Tappara-valmennus etsii suuntaansa

LIIGA / Haastattelu
Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen tietää, että moni ennustaa viime kauden pronssijoukkueelle reipasta pudotusta. Keltanokkaluotsi ei anna epäilyjen vaikuttaa työhönsä. Hän tietää ilman ulkopuolisten huomautuksiakin, että pelin pitää parantua tuntuvasti elokuun harjoituspelien tasosta.

− Emme ole uudelleenorganisoineet pelisysteemiämme, mutta alkusyksy on osoittanut, että meidän tarkasteltava pelitapaamme kriittisesti, Mikko Saarinen myöntää kiertelemättä.

Kahdella edellisellä kaudella Saarinen seurasi, kuinka Rauli Urama puhalsi Tapparan pelaamaan kykynsä ylärajoilla läpi kauden. Se tekee Saarisen lähtötilanteesta haasteellisen. Tapparaa seuraaviin ihmisiin on pesiytynyt ajatus, että tuntematon valmentaja voi saada tuntemattomista pelaajista paljon irti.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

"On täysin selvää, ettemme voi olla tyytyväisiä siihen ylivoimapeliin, mitä olemme harjoituspeleissä nähneet."


- Mikko Saarinen

Hyökkäyksen osalta Saarisella ei pitäisi olla huolta, sillä siinä on samat tärkeät palaset kuin viime kaudellakin ja bonuksena johtotähti Ville Nieminen. Puolustuksen tilanne on synkempi. Teemu Aallon, André Benoit’n, Anssi Salmelan ja Kimmo Pikkaraisen mukana alakerrasta katosi 120 pistettä ja käsittämätön määrä kiekollista taitoa. Korvaajat eivät ole läheskään samaa kaliiperia.

− Olemme yrittäneet jatkaa sitä peliä mitä Tappara on viime vuodet pelannut ja tarkoituksena on ollut myös kehittää sitä, mutta puolustuksessa kävi aika iso tuuli. Se varmasti vaikuttaa peräpäämme kykyyn pelata vahvaa kiekollista peliä, Saarinen pohtii.

− Ehkä keskushyökkääjien vastuu lisääntyy hieman, mutta viiden pelaajan yhteispeliä kaikki on, enkä halua kaataa kaikkea sentterien niskaan. Pakeilla on tehtävänsä ja heidän pitää hoitaa oma ruutunsa.

Isoimmin tehopuolustajien puute iskee loven ylivoimapeliin. Kun valioluokan viivamiehet puuttuvat, hyökkääjilläkin on vaikeampaa.

− Kyllä ylivoima juuri nyt mietityttää paljon. On täysin selvää, ettemme voi olla tyytyväisiä siihen, mitä olemme tähän asti nähneet.

Saarisella ei ole aiempaa päävalmentajakokemusta SM-liigatasolta eikä myöskään pelaajakokemusta. Jälkimmäistä vajetta Tappara-valmennusryhmässä täydentää kirvespaitojen entinen hyökkääjä Pauli Järvinen.

− Mulla on erittäin luotettava, jo juniorivalmennusajoiltani tuttu valmentajakaveri. "Pauken”" kokemuksesta on apua, kun pitää arvioida, mitä pelaajat mahdollisesti ajattelevat ja vedellä sitten oikeista naruista.

Uutena maalivahtivalmentajana ja joukkueenjohtajana on Jussi Parkkila, joka on viime vuosina ammentanut kokemusta myös Venäjältä. Fysiikkavalmennuksesta vastaa Jaakko Kailajärvi.

Viikko ennen sarjakauden alkua Mikko Saarinen ei hakkaa kiveen sitä tavoitetta, johon Tappara kaudella 2008−09 tähtää.

− Päättämme sen joukkueen kesken tänä viikonloppuna. Organisaation tavoite on luullakseni paikka kuuden joukossa, eikä joukkueen tavoite siitä kauas heitä. Kauden edetessä näemme, mihin rahkeet riittävät.

» Lähetä palautetta toimitukselle