Jukka Rautakorpi ja muutosten HPK

LIIGA / Artikkeli
Hämeenlinnan Pallokerhon peräsimeen viime kauden lopulla pestattu Jukka Rautakorpi astui suoraan vanhan Kerhon raunioille, mutta tiesi silti itse mitä oli tekemässä. Nyt alkavaan kauteen valmistautuu Rautakorven ajan uusi HPK.

Viime kaudella Hämeenlinnan Pallokerho ajoi kipparinsa Matti Alatalon johdolla suoraan karille. Haaksirikko kirpaisi Hämeenlinnassa ja pahasti, mutta jälkikäteen katsottuna se oli välttämättömyys, jonka kautta Jukka Rautakorpi pääsi puhdistamaan omaa työpöytäänsä ja tuomaan esille omat uudet ideansa.

Pitkäjänteinen ja raskas työ aloitettiin tulevan kauden osalta jo ennen kuin viime kauden joukkue oli omia runkosarjapelejään edes pelannut loppuun. Aika on tullut tarpeeseen, sillä Hämeenlinnan Pallokerho organisaationa ja Hämeenlinnan jääkiekkoyleisö ovat kauden kynnyksellä rajun muutoksen edessä. HPK:n onneksi tällä kertaa ruorin takana seisoo Jukka Rautakorpi.

Halu muutokseen ajoi Hämeenlinnaan

Uuteen kauteen valmistautuminen oli poikkeuksellinen jo senkin takia, että 2000-luvun kestomenestyjiin lukeutuva HPK jäi rannalle tosipeleistä. Lisämausteensa toivat uusi valmentaja ja tukku uusia pelaajia.

- Monta kuukautta työntekoa on jo takanapäin, sillä aloitimme periaatteessa jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Kauden aikainen päätös antoi mahdollisuuden pidentää valmistautumisaikaa ja portaittain olemme tulleet tähän pisteeseen. Niin paljon muutoksia on tapahtunut, että uutta HPK:ta tässä ollaan selkeästi rakentamassa, Rautakorpi kertoo.

Jääkiekkovalmentajana Rautakorpi näki HPK:ssa paljon hyviä asioita, joihin lopulta tarttuikin kaksivuotisella sopimuksella.

- Hämeenlinnassa on tietyllä tavalla oma kulttuurinsa jääkiekossa. Tiedän jo entuudestaankin paljon ihmisiä johtohenkilökunnassa ja Jalosen Jukankin tunnen erittäin hyvin, joten sikäli oli tuntumaa organisaatioon. Myös HPK:n oma halua kehittyä ja uusiutua menneisyyttään jopa hieman unohtaen toivat minulle sopivaa haastetta ja tunteen, ettei tarvitse vanhan päälle rakentaa. Koenkin itseni jonkinlaisena muutosvalmentajana.

Viime kauden urheilullinen ja taloudellinen takaisku pakotti organisaation pureutumaan perusseikkoihin ja näitä asioita Rautakorpikin painottaa miettiessään mistä HPK aloitti kriisikauden jälkeisen elämänsä.

- Organisaation osalta työnjako tehtiin heti selväksi eli kuka tekee mitäkin. On tärkeää, että kaikki huomaavat paikkansa ja tietävät työnkuvansa valmennusjohtoa myöten. Pelaajista puhuttaessa urheilullisuus on ensimmäinen asia, mikä piti saada kuntoon. Se on etu, mitä ei voi vastustajalle antaa, Rautakorpi huomauttaa.

Kokemuksen ja nuoruuden kombinaatio

HPK:n pelaajaluettelo on elänyt tiuhaan tahtiin viime kaudesta, eikä syyttä. Joukkueeseen on nyt saatu kiehtova kokemuksen ja nuoruuden sekoitus. Nimekkäitä paluumuuttajia on myös haalittu esimerkiksi Tony Virran, Marko Tuulolan ja Jukka-Pekka Laamasen muodossa. Jukka Rautakorpi antaa kuitenkin ymmärtää, että tulevan kauden lopullinen HPK ei ole vielä muodostunut.

- Budjetillisesti Kerhohan ei mihinkään kärkijoukkoon lukeudu, joten ei olla voitu tänne ihan ketä tahansa hankkia, mutta hyvässä yhteistyössä joukkuetta ollaan silti rakennettu. Varsinkin kevättalvella saatiin hyvin lyhyessä ajassa hankittua paljon pelaajia. Olikin positiivinen tilanne, että pelaajat itse halusivat tulla, joten hirveää työmaata ei pelaajahankintojen osalta ollut. Omat rajoitteensa toi se, että ensisijaisesti etsimme kotimaisia pelaajia.

- Kotimaisten pelaajien etsintä kasvatti pelaajamäärää melko suureksi ja sitä ollaan yritetty nyt karsia. Lisähankinnoista tosin on liian aikaista sanoa mitään. Vasta pelit näyttävät tarvitseeko tämä joukkue vahvistuksia joillekin osa-alueille, Rautakorpi mietiskelee.

Kerhon tulevan kauden kapteeniston muodostavat Virta, Tuulola ja Laamanen ovat Rautakorven kirjoissa tervetulleita johtajuutta huokuvia pelaajia, jotka omalla tavallaan antavat kasvot HPK:n uudelle tulemiselle.

- Tottakai heidän tulemisensa on hyvä asia, sillä jos uudessa organisaatiossa kaikki ovat vieraita niin muutosprosessi on paljon pidempi. Virrassa, Tuulolassa ja Laamasessa on se tietty kerholaisuus, mikä on tärkeää tälle projektille. Heillä on sydän mukanaan tässä joukkueessa, joka on mielestäni merkittävä asia. Pitkässä kaudessa tulee aina karikoita, jolloin tarvitaan juuri tätä sydäntä ja sitoutumista, jota ei pysty ostamaan. Ei ole hyvä tilanne jos heti joulukuussa pelaajat ovat etsimässä itselleen uutta seuraa ja miettimässä ensi kauden kuvioitaan.

Hämeenlinnan Pallokerhon ohessa Jukka Rautakorpi valmentaa ensi kaudella myös nuorten maajoukkuetta. Monien mielestä kahden joukkueen samanaikainen valmentaminen on vain rasite, mutta Rautakorpi näkee asiassa myös hyvät puolensa ja intoutuu samalla analysoimaan HPK:n nuoria pelaajia.

- Meillä on Suomen mittakaavassa erittäin hyviä nuoria pelaajia kuten Janne Kolehmainen, Joona Karevaara, Jari Sailio ja Joonas Kemppainen, jota minä pidän yhtenä maan lahjakkaimmista nuorista senttereistä. Nämä ovat jo esille nostettujen kapteenien ohella avainpelaajia ensi kaudella, sillä heidän kasvunsa ja kehittymisensä on menestymistä ajatellen ehkä se merkittävin juttu.

- Kansainvälinen jääkiekko on aina askeleen verran edellä kansallista jääkiekkoa, sillä tietyt trendit tulevat aina sitä kautta. Ja totta kai tässä työssä oppii tuntemaan hirvittävän määrän nuoria jääkiekkoilijoita, joista osa on tulevia liigapelaajia. Mielestäni sekä HPK että maajoukkue hyötyy tästä asetelmasta, vaikka monet ajattelevatkin ihan muuta. Jo Kerhon oma valmennustiimi hyötyy siitä, että olen välillä pois, koska silloin muut joutuvat ottamaan vastuuta ja koko hommassa säilyy tuoreus, Rautakorpi miettii.

Tässä päivässä

Uuden valmentajan astuttua kuvioihin on Rinkelinmäen yleisö janonnut jonkinlaisia vastauksia Rautakorven pelitavasta ja HPK:n ensi kauden tavoitteista. On selvää, että ajat sitten Jukka Jalosen menestyksen ovat muuttuneet ja sen tietää myös Jukka Rautakorpi.

- Voittavaa joukkuetta tässä ensisijaisesti ollaan rakentamassa. Kun voittava joukkue antaa kaikkensa jäällä niin se kerää faneja ja yleisöä. Urheiluun kuuluu kaikkensa antaminen ja itsensä likoon pistäminen, tämän jälkeen tulevat vasta taitotekijät niitä kuitenkaan väheksymättä. Vuoden 2008 jääkiekko on kuitenkin aivan erilaista kuin pari vuotta sitten. Kontrollihyökkäyksen merkitys ei ole niin iso ja puolustuspelijärjestelmät ovat taas menneet eteenpäin, ja ollaan tällä hetkellä jonkinlaisessa tasapainossa. Kumpaan suuntaan peli sitten kallistuu näyttää vasta tuleva kausi, mutta myös suhteessa vastustajaan täytyy muistaa mennä.

- Varsinaisia tavoitteita ei olla asetettu, mutta on selvää, että jos kuusi joukkuetta menee suoraan pudotuspeleihin niin meidän täytyy olla niiden kuuden joukossa. Mistään muista tavoitteista ei mielestäni voi edes puhua, Rautakorpi ilmoittaa päättäväisesti ja raottaa sanaista arkkuaan myös mahdollisen mestaruuden osalta.

- On vaikea määritellä mikä on se ero, jolla finaalisarja hävitään tai voitetaan, sitä on vaikea konkretisoida ja käsitellä. Ne asiat koostuvat niin pienistä palasista, ettei niitä välttämättä hallitse eivätkä ne ole toistettavissa. Joukkueen täytyy vaan sillä hetkellä kaivaa se jokin millä mestaruuksia voitetaan, kolme kertaa SM-liigan finaalien tunnelmaa haistellut valmentaja pohdiskelee.

- Nyt onkin ensiarvoisen tärkeää, että jokainen ihminen tässä organisaatiossa laskeutuu tähän päivään ja tähän joukkueeseen. Täytyy ymmärtää, että meillä on menneisyytemme ja menestyneitä pelaajia ja valmentajia. On toisaalta myös paljon ihmisiä, jotka eivät sitä menestystä ole saavuttaneet, eivätkä edes tiedä mitä se vaatii. Kaikkien täytyykin tässä päivässä tehdä töitä ja nöyrtyä kauden 2008-2009 HPK:n eteen.

HPK valmis poikkeukselliseen sarja-avaukseen

Hämeenlinna Pallokerho aloittaa tulevan SM-liigakautensa kymmenen ottelun vieraskiertueella kotihallinsa remontin vuoksi. Sarja alkaa 13.9. Lahdessa Pelicansia vastaan ja uudistuneen ritarimiehistön ja hallin hämeenlinnalaisyleisö näkee vasta lokakuun puolessa välissä Espoon Bluesin tullessa kylään. Rautakorpi ryhmineen tiedostaa poikkeuksellisen kaudenaloituksen riskit, mutta myös positiiviset asiat.

- Ei joukkueen sisällä asiasta olla suoranaisesti keskusteltu. Peliä ollaan palojen kautta pyritty laittamaan kuntoon, sillä vieraskentällä pelaamisen täytyy olla ehdottomasti paketissa. Kotona tunnetila usein korvaa muita pelillisiä puutteita, mutta vieraskentällä tämä ei päde.

- On se vieraspeliputki kyllä tiukka paikka, mutta toisaalta se auttaa meidät henkisesti lujittumaan yhteen ja pakottaa meidät myös pelillisesti valmiiksi tähän kauteen. Meidän täytyy olla hyvässä kunnossa heti sarjan alussa, että päästään kilpailuun mukaan, Rautakorpi lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle