Iiro Tarkki – SaiPan tukipilari

LIIGA / Haastattelu
Raumalta kotoisin olevan isokokoisen maalivahtilupauksen ensimmäinen liigakausi Lappeenrannan SaiPassa oli todellinen sensaatio. Iiro Tarkki lukeutui liigan ehdottomiin huipputorjujiin aina syksyn ensipeleistä alkaen. Temppu on kova, sillä Tarkki oli ennen nappikautta torjunut liigassa ainoastaan kaksi ottelua ja yhden erän.

Rauman Lukon kasvatti Iiro Tarkki kuului pitkään raumalaisen kiekkokoulun lupaavimpiin maalivahteihin. 14 nuorten maaottelua urallaan torjunut Tarkki pääsi hyvien maaottelu- ja a-junioripelien turvin pukeutumaan kahteen liigaotteluun vain 19-vuotiaana, mutta vastuu oli vielä tässä vaiheessa vaihtoaition luukun avaajana.

Seuraavalla kaudella Tarkki pääsi jo pelaamaankin, kun Lukon ykkösmaalivahti Petri Vehanen loukkaantui. mutta peliaikaa tuli silti hyvin niukasti – Tarkki torjui ainoastaan yhden erän Kärppiä vastaan ja piti maalinsa puhtaana. Yhteensä puettuja otteluita kertyi raumalaisten riveissä kolme ja valtaosa kaudesta vierähti Mestiksessä. Näyttöpaikkoja ei kettupaitojen riveistä liikaa herunut.

– Vaikea sanoa. Kyllä vähän odotin, että edes yhden pelin olisin päässyt liigassa pelaamaan. En tiedä, mistä johtui, harmittelee Tarkki.

Kohti parrasvaloja

Länsirannikko jäi seuraavalla kaudella taakse, kun Tarkki lähti hakemaan pelipaikkaa Kouvolasta. KooKoossa maalivahdin paikasta taisteli myös SaiPa-kasvatti Antti Ore. Hienoja esityksiä try-outilla esittänyt Tarkki jäi lopulta ilman sopimusta ja sopimukseen KooKoon kanssa pääsi Ore. Tarkille itselleen jäi kaiken kaikkiaan huonot tunnelmat koko Kouvolan visiitistä.

– Eihän se tietenkään hienolta tuntunut ja alkoivat vaihtoehdot olla muutenkin aika vähissä.

Sopimuksetta jääneelle Tarkille tuli kuitenkin soitto Savonlinnasta ja paikallinen SaPKo halusi lupaavan torjujan itselleen.

– Siinä tuli sitten mahdollisuus lähteä kokeilemaan SaPKoon ja piti aika tarkkaan miettiä, että lähteekö toiselle puolelle Suomea. Jälkeenpäin kun miettii, niin oli ihan hyvä vaihtoehto kehityksen kannalta, koska joka ottelussa tuli paljon laukauksia ja torjuntoja. Ei oltu ihan taulukon kärkipäässä, Tarkki totesi.

Isokokoinen maalivahti haastoi heti harjoituskaudella tosissaan SaPKon ykkösvahti Tuomas Lohtanderin ja hienot otteet pässipaitojen maalinsuulla vakiinnuttivat Tarkin aseman joukkueen ykköstorjujana. Tarkin mainiot otteet herättivät myös liigajoukkue SaiPan mielenkiinnon. Hieman ennen joulutaukoa tullut SaiPan Ville Hostikan loukkaantuminen avasi näyttöpaikan nuorelle raumalaisvahdille. Tarkki puki kahteen otteluun, joista toinen päättyi tappioon Kärppiä vastaan ja toinen voitokkaasti, kun hän torjui voiton Ilveksestä.

– Vähän yllättäen tuli pyyntö Lappeenrantaan ja pääsin vielä pelaamaan molemmat pelitkin, Tarkki myhäili.

Lappeenrannan-visiitin jälkeen Savonlinnaan palannut Tarkki oli jälleen kiekkosateessa loppukauden ja merkkautti kauden torjuntaprosentikseen lopulta 90,8. Päästettyjen maalien keskiarvoksi jäi 3,64. Loistavan kauden SaPKon maalilla pelannut Tarkki kannatteli välillä kompuroinutta joukkuettaan yksin ja kauden loputtua Lappeenrannasta kuului jälleen. SaiPa julkaisi Tarkin kanssa tehdyn kahden vuoden sopimuksen.

– Loppukauden pelit SaPKossa menivät hyvin. Kyllä siinä alkoi vähän toivoa, että SaiPa ottaisi uudestaan yhteyttä ja kyllä se sieltä sitten tulikin, Tarkki kertoi tyytyväisenä.

Sensaatiomainen tulokaskausi

Tulokasmaalivahti pelasi loistavan kauden lappeenrantalaisten maalinsuulla kuuluen koko sarjan kärkivahteihin. Lähtötilanne kauteen ei ollut helppo, sillä ennestään joukkueessa olleen Ville Hostikan lisäksi SaiPa hankki kesällä myös kolmannen maalivahdin, Joni Puurulan.

– No, se meni vähän jopa yläkanttiin siihen nähden, mitä alun perin ajattelin. Silloin kun tulin SaiPaan, niin ilmoitettiin, että on kolme maalivahtia. En silloin uskonut, että tulisin pelaamaan noin paljon pelejä. Tilastollisesti ja muutenkin menivät omat pelit ihan hyvin, joten pitää olla tyytyväinen suorituksiin, Tarkki tarinoi tyytyväisenä.

Tarkin torjuntaprosentti kauden päätteeksi oli mainio 92,39 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,42 ottelua kohden. Loistavat lukemat, kun ottaa huomioon, että SaiPan kausi oli repaleinen ja loukkaantumisten sävyttämä. Tarkin peliä joukkuetovereiden vaihtuminen ei haitannut ja SaiPan ykkösmaalivahti tuntuukin olevan tilanteesta riippumatta itse varmuus ja rauhallisuus maalinsuulla.

– Kyllä minä pyrin olemaan kentällä aika rauhallinen. Sitä pyrkii pelaamaan rauhallisesti tavalla, jota tietää että osaa pelata. Kyllä se varmaankin rauhoittaa myös puolustusta, Tarkki toteaa ja jatkaa vaatimattomasti omista vahvuuksistaan:

– No varmaan se, että olen aika isokokoinen ja pyrin peittämään hyvin. Pelaajilta pitäisi varmaan kysellä, että onko asia niin.

Kauden loputtua Tarkin vahva kausi liigan eliittimaalivahtien joukkoon huomioitiin myös Suomen maajoukkueessa. Pelicansia vielä viime kaudella edustanut Antti Niemi sairastui Latviassa leirityksen yhteydessä ja Tarkki kutsuttiin pikavisiitille otteluun Latvia-Suomi. Pelaamaan Tarkki ei päässyt, mutta käteen jäi kuitenkin kokemuksia.

– No, vaikkei se kauan kestänyt, niin oli kiva päästä. Vaikka oli nopea reissu, niin oli silti hieno kokemus päästä katsomaan peliä siellä, maalivahti hymyilee.

Hinku kymmenen sakkiin

Pettymykseen päättyneellä viime kaudella SaiPan pudotuspelipaikka oli joukkueen omissa käsissä vielä kaksi kierrosta ennen runkosarjan päätöstä. Harmittavan lähelle jäänyttä paikkaa kymmenen sakissa SaiPa lähtee Tarkin mukaan tulevalla kaudella tosissaan ottamaan.

– Näen meidän joukkueen hyvänä ja toivottavasti lähtevät pelit alusta asti hyvin käyntiin. Aika pitkälti on siitä kausi kiinni, että miten pelit lähtevät alusta asti kulkemaan. Näen, että meillä on hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin. Siihen vähintään tähdätään, eikä mitään muuta ole järkeä lähteä tavoittelemaan. Meillä on hyvä henki joukkueessa. Uskon, että kaikki ovat sitoutuneet siihen että pärjätään, hän sanoo luottavaisena.

Omia odotuksia tulevalle kaudelle hän ei liikaa halua asettaa, vaikka esimerkiksi maajoukkuepelit ovatkin käyneet mielessä.

– Pitää pyrkiä vähintään samaan kuin viime kaudella, ja toivottavasti pystyn vielä parantamaankin. Toivottavasti voin auttaa joukkuetta pääsemään pudotuspeleihin. Olisihan se hienoa pelata maajoukkueessakin, mutta pitää vielä parantaa omaa peliä, niin sinne on paremmat mahdollisuudet, Tarkki toteaa.

analyysi

SaiPan juhlakauden kovat haasteet
[lue lisää]

Tarkin valmistautuminen tulevaan liigakauteen on sujunut hyvin ja nuori maalivahti on saanut näyttää osaamistaan jo syksyn harjoituspeleissä. Viimeksi Lahden harjoitusturnauksessa Tarkin torjunnat tylsyttivät Pelicansin ja JYPin, joka joutui finaalissa taipumaan lappeenrantalaisille.

– Vammoitta olen tähän mennessä saanut harjoitella ja toivottavasti on kehitystäkin tullut. Treenipelit ovat menneet ihan hyvin ja hyvillä mielin olen tällä hetkellä, Tarkki toteaa ja kertoo kesän harjoittelumetodeista SaiPan maalivahtivalmentajan Jarmo Myllyksen kanssa:

– Jamon kanssa ollaan joka osa-aluetta yritetty vahventaa ja tehty paljon yleisiä maalivahtiharjoituksia.

Myllyksen lisäksi Tarkin kehityksessä eniten on auttanut Raumalla vaikuttava Ari Moisanen.

– Minulla ei kauheasti eri maalivahtivalmentajia ole ollut. Hän kuitenkin antoi paljon hyviä vinkkejä, kiittelee Tarkki.

Ei taakkaa veljeydestä

SaiPassa torjuvan Iiro Tarkin isoveli Tuomas pelaa Oulussa Kärppien riveissä. Tuomas kuuluu pikkuveljensä tavoin liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon. Viisi vuotta vanhempi kärppävahti on niittänyt pelikokemusta myös Pohjois-Amerikasta. Parrasvaloissa tähän asti veljeään harvemmin esiintynyttä Iiroa ei haittaa torjua isoveljensä varjossa.

– Ei mua kiinnosta mitä kirjoitetaan tai ajatellaan. Toiset ajattelee toista ja toiset toista. Jonkun mielestä olen huonompi ja jonkun mielestä parempi. Ei niistä mitään stressiä kannata ottaa, Tarkki miettii.

Tyyliltään veljekset vaikuttavat hyvin samankaltaisilta, joskin Iiron mukaan hänen veljensä otteissa näkyy Pohjois-Amerikan kaukaloiden kokemus.

– Tyylissä on hieman eroa. Siinä näkyy, että Tuomas on pelannut viisi vuotta Amerikassa.

Tarkki tietää, että 23-vuotiaalla maalivahdilla on ura ja parhaat pelit edessä. Tavoitteita nuorella miehellä on, mutta ei halua niistä pitää suurta meteliä.

– Kyllä kaikennäköisiä tavoitteita on ja paikkoja joihin haluaisi mennä pelaamaan, mutta mennään tästä kausi kerrallaan ja katsotaan, Tarkki myhäilee.

Varmaa on, että samanlaisia jatkaessaan Iiro Tarkki ei kauan Saimaan rannoilla saa torjua ennen kuin häntä aletaan riuhtoa suuntiin jos toisiin. Hyvä uutinen lappeenrantalaisten kannalta on kuitenkin se, että vähintään tulevan kauden Tarkki on SaiPan mies ja tärkein yksittäinen tekijä joukkueen menestyshaaveissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle