Katsaus Ilveksen syyskauteen ja tulevaan

LIIGA / Haastattelu
Jatkoajan Ilves-toimittaja Mika Suonsyrjä jututti Ilveksen Urheilupäällikkö Juha Hautamaata Ilveksen syyskaudesta ja tulevaisuudennäkymistä.

Tervehdys Juha! Miten arvioisit joukkueen alkukautta?

- Muutama piste voisi olla enemmän. Mutta siihen nähden millainen loukkaatumistilanne meillä on ollut ja siihen nähden, että vahvistuksia odotellaan edelleen niin kyllä me plussan puolella kuitenkin ollaan. Nuori joukkue ja loukkaantumisista kärsitty. Jätkät ja valmentajat ovat tehneet loistavaa työtä.

- Varsinkin se, että vaikkei me olla voitettu niin paljon kuin toivottiin kauden alla, niin meidän ilme pelaamisessa on ollut hyvä. Vauhdikasta ja iloisen näköistä jääkiekkoa, mitä pyritäänkin esittämään.

Ketä pidät suurimpina onnistujina joukkuessa toistaiseksi

- Pirun monta jätkää on pelannut hyvin, mutta vaikka me tiedettiin että Perttu Lindgren on liigakelpoinen iästään huolimatta, niin kyllähän se on ollut vielä parempi kuin mitä uskalsimme edes toivoa.

- Lisäksi kyllähän Jyrki Lumme on ollut loistava ja 'Pessi' on ollut myös todella tärkeä. Ratkaisevissa paikoissa on löytynyt tehoja.

Löytyykö selkeitä epäonnistujia?

- Sellaisia, joista tiedetään että pystyy parempaan on varmasti. Jokaisessa joukkueessahan joltain voisi aina odottaa enemmän. Ei nyt kuitenkaan ketään erityistä.

Mitä on odotettavissa kevätkaudella?

- Toivotaan, että keväästä tulee voitokas. Niin olemme suunnitelleet, että enemmän voitetaan pelejä kuin hävitään ja sitä kautta voidaan muutama sija runkosarjassa vielä nousta ylöspäin.

- Lisäksi toivoisin, että loukkaantumissuma alkaisi helpottaa ja että nuorten kehittyminen jatkuisi ja joukkue esittäisi iloista ja vauhdikasta pelaamista.

Jaksavatko nuoret pelaajamme? Nythän he ovat saaneet rajusti kuormitusta?

- Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne nyt, että junnut eivät enää ole sillälailla kireällä. Nyt jos joku alkaa väsyä, niin voidaan vähän kierrättää heitä kokoonpanossa.

- Suurempi riskihän on nuorella kaverilla väsyä, kuin Raimo Helmisellä. Sehän ei ole kahteenkymmeneen vuoteen väsähtänyt.

Hankinnoista on puhuttu läpi kauden pian kyllästymiseen asti, vieläkö Ilves hakee pelaajia?

- Vaikka me saammekin Vesa Viitakosken ja Teemu Jääskeläisen takaisin riveihin, niin kovasti meillä on antennit pystyssä. Mutta vielä selvemmin me olemme sen ratkaisun takana, että koska ei otettu alkukaudesta loppukaudeksi keskitason miestä, vaan annettiin nuorten pelata isompia minuutteja, niin nyt me otamme vain sellaisen pelaajan joka tekee joukkueestamme paremman.

- Emme me todellakaan väkisin tänne haali jotain ulkomaalaista vaan sen takia, että saamme ulkomaalaiskiintiön täyteen.

Ilveksestä on kaksi pelaajaa nuorten MM-kisoissa, Tuukka Rask ja Perttu Lindgren, tarviiko Ilves pätkätyöläisiä?

- Tästä on keskusteltu pitkään johdon ja valmentajien kanssa. Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että jos meidän junioreista vielä löytyy joku kaveri, joka on lähelläkään sitä tasoa kuin jos me toisimme tänne jonkun puolivillaisen ulkomaalaisen tai Mestis-jätkän, niin mehän olemme tyhmiä jos emme toteuta omaa strategiaamme ja anna nuorelle sitä näytönpaikkaa.

- Jos me jonkun otamme, niin sellainen jota kaavailemme meille pysyvästi. Ihan signaalimielessäkin, niin jos me otamme jonkun mestisjyrän oman junnun edellä, niin tyhmäähän se on. Ja tuskin me sillä vaihdoksella voitettaisiin yhtään enempiä pelejä.

Onko Ilvekseen ja SM-liigaan vielä tulijoita?

- Kyllähän tänne vielä jonkinverran on. Muutamia vuosia sitten tuntui, että helpommin tuli jätkiä. Meidän markkinoille ei ole sillälailla enää pelaajia. Venäjä kun imee omat pelaajansa ja tsekkejä ja slovakkeja, jotka ennen vielä pelasi ennemmin täällä.

- Sveitsikin imee pelaajia. Siellä pääsee helpommalla, kun reenataan vähemmän ja pelataan vähemmän. Siinä ei edes jäädä aina rahassa kakkoseksi. Vielä kun heidän ulkomaalaiskiintiönsä nousi yhdellä ennen kauden alkua, niin vähemmänhän meidän liigaan on ollut pelaajia tarjolla.

Uskotko, että siirtomarkkinoilla nähdään jonkinlainen loppukiri?

- Tämä vuosi on ollut läpi vuoden sellaista loppukiriä. Viime keväältä asti on ollut hakua kaikilla. Tällaisena tämä jatkuu siirtoajan loppuun asti.

Ovatko Jokereiden Nortonin tapaus ja muut sopimusrikkomukset vähentäneet luottamusta P-Amerikkalaisiin pelaajiin?

- En ole nähnyt Nortonin ja Jokerien välistä sopimusta, joten en voi kommentoida tätä yksittäistä tapausta, mutta joku Pelicansissa viime vuonna vieraillut Sean Avery esimerkiksi lähti vain yhtäkkiä litomaan. Ammattimies teki itsestään täysin pellen.

- Meillähän on oma tapaus tällaisesta tämä Erikssonin tapaus. Se ei mennyt kyllä taiteen sääntöjen mukaan. Siinä toteutui sopimusrikkomus.

Onko tarvetta ja pystytäänkö pelaajabudjettia kasvattamaan tulevaksi kaudeksi?

- On tarvetta ja pystytään. Vaikka tämä on Esa Honkalehdon ruutua, niin uskallan sanoa että tarkoitus on sitä nostaa.

Tulevan kauden joukkueen kasaamisen kannalta jatkosopimusten teko on varmasti tärkeää?

- Aloitettu on jo hyvän aikaa sitten. Pidän tätä jatkosopimusten tekoa erittäin kiireisenä ja tärkeänä asiana. Varsinkin meidän avainpelaajille pitää saada tehtyä jatkot.

Matti Virmanen sanoi Jatkoajan haastattelussa, että toukokuussa ei ole enää Jokereihin kelpaavia pelaajia vapaana, mitä mieltä tästä?

- Aika rajulle kuulostaa. Jokerit on kuitenkin taloudellisesti suuri joukkue ja ymmärrän hyvin Virmasen heiton. Heille on tärkeää olla ajoissa liikkeellä yhteistyökumppanienkin kannalta. Vaikkeihan se ihan niin ole heilläkään aina ollut.

- Me ei missään tilanteessa, koskaan voida sanoa noin kovasti.

Sinä olet saanut poikkeuksellisen vahvaa kritiikkiä niskaasi lähinnä keskustelupalstoilla, miltä se tuntuu ja haluatko vastata kritiikkiin?

- Tiettyjä virheitä on tehtu ja ne tietysti kaduttaa, mutta ihmiset eivät tajua sitä kuinka paljon tässä Essin kanssa tehdään töitä.

Kesälomallakin meni 20 tuntia viikossa puhelimessa ja nyt ihan öitä myöten tehdään hommia. Yhteenkään viikkoon ei 50 tuntia riitä. Kieltämättä aika pahalta tuntuu kun silti kritisoidaan. Kaikki työ ollaan kuitenkin tehty Ilveksen eduksi.

- Siellä on rohkeita ihmisiä, kun itse nimerkin takaa haukutaan toisia ihmisiä nimeltä. Suurin osa jutuista on vielä sellaisia, ettei kirjoittajilla ole mitään hajua siitä, miten oikeasti toimitaan ja asiat menevät.

Mitä mieltä sitten olet median kirjoittelusta?

- Mediassa kun toimittajat kirjoittaa, niin pitäähän siellä osata haukkuakin. Jos asiat menevät huonosti, niin pelleksihän toimittajat itsensä tekevät jos vain kehuvat.

- Siitähän sitten vaan alkaisi jutut kiertää, että kuinka illallistetaan yhdessä.

Joukkueen arvokkain pelaaja

- Maalivahtihan on joukkueen tärkein pelaaja. Meillä kun on kaksi huippumaalivahtia, niin emme voi heitä nimetä.
Joten nimeän Jyrki Lumpeen.

Joukkueen riveistä nouseva yllättäjä?

- Teemu Jääskeläinen. Se on hyvä jätkä kun tuosta kuntoutuu.

Nimeä pelaaja, jonka haluaisit vielä joskus nähdä Ilveksessä

- Petr Tenkrat. Loistava pelaaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle