Lukko Satakunnan herraksi

LIIGA / Raportti
Melkein täysi halli oli Raumalla katsomassa, kun Ässät saapui haastamaan Lukkoa Satakunnan herruudesta. Yleisö sai rahoillensa vastinetta joukkueiden esittäessä fyysistä peliä, eikä pieniltä nujakoiltakaan vältytty.

Pelin käännekohta oli ottelun puolivälissä, kun Jesse Joensuu otti Josef Strakaa Lukon puolustusalueella ja torikokous oli valmis. Hyvin peliä tuomaroinut Thomas Andersson passitti Joensuun penkille. Samassa tilanteessa kaksiminuuttiset tuli myös Matti Kupariselle ja Mikko Viitaselle, joka kävi muistuttamassa Joensuuta huippupelaajien kohtelusta.

style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">kuvakooste

Kuvia ottelusta
href="http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&joukkue=Lukko&id=5715">[katso kuvat]

Lukko käytti tämän tilanteen hyväksi ja sai hyvän temmon päälle. Kahden minuutin sisään Lukko viimeisteli ratkaisevat kaksi maalia, ensin ylivoimalla ja muutaman minuutin päästä alivoimalla.

- Sen hässäkän jälkeen, jossa Strakaa otettiin, saatiin jostain syystä hyvä tunnelataus. Siinä oli sellainen käännekohta. Tehtiin nopeasti yli- ja alivoimamaali, kertoi voittoon tyytyväinen Lukon kakkosvalmentaja Jarno Pikkarainen.

Plankit paukkuivat

Runsaslukuisesti paikalle saapunut Ässien kannattajajoukko herätteli äänijänteitä jo ennen peliä ja yritti kotijoukkueen kannattajatkin lähteä vastaamaan vieraiden huutomyrskyyn.

Lukon kannattajat saivat kuitenkin ensimmäiseksi käyttää ääntään maalin merkiksi, kun kiekko pomppi ohi Matti Kaltiaisen. Maali merkittiin Toni Dahlmanin nimiin ja hyvän esityön teki taas tehokkaalla päällä ollut Josef Straka.

- Meiltä hyvä lähtö peliin, ensimmäisen erän puoleenväliin asti pelattiin hyvää kiekkoa, saatiin kiekkoa syvälle ja luotua painetta, kertasi pelin alkua Pikkarainen.

Maalin jälkeen pelissä sitten olikin vauhtia ja tilanteita. Laidat kolisivat, varsinkin Ässät esitti todella väkevää taklauspeliä. Taklaukset pysyivät kuitenkin puhtaina ja Andersson salli fyysiset otteet, ottaen kuitenkin selvät rikkeet pois.

- Tuomaritoiminta kaipaa erityismaininnan, loistavaa työskentelyä tällaisessa pelissä, äityi Ässien valmentaja Jari Härkälä kehumaan ruotsalaisen suoritusta.

Ässät sai vahvan otteen erän loppupuolella. Kahden Lukon jäähyn aikana Ässien ylivoima pyöri, ja vain maalit jäivät puuttumaan. Ensimmäisen jäähyn jälkeen Lukon Petri Tähtisalo pääsi suoraan jäähypenkiltä yksin läpi, mutta laukaus meni kuitenkin hieman ohi ylänurkan.

Toinen erä jatkui siitä mihin ensimmäinen jäi. Ässät painoi peliä vahvasti kohti Lukon päästä, mutta hyvin maalissa esiintynyt Jere Myllyniemi oli tilanteissa viimeisenä lukkona.

Ottelu oli ehtinyt vierähtää vähän yli puolenvälin, kun Ässien vahva painostus palkittiin maalilla. Marko Kivenmäki antoi laidasta nappisyötön maalille, eikä siellä yksin ollut Toni Häppölä erehtynyt. Hän siirsi kiekon ohi Myllyniemen ja räjäytti patakannattajat huutoon.

- Ensimmäisen erän loppu ja toisen alku oli meiltä sellainen heikko jakso, menetettiin keskialueella paljon kiekkoja ja Ässät pääsi luomaan painetta meidän päässä. Meillä on pikkaisen päätypelissä ongelmia, analysoi heikkoa hetkeä Pikkarainen.

Lukko ottaa ohjat käsiin ja pääsee karkumatkalle

Heti Ässien tasoituksen jälkeen pelissä tapahtui. Joensuun istuessa estämisestään saamaansa jäähyä Lukko sai ylivoimapelinsä kuntoon. Edellisessä tilanteessa Joensuun kaltoinkohtelemaksi joutunut Straka rakenteli tilannetta. Otto Honkaheimo kiitti syötöstä ja veti hurjan pommin alanurkkaan siirtäen kettupaidat taas johtoon.

Hetkeä myöhemmin pirteästi pyörinyt Ville-Vesa Vainiola sai jäähyn hyökkäyspäässä. Ässät rakensi kuitenkin huolimattomasti ylivoimaansa ja Ilkka Heikkinen sai katkaistua syötön keskialueella. Hän lähti nopeasti hyökkäykseen ja päästyään hyökkäyssinisen yli viritti ja laukaisi. Tulinen veto meni maalin perukoille.

Ässien ylivoima ei tilanteen jälkeen enää lähtenyt pyörimään kunnolla ja kuivui lopullisesti kasaan, kun Paul Healey sai hyökkäysalueella ryntäämisestä kaksiminuuttisen.

- Puolet tosta pelistä oli meiltä ihan hyvää jääkiekkoa. Siinä puolessavälissä otettiin aika tyhmiä hyökkäyspään jäähyjä ja pelikuri petti siinä, arvioi tapahtunutta Härkälä.

Ottelun loppu pelkkää pelailua

Ässien suurin lataus purkaantui Lukon kahden peräkkäisen erikoistilannemaalin jälkeen. Kolmannen erän alku vielä mentiin rajulla temmolla, kontakteja säästämättä. Mutta erässä vain Lukko onnistuu maalinteossa.

Josef Straka sai pitkästä aikaa merkinnän maalisarakkeeseen upealla maalillaan. Juha-Pekka Haataja nosti kiekon Ässien maalille, jossa Straka ottaa kiekon vastaan jalallaan ja iskee sen ilmasta ohi ässävahti Kilpeläisen.

- Strakan 4-1-maali oli loistava yksilösuoritus, niihin ei ihan jokainen pysty, kehui Pikkarainen maalia.

Pelin loppu olikin sitten enää pelailua, eikä Ässätkään saanut enää irtoamaan parastaan. Kiekkoilta päättyi Raumalla kotijoukkueen 4-1-voittoon, mutta lukemat olisivat voineet olla huomattavasti tasaisemmatkin.

- Lukon kypsyys näkyi siinä, että ne pystyi pelaamaan ja tekemään joka erään maalin. Meillä oli omat paikat ja hetket, mutta ei yhdellä maalilla useinkaan voiteta, Härkälä harmitteli.

Kummankaan joukkueen ei tarvitse suoritustaan hävetä, eikä kiekkoviihde tästä paljon paremmaksi voi enää muuttua. Ässät esiintyi todella liikkuvasti ja pystyi luomaan painetta.

- Koko joukkue ansaitsee kiitoksen taistelusta, ei meillä ollut sellaista osaa joka olisi pettänyt. Meidän ongelmana on, että tehot ovat niin kapeilla harteilla. Peräpäässä jouduttiin urakoimaan, siellä oli vähän kipeitäkin miehiä seassa, mutta heiltä ihan kunniakas esitys, arvio Härkälä joukkueensa esitystä.

Lukossa taas onnistumisia tuli myös vähemmän pisteillä herkutteleville pelaajille, eikä huonoja näyttöjä pitkään pelaamatta ollut Myllyniemikään kunnostaan ole antanut.

- Meillä on kaksi hyvää maalivahtia. Kaiken kaikkiaan hieno peli, yleisö oli hyvin mukana ja pientä kahinaa. Sellaista kun jääkiekko-otteluun kuuluukin, summasi Pikkarainen.

Lukko jatkaa taisteluaan paikasta kuuden joukossa tiistaina Turussa, kohdaten pisteen etumatkalla olevan TPS:n. Ässien peliohjelman erikoinen on myös TPS:n kustannuksella, ensin torstaina kotona ja heti seuraavaksi lauantai-peli Turussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle