Ässien pelaaja-arviot 2021–22: Yllättävät onnistujat Määttä ja Erholtz värittivät porilaisten patamustaa kautta

LIIGA / Artikkeli
Maalivahti Konstantin Volkov oli yksi harvoista Ässien onnistujista.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Ässien kausi päättyi valmentajanvaihdoksen ja useiden synkkien jaksojen jälkeen jumbosijalle. Loppukaudesta sisään ajetut nuoret pelaajat ja kaksi onnistunutta ulkomaalaishankintaa olivat joukkueen ainoita valopilkkuja.

Ässien kausi päättyi synkimpään mahdolliseen lopputulemaan, jumbosijalle. Pelaajabudjetiltaan Liigan toiseksi halvimmalla joukkueella odotuksetkaan eivät voineet olla korkeat, mutta silti suoritus oli kokonaisuudessaan surkea. 

Patapaitojen kausi alkoi päävalmentaja Ari-Pekka Selinin komennossa. Marraskuun loppupuolella Selinin komennossa 23 ottelusta oli kertynyt vain 21 pistettä, ja ainoastaan neljä varsinaisen peliajan voittoa. Kaksi edellistäkin kautta Ässiä luotsannut kokenut päävalmentaja sai potkut tehtävistään 23.11. 

Selinin korvasi Ässissä vuonna 2013 Suomen mestaruuden voittanut Karri Kivi. Kiven aikakausi ei suurista odotuksista huolimatta suurta lohtua tuottanut, kun kauden loputtua kasassa oli vain 53 sarjapistettä. Pistekeskiarvo siis vain tippui Kiven ollessa ohjaksissa. Pientä jatkumoa seuran toimintaan kuitenkin loi tieto siitä, että päävalmentaja Kivi jatkaa seurassa myös ensi kauden. 

Pelaajapuolella onnistumisia nähtiin enimmäkseen nuorten pelaajien osalta loppukaudesta. Leevi ViitalanKalle Myllymaan ja Feetu Knihdin tapaiset nuoret pelaajat saivat vastuuta etenkin, kun pudotuspeliviiva katosi tavoittamattoman kauas. Pelaajia nosteltiin Ässien loistavasti menestyneestä U20-joukkueesta laajalla rintamalla loppukauden aikana. Myös nuoret puolustajat Aleksi Heimosalmi, ja etenkin Rami Määttä astuivat tällä kaudella vakituisiksi Liiga-pelaajiksi. 

Ulkomaalaishankinnoista maalivahti Konstantin Volkov ja keskushyökkääjä Derek Barach olivat onnistuneimmat. Puolestaan kovin odotuksin kauteen lähteneet Sakari Salminen ja Jarno Kärki eivät pystyneet kantamaan joukkuetta tarvitulla tavalla vaikkakin tehopisteitä syntyi mukavasti. Kokenut tehokaksikko oli syvässä horroksessa varsinkin Ässien pahimpien tappioputkien aikana. 

Seuraavaksi on arvioitu jokainen tämän kauden Ässissä vähintään kymmenen liigaottelua pelannut pelaaja. 

Maalivahdit

8
Konstantin Volkov
37. 89,70 %, 2,87
Suoriutui vaikeasta tehtävästään onnistuneesti. Kantoi joukkuettaan vaikeuksien keskellä, ja surkea kauden aloitus unohtui nopeasti. Nappasi kauden aikana ykköstorjujan viitan Linus Söderströmiltä.
6,5
Linus Söderström
26. 89,60 %, 2,80
Sairastumiset ja muut henkilökohtaiset ongelmat sotkivat ruotsalaistorjujan kautta. Menetti ykköstorjujan paikan Konstantin Volkoville poissaolojensa aikana. Tilastot heikkenivät hieman viime kaudesta.

Puolustajat

8,5
Rami Määttä
52. 0+13=13, +5
Nuori puolustaja teki läpimurtonsa liigatasolle Ässien vaikeuksien keskellä. 52 ottelun aikana kasaan tuli tehot 0+13. Kauden suurin pettymys oli koronatartunnan takia väliin jääneet nuorten MM-kilpailut.
7
Shawn Lalonde
37. 2+11=13, +1
Lokakuun lopulla Ässien kautta yritettiin pelastaa kovan profiilin hankinnalla Shawn Lalondella. Muun muassa KHL:ssä hyvää jälkeä takonut kanadalaispuolustaja ailahteli, mutta pystyi myös hämmentämään vahvoilla nousuillaan hyökkäyksen tueksi. Maineeseensa nähden pienoinen pettymys.
6,5
Aleksi Heimosalmi
47. 0+3=3, -14
Onnistumiset U20 MM-kisoissa ja toisen kierroksen varaus Carolina Hurricanesiin nostivat odotuksia ennen kautta huimasti. Erityistä säkenöintiä ei kuitenkaan suuresta vastuusta huolimatta nähty, ja nuori puolustaja oli ajoittain virhealtis. Vastuu kuitenkin varmasti kehitti nuorta lupausta.
6,5
Roni Sevänen
58. 5+10=15, -11
Taattua suorittamista omalla tasollaan. Ässien heikossa puolustuksessa rooli oli ajoittain liiankin suuri. Heti ensimmäisellä kaudellaan Ässien kapteenistoon.
6
Jacob Andersson
57. 0+20=20, -15
Syöttöpisteiden määrä hämmästyttää, mutta virheitäkin kauteen mahtui runsaasti. Tälle kaudelle Poriin hankittu ruotsalaispuolustaja nakutti 57 otteluun peräti tehot 0+20. Tehot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä kokonaisuutena ruotsalaisen kausi oli vaikea monella eri osa-alueella. Myöskään kiekollisena puolustajana maalittomuus ei ole mairitteleva fakta.
6
Olli Vainio
45. 2+10=12, +5
Teki sen mitä pyydettiin, mutta Ässien surkeaa kautta se ei pelastanut. Huomionarvoista oli Vainiolle poikkeuksellisen korkea rangaistusminuuttimäärä 28 minuuttia.
6,5
Santeri Lukka
31. 0+4=4, -9
30-vuotias puolustaja saapui Poriin kokeneena oman pään maestrona, mutta vaikeudet alkoivat lähes heti. Vaikeuksia pysyä Liigan vaatimassa vauhdissa läpi kauden. Myös loukkaantumiset vaikeuttivat kautta entisestään, kun lopulta pelejä kertyi ainoastaan 31 kappaletta.
6,5
Nikolas Matinpalo
50. 4+4=8, -4
Jo neljäs kausi liigatasolla, mutta selkeää kehitystä pelissä ei ole nähtävissä. Otteluita Bluesin kasvatille kertyi 50 kappaletta.
6
Aleksi Matinmikko
31. 0+0=0, -10
22-vuotias puolustaja ei näyttänyt erityisiä kehityksen merkkejä viime kaudesta. 31 ottelussa puolustaja jäi ilman tehopisteitä. Osa Ässien pahasti vuotanutta puolustusosastoa.

Hyökkääjät

9
Derek Barach
56. 18+14=32, -15
Ässien kauden paras ja tärkein kenttäpelaaja. Pienikokoinen, mutta nopealiikkeinen hyökkääjä nakutti lähes täyteen kauteen 32 tehopistettä kantaen samalla ykkössentterin vastuuta etenkin kauden loppupuolella. Kausi päättyi ennen aikojaan neljän ottelun pelikieltoon. Ässien onneksi sopimus myös ensi kaudesta.
8,5
Eemil Erholtz
57. 10+16=26, +2
Nyt viimeistään nähtiin läpimurtokausi liigatasolle. Varsinkin Ässien synkän loppukauden ainoita valopilkkuja. Kokonaisuutena erittäin onnistunut hankinta.
7
Alexander Ruuttu
47. 10+13=23, -5
Saapui KalPasta kovin odotuksin ja pystyi jatkamaan viime kauden tasolla. Ajoittain jopa joukkueen vaarallisimpia pelaajia hyökkäyspäässä. Ruuttu hankittiin alun perin kärkiketjujen rooliin, mutta kauden aikana rooli kuitenkin pieneni jatkuvasti.
8
Kalle Myllymaa
22. 2+5=7, +2
Nuori hyökkääjä nousi loppukaudesta edustusjoukkueen matkaan Ässien U20-joukkueesta. 22 ottelun aikana syntyi seitsemän tehopistettä. Kauden kohokohtana oli tammikuinen kotiottelu SaiPaa vastaan, jossa syntyi tehot 1+3.
7
Sakari Salminen
55. 7+26=33, -23
Ässien kauden paras pistemies 33 tehopisteellään. Pelasi läpi kauden suuressa roolissa ja kantoi roolinsa kelvollisesti. Kauden synkät jaksot ja tappioputket heijastelivat myös Salmisen pelissä, eikä kokenut hyökkääjä pystynyt auttamaan joukkuettaan hädän hetkellä.
7,5
Valtteri Pihlajamäki
38. 3+1=4, +1
Todellisen voimahyökkääjän toiveissa oli ensimmäinen ehjä kausi liigatasolla. Vaikka otteluita kertyi loukkaantumisten takia vain 37 kappaletta, oli Pihlajamäki ajoittain Ässien taistelun ruumiillistuma nelosketjussa. Sytytti yleisöä useammassa ottelussa vahvoilla taklauksillaan.
7
Leevi Viitala
26. 4+4=8, -3
20-vuotiaan hyökkääjän kauteen mahtui lopulta peräti 26 liigaottelua. Säväytteli terävällä rannelaukauksellaan. Otti tärkeitä askelia kohti ammattilaisuutta kauden aikana.
7
Feetu Knihti
27. 2+4=6, -3
Kuuluu Ässien nuoriin tulokkaisiin, jotka astuivat esiin kauden loppupuolella. Sai kaudesta tärkeää kokemusta, mutta ei myöskään selkeästi vahvistanut joukkuetta. Iski liigauransa kaksi ensimmäistä osumaa, joista toisella otti haltuunsa Liiga-ennätyksen nopeimmasta jatkoaikamaalista.
7
Teemu Lepaus
34. 7+9=16, +3
Ilveksestä täksi kaudeksi Poriin siirtynyt Lepaus väläytteli varsinkin alkukaudella vahvoilla suorituksillaan hyökkäyspäässä. Jatkuvuutta tekemiseen ei kuitenkaan löytynyt. Ässät ja Lepaus purkivat sopimuksen yhteisymmärryksessä ennen siirtorajan umpeutumista, ja hyökkääjän kausi jatkui Sveitsissä.
7
Niklas Appelgren
59. 8+5=13, -2
Jo neljättä kautta Ässissä ja kolmatta kautta kapteenistossa. Hoiti oman ruutunsa mallikkaasti alempien kenttien keskushyökkääjänä, mutta loppukautta kohti pelasi jopa ykkössentterinä. Maalijyvä löytyi merkityksettömissä viimeisissä otteluissa.
6,5
Jarno Kärki
59. 16+11=27, -13
Suurin odotuksin paluun Poriin tehnyt Jarno Kärki oli lopulta kokonaisuudessaan pienoinen pettymys. Hyviä jaksoja nähtiin, mutta onnistumiset tulivat lyhyen aikavälin röykkiöissä kunnes kapteeni vaipui taas hiljaisempaan ajanjaksoon. Teki identtiset tehopisteet, kuin viime kaudella SHL:ssä.
6,5
Jami Virtanen
21. 2+1=3, -11
Pääsi pelaamaan ensimmäiset liigaottelunsa kauden loppupuolella. Toistaiseksi vielä vaikeuksia pysyä Liiga-vauhdin mukana, kuten myös tilastot todistavat.
6,5
Jasper Lindsten
35. 1+8=9, -7
Jatkoi aiempien kausiensa tasolla alempien kenttien raatajana. 35 pelattua ottelua toivat ainoastaan yhden maalin ja yhteensä kahdeksan tehopistettä. Käväisi yhden ottelun lainalla myös paikallisvastustaja Lukossa.
6
Valtteri Karnaranta
19. 0+2=2, -5
Kuuluu myös Ässien nuorempaan ja kokemattomampaan osastoon. Vaikeuksia pysyä pelissä mukana, ja tehot jäivät uupumaan. Muutamia väläytyksiä hyökkäyspäähän nähtiin.
6,5
Nick Moutrey
57. 9+8=17, -11
Väläytteli ajoittain maaleillaan, mutta muutoin raskasrakenteinen hyökkääjä ei tuonut suurta parannusta Ässien pelaamiseen.
6
Lenni Killinen
46. 7+4=12, -6
Jo neljättä kauttaan Ässissä pelaava Lenni Killinen oli kolme vuotta sitten lupaava nuori hyökkääjä. Nyt 21-vuotiaalta hyökkääjältä nähtiin jo toinen perättäinen vaikeampi kausi, kun tehottomuus vaivasi. Ajoittain täysin näkymätön pelaaja kentällä, mutta myös muutama onnistunut ottelu.
5,5
Albin Eriksson
34. 4+5=9, +2
21-vuotiaalla ruotsalaisella oli suuria vaikeuksia mahtua pelaamaan liigatasolla. Käväisi Ässien alle 20-vuotiaiden joukkueen mukana, ja myös lainalla Ilveksessä kauden aikana. Edustusjoukkueen mukana mies saalisti yhdeksän tehopistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle