Uusi aika

LIIGA / Artikkeli
Perämeren rannikolla puhaltavat kaudella 2008-2009 uudet tuulet. Oulun Kärppien joukkueesta lähti paljon tärkeitä pelaajia ja samalla päättyi myös Kari Jalosen aikakausi pääkäskijänä. Pohjoisen pienpedoilla on edessään paljon haasteita, mutta samalla myös mahdollisuuksia.
lisää

Kärpät Alatalon johdolla kohti uusia haasteita
[lue lisää]



CHL ei päällimmäisenä mielessä
[lue lisää]

Kuluvan vuosituhannen paras suomalainen jääkiekkojoukkue lähtee uuteen kauteen erilaisista asemista kuin mihin on totuttu. Joukkuetta ei enää povata selväksi mestariksi ja ovatpa monet piirrelleet kärppäpesueen ylle hyvinkin tummia pilviä. Rajun uusiutumisen myötä Oulussa on edessä paljon työtä ja vaikeitakin hetkiä. Haaste ja mahdollisuus piilee siinä, kuinka tästä urakasta selvitään.

Viiden vuoden sisällä neljä mestaruutta vienyt Oulun Kärpät on koonnut menestyksestä johtuen ylleen kovat paineet. Kansa ja media sekä itse organisaatiokaan eivät halua tyytyä vähään. Voittoja pitäisi ottaa kovalla prosentilla ja keväällä mitalin pitäisi jälleen kiilua silmissä. Lisäksi aivan uuden aspektinsa antaa ensimmäistä kertaa pelattava Mestareiden liiga, joka tukee seuran kansainvälistymisstrategiaa.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Janne Pesonen, Michal Bros, Mikko Lehtonen, Topi Jaakola, Hannes Hyvönen...siinä vain osa nimistä, joita voidaan alkavalla kaudella ainoastaan muistella Raksilan lehtereillä. Mutta kuten urheilussa aina, vanhojen sankareiden tilalle tulee uusia. Lisäksi kärppätallissa on yhä jäljellä pari luotettavaa sotaratsua.

Kiekkopiireissä on pitkään puhuttu alkavalla kaudella kärppänutussa pelaavien hyökkääjien Jonas Anderssonin ja Juhamatti Aaltosen potentiaalista. Kumpikaan heistä ei ole vielä onnistunut pelaamaan SM-liigassa sellaista nappikautta, johon heillä periaatteessa voisi olla edellytykset. Nyt miehille tarjotaan tähän elämänsä mahdollisuus. Joukkueen menestyksen kannalta heidän tulisi onnistua ja taitojen pitäisi näkyä myös tulostaululla. Laitahyökkääjistä myös Toni Koivistolta ja Kristian Kuuselalta odotetaan ennen kaikkea maaleja.

Sentteriosastolla oululaisjoukkue tarvitsee terveen Jari Viuhkolan panosta. Luottohyökkääjä kävi kesällä selkäleikkauksessa, joten harjoituskausi jäi häneltä torsoksi. Tuorein hankinta Daniel Corso puolestaan on väläytellyt parissa pelaamassaan ottelussa pelimiehen elkeitä ja hänelle on kauden aikana luvassa kohtalaisen paljon vastuuta. Heidän lisäkseen hyökkäyspään vastuuta kaavaillaan Tommi Paakkolanvaaralle, jonka rooli lienee jälleen suuri myös oman maalin varjelussa.

Kärppien puolustuksen kestävyyttä epäiltiin jo viime kaudella. Silloin homma toimi, mutta nyt yllä ovat jälleen samat tummat pilvet. Loppukesästä Ouluun pölähtänyt Martti Järventie oli joukkueelle tärkeä hankinta ja miehelle on luvassa reilusti vastuuta. Samoin vastuuta on tarjolla jälleen kapteeni Ilkka Mikkolalle, joka kuulunee myös uuden päävalmentajan luottokaartiin.

Pakistossa on myös paljon nuorehkoja miehiä, joilla on mahdollisuus kehittyä. Onnistumisten myötä kärppälaumassa on tarjolla vastuuta ja peliaikaa. Eniten tätä isohkoa roolia kaavaillaan Oskari Korpikarille, jonka edelliset kaudet ovat menneet enemmän ja vähemmän piloille loukkaantumisten vuoksi.

Harjoituskauden perusteella yksi osa-alue on Kärpissä erinomaisessa iskussa. Kahteen peräkkäiseen mestaruuteen joukkueensa torjunut Tuomas Tarkki sai täksi kaudeksi uudeksi kirittäjäkseen seuran oman kasvatin Petri Koiviston. Molemmat herrat ovat olleet pelaamissaan otteluissa vakuuttavia, joten maalivahtipeliin ei Kärppien tällä kaudella pitäisi kaatua.

Töitä, töitä ja töitä

Oma lukunsa on uuden päävalmentajan tuoreet juonet ja kuviot. Matti Alatalolla on meneillään urakka, joka tulee viemään lukemattomia tunteja. Uusien ketjujen hioutuminen ottaa aikansa ja samalla joukkueella pitäisi tehdä hyvää tulosta. Paineet ovat kovat, kun hävittävää on paljon ja voitettavaa vähän.

Urakkaa ovat vaikeuttaneet myös avainpelaajien loukkaantumiset harjoituskaudella. Varsinkin sentteriosasto oli välillä tilassa, jossa kokoonpanossa ei ollut yhtään tervettä normaalisti keskushyökkääjänä pelaavaa miestä. Runkosarjan alkuun mennessä lasaretin pitäisi kuitenkin olla paljon tyhjempi.

Oulussa liikkunee syksyn aikana monelaista kommenttia Kärppien ympärillä. Menestysvuosina moni oululaiskatsoja haikaili omien nuorten näyttöpaikkojen perään, vaikka joukkueessa pari palkkasoturia yhä viilettääkin. Nyt nuorille on annettu ainakin mahdollisuus, joka samalla tarkoittaa myös paineita.

Se, mikä joukkueen kyky ja onnistumisen taso lopulta on, selviää kuitenkin vasta keväällä. Siihen mennessä Raksilan kaukaloissa ehtii tapahtua monenmoista ja Rotuaarin nurkilla ehditään pyöritellä asioita ympäri ja ämpäri.

» Lähetä palautetta toimitukselle