Liiga-kausi 2023−24: Median mestarisuosikit HIFK ja Ilves floppasivat – Jukurien pirteä kausi yllätti

LIIGA / Uutinen
Jukurit oli kauden valopilkku, HIFK konttasi.
HIFK ja Ilves olivat median ennakkosuosikit kauteen lähdettäessä, mutta kausi päättyi molemmilla puolivälieriin. HIFK:n lisäksi myös JYP ja KooKoo alisuorittivat runkosarjassa. Jukurit oli runkosarjan ylivoimaisesti positiivisin yllättäjä.

Jatkoaika keräsi viime syksynä toistamiseen median veikkaukset Liiga-kaudesta samalla tavalla kuin Jääkiekkolehti teki vuosien ajan. Kausi päättyi jo ennen vappua ja palkinnot menestyneille pelaajille, valmentajille ja seuroille jaettiin kesäkuun alkupuolella.

Monet ovat kääntäneet katseensa jo tulevaan kauteen, mutta tässä jutussa käydään vielä läpi viime kauden tapahtumia ja verrataan niitä toimittajien ennustuksiin kauden alla.

HIFK, JYP ja KooKoo pettivät runkosarjassa – Jukurit ilahdutti

Kaikki 11 veikkaukseen osallistunutta toimittajaa veikkasivat HIFK:ta runkosarjan kahden parhaan joukkoon ja sijoitusveikkauksien keskiarvo oli 1,55. Stadilaisten runkosarjan kuudes sija alitti tämän 4,45 sijan verran. HIFK:n ohella suurimmat pettymykset olivat sijalle 13 jäänyt JYP, jota oltiin veikattu keskimäärin 3,82 sijaa korkeammalle, sekä pykälää korkeammalle sijoittunut KooKoo, joka jäi 3,36 sijoituksen päähän keskiarvosta.

Runkosarjan ylivoimaisesti suurin yllättäjä oli viidenneksi sijoittunut Jukurit, jota veikattiin keskimäärin sijalle 12,73. Korkeimmillaankin kymmenenneksi veikatut mikkeliläiset ylittivät siis arviot 7,73 sijalla. Viimeiselle pudotuspelisijalle kymmenenneksi sijoittunut Sport yllätti toimittajat keskimäärin 2,45 sijan verran.

Toimittajista runkosarjasijotuksista oli eniten kartalla Helsingin Sanomien Riku Teiskonlahti, jolla joukkueet olivat keskimäärin vain 1,60 sijan verran väärin sijoitettuja. Toiseksi tarkin veikkaaja oli Hämeen Sanomia edustanut Samuel Savolainen lukemalla 1,87. Kolmanneksi parhaiten runkosarjaa povasi Ilta-Sanomien ja Urheilulehden Sami Hoffrén, jonka keskiarvo oli tasan 2.

Satakunnan Kansan Harri Laiho veikkasi täysin oikeille sijoille kuusi joukkuetta, mikä oli paras tulos. Teiskonlahti ja Savolainen sijoittivat viisi joukkuetta oikeille paikoilleen.

Kokonaisuudessaan runkosarja ei ollut yhtä yllätyksellinen kuin edeltävällä kaudella. Viime vuonna toimittajista tarkin veikkaaja oli Etelä-Suomen Sanomien Mikael Hoikkala, veikaten joukkueet keskimäärin 2,93 sijan verran väärin. Päättyneellä kaudella sama 2,93 oli heikoiten osuneen toimittajan lukema.

HIFK ja Ilves pilasivat toimittajien mitaliveikkaukset

Puolivälierissä pudonneet HIFK ja Ilves tekivät tuhoisaa jälkeä median mitaliveikkauksille. HIFK oli neljän toimittajan veikkaus mestariksi ja pessimistisinkin veikkaaja sijoitti joukkueen pronssille. Ilves puolestaan sai eniten kannatusta mestariksi viidellä maininnallaan ja se mahtui yhteensä seitsemälle mitaliriville.

Mestaruutta jälleen kerran juhlinut Tappara oli mitaleilla yhdeksän toimittajan papereissa, mutta ainoastaan Kalevan Teemu Wilenius osasi povata kirvesrinnoille mestaruutta. Wilenius ja Laiho saivat Kärppien pronssin oikein. Kukaan muu ei saanut yhtäkään mitalistia veikattua täysin oikealle sijalle. Hopealle sijoittunut Pelicans oli yhdellä rivillä mestari ja kahdella lapulla pronssilla, mutta oikeaa mitalin väriä ei lahtelaisille tarjottu.

Palkinnot ja tilastokärjet yllättivät

Joukkueiden lisäksi toimittajia pyydettiin veikkaamaan myös tilastokärkiä, palkintojen saajia ja valmentajien potkuja. Näissä arvioissa median menestys jäi laihaksi. Tapparan Christian Heljangon valinnan parhaaksi maalivahdiksi osasi veikata viisi toimittajaa, mutta siihen hyvät uutiset jäivätkin.

Runkosarjan paras pistemies Oula Palve, maalipörssin ykkönen Teemu Turunen ja parhaaksi pelaajaksi valittu Jerry Turkulainen eivät veikkausriveillä näkyneet. Paras puolustaja Charle-Édouard D'Astous, vuoden tulokas Viljami Marjala ja paras valmentaja Rikard Grönborg pääsivät myös yllättämään.

Ensimmäisenä valmentajaa vaihtavan joukkueen kohdalla Savolaisen JYP-veikkaus oli lähellä osua, sillä Kärpät ehti vaihtaa valmentajaansa vain kaksi päivää ennen jyväskyläläisiä. Kärppien Lauri Marjamäen aikaisia potkuja ei veikannut kukaan.