Kokeneet pelimiehet innostuvat pääkaupunkiseudun taistojen paluusta: "Vähän erilainen fiilis kuin Bluesin viimeisessä kotipelissä"

LIIGA / Haastattelu
Ilari Melart pelasi HIFK:ssa jo silloin, kun Blues pelasi Liigassa.
Kuva © Alise Harju
HIFK otti voiton perjantain harjoitusottelussa Kiekko-Espoota vastaan maalein 5−3. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kahdeksaan vuoteen, kun HIFK pelasi espoolaista joukkuetta vastaan, joten ottelussa oli erityistä tunnetta. Joukkueiden kokeneeseen kaartiin kuuluvat Matti Järvinen ja Ilari Melart odottavat myös sarja-avausta, jossa joukkueet ovat seuraavan kerran vastakkain.

Kiekko-Espoo aloitti pelin vahvasti ja eteni ensimmäisellä kymmenminuuttisella kahden maalin johtoon. HIFK kuitenkin piristyi ja oli erityisesti toisessa erässä vahva. Sen aikana helsinkiläiset tekivät neljä maalia.

− Tämä peli aloitettiin hyvin, mutta toiseen erään tuli huono vaihe ja HIFK:n kokenut kaarti laittoi meidät pulaan. Tämä porukka joutui ensi kerran pulaan, mutta otetaan se oppina, pitkältä kierrokselta Espooseen palannut Matti Järvinen totesi ottelusta.

HIFK oli tehokas erityisesti ylivoimilla, sillä niiden aikana espoolaisten verkko heilui kolmeen kertaan. Vincent Marleau teki maaleista kaksi.

− Tässä vaiheessa alivoimaa ei ole vielä ehditty harjoittelemaan. On keskitytty vain pelin peruspilareihin, ja erikoistilanteet tulevat sitten myöhemmin. Uudet alivoimaparit hakevat vielä linjoja, ja samaa uuden hakua on myös ylivoimassa, Järvinen totesi.

Sekä Järvinen että HIFK:n Ilari Melart pystyvät jo tässä vaiheessa nostamaan joukkueidensa otteista osa-alueita, jotka ovat jo nousseet paremmalle tasolle.

− Suuren osan pelistä annoimme hyvää painetta. Isossa kaukalossa pitää olla enemmän ytimessä, että sitä pystytään pelaamaan. Eron huomasi Nokian pienempään kaukaloon, jossa saimme Tapparaa pulaan kiekon kanssa, Kiekko-Espoota edustava Järvinen näkee.

− Todella löytyi hyvä tatsi ylivoimaan. Mielestäni myös vauhtia on ollut molemmissa peleissä hyvin, vaikka ne ovat olleet elokuun pelejä. Olemme voittaneet kaksi peliä, joten kai oikeitakin asioita on tehty, HIFK:n Melart totesi.

Espoolaisen joukkueen paluu liigakartalle toi erityisiä tunteita myös Järviselle, joka siirtyi Bluesista SaiPaan vuonna 2014 ja on sen jälkeen edustanut useita muitakin joukkueita.

− Oli aika hieno fiilis, kun tulimme alkulämmittelyyn. Vähän erilainen fiilis kuin siinä Bluesin viimeisessä kotipelissä, jossa pelasin SaiPa-paidassa. Silloin oli aika haikea fiilis, kun tiedettiin, mitä on tulossa.

Matti Järvinen palasi kymmenen vuoden kierroksensa jälkeen Espooseen.
Kuva © Alise Harju

Myös Melartille vierailu Espooseen pitkästä aikaa oli tunteikas. Hän muistelee samalla myös lämmöllä niitä pelejä, joita Blues ja HIFK pelasivat hänen liigauransa alkuvuosina.

− Oli makea tulla tänne, kun on lyhyt matka hallille. Oli mukavasti yleisöä (2 702) ja mukava tunnelma. Paljon kaikenlaista sattui ja tapahtui. Tuntui, että aika monesti häkki oli täynnä. Pelit olivat kovia.

Melart kuului HIFK:n edelliseen mestarijoukkueeseen vuonna 2011, mutta Bluesia vastaan pelatuissa finaaleissa hänelle ei jääaikaa kertynyt.

− Välierissä oltiin vielä mukana. En pelannut, mutta tunnelman pystyi aistimaan myös katsomosta, ja pystyi elämään mukana.

Kiekko-Espoo ja HIFK kohtaavat Liigan avausviikolla kahteen otteeseen. Kausi alkaa tiistaina Helsingissä, ja perjantaina on vuorossa espoolaisten kotiottelu. Sekä Järvinen, että Melart ovat tyytyväisiä sarja-avauksen ohjelmaan, ja Järvinen antoi arvoa myös sille, että harjoitusottelun myötä joukkueet tuntevat jonkun verran toisiaan.

− Hyvä saada tuntumaa vastustajasta sitäkin ajatellen, Järvinen toteaa.

− Ihan hyvä startti kauteen. Hyvä, että Liigan toimistolla on mietitty, millä saadaan hyvin yleisöä. Hieno päästä saman tien paikalliskamppailuiden pariin, Melart päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle