Lukko jatkaa voittoputkessa

LIIGA / Raportti
Satakunnan kiekkoherruus on jälleen siirtymässä Raumalle. Lukon ja Ässien tämän talven neljäs kohtaaminen päättyi raumalaisten voittoon, mikä merkitsi kettupaidoille kolmatta voittoa talven paikallisväännöissä.

- Onhan Ässät aina kiva kaataa, mutta onhan se toki kiva kaataa kenet tahansa. Varsinkin, kun on täysi tupa, kuten tänään. Se on aina aika spesiaali tapaus, Lukon hyökkääjäjätti Miikka Tuomainen kertoi.

Äijänsuon ilta tarjosi yritystä ja taklauksia, mutta pelilliset hienoudet olivat molempien joukkueiden osalta jääneet pitkälti joulupöytään.

- Tauon jälkeen on aina kysymysmerkki, miten peli lähtee kulkemaan. Tänään tunne oli aika hyvin mukana, saimme kovia taklauksia ja ainekset kiihkeään peliin olivat olemassa. Pelillisesti en ole esitykseemme tyytyväinen, pelimme oli riskialtista, Lukon valmentaja Mika Toivola tiivisti.

- Oli tunnetta ja sykettä ja mielestäni yllättävänkin hyvä tauon jälkeinen peli. Pelin valmius molemmilla joukkueilla yllätti ainakin minut jollakin tapaa, odotin että olisi ollut enemmän kateissa. Oman joukkueen osalta olen tyytyväinen, systeemi ja tapa millä pelataan tällä hetkellä on ihan ok, ettei siinä sinänsä ollut moitteen sijaa, ässäluotsi Jari Härkälä kertoi.

Ässät joutui lähtemään otteluun ilman niskavaivaista Tero Konttista ja kuumesairasta Aleksander Naurovia. Lisäksi porilaisten rivistöä heikensi nuorten MM-kisoissa pelaavien pelimiesten puuttuminen.

- Sain keskiviikkona lämärin niskaani treeneissä. Toivottavasti olisin jo lauantaina jälleen kehissä, Konttinen toivoi.

Vainiola iski avausmaalin

Avauserässä Lukko oli painostavampi osapuoli, mutta Ässät onnistui luomaan tukun laadukkaita maalintekopaikkoja. Ensimmäisen todellisen uhan Tom Lawsonin vartioimalle Lukko-maalille aiheutti Toni Häppölä, joka pääsi avopaikkaan Marko Kivenmäen päädystä tarjoileman syötön ansiosta. Häppölä veivasi kiekon kuitenkin ohi maalin, kuten teki myös jälkitilanteessa tekopaikkaan päässyt Eetu Heikkinen.

Ottelun seitsemännellä minuutilla Lukko siirtyi johtoon. Nelosketjun keskushyökkääjä Tero Koponen katkaisi Pasi Peltosen laidalla purkukiekon ja syötti Ville-Vesa Vainiolan maalintekoon.

- Lukko rakensi omat paikkansa, mutta pieniin asioihin tämä tänään ratkesi. Pari purkukiekkoa olisi voinut lyödä keskelle, Ässien valmentaja Jari Härkälä totesi.

Patapaidoilla oli avauserässä kaksi erinomaista tilaisuutta tasoittaa ottelu. Lawson kuitenkin peitti patjallaan Marko Kivenmäen laukauksen Toni Häppölän poikittaissyöttöön, eikä nuorten MM-kisoista pudonneen ruotsalaisen Tom Wandellin vanhanaikainen tuonut tulosta.

Ässien puolustusrivistö harveni entisestään avauserän lopulla, kun Marko Toivonen sai pelirangaistuksen taklattuaan Markus Nordlundia polvella. Lukolle avautui todellinen etsikkoaika, kun Brandon Crombeen hetkeä myöhemmin joutui koukkimaan Marko Luomalan nurin.

Kahden miehen ylivoimalla Lukko ei kuitenkaan ratkaisuihin pystynyt. Mikko Viitanen ja Josef Straka pommittivat siniviivalta, mutta laukaukset suuntautuivat ohi maalin tai keskelle ässävahti Eero Kilpeläisen rintapanssaria.

Kivenmäen onnistuminen huipensi kirin

Lukko aloitti toisen erän vahvasti. Ylivoimapelissä Otto Honkaheimon siniviivalaukauksen jälkeen ässämaalilla nähtiin melkoinen hässäkkä, ja hetkeä myöhemmin Eero Kilpeläinen pysäytti mailansa varrella Petri Lammassaaren rannelaukauksen.

Ote kääntyi kuitenkin vahvasti Ässille. Pasi Peltonen pääsi kertaalleen jo ampumaan kohti tyhjää Lukko-maalia, mutta kiekko pysähtyi eteen heittäytyvään Juhamatti Yli-Junnilaan. Petteri Tasku ja Tommi Turunen karkasivat hetkeä myöhemmin kahdestaan yksinäistä lukkolaista vastaan, mutta Turusen pyssy suuntautui ohi maalin.

- Olen tyytyväinen joukkueen pelinrakenteluun, etenkin toisen erän osalta, Jari Härkälä kertoi.

Tom Lawson kuitenkin oli mies paikallaan ja piti pitkään joukkuettaan pystyssä.

- Maalivahtipeli oli tällä kertaa yksi ratkaisuista. Kilpeläinenkin oli tosi hyvä, mutta ”Tomppa” otti muutamia todella tärkeitä koppeja varsinkin toisen erän vaikeilla hetkillä, Mika Toivola kehui.

Lawson ehti tehdä tyhjäksi Tobias Salmelaisen maalintekoaikeet Ässiin loppukauden sopimuksen tehneen hyökkääjän karvattua itselleen tekopaikan ennen kuin Marko Kivenmäki rikkoi kanadalaisveskarin nollan. Kivenmäki ampui kiekon laidalta siniviivan läheisyydestä tarkasti tyhjään etunurkkaan.

Tuomainen katkaisi rynnistyksen

Ässät sai nauttia rynnistyksensä tuloksista vain 20 sekunnin ajan. Markus Nordlundin hyvä taistelu avasi maalintekopaikan, ja Miikka Tuomainen pääsi niittaamaan Juhamatti Yli-Junnilan laukauksen paluukiekon verkkoon.

- Nordlund toi kiekkoa ja sai pelattua sen ”Yllille”. Minä sitten seisoskelin maalin edessä ja sain lyödä riparin sisään, Tuomainen totesi.

- Kaksi rebound-maalia meidän kolmos-nelosketjuiltamme, siihen olen erittäin tyytyväinen. Sitä on harjoituksissa painotettu. Tuollaiset maalit ovat tärkeitä kevään taistoissa, Mika Toivola luonnehti.

Tuomaisen osuma katkaisi ainakin hetkellisesti Ässien pyristelyn.

- En tiedä oliko se ihan lopullinen niitti, mutta kieltämättä se tuli aika hyvään paikkaan. Samasta tilanteestahan Turunen otti kympin, kyllä sekin jotain kertoo, ”Conan” hymyili.

Haataja niittasi lopullisen ratkaisun

Toni Dahlmanille Karjala-turnauksen ja joulutauon välinen pätkä oli tukkoista aikaa. Kuiva kausi tuli päätökseen kolmannen erän kahdeksannella minuutilla, kun mies ajoi vauhdilla tasavajaalla pelattaessa vasemmalta laidalta Kilpeläisen eteen ja niittasi kiekon längistä sisään.

Ässät tuli vielä kerran maalin päähän. Paul Healey hyödynsi Lukon puolustajaparin Otto Honkaheimo-Tuukka Mäkelä passiivisuuden ja luikerteli viimeistelemään uransa ensimmäisen SM-liigaosuman.

Lopullinen sinetti Lukon voitolle syntyi jälleen ylivoimapelissä. Mikko Viitanen laukoi jälleen kerran kirkkaasti ohi maalin, mutta peliväline ponnahti takatolpalla kytänneelle Juha-Pekka Haatajalle, joka siirsi irtokiekon tyhjään maaliin.

Kaksi sekuntia ennen loppusummeria Ässät pääsi yrittämään vielä kavennusta rangaistuslaukauksesta. Marko Kivenmäen yritys pysähtyi kuitenkin Tom Lawsonin patjaan.

- Lukko iski osumansa henkisesti raskaisiin paikkoihin, ja loppukirimme jäi vähän vaisuksi ja torsoksi. Alivoimalla taistelimme, vaikka meillä oli huikea määrä alivoimaa. En ole ihan varma, että oliko tuo jäähymäärä ihan pelin luonteen mukaista, Jari Härkälä ihmetteli.

» Lähetä palautetta toimitukselle