilua. Risto Dufva ei lähde soitellen sotaan. Arkirealismi on läsnä.

– Lähtökohta on kaikkea muuta kuin helppo. Ei ole helppoa tietä. Helppo tie ei vie aina haluttuun päämäärään. Kaikki tähtää tulostauluun ja sarjataulukkoon. Kotivoiton odotus on pääsylipun hinta.

Dufva elää tässä hetkessä. Viiltävien analyysien aika on myöhemmin. Hän on kuitenkin valmis pohtimaan pestiään aikajanan muodossa.

– 25 viikkoa ja siihen pitkät playoffsit päälle.

Oppimisprosessin jatkumo

Päävalmentajan paikalta sivuun siirtynyt Sami Hirvonen jatkaa osana valmennustiimiä. Hän siirtyy Marko ”Pomo” Ojasen rinnalle kakkosvalmentajan rooliin.

Hirvosen kasvoilta paistoi luonnollisesti pettymys. Viime kaudella tulikasteensa saanut nuori valmentaja joutui kovaan paikkaan. Haasteesta tuli suuri.

– Olen tietysti pettynyt, etten pystynyt henkilökohtaisesti viemään joukkuettani eteenpäin.

Hirvonen voi kuitenkin kulkea edelleen pystyssäpäin. Uran jatkuminen tutussa ympäristössä on balsamia haavoille.

– Olen kiitollinen ja otettu siitä, että "Ripa" halusi minun jatkavan valmennustiimissään. Tämä on minulle mahdollisuus oppia. Saan seurata kokeneen ja menestyneen valmentajan työskentelyä. Yhteistyötä tarvitaan, ja peliä kehitetään.

Tilaisuuden lopuksi Mikko Leinonen kommentoi Raimo Summasen ympärillä virinnyttä spekulaatiota.

– Olen jutellut Summasen kanssa viimeksi viime talvena. Hän ei ole tulossa Tapparaan.

Tiedotustilaisuuteen varattu puolituntinen kului nopeasti. Uudistettu Tappara-valmennus siirsi fokuksensa jo seuraavaan haasteeseen. Joukkueharjoitusten alku lähestyi. Risto Dufva pääsi sorvinsa ääreen.

» Lähetä palautetta toimitukselle