Toronto haki voiton Phillysta, Stars ja Senators hävisivät

Viime yönä alkoi taistelu Lordi Stanleyn lahjoittamasta maljasta. NHL:n pudotuspelien avauskierroksella nähtiin muutama yllätystulos. Toronton Alexander Mogilny oli ottelun tehokkain pelaaja uransa ensimmäisellä playoff-hattutempullaan, kun Leafs voitti Philadelphian 5-3. Suomalaiset kunnostautuivat syöttöjen antajana.

Ottelu alkoi korkealla intensiteetillä. Vain 26 sekunnin pelaamisen jälkeen Mikael Renberg otti jäähyn väkivaltaisuudesta. Jeremy Roenickilla oli ainoa paikka koko ylivoiman aikana maalin edestä viedä Flyers johtoon, mutta veto meni sivuverkkoon. Flyers ei saanut edes ylivoimaa kunnolla käyntiin. Vajaan neljän minuutin jälkeen Radovan Somik joutui jäähylle korkeasta mailasta ja Toronton vuoro ylivoimalla. Torontokaan ei saanut maalia aikaiseksi ja veti vain kerran kohti Cechmanekia. Jäähyn päätyttyä Toronto sai kiekon Cechmanekin alta tolppaan. Tsekkimaalvahti aloitti muutenkin ottelun hieman epävarmasti.

Seuraavaksi oli taas Philadelphian vuoro olla ylivoimalla, Robert Svehlan mentyä istumaan boksiin. Sami Kapanen ei saanut pysäytettyä kiekkoa siniviivalla, Mats Sundin karkasi laitaa pitkin ja sai Alexander Mogilnyn mukaansa 2-1-hyökkäykseen. Sundin syötti näyttävästi ja Mogilny veti suoraan syötöstä ohi Cachmanekin alivoimalla. Mutta mutta... Philadelphia tasoitti kuin ylivoimaa oli jäljellä vain vajaa sekunti. Eric Weinrich veti Toronton pelaajan luistimesta kimmonneen kiekon aivan oikeaan yläkulmaan.

Darcy Tucker aloitti pienen torikokouksen Philadelphian maalilla ja loppujen lopuksi Tie Domi hieroi Donald Brashearin naamaa. Tappelua ei tullut, valmentajilta oli varmasti tullut kovat ukaasit olla tappelematta.
Mogilny ja Antropov pääsivät 2-1-hyökkäykseen, kuten Sundin ja Mogilny aikaisemmin. Nyt Cechmanek oli mies paikallaan ja torjui suoraan syötöstä vedetyn kiekon Antropovin toimiessa vetäjänä.

Erän puolenvälin jälkeen Jyrki Lumme piti hyvin viivan kiinni ja Flyers ei saanut purettua kiekkoa alueeltaan, Mogilny nousi laidasta keskelle. Todella tarkka veto b-pisteiden välistä aivan oikeaan ylikulmaan, eikä Cechmanekilla ollut mitään sanomista.

Bryan McCabe kaatoi Sami Kapasen tämän kiemurrellessa kentällä, eikä tuomarilla ollut muuta mahdollisuutta kuin pistää McCabe jäähylle. Philadelphian ylivoima kului muutamaan pyöritykseen ja kiekon ylöstuomiseen omasta päästä. Mark Recchi pääsi aivan yksin Belfouria vastaan, Micheal Handzusin syöttäessä hänet aivan vapaaksi. Belfour torjui helposti häntä kohti tulleen vedon.

Mikael Renberg otti toisen jäähyn erässä, tällä kertaa huitomisesta. Philadelphian ylivoima ei toiminut kunnolla, kuten se ei ole koko kautena kunnolla toiminutkaan.
Jäähyn loppusekunneilla Mats Sundin yritti päästä yksin laidasta kohti Cechmanekia. Kim Johnsson pääsi estämään sen verran että Sundin menetti tasapainonsa ja tilanne purkautui, mutta Johnsson joutui jäähylle.

Ensimmäisessä erässä Toronton peli näytti hieman vakaammalta kuin Philadelphian. Leafs tuli peliin valmiimpana. Philadelphian peli oli hermostunutta. Erä oli taklausten täyttämä, eikä armoa annettu. Tämä oli pudotuspelikiekkoa.

Philadelphia kiri tasoihin

Toronto pääsi aloittamaan erän ylivoimalla, mutta peliä pelattiin pääasiassa Toronton päässä. Reilut 3 minuuttia ja kiekko oli taas maalissa. Tie Domi iski kiekon samasta paikasta maaliin kuin Mogilny ensimmäisessä erässä. Kim Johnsson töpelsi vielä ja oli hieman Cechmanekia häiritsemässä. Kiekko meni maaliin Cechmanekin luistimen alta.

Philadelphia osaa iskeaä silloin kun siltä ei odoteta mitään. Voitetun aloituksen jälkeen Donald Brashear sai kiekon hieman onnen kaupalla, kun puolustajan veto epäonnistui siniviivalta ja Brashear jatkoi heti kääntövedolla kohti Belfourin vartioimaa maalia. Brashear teki samalla uransa ensimmäisen pudotuspelimaalinsa. Ja vain myöhemmin Flyers tasoitti. Sami Kapanen otti kiekon haltuun maalin takana ja syötti Eric Desjardinsille. Iso puolustaja veti ja kiekko pomppi takaisin Nik Antropovin jalasta. Desjardins veti uudestaan ja Keith Primeau teki maalin edessä täydellisen maskin Belfourille. Sami Kapanen sai syöttöisteen maaliin.

Maalin jälkeen Flyers sai lisävirtaa. Se sai vahvan otteen pelistä ja alkoi vyöryttämään peliä Toronton maalille. Aki Berg sai ilkeän näköisen haavan nenäänsä Tony Amonten mailasta ja joutui paikattavaksi.
Taklaukset senkuin lisääntyivät ja McCabe joutui jäähylle estämisestä, vaikkakin se oli puhdas lonkkataklaus. Taklattu osapuoli, Brashear, vain oli kiekoton pelaaja.
Jälleen kerran, ylivoima ei tuottanut tulosta lainkaan.

Erän loppupuolella joukkueet keskittyivät puolustamiseenkin, joten tilanteita ei enää nähty juurikaan. Onneksi vauhti ei hiljentynyt, mutta järkikin pysyi mukana.
Minuutti ennen erän loppua Owen Nolan joutui jäähylle, mutta Toronto pääsi parempaan paikkaan kuin Philly. Sundin veti tiukasti 3-2-hyökkäyksen päätteeksi kiekon kohti Cechmanekin maalia.

Toronto ratkaisee

Claude Lapointe jäähylle kampituksesta parin minuutin pelin jälkeen ja Torontolle kolmas ylivoimamahdollisuus.
Toronto ei saanut ainuttakaan vetoa kohti Flyersin maalia ja eikä saanut ylivoimapyöritystäkään aikaiseksi.
Sundin oli täysin vapaana maalin edessä, mutta kiekko ei noussut yli maassa makaavan Cechmanekin.

Jeremy Roenick sai jäähyn koukkaamisesta ja Toronto jälleen ylivoimalle. Edellisestä ylivoimasta poiketen nyt Leafs sai ylivoimapyörityksea aikaiseksi, mutta ei sitä tärkeintä. Ei maalia.
Pitkään mentiin ilman pelikatkoa päästä päähän. Nyt puolustettiin tarkemmin, eikä yhtään riskejä otettu.
Donald Brashearin jäähyn aikana Mikael Renberg ohjasi Tomas Kaberlen vedon Cechmanekin haarojen välistä sisään. Cechmanek oli tilanteessa voimaton. Flyers oli hieman ottanut näennäistä hallintaa, mutta Toronto kokeneena joukkueena ei hätiköinyt yhtään, vaan myötäili peliä ja teki tarvittavat liikkeet kun tarvitsi.

Ken Hitchcock otti maalivahdin pois, mutta Flyers ei saanut kiekkoa edes Toronton päätyyn. Toronton karvattua hyvin ja pidettyä keskialue hallussaan Mogilny pisti kiekon kolmannen kerran sisään ja hattutemppu oli tosiasia sekä Flyersin tappio.
Loppupeli pelailtiin vain pois.

Eddie Belfour oli maalillaan työllistetympi kuin epävarmasti koko ottelun pelannut Roman Cechmanek. Belfour ei joutunut todelliseen testiin vielä. Belfourilla 28 torjuntaa, Cechmanekilla 10.
Philadelphian puolustus ei ollut niin pitävä kuin se olisi pitänyt olla pudotuspeleissä. Joukkue saa korjata otteitaan, mikäli aikoo pelata myös toisella kierroksella.

Hieman suomalaisista

Sami Kapanen ja Keith Primeau olivat hyvä parivaljakko. Miehet pelasivat samassa ketjussa jo Carolinan aikoinaan, ja he tuntevat toistensa ajatukset, joten ei ole ihme, että yhteispeli sujuu. Kapanen pelasi ylivoimaa toisen pakin paikalla. Alivoimalla hän oli myös usein kentällä. Toronton suomalaiset Jyrki Lumme sekä Aki Berg pelasivat hyvän pelin. Lummetta sekä Bergiä käytettiin alivoimalla ja tasakentällisin. Lumme pelasi 17 minuuttia, Berg 12 sekä Kapanen 12. Lumme pelasi eniten alivoimaa Toronton pelaajista.

Langenbrunner vei Devilsin voittoon

New Jersey otti avausvoiton ottelusarjassa Boston Bruinsia vastaan maalein 2-1. Devilsin voiton tärkeimmät miehet olivat molemmat isäntien maalit tehnyt Jamie Langenbrunner sekä 26 kertaa torjunut maalivahti Martin Brodeur.

Ottelun jokaisessa erässä nähtiin yksi maali. Ensimmäisen erän loppupuolella Langenbrunner teki ensimmäisensä iskemällä Jeff Friesenin reboundin verkkoon. Toisessa erässä sama mies vei Devilsin kahden maalin johtoon kun Bostonin Michal Grosek möhli kiekon Joe Nieuwendykille, joka järjesti Langenbrunnerille paikan toiseen osumaan. Kolmannen erän alussa Bruins tuli vielä lähelle Bryan Berardin maalilla, mutta tasoihin ei ollut enää asiaa.

Scott Gomez pystyi pelaamaan ottelussa ainoastaan muutaman vaihdon loukattuaan itsensä yhteentörmäyksessä Grant Marshallin kanssa.

Islanders yllätti Ottawassa

New York Islanders lähti otteluun Ottawa Senatorsia vastaan varsin räväkkäästi. Kun avauserää oli pelattu hieman alle kahdeksan minuuttia Dave Scatchard vei vierasjoukkueen 1-0-johtoon Roman Hamrlikin ja Janne Niinimaan syötöstä. Lähes neljä minuuttia myöhemmin Alexei Yashin iski entisen joukkueensa ahdinkoon. Islanders johti 2-0.

Ottelun puolivälin lähestyessä Shawn Bates ampui ylivoimalla Islandersin kolmen maalin johtoon, joka säilyi ottelun päätössummeriin asti.

Ehkä hieman yllättäenkin Islanders oli ottelussa niskan päällä tilastojenkin valossa. Etenkin ensimmäisessä erässä kotijoukkue oli hätää kärsimässä, kun Islanders vei laukaukset selvällä erolla 15-6. Koko ottelussa Senatorsin maalivahti Patrick Lalimea kohti lauottiin 34 kertaa ja Islandersin Garth Snow tarvitsi torjua uransa ensimmäisen playoff-nollapelin saavuttamiseksi 25 kertaa.

Islandersin Janne Niinimaa pelasi reilut 22 minuuttia ja sai siis yhden syöttöpisteen.

Stars nöyrtyi Oilersin edessä

Ottelusarjasta Dallas Stars – Edmonton Oilers monet veikkalivat Starsin menevän helpohkosti ja nopeasti jatkoon – jo pelkällä kokemuksellaan. Starsin pelaajilla oli ennen sarjan alkua 1683 ottelun verran pudotuspelikokemusta, Oilersilla vain 251. Ensimmäisen pelin perusteella näin ei ole käymässä, sillä nuori Oilers kukisti kokeneen ja laajalla materiaalilla pelaavan Starsin tähtiryhmän.

Ottelusarjan ensimmäisen maalin iski kuitenkin Stars. Oilersin Scot Fergusonin istuessa jäähyllä Starsin nopealiikkeinen tähtisentteri Mike Modano ampui kotijoukkueen johtoon, joka säilyi toisen erän alkuminuuteille asti.

Oilers iski toisessa erässä neljän minuutin sisään kahdesti. Ensin Ryan Smyth ampui 1-1-tasoituksen alivoimalla ja muutama minuuttia myöhemmin Shawn Horcoff vei vieraat 2-1-johtoon. Tämän jälkeen sekä Oilersin Tommy Salo että Starsin Marty Turco sulkivat maalinsa suun ja enempää maaleja ei ottelussa nähty.

Maalivahdit selvisivät muutenkin vähillä. Salo torjui 20 kertaa ja Turcolla oli 21 torjuntaa.

Starsin suomalaiset Jere Lehtinen ja Niko Kapanen jäivät pisteittä. Lehtinen pelasi ottelussa lähes 21 minuuttia, Kapanen pelasi yli 14 minuuttia.