Mielipide

Tampa Bay Lightningin ja Steven Stamkosin katkeransuloiset jäähyväiset herättävät kysymyksiä

NHL / Kolumni
Steven Stamkos jättää 16 kauden jälkeen Lightningin. Pelaajalla itsellään olisi ollut halua jatkaa, mutta seura oli eri mieltä.

Tämän kesän mielenkiintoisimpana NHL-uutisena voidaan pitää Lightningin seurahistorian parhaan hyökkääjän Steven Stamkosin sopimusta Nashville Predatorsiin. Kauppaamisen myötä päättyi "Stammerin" huikea aika Lightning-paidassa, joka toi kaksi Stanley Cupia ja saman verran maalikuninkuuksia. Hyökkääjä toimi 11 kauden ajan seuran kapteenina.

Stamkosin leiri hylkäsi usean lähteen mukaan Lightningin kahdeksan vuoden tarjouksen kolmen miljoonan vuosipalkalla. Tarjous on lähinnä loukkaava, eikä ole ihme, ettei tähän suostuttu. Rahaa löytyi kaikille muille lukuun ottamatta seuran pitkäaikaista kapteenia, jolla on todellakin vielä 34-vuotiaanakin annettavaa kentällä.

Tästä näyttönä on vahva viime kausi, jonka aikana Stamkos paukutti 40 maalia ja 81 tehopistettä. Hän tuo Predatorsin riveihin huippuluokan ylivoimaosaamista, maalintekotaitoa ja pitkällä kokemuksellaan valtavasti johtajuutta. Ikääntyminen voi alkaa näkymään nelivuotisen sopimuksen viimeisillä kausilla, mutta kahdeksan miljoonan palkka Stamkosin tasoisesta pelaajasta ei ole ainakaan kahdelle ensimmäiselle kaudelle lainkaan ylilyönti.

Hän on jättänyt tekemisellään hienon perinnön Lightningiin, mutta seura näyttää vähät arvostavan tätä.

Tämä ei tarkoita, etteikö Jake Guentzel olisi seuralta loistohankinta. Hän tulee varmasti olemaan tulevina vuosina tärkeä palanen joukkuetta ja tekemään suuren määrän maaleja – varsinkin kun ylivoimalla lättyä heittämässä on Nikita Kutšerovin kaltainen taikuri.

Seitsemän vuoden ja 63 miljoonan sopimus on kuitenkin pitkä, ja vain aika näyttää, pystyykö 30-vuotta täyttävä Guentzel ikääntyessäänkin säilyttämään nykyisen tasonsa. Hän on rikkonut urallaan kahdesti 40 maalin rajapyykin, ja on hyvin mahdollista, että uusi ennätys syntyy ensi kaudella.

Lightningin näkökulmasta Stamkosista luopuminen näyttäytyy irvokkaana ja haavoittaa seurakulttuuria faneista lähtien aina pelaajistoon asti. Stamkosin poistuminen vaikuttaa ilmapiiriin varmasti negatiivisesti. Vaikka Guenztelin hankkiminen voi olla pelillisesti parempi valinta, nämä muut syyt huomioon ottaen Stamkos olisi ehdottomasti täytynyt pitää joukkueessa. Hän on jättänyt tekemisellään hienon perinnön Lightningiin, mutta seura näyttää vähät arvostavan tätä.

On hankala ymmärtää, miksi Lightning päätyi tähän lopputulemaan. Seura haluaa selkeästi pitää nykyisen rungon vielä kilpailukykyisenä, mutta on väistämätöntä, että se vanhenee. Guentzel on toki nuorempi kuin Stamkos, mutta koska Guentzelin sopimus on todella pitkä, tulee hän olemaan Lightiningissa vielä todennäköisesti siinäkin vaiheessa, kun koittaa uudelleenrakennuksen aika. Palkkakatolla tätä ratkaisua ei voi perustella, koska Guentzel tulee heille kalliimmaksi.

Stamkos olisi itse toivonut jäävänsä Lightningiin, ja hänen kommenteistaan on aistittavissa, ettei Lightningia suoraan sanoen kiinnostanut pitää häntä ensi kauden joukkueessaan. Hän ei peitellyt pettymystään, mutta odottaa innoissaan uutta ajanjaksoa. Lightningin tempun olettaisi vain ruokkivan paloa näyttää, että ratkaisu oli väärä.

» Lähetä palautetta toimitukselle