Ison roolin perässä pitsikaupunkiin

LIIGA / Haastattelu
Oululaishyökkääjä Tomi Mustonen voitti muutama vuosi sitten Mestiksen pistepörssin ja palasi kotikaupunkiinsa ottamaan paikan Kärpistä. Tuo paikka ei ikinä kuitenkaan auennut kunnolla ja nyt Mustonen hakee uutta tuulta siipiensä alle Rauman Lukosta.

Kärppien kovaan vuonna 1983 syntyneeseen ikäluokkaan kuuluvalla Mustosella oli Oulussa tarjolla monenlaista roolia, mutta syystä tai toisesta peli ei auennut. Yleensä käsky kävi alempiin kenttiin, toisinaan jopa katsomon penkeille. Vähäisen vastuun myötä mies ei päässyt käyttämään vahvuuksiaan ja homma vaikutti väkinäiseltä puurtamiselta.

Kolmen vuoden sopimuksen päättymisen jälkeen mies teki uransa kannalta viisaan päätöksen ja lähti kokeilemaan hommaa jossakin muualla. Osoitteeksi valikoitui Rauma ja paikallinen kiekkoylpeys Lukko. Pitsikaupungista lupailtiin Mustosella isompaa tonttia ja mies on valmis vastaamaan odotuksiin.

- Toivottavasti on iso rooli tiedossa, sitähän tässä haetaan. Kovasti on tehty hommia sen eteen. Muutosta se vaatii itseltäkin, kun odotetaan esiinnousua ja johtamista, mitä ei välttämättä Oulussa ollut, Mustonen miettii.

- Kärpissä mentiin kolme vuotta niin sanotusti matalalla profiililla,niin onhan tämä erilaista. Toivottavasti se sieltä pikkuhiljaa tulee, jotta perjantaina sarjan alkaessa ollaan valmiita.

Kova harjoittelu on yleensä edellytys hyvälle kaudelle, joten kovinkaan paljon lomailua ei ole mahtunut hyökkääjän ohjelmaan. Pururadalla, punttisalilla ja jäällä on menty lujempaa kuin kenties koskaan ennen.

- Aika saman tyyppistä harjoittelua on ollut kuin Oulussakin. Tosi kova kesä oli, en tiedä onko ennen ollut tällaista, vaikka kovaa mentiin aina Oulussakin. Aika kipeät paikat oli välillä. Ehkä se kuuluu tähän hommaan ja maksaa itsensä talvella takaisin.

Kiekkollisesti kohtalaisen taitavalle pelaajalle erikoistilannepelaaminen on tärkeä asia. Raumalla Mustoselle on lupailu vastuuta tälläkin saralla. Isot peliminuutit ja runsas vastuu ovatkin tuntuneet pieneen rooliin turtuneesta pelaajasta välillä oudoilta.

- Nyt olen päässyt pelaamaan yli- ja alivoimaa, myös viidellä kolmea vastaan. Eihän sitä alkuun varmaksi tiennyt, mitä se lupailtu iso rooli on. Nyt on huomannut, että saa pelata. Treenipelit ovat treenipelejä, mutta tuntuu hyvältä. Isot minuutit tuntuvat jopa oudolta - penkiltä pitää olla menossa jo pian takaisin jäälle. Sen takia tänne kuitenkin tultiin. En ole ikinä nähnyt, että minun tyylini olisi tehty neloskentän rooliin.

- Neloskentässä ehkä odotti itseltä enemmän kuin siinä voi saada. Toisaalta antoihan se minun peliin lisää, pelasin sentterinäkin ja niin edelleen. Se antoi nöyryyttä puolustuspeliin. Nyt välillä tuntuu oudolta, kun sanotaan, että pidä sitä kiekkoa. Toki Kärpissäkin pyrittiin pitämään, mutta tyyli on eri. Pelirohkeus ja uskallus pelata, niiden pitäisi kasvaa. Toivottavasti se johtaa hyviin tuloksiin.

Uusi ympäristö

Oulun pojalle kotikaupunki on rakas paikka, mutta tänä kesänä hetket perämeren rannikolla jäivät varsin vähiin. Tervakaupungin kuuluisat patiot mies ehti kuitenkin kavereineen tarkistaa.

- Kävin minä patiollakin. Tosi vähän olen ehtinyt Oulussa olemaan, harmi sinänsä. Vähän ikävä on kavereita, mutta ihan sopivasti ehti pyörähtää kaupungillakin.

Rauma voi olla pohjoisen pojalle kaukainen paikka, mutta Mustonen viihtyy idyllisessä kaupungissa hyvin. Jääkiekkoilijan arki kuluu pitkälti lajin parissa, joten tylsistymistä oudossa ympäristössä ei ole vielä tullut eteen.

- Pienempi kaupunkihan tämä on, vähän vähemmän liikennevaloja. Ei hirveästi ole ollut kuitenkaan ongelmia ja tosi mukavaa on ollut. Aika kuluu paljolti kiekon parissa, joten vapaa-ajan kanssa ei hirveästi ole ongelmia. Toki Oulussa oli sinänsä helpompaa vapaa-ajalla, kun kaverit ovat siellä.

Pitsikaupunkiin purjehti pari vuotta pari muutakin oululaista, kun Lukon profiilipelaajiin kuuluvat Juha-Pekka Haataja ja Pekka Saarenheimo pölähtivät paikalle. Kaksi entistä joukkuekaveria ovat luonnollisesti helpottaneet Mustosenkin sopeutumista, mutta seurasiirron ratkaisevat asiat olivat kuitenkin pelillisiä.

- Kieltämättä on helpottanut, että he ovat täällä. En usko, että he olivat ratkaiseva syy siirtoon, mutta toki helpottava. Ratkaisevia olivat pelilliset syyt sekä tieto siitä, että Rauli Urama tulee valmentamaan. Kovasen Tomminkin olen tuntenut aikaisemmin. Aina on tietysti vaikeampi tulla, jos ei tunne ketään ja mitään.

Peli maistuu mukavalle

Oulussa Mustonen oli Kari Jalosen johdettavana, kun taas Raumalla mennään nyt Uraman opeilla. Kahden valmentajan tyylit ovat varsin erilaisia.

- Ei varmaan ihan voi sanoa, että yö ja päivä, mutta tosi erilaisia valmentajia. Tosi positiivinen ja kannustava ilmapiiri täällä, Kojolla oli enemmän auktoritäärinen ilmapiiri. Tosi erilaisia valmentajia. Kun otetaan huomioon rooli, mihin seura minua kaavailee, niin tämä tyyli sopii minulle paremmin kuin Oulussa ollut.

Lukon menestysmahdollisuuksia oululainen ei vielä halua liikaa arvailla. Joukkue on kuitenkin miehen mielestä laadukas, joten edellytyksiä pitkälle keväälle on olemassa.

- Toivotaan, että mennään mahdollisimman pitkälle. Vaikea ennustaa, varmasti tosi tasainen sarja. Meillä on hyvä porukka: loistava maalivahti ja hyvä pakisto. Ehkä semmoiset suuret tähdet puuttuvat, mutta tasainen joukkue ja voimme pelata neljällä kentällä.

Mustosen tontti on harjoituskaudella ollut tuttujen oululaisten rinnalla, mutta sarja-avauksessa paikka voi vielä muuttua.

- Olen pelannut Haatajan ja Saarenheimon kanssa. Kaksi viimeistä harjoituspeliä pelaan Pasi Saarelan ja Mika Viinasen kanssa. Uskon, että suurinpiirtein samoilla kentillä lähdetään sarjaan, millä lopetellaan harjoituskausi.

Raumalaiset avaavat kautensa perjantaina 12. syyskuuta, kun Äijänsuolle saapuu rakas vihollinen Porin Ässät. Oululaisenkin korviin on kantautunut legendaa kohtaamisista.

- Ensi perjantaita odotan, sillä paljon olen kuullut Lukko-Ässät -otteluista. Aika innolla odotan mitä tulee. Lätkä maistuu nyt kivalle, Mustonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle