Ilveksen taustaduo avoimena, osa 1

LIIGA / Haastattelu
Tampereen Ilveksen nuorekas ja rento tutkapari Toimitusjohtaja Esa Honkalehto ja urheilupäällikkö Juha Hautamaa saivat Jatkoajan Mika Suonsyrjältä haasteen avoimeen juttuhetkeen. Haasteeseen tartuttiin ja leppoisan juttuhetken tuotokset ovat nyt luettavissa.
haastattelu

Hautamaa rakentaa jo tulevan kauden Ilvestä
[lue lisää]

Jatkoajan Ilves-toimittaja Mika Suonsyrjä pääsi Ilveksen käytännöntehtävien voimakaksikon kanssa kertaamaan Ilveksen kuluvaa kautta ja raottamaan verhoa tulevaan.

Lihavoidut tekstit ovat toimittajan käsialaa. Vastaajan tunnistaa nimikirjaimista. EH on siis Esa Honkalehto ja JH Juha Hautamaa.

Pikakatsaus Poika ja Ilves-projektin avauskauteen

Ilveksen tulobudjetiksi oli arvioitu ennen kauden alkua 3,6 miljoona euroa. Toteutuiko ennuste?

EH: Niillä tulosluvuilla, mitä nyt on käytettävissä niin varmasti toteutuu. Uskon jopa, että mennään siitä vähän ylikin: 3,7 miljoonan paremmalle puolelle.

Katsojaluvut ovat nousseet edelliseen kauteen nähden, tämä varmasti ilahduttaa?

EH: Bruttokatsojamäärää nostaa sekin, että meillä on kausikorttisopimus junioriemme kanssa. Maksettuja kortteja nekin tosin ovat. Ollaan kausikorteissa ja ottelukohtaisissa lipuissakin plussan puolella budjetoituun nähden. Hyvä trendi on menossa.

Siirtoajan loppurumbassa pelaajia haalittiin Suomeen oikealta ja vasemmalta. Hintataso oli kuitenkin suhteettoman korkealla, eivätkä hankinnat ole valtavaan kiitoon yltäneet. Oliko jopa Ilveksen onni, että siirtoajan lopulla ei ketään kallista nimeä tarttunut haaviin?

JH: Meillä oli siirtoajan lopulla monia nimiä esillä. Ylivoimaisesti paras vaihtoehto Ilveksen tarpeisiin näistä oli Ville Snellman. Turha meidän olisi ollut maksaa kenellekään hirveällä riskillä huimia summia muutamasta kuukaudesta.

Ilves ylsi runkosarjassa monien yllätykseksi hienosti kuudenneksi. Mihin asti nykyjoukkue voi yltää pudotuspeleissä?

EH: Jos pysyisi ehjänä, niin se voisi yltää mihin asti hyvänsä avainpelaajien parantuessa. Nykyiselläänkin puolivälieristä voidaan mennä läpi, mutta siitä eteenpäin vaaditaan yllätyksiä.

JH: Tämän vuoden sarja on siinä mielessä ihmeellinen, että oikeastaan Kärpät on ainoa joukkue joka materiaaliltaan ja esityksiltään on niin kova että kuuluvat finaaleihin. Yksitoista ensimmäistä ovat niin tasaisia, että vaikka Jokerit nyt tippuivatkin ulos niin TPS voi nousta aina finaaleihin asti.

Taloustilanne kunnossa ja noususuhdanteessa

Kausikorttimyynti liittyy tietysti oleellisesti talouskasvusuunnitelmiin. Kuinka kausikorttimyynti tulevaa kautta varten on lähtenyt käyntiin?

EH: Me aloitimme tulevan kauden kausikorttimyynnin poikkeuksellisen aikaisin. Alku on ollut positiivinen yllätys siihen nähden, että me lähdimme vielä pari kuukautta viimevuotistakin aikaisemmin liikkeelle.

Onko Ilveksen yhteistyösopimusten eli sponsorirahojen määrä nousussa vai laskussa?

EH: Kyllä se on nousussa. Sitä jotkut epäilivät, että uuden tv-sopimuksen myötä yhteistyökumppanit kaikkoavat. Ainakin meidän osalta on kuitenkin käynyt päinvastoin. Olemme sponsorien osalta paremmassa tilanteessa, kuin vuosi sitten. Lisäksi tulevan kauden alustavat tunnustelut suurimpien sponsoriemme suuntaan ovat antaneet positiivishenkistä vastinetta.

Tuleeko Ilves koskaan saamaan NHL:n vanhan työehtosopimuksen mukaisia rahoja Jesse Niinimäestä ja Erkki Rajamäestä?

EH: He olivat sellaisia väliinputoajia. Niinimäki kun tuli niin nopeasti takaisin, niin hän ei kuulu siihen joukkoon, josta NHL jotain maksaa. Rajamäestä saatava korvaus riippuu Eurooppaan saatavista sakkomaksuista, joita NHL-seurat maksavat sinne värvätyistä pelaajista, joille ei ole tullut tietyt ottelumäärät täyteen. Siitä tulee yhteinen rahasto Eurooppaan, joka jaetaan väliaikana NHL:ään pelaajia menettäneille seuroille. Kyllä sieltä siis Ilveksellekin joitain rippeitä tulee Rajamäestä. Mutta käytännössä se selviää vasta tämän kevään aikana.

Onko Ilves Hockey Oy:llä vielä vanhoja velvoitteita talouden rasitteena?

EH: Jonkin verran, mutta ei enää niin paljoa että ne juurikaan haittaisivat nykytoimintaa.

Edellisiin viitaten: Pystytäänkö pelaajabudjettia korottamaan ja minkä suuruinen on tulevan kauden pelaajabudjetti?

EH: Budjettia pyritään nostamaan, lopullisesti se lyötäneen lukkoon keväällä kun näemme tämän vuoden talousluvut. Uskoisin, että vähintään 100 000 euron nousu tämän kauden pelaajabudjetista, ehkä jopa 200 000. Eli sinne 1,4-1,5 Miljoonan euron paikkeille.

Tarkennetaan edellistä kysymystä vielä. On olemassa erilaisia tapoja laskea pelaajabudjetti, mitä Ilves laskee pelaajabudjettiin kuuluvaksi?

EH: Bruttopalkka ja luontaisedut. Eli palkka, auto ja asunto.

Sisaryhtiö,videotaulu ja ulkoilmaottelu

Ilves Hockey Oy perusti kuluvalla kaudella sisaryhtiön nimeltään Ilves Apartments Oy, onko kyseessä sijoitustoiminta vai pelaajille asuntojen tarjoaminen?

EH: Lähtökohtana on säästää ulosmenevissä vuokratuloissa. Meidän nykyinen hallitus tuli sellaiseen tulokseen, että tämäntyyppinen toimintamalli on meidän organisaatiolle järkevä. Tarkoituksena on nimenomaan tarjota tätä kautta pelaajille asunnot.

Hakametsään on tulossa videotaulu, mikä on tämän hetken tieto asiasta?

EH: Kaupunki on saanut useita hyviä tarjouksia erilaisista tauluista. Niistä valitaan paras ja taulu on käytössä ennen sarjakauden alkua. Tämä näin lyhyesti.

Ilveksen juhlavuoden kunniaksi suunniteltiin ulkoilma-ottelua, joka ei kuitenkaan ole vielä toteutunut. Vieläkö suunnitelma on hengissä?

EH: Käytännön syistä sitä ei lähdetty junailemaan tähän vuodenvaihteeseen, vaikka Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinosenkin kanssa sitä pohdittiin. Ideana se on kuitenkin niin hieno, että en ole suostunut ajatusta kokonaan hautaamaan. Ehkä tulevaisuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle