KalPan pelaaja-arviot 2020-2021: Yksi kymppi, monta kiitettävää

LIIGA / Artikkeli
Hyviä arvosanoja löytyi savolaisryhmästä roppakaupalla.
Kuva © Jarno Hietanen
KalPan viides sija voitiin lukea kauden positiivisiin yllätyksiin. Savolaisryhmästä löytyi pari yllättävää onnistujaa ja monta tasaisen varmaa suorittajaa. Alisuoriutumisilta ei kuitenkaan kokonaan vältytty.

KalPan kausi oli kokonaisuudessaan onnistunut. Tommi Miettisen johtama projekti eteni raiteillaan jälleen pykälän eteenpäin, kun debyyttikauden kymmenes sija parani selvästi. Valmennukselle voi antaa kiitettävän arvosanan, vaikka erikoistilannepelaaminen oli koko joukkueelle iso miinus.

Jos jaetaan joukkue pelipaikkojen mukaisesti kolmeen osaan, voi maalivahti- ja puolustusosastolle antaa hyvän tai jopa kiitettävän arvosanan. Puolustuksen vahvuutta kuvastaa se, että kolme puolustajaa pääsi edustamaan maajoukkuetta kauden aikana.

Hyökkäys sen sijaan joutuu tyytymään arvosanaan tyydyttävä, vaikka myös tältä osastolta löytyi onnistujia. Pelaaja-arvioissa on painotettu pelisuoritusten lisäksi kauden ennakko-odotuksia. Kauden alun lähtökohdat voi käydä kertaamassa täältä.

Maalivahdit

8
Eero Kilpeläinen
31. 91,13%, 1,95
Kilpeläisen kahden edelliskauden tilastot ovat seurailleet joukkueen otteita. Tämän kauden tiiviimpi pelitapa toi hyvien peliesitysten ohella myös paremmat prosentit. Nollapelitilaston ykkönen kaunisteli uran saldoaan kuudella ja ylsi ensimmäisenä liigavahtina 50 nollapeliin. Loukkaantuminen vei kevätkaudella osan, mutta pelatessaan oli ykkösmaalivahdin arvoinen.
9
Matej Tomek
12. 93,02%, 1,74
Helmikuun lopulla SaiPasta Kuopioon siirtynyt kassari täytti paikkansa erinomaisesti. Torjui kahdessatoista ottelussa kovilla numeroilla. Pudotuspeleissä vastuu jäi Kilpeläisen takana nollille.
6
Samu Perhonen
10. 88,99%, 2,48
Kakkoveskariksi kaavaillun Perhosen kausi oli epäonninen. Helmikuussa luistimesta kovan iskun päähänsä saaneen Perhosen kausi loppui kesken Sport-ottelun. Pelatut pelit jäivät kymmeneen.
8
Henrik Tikkanen
7. 92,11%, 1,94
Iisalmesta loukkaantumisia paikkaamaan saapunut jättikokoinen maalivahti esiintyi liigajäillä jopa Mestis-pelejä paremmin. Työskentely ei sieltä varmimmasta päästä, mutta tilastot jäivät selkeästi plussan puolelle. Muodostaa Kilpeläisen kanssa KalPan maalivahtitandemin tulevalla kaudella.

Puolustajat

9
Hugo Gallet
37. 1+9=10, +8
Ranskalaispakki hyppäsi sarjaporrasta ylemmäksi vasta joulukuussa, mutta otti Liigasta heti vakioroolin. Viime kauden neljän pelin perusteella temppuun ei olisi moni uskonut. Erikoistilanteissa vastuuta tuli niukanlaisesti, joten kaikki kymmenen pistettäkin tuli tasakentällisin.
8
Jesse Graham
55. 3+23=26, +8
Kiekollinen, sulavasti luisteleva kanadalainen sopi KalPan pelitapaan hyvin. Puoli pistettä peliä kohti on hyvä tahti, mutta ylivoimavastuuseen suhteutettuna onnistumisia olisi voinut tulla enemmänkin. Laukaus ei ole varsinainen pelote.
5
Otto Huttunen
22. 0+0+=0, -4
Viime kaudella ”vanhoilla päivillään” liigajäillä noussut Huttunen ei kyennyt viime kauden suoritustasoonsa. Luistelu ei koskaan ole ollut isokokoisen puolustajan vahvuus, mutta nyt myös kiekollinen peli sakkasi pahasti. Pelasi loppukauden IPK:n riveissä.
7
Roope Laavainen
22. 0+4=4, +2
Laavaisen suunta oli päinvastainen kuin Huttusella. Kauden alku meni Iisalmessa, mutta tammikuun lopusta alkaen pelipaikka löytyi Kuopiosta. Aloitti KalPassa pirteästi, mutta loppukaudesta peliaika oli kortilla. Toi leveyttä puolustukseen.
10
Lasse Lappalainen
56. 11+15=26, +14
Todellinen nappikausi. Nousi yllättäen EHT-tasolle saakka, ja peliesitykset tuntuivat vain paranevan loppukaudesta. Kellotti isot minuutit niin yli- kuin alivoimallakin. Selkeästi parantunut luistelu mahdollistaa entistä paremmin ison kropan käytön eri tilanteissa.
8
Jesper Mattila
58. 3+7=10, +8
Ilves-kasvatin ensimmäinen liigakausi voidaan laskea vahvasti plusmerkkiseksi. Ei ole kaukalon näkyvin pelaaja, mutta hoitaa oman roolinsa mallikkaasti. Pelaa pää ylhäällä, luistelee hyvin ja taitaa myös kiekollisen pelin. Tahkosi neljänneksi eniten alivoima-aikaa koko Liigasta.
9
Kim Nousiainen
54. 9+18=27, +15
Toisen kauden kirous ei osunut Nousiaiseen. Oli KalPan tehotilaston ykkönen ja keskimääräinen peliaika oli koko joukkueen isoin (20:26). Kaikkien erikoistilanteiden mies sopii Miettisen pelisapluunaan täydellisesti. Fysiikkaa vielä astetta paremmaksi, niin isommat, tai paremminkin pienemmät, kaukalot kutsuvat.
7
Joona Riekkinen
23.1+5=6, +7
Aloitti kauden kerrassaan mainiosti, mutta ei päässyt marraskuussa sattuneen pitkän loukkaantumisen jälkeen enää syksyn iskuun. Parhaimmillaan perusvarma puolustaja, jonka ominaisuudet riittävät hyvinkin liigatasolle. Jatkaa Kuopiossa vielä ensi kaudella.
8
Mikael Seppälä
52. 2+9=11, -1
Seppälältä on viime vuosina saanut takuuvarmaa suorittamista. Erittäin vahva fysiikka auttaa niin kamppailupelaamisessa kuin luistelussakin. Alivoiman luottomies, mutta kiekollinen peli ei kuulu vahvuuksiin. Ehti edustaa savolaisseuraa seitsemällä eri kaudella, jonka aikana nousi aina maajoukkueeseen saakka.

Hyökkääjät

5
Leevi Aaltonen
22. 1+4=5, -1
Kuten kauden alussa hieman ennakoitiin, ei Aaltoselle oikein tahtonut luonnollista pelipaikkaa löytyä. Jalat käyvät kyllä nopeasti, mutta se ei oikein johda mihinkään. Fyysisesti edelleen raakile, joka ei tietysti parikymppiselle pelaajalla ole mikään ihme. Siirtyi siirtorajalla KooKoon riveihin.
8
Jeremy Bracco
24. 2+15=17, +2
Savolaiskannattajat näyttävillä syötöillään hurmannut Bracco hankittiin piristämään erityisesti KalPan ylivoimapeliä. Kaikesta näki, että juuri ylivoiman pyörittämisessä Braccon vahvuudet ovat, mutta kovin kehuttavasti vahvuutta ei saatu valjastettua käyttöön. 5vs5 -pelissä ei massasta juuri erottunut, mikä oli lähtökohtiin nähden pieni pettymys.
6
Miska Humaloja
36. 2+4=6, +11
Ei tullut Pyhäjärven miehelle isompaa vastuuta, vaikka tie vei Kärpistä Kuopioon. Kuudesta pisteestä puolet syntyi yhdessä Lukko-ottelussa. Keräsi toiseksi eniten rangaistusminuutteja. Täytti nelosketjun sentterin paikan siinä määrin hyvin, että omissa soi tasakentällisin vain viidesti Humalojan ollessa jäällä. Olisi voinut pudotuspeleissä olla tärkeäkin palanen, mutta loukkaantuminen päätti kauden maaliskuun lopussa.
7
Severi Immonen
41. 4+3=7, +4
Debyyttikausi takana. Profiloitunut junioreissa luotettavaksi kahden suunnan sentteriksi ja pystyi kohtalaisesti täyttämään paikkansa myös liigatasolla. Keskimääräinen peliaika jäi kymmenen minuutin tienoille. Kehittymistä vielä jokaisella osa-alueella, mutta kevääseen 2024 ulottuva sopimus kertoo seuran luottamuksesta kasvattiinsa.
5
Tommi Jokinen
43. 3+7=10, +10
Kaikki kunnia KalPa-paitaa liigajäillä eniten kantaneelle kapteenille, mutta panos joukkueen eteen jäi laihaksi. Harjoituskautta hankaloitti loukkaantuminen, eikä loppukaudesta mahtunut aina edes kokoonpanoon. Suurin puute on jalkanopeus, joka ei tahdo enää liigajäillä riittää.
9
Kai Kantola
57. 19+17=36, +9
One of a kind. Niin vain ainutlaatuinen hoipertelija iski jälleen vahvat luvut tauluun. Oli joukkueen paras pistemies ja selkeästi paras maalintekijä. Maalinedustalla edelleen yksi Liigan parhaista, jonka ansiosta ylivoima-aikaa tuli joukkueesta eniten. Kaksi viimeisintä kautta ovat olleet Kantolan parhaat, mutta ura ei jatku Kuopiossa.
7
Aleksi Klemetti
48. 11+13=24, +13
Hyvin vahvasti kaksijakoinen kausi. Onnistunut alkukausi tuotti maajoukkuedebyytin, mutta juuri tuosta koronaviruksen sävyttämästä EHT-turnauksesta tuli käännekohta. Ennen epäonnista turnausta Klemetti iski 33 ottelussa 20 pistettä, mutta turnauksen jälkeiset 19 peliä tuottivat vain 4 pistettä. Joukkueen ylivoimaongelmaa heijasteli myös se, että Klemetin pisteistä vain vaivaiset kolme tuli ylivoimalla.
7
Henri Knuutinen
25, 1+4=5, +4
Liigan ja Mestiksen välillä viimeiset kolme kautta keikkuneelta hyökkääjältä ei paljon odotettu. Hyvät otteet IPK:ssa kuitenkin toivat paikan Liigassa, mutta loukkaantuminen söi parhaimman iskunpaikan. Paikoin peliesityksissä näkyi positiivisia merkkejä, mutta liigapaikan vakiinnuttaminen on edelleen työn alla.
7
Benjamin Korhonen
39. 2+4=6, +2
Nousi joukkueen hierarkiassa mm. Aaltosen ohi aina nuorten MM-kisapelaajaksi saakka. Sekä luistelu että fysiikka on kehittynyt, mutta näiden asioiden kanssa on edelleen tehtävää. Vastuu tulokaskaudella jäi vielä pieneksi, mutta potentiaalia on runsaasti käyttämättä.
9
Juuso Könönen
54. 13+7=20, +9
Pudotuspelien turhan pelikiellon ei kannata hämärtää kokonaiskuvaa, sillä KalPa-kasvatin kausi oli erittäin onnistunut. Kolmetoista maalia, joista tusina syntyi tammikuun puolivälin jälkeen. Vahva luistelija ja monipuolinen pelaaja. Mennyt parina viime vuonna valtavasti eteenpäin, eikä pelaajaprofiili ole enää se nelosketjun hämmentäjä.
6
Juuso Mäenpää
11. 0+0=0, -4
Pienikokoinen sentteri teki ensiesiintymisensä Liigassa, mutta vielä ei ollut Mäenpään aika. Pelasi myös KalPan nuorten joukkueessa ja lopetti kautensa Mestiksen IPK:n riveissä. Pitkän tähtäimen projektipelaajan sopimus kestää kevääseen 2023 saakka.
6
Miikka Pitkänen
41. 9+14=23, -1
Pitkäsen kausi oli kuin toisinto viime vuodesta. Syyspuolella peli kulki erittäin hyvin, mutta keväällä sekä pistetehtailu että peliesitykset kääntyivät lopulta melko jyrkkään alamäkeen. Tämän vuoden puolella 26 ottelussa syntyi vain kahdeksan pistettä, mikä on profiilipelaajaksi luvattoman vähän. Loukkaantuminenkin toki vaikeutti kautta.
7
Alexander Ruuttu
49. 14+10=24, +14
Viides kausi KalPassa oli sopivaa jatkoa edellisiin. On kyllä täysiverinen liigapelaaja, mutta rooli on välillä hieman haussa. On erittäin työteliäs ja monipuolinen, joista kertoo erikoistilannevastuu sekä pelipaikat niin laidassa kuin keskelläkin. Silti rooli tulosyksikössä jäi hieman laihaksi, vaikka lukemat viime vuodesta aavistuksen paranivatkin.
8
Aapeli Räsänen
58. 13+10=23, +-0
Pelasi Mattilan kanssa ainoana KalPan kaikki pelit. Joukkueen paras laukaisuprosentti (12,5%) ja eniten voittomaaleja (5). Ainoa KalPa-hyökkääjä, joka kellotti yli 100 minuuttia niin yli- kuin alivoimallakin. Otti eniten aloituksia selkeästi parhaimmalla prosentilla (56,1%). Koko Liigan tilastoissakin kymmenen parhaan joukossa.
8
Balázs Sebok
56. 10+23=33, +10
Unkarilaissentterin otteita on välillä hankala arvioida. Luistelu ja sen kautta puolustajien haastaminen on erittäinkin hyvällä tasolla. Sen sijaan samettikätistä sentteriä Sebokista ei saa, eikä maalinteko todellakaan lukeudu vahvuuksiin. Joka tapauksessa muodosti jälleen Kantolan kanssa hyvän tutkaparin ja oli joukkueen toiseksi paras pistemies. Luisteli kauden aikana joukkueesta eniten (272,4km). Pelasi kuusi kautta putkeen KalPassa, mutta ensi kaudella kurvailee Ilves-paidassa.
7
Sami Tavernier
24. 2+3=5, +3
Kesken kauden Kuopioon saapunut Tavernier on nopea luistelija ja usein sen kautta näkyvä pelaaja kentällä. Siihen nähden tehopisteet (2+3) jäivät melko vähiin. Pääsee ensi kaudella aloittamaan ensimmäisen täyden kautensa Liigassa.
7
Tuomas Vartiainen
56. 5+15=20, -10
Vartiainen menee osin samaan kategoriaan Sebokin kanssa. Maisema vaihtuu kyllä joutuisasti, mutta tuloksen tekemisessä on usein vaikeaa. Paransi kuitenkin debyyttikauden pistesaldoaan muutamalla pykälällä. KalPan tehotilaston selkeä pakkasukko.
Yllämainittujen lisäksi KalPassa kiekkoilivat alkukauden NHL-lainat Otto Leskinen ja Eetu Luostarinen

» Lähetä palautetta toimitukselle