Mielipide

Syksyn mestari, kevään floppaaja

LIIGA / Kolumni
Historia toistaa itseään. Rauman Lukko saa kokea sen keväällä 2010.

SM-liigan sarjataulukon kärkipäässä keikkuvat KalPa, Lukko ja Ilves, jälkimmäiset ovat vieläpä pelanneet ilman pistemenetyksiä. Kuka olisi uskonut? Kuopiolaisia sarjan kärkikahinoihin veikkailtiin laajalla rintamalla, mutta Lukko ja Ilves? Moisista veikkauksista saisi jopa hullun maineen.

Raumalla tilanne ei kuitenkaan ole uusi. Kun katsotaan hieman ajassa taaksepäin, niin syksyllä 2008 Lukko aloitti kautensa erinomaisesti ja joukkue keikkui SM-liigan kärkikahinoissa aina marraskuulle saakka. Sitten tapahtui totaalinen romahdus.

''

Runkosarjan päättyessä Lukkokin löytyy lähempänä sarjan tyvipäätä kuin kärkeä

Tuskin ketään tarvitsee muistuttaa, että lopulta Ilves tiputti Lukon kauden viimeisessä ottelussa vierasvoitolla Raumalla alempiin pudotuspeleihin. Kauden loppumetreillä Lukon miljoonaryhmä ryhdistäytyi sen verran, että Satakunnan paikallisvastustaja Ässät joutui karsintapeleihin Sportia vastaan.

Kauden aluksi Lukon huoltajilla riitti taas kerran töitä, kun uusien pelaajien nimikylttejä sai ruuvata paikalleen pukukopissa. Joukkueesta poistuivat kunnianhimoisimmat pelaajat muualle ja RKT lakaisi osan pois.

Toki kukkaron nyöreistä löytyi lamasta huolimatta sen verran kahisevaa, että Raumalle saatiin houkuteltua kovan luokan pelimiehiä ulkomailta. Jakub Petruzalek, Justin Morrison ja Kurtis McLean ovat osoittautuneet hyviksi hankinnoiksi. Kotimaasta Teemu Nurmi, Harri Tikkanen ja Janne Keränen päättivät tarttua raumalaisten sopimustarjouksiin.

Joukkueen hyökkäyspelin kokoaminen jouduttiin aloittamaan jälleen kerran alusta. Pitkäjännitteinen työ on täysin tuntematon käsite Raumalla.

Päävalmentaja Rauli Urama on saanut nyt ajaa pelitaktiikkaansa yhden kauden ajan sisään. Sikäli huvittavaa, että pelin pitäisi parantua kauden edetessä, niin Lukon peli levisi viime kaudella kuin kuuluisat Jokisen eväät. Nytkin Lukko on aloittanut kauden vahvasti, mutta kestääkö vire pitkässä juoksussa? Siinä Uramalla on paljon tekemistä.

Oman pojan Uraman saapuminen Lukon peräsimeen piti olla uuden aikakauden alku. Viime kauden alussa se näyttikin siltä, mutta sitten tapahtui jotain. Käsittämätön pelaajaliikenne ja muutaman avainpelaajan loukkaantuminen käyvät osaksi selitystä, mutta ei silläkään voi selittää kaikkea. Onko Urama sittenkään maineensa veroinen velho?

Kuluvaa kautta on ennustettu tasaisimmaksi pitkään aikaan SM-liigassa. Silloin valmentajien taitotaso nousee suureen asemaan. Yksittäisten pelien taktiikkamuutokset ja pienet oivallukset saattavat tuoda juuri tarvittavat lisät pisteiden ja voittojen metsästämiseen. Myös Uraman taidot punnitaan toden teolla, kun Lukon peli jossain vaiheessa alkaa yskähdellä.

Vajaan kymmenen pelin jälkeen on mahdotonta tehdä suurempia analyysejä. Kautta on paljon jäljellä ja sarjataulukko ehtii pyörähtää aivan päälaelleen. Runkosarjan päättyessä Lukkokin löytyy lähempänä sarjan tyvipäätä kuin kärkeä.



Kirjoittaja on Jatkoaika.comin päätoimittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle