Ässät ei onnistunut avaamaan Lukkoa

LIIGA / Raportti
Porin Ässien ja Rauman Lukon peli ei tarjonnut katsojille suuria elämyksiä. Ottelu oli melkoista nyhjäystä, pois lukien kettupaitojen toisen erän suoritus.

Tunnetta oli paikallispeliväännöksi laskettuna varsin vähän. Muutama nokkapokka sekä kova taklaus ja siinä se. Kiekollista peliä esitti hieman paremmin Lukko, mutta ei raumalaistenkaan esitys päätä huimannut. Peliä voisi kuvata kahden alisuorittajan tuskaiseksi taistoksi pisteistä. Ässien peliin ei ollut tauon aikana tullut oikeastaan mitään uutta.

Lukon uusi maalivahti Tom Lawson torjui ihan hyvin. Mukaan mahtui yksi haamutorjunta, mutta ei häntä päästy patapaitojen kohdalta testaamaan riittävän hyvin, että lopullisia päätöksiä voisi miehen otteista vetää. Rauhallisuus miehen pelistä kuitenkin paistoi ja tämä tarttui osiltaan myös puolustuksen tekemisiin. Lukkokäskijä Mika Toivola oli vahvistukseensa luonnollisesti tyytyväinen.

- Hyvä peli häneltä ja mikä tärkeintä, mies torjui voiton. Vain yksi päästetty maali ja meidän kanssa hän on harjoitellut vasta 40 minuuttia jäällä. Toivottavasti saamme hänestä voittavan maalivahdin, mutta liian aikaista sitä on vielä sanoa, Toivola puheli.

Ässien maalilla Matti Kaltiainen oli virkaveljeään parempi ja hänellä oli huomattavasti enemmän töitä, mutta tilille kertyi taas tappio. Maalivahtiin Ässät ei todellakaan kaatunut. Kyseisen pelin perusteella on vaikea kuvitella millainen ihmemies patapaitojen veräjänsuulla saisi torjua, että joukkue voittojen tielle nykyisillä peliesityksillä palaisi.

- Kaltiainen oli tänään erinomainen. Siinä toisen erän Lukon myllytyksessä hän piti meitä pystyssä, mutta kaksi meni selän taakse, joille hänkään ei voinut mitään, Ässien valmentaja Juha Pajuoja myönsi.

Tasainen alku

Ensimmäinen erä oli varsin tasainen ja viihdyttävyydeltäänkin ottelun ehkä paras. Molemmat joukkueet saivat luotua painetta ajoittain vastustajan maalille. Maaleja erässä nähtiin yksi ja sen värkkäsi komealla tavalla Ässät.

Jäälle loukkaantumisen jälkeen palannut Marko Kivenmäki pelasi ensimmäisessä erässä erittäin hyvin ja sai kuljetettua kiekon Lukon alueelle. Syöttö Tero Konttiselle, joka siirsi lätyn porilaisten kultakypärä Kristian Kuuselalle. Tämä ujutti kiekon Lawsonin längistä sisään.

Ässien kohdalta riemunaiheet päättyivät pitkälti koko pelissä tuohon maaliin ja pakka sekosi varsin levälleen jo ensimmäisen erän lopussa. Pajuoja piti ottelua kuitenkin jopa hyvätasoisena.

- Pelinä ihan hieno ottelu. Sai pelata vanhanajan lätkää ja nollatoleranssista ei tämän pelin perusteella ollut tietoakaan, Pajuoja jutusteli.

Erän lähentyessä loppuaan Lukko alkoi päästä paremmin hommaan mukaan ja heidän puolustuspelaamisensa sekä ennen kaikkea karvauspelaaminen tuotti Ässille suuria ongelmia, joihin patapaidoilla ei vastausta löytynyt.

- Ensimmäinen erä oli meiltä ihan hyvä. Hävisimme sen, mutta kokonaisuutena paketti pysyi kasassa kelvollisesti, Toivola sanoi.

Kettupaitojen pyöritystä

Toisessa erässä ei jäänyt yhdellekään katsojalle epäselväksi kumpi joukkue kentällä oli parempi. Ässien hyökkäyspelaamiseen lähdöissä ei ollut pienintäkään kontrollia ja tuntui paikoittain jopa siltä, että hyökkäystapaa ei joukkueella edes ollut. Jokainen pelaaja yritti milloin milläkin tyylillä päästä yli keskiviivan. Yhteistä pelitapaa saati kontrollia, ei porilaisilla tuntunut olevan.

Lukko pelasi hyvän erän. Kaksi maalia, kaksi ylärimaa ja tukku Kaltiaisen hyviä torjuntoja kertoo tarkalleen pelin painopisteestä. Parhaimmillaan raumalaiset onnistuivat pitämään kiekkoa yli kaksi minuuttia Ässien alueella yhtäjaksoisesti.

- Toinen erä oli meiltä erittäin hyvä. Liikuttiin hyvin ja kulmapelaaminen oli mainiota. Siinä olisi toki pitänyt tehdä paikoista enemmän maaleja, Toivola totesi.

Lukon tasoitus leijui ilmassa koko erän ajan ja lopulta se näki päivänvalon ajassa 34.55 Pekka Saarenheimon toimesta. Mies oli maalin kulmalla hakkaamassa irtokiekkoa sisään ja kun saa aikansa huseerata, niin osuuhan se. Tasoitus oli kenttätapahtumiin nähden enemmän kuin ansaittu.

- Oltiin toisessa erässä liian varovaisia. Ei uskallettu enää ajaa miehiin kiinni. Puolustuspelaaminen muuttui seisoskeluksi ja se kostautui, Pajuoja kertoi.

Kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin raumalaiset siirtyivät johtoon. Ässien löysä puolustuspelaaminen jatkui ja maalin takana ollutta kiekkoa ei puolustuksen toimesta saatu alueelta pois. Hyvän pelin pelannut Shayne Toporowski syötti lätyn maalin edustalle, josta Juha-Pekka Haataja nosti kiekon komeasti yläkulmaan. Ässäpelaajia ei Haatajan lähellä näkynyt.

Lukko passivoituu

Kolmannessa erässä Lukko passivoitui ihmeellisesti. Mikäli vastassa olisi ollut tänään hieman kontrolloidumpi joukkue kuin Ässät, olisi noutaja saattanut tulla kettupaidoille tylysti. Sen verran heidän pelinsä sekosi johtoasemassa.

- Kolmannessa erässä meinasi käydä kylmät. Passivoiduimme ihan liikaa. Noin siinä helposti käy, kun ollaan henkisesti hieman epävarmoja. Onneksi molari otti tarvittavat kopit, Toivola analysoi.

Ässät hallitsi näennäisesti, mutta todellisia maalipaikkoja ei joukkueella ollut kuin muutama. Uusi pelaaja porilaisten leirissä oli David Bararuk. Häntä voisi monella tapaa verrata patapaidoista poistettuun Ville Hirvoseen. Erona lähinnä se, että Bararuk vie yhden ulkomaalaispelaajan paikan joukkueesta. Pajuoja ei ollut tyytyväinen näkemäänsä.

- Hän oli vähän kuin hailun vesi tänään. Ei päässyt peliin mukaan oikeastaan lainkaan. Paljon parempaan täytyy pystyä, Pajuoja totesi Bararukin debyytistä Ässissä.

Patapaitojen paras tasoituspaikka tuli vain muutamaa sekuntia ennen päätössummeria. Konttinen pääsi ohjaamaan maalin edestä kiekkoa, mutta ohjaus painui muutaman sentin ohi Lukkomaalista.

- Totuuden nimissä on sanottava, että ehkä Lukko oli juuri tuon verran parempi, lähinnä heidän toisen eränsä johdosta. Pettynyt olen lopputulokseen, Pajuoja päätti.

Paljon on molemmilla joukkueilla vielä työsarkaa. Ei Lukon kannata tämän pelin perusteella liian korkealla leijua. Puutteita oli vielä heidänkin pelissään runsaasti. Lawsonin debyytti oli kuitenkin lupauksia herättävä ja hänen rauhallisuutensa myös tulevaisuudessa voi olla kettupaidoille suuri apu. Ässien on tehtävä jotain nopeasti, jos pudotuspelit kiinnostavat. Nyt matkaa sijaan kymmenen on jo kymmenen pistettä ja näillä otteilla tuo välimatka ei ainakaan kapene lähitulevaisuudessa.

Ässät koittaa katkaista tappioputkensa lauantaina kotiottelussa Tapparaa vastaan. Lukon seuraava taisto on vasta tiistaina, silloin he kohtaavat kotikaukalossaan Ilveksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle