Eisbären parempi rankkareissa

Tapparan ja Berlin Eisbärenin välinen Tampere-cupin ottelu oli varsin tasainen. Ottelun alkupuolta hallitsivat tamperelaiset, mutta loppupuolella saksalaisjoukkueen koventunut karvauspeli ja fyysisyys käänsi otteen. Palkinto kiristä tuli rangaistuslaukauskilpailussa, joka ratkesi toisten vetäjien kohdalla Eisbärenin eduksi.

Ensimmäistä erää Tappara hallitsi hyvällä liikkeellä, ja jo kolmen minuutin pelin jälkeen Janne Ojasella oli tekopaikka ylivoimalla, mutta Tappara-kapteeni ampui ohi maalin kulmalta. Kirvesrinnat saivat pelata paljon ylivoimaa alkuminuuteista alkaen ja etenkin ykkösylivoima Nieminen, J. Ojanen, Virkkunen, Hancock, Kauppinen pyöritti peliä mallikkaasti. Sen sijaan Venäläinen, Öhman, M. Ojanen, Clarke, Laine -viisikolla oli vaikeampaa.

Tasakentällisin parhaiten peliä pyöritti nuorisokentällinen Enlund, Lucenius, Hölli. Tämä kentällinen vastasi myös ottelun avausmaalista. Hyökkäyspään aloituksen jälkeen kolmikko pyöritti peliä nätisti ja Antti Hölli syötti Gretzkyn toimistosta, eli maalin takaa, Niclas Luceniukselle avopaikan. Lucenius kiitti ja ampui terävän rannevedon ohi Berliinin maalivahdin Daniar Dshunussowin.

Tapparan maalin jälkeen Eisbären pääsi paremmin otteluun mukaan ja pari minuuttia myöhemmin kilahteli jo Tappara-maalin tolppa. Tasoitus tuli kuitenkin vasta erän viimeisellä minuutilla, kun Tommi Nikkilä ja Marko Kauppinen sekoilivat maalin takana. Lopulta Mark Beaufait vei kiekon Nikkilältä ja tarjoili paikan Andy Roachille, joka latasi kiekon varmasti tyhjään maaliin.

Eisbären parantaa, Tappara maalaa

Toiseen erään berliiniläiset tulivat jo paremmalla sykkeellä kuin ensimmäiseen. Palkkioksi tästä siunaantui maalipaikka heti erän toisella minuutilla, kun Harri Ilvonen menetti kiekon vaarallisesti hyökkäyssinisellä. Puolittaisen läpiajon ehti paikkaamaan kuitenkin Mikko Pukka, joka vei lopulta kiekon helposti berliiniläispelaajalta.

Hetkeä myöhemmin Ilvonen pääsi paikkaamaan virhettään, mutta hyvän syötön jälkeen hänen lyöntilaukauksensa suuntautui suoraan maalivahdin rintapanssariin. Nuori pelaaja oppi kuitenkin nopeasti, sillä jo seuraavassa vaihdossa verkko heilui. Joukkueiden pelatessa tasavajaalla Stefan Öhman levitti hienosti Ilvoselle puolustukseen, jonka ranneveto upposi yläkulmaan ohi maskissa olleen Dshunussowin.

Berliiniläisjoukkueen pirteämpi yritys sai lisää lunta tupaan vain reilua minuuttia myöhemmin, kun joukkue sai toisen jäähyn, ja Tappara pääsi 4-3-ylivoimalle. Aloituksen jälkeen kaksikko Kauppinen-J. Ojanen sai pidettyä kiekon alueella, Kauppinen syötti siniviivalle Hancockille, joka jatkoi suoraan maalin kulmalle Janne Ojaselle. Ojanen syötti vielä poikittain maalin editse, ja lopulta Teemu Virkkunen nautiskeli klap-klap-maalin verkon perukoille.

Erän puolivälin jälkeen Tapparan tarjoama kylmä kyyti jatkui. Tällä kertaa asialla oli joukkueen kakkosylivoima. Dale Clarke ampui kiekon maalille, Marko Ojanen ohjasi ja Sami Venäläinen suti lopulta kiekon reppuun.

Kolmannen perättäisen maalin jälkeen kirvesrintojen selät tuntuivat suoristuvan. Kelly Fairchild unohtui täysin vapaaksi b-pisteiden väliin Nikkilän huudoista huolimatta, ja kun syöttö tuli kulmasta Patrick Jarrettilta, pääsi Fairchild näyttämään taitojaan ja veivasi kiekon näyttävästi yläkulmaan.

Kavennusmaali toi lisää intoa saksalaisjoukkueeseen ja lukuisista pohjoisamerikkalaisista pelaajista koostuva nippu näytti vaarallisuutensa. Paine tuntui olevan jatkuvasti Tapparan päädyssä ja tämä poiki jäähyjä. Alle kaksi minuuttia edellisestä soikin toistamiseen tamperelaisten maalilla. Andy Roach katkaisi tapparalaisen purun ja jatkoi nopeasti maalin kulmalle Steve Walkerille, joka ohitti Nikkilän. Näin erätauolle mentiin Tapparan yhden maalin johdossa.

Fyysisyys myrkkyä Tapparalle

Jos berliiniläisjoukkue paransi otteitaan toiseen erään, niin kolmanteen se tuli silmin nähden latautuneena. Alkuminuuteista alkaen peli painettiin Tapparan päätyyn, ja joukkue karvasi parhaimmillaan kolmella tai neljällä pelaajalla. Lisäksi taklaukset ajettiin loppuun asti. Tämä yllätti uneliaat kirvesrinnat, jotka eivät päässeet kontrolloidusti omalta alueelta pois.

Noin neljän minuutin pelin jälkeen Eisbärenin painostus tuotti tulosta. Cole Jarrett toimitti kiekon maalille, josta Fairchild ohjasi illan toisen osumansa. Maalin jälkeen berliiniläisten karvaus jatkui kovana, mutta osoitti haavoittuvaisuutensa. Teemu Virkkunen karkasi läpiajoon, mutta hänet kaadettiin. Tuomittua rankkaria luisteli ampumaan Virkkunen itse, mutta hänen laukauksensa kimpoili tolpasta ohi.

Kolmannen erän puolivälissä Tappara pääsi pelaamaan jälleen ylivoimaa, ja kiekko pyöri hyvin alueella, mutta lisäosumia ei nähty. Vain viisi minuuttia ennen loppua Öhman oli viedä Tapparan johtoon, mutta yllättävä ohjaus kimposi maalin ristikosta ohi.

Viimeinen viisi minuuttia oli puolestaan saksalaisjoukkueen painostusta. Joukkue pääsi pelaamaan erän lopussa ylivoimaakin, mutta Tommi Nikkilä torjui maalintekoyritykset varmasti, vaikka juonia pudottiin aikalisälläkin. Varsinainen peliaika päättyikin 4-4 ja ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Berliiniläiset pääsivät jatkamaan ylivoimaansa lisäminuuteillakin, mutta tuloksetta. Jatkoajan loppu sujui sen sijaan Tapparan pelatessa ylivoimalla, josta osan viidellä kolmea vastaan. Tamperelaisilta oli kuitenkin paras puhti jo mennyt ja ottelu päätyi rangaistuslaukauskilpailuun.

Ensimmäisessä parissa Sami Venäläisen yritys epäonnistui. Kiekko lähti elämään jo alusta saakka, jolloin harhautuksen suorittaminen oli vaikeaa. Venäläinen päättikin vetää, mutta Dshunussow vei pidemmän korren. Hätäisimmät veikkasivat jo ottelun ratkeamista, kun rankkareita MM-kisoissa upotellut Andy Roach luisteli keskiympyrään. Nikkilä tuntui kuitenkin tietävän mitä Roach tekee ja torjui yrityksen alakulmasta Roachin harhautuksen jälkeen.

Seuraavassa parissa ottelu kuitenkin ratkesi. Stefan Öhmanin yritys längistä nousi liian korkealle ja Dshunussow torjui toistamiseen rangaistuslaukauskilpailussa. Sen sijaan Steve Walker ampui terävästi yläkulmaan ohi Nikkilän hanskakäden.

Mitä jäi käteen?

Harjoituspelin luonne näkyi ottelusta selvästi, sillä intensiteetti oli etenkin alkupuolella varsin alhainen. Tapparalla oli lisäksi poissa useita kovia pelimiehiä. Tällä kertaa sentterikaartista lepäsi Petri Kontiola. Janne Grönvall ja Juha Kiilholma olivat yhä poissa loukkaantumisten takia. Myös Teemu Aaltoa ja Tuukka Mäntylää lepuutettiin. Tämä näkyikin nuorten puolustajien peliajassa.

Ilvoselle, Pukalle, Mäntymaalle, Koistiselle ja Malkamäelle kertyi minuutteja reilusti. Ilvosen esitys oli vaihteleva ja Pukka kulutti paljon jäähypenkkiä. Mäntymaalla oli suhteellisen paljon ongelmia avauspelin kanssa. Koistinen sen sijaan esitti huomattavasti viimevuotista kypsempiä otteita. Malkamäki pelasi vähiten, mutta selvisi ilman suuria virheitä.

Hyökkääjistä kolmikko Enlund, Lucenius, Hölli aloitti parhaiten, mutta myöhemmin nuorilla oli ongelmia Berlinin fyysisyyden kanssa. Ylipäätänsä Tapparalla oli harvassa ne pelaajat, jotka pystyivät tähän vastaamaan. Poissaolijoista tätäkin osastoa löytyy, sillä mainittujen lisäksi huilaamassa oli joukkueen fyysisimpiin kuuluvat hyökkääjät Mika Viinanen ja Teemu Nurmi.

Joka tapauksessa Tapparan kiekollinen peli ja etenkin ylivoima tuntuu olevan kunnossa hyökkäyspäädyssä. Sen sijaan avauspelissä, puolustuspelissä ja taklauspelissä on parannettavaa. Silti Uraman palikat tuntuvat olevan kohtuullisen hyvin kasassa tällä hetkellä. Mielenkiintoista on vielä nähdä kuinka senttereiden nokkimisjärjestys menee. Hancock ja Ojanen pelasivat tässä ottelussa samassa ylivoimaviisikossa. Mahtuvatko jatkossa Kontiola sekä Öhman samaan aikaan toiseen viisikkoon?

Saksalaisjoukkueesta parhaiten esiintyi Andy Roach. Kelly Fairchild taisi kerätä peräti viisi kakkosta, mutta myös kaksi maalia. Myös Mark Beaufait ja Steve Walker olivat pelipäällä.